Κυριακή 27 Αυγούστου 2006

ΕΛΛΑΣ ,Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ



Στην Ελλάδα υφίσταται ένας σχεδόν συλλογικός παραλογισμός.
Δεν υπάρχει στο μυαλό των περισσότερων Ελλήνων ούτε σαν έννοια ο παντού ισχύων νόμος προσφοράς και ζήτησης.
Υπάρχει όμως ο νόμος –τι με βολεύει και τι με συμφέρει.
Θυμάμαι παλιότερα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αγρίνιο όπου οι καπνοκαλλιεργητές διαμαρτυρόντουσαν γιατί τα καπνά τους παρέμεναν αδιάθετα.
Μετά την λήξη της συγκέντρωσης η πλατεία ήταν γεμάτη από άδεια κουτιά Marlboro!
Το ίδιο γίνεται και τα τελευταία χρόνια με τους βαμβακοπαραγωγούς οι οποίοι παράγουν ένα προϊόν το οποίο δεν θέλει κανένας να το αγοράσει.Το παράγουν όχι για να χρησιμοποιηθεί αλλά για να πάρουν επιδότηση!
Αλλά ο τέλειος παραλογισμός είναι τώρα με τα κενά από σπουδαστές ΤΕΙ.
Αντί η συζήτηση να γίνεται γιατί δεν θέλει κανείς να σπουδάσει σε αυτά ,άρα δεν υπάρχει ζήτηση για το προϊόν της παιδείας που προσφέρουν, η συζήτηση γίνεται αν θα παραμείνουν άδειες οι καφετέριες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της επαρχίας.
Κανένας δεν τολμάει επίσης να πει ευθέως ότι ένα ίδρυμα που σκοπό έχει να προσφέρει παιδεία για να μπορεί να ελκύσει φοιτητές και αξιόλογους διδάσκοντες πρέπει να βρίσκεται κάπου που να υφίσταται και μια στοιχειώδης πνευματική ζωή.
Παρακάμπτοντας λοιπόν όλα αυτά ,φτάνουμε στο να προτείνεται ως λύση στο πρόβλημα να γραφτούν όλοι και όλες οι κουμπούρες που δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την βάση μέχρι να γεμίσουν οι θέσεις!
Έχουμε δε κυβέρνηση που φοβάμαι ότι είναι ικανή αυτό το μέτρο, που πήρε η ίδια και είναι στοιχειώδες αποτέλεσμα κοινής λογικής ,να το αναιρέσει ,και έτσι όλοι να μείνουν ικανοποιημένοι.
Οι υποψήφιοι οι οποίοι ‘πέτυχαν’, και θα μπορούν αύριο να μιλούν οργίλοι για την ανεργία των πτυχιούχων, οι γονείς που θα έχουν πλέον τα βλαστάρια τους ‘φοιτητές’, άσχετα αν θα τους τρέφουν μέχρι τα 40,η κυβέρνηση γιατί θα την ψηφίσουν όλοι αυτοί μετά την εκπλήρωση ‘των δικαίων αιτημάτων του λαού’ και πάνω από όλα οι καφετέριες ,τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, οι ταβέρνες και οι ιδιόκτητες ενοικιαζόμενων δωματίων. Πιθανώς και οι πουτάνες της περιοχής.
Πουθενά στον κόσμο όλο δεν υπάρχει παρδαλό κατσίκι που να γελάει .
Μόνο στην Ελλάδα.

18 σχόλια:

  1. Δυο φορές το ανέβασες το ποστ!!

    Πάντως κάποτε και εγώ έμενα έκπληκτη. Τώρα μάλλον έχω συνηθήσει με όλα αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλληνικός Σουρεαλισμός λέγεται το ρεύμα που περιγράφεις!
    Η πλάκα είνάι ότι τη μεγαλύτερη φασαρία πάνω στο θέμα την κάνουν οι τηλεοράσεις που από Σεπτέμβριο θα αρχίσουν τα ρεπορτάζ για τα ποσοστά ανεργίας που ανεβαίνουν και για τους πτυχιούχους που τυλίγουν σουβλάκια με φωτοτυπίες από τα πτυχία τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γι' αυτό ακριβώς τα πτυχία είναι κουρελόχαρτα και τυλίγουν με αυτά σουβλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι να κανει και το κρατος , ικανοποιει την εκλογικη του πελατεια , θελει ο καθε γονιος να σπουδασει το τουβλο που εχει μες το σπιτι , να παρει πτυχιο

    ε και η καθε κυβερνηση του κανει το χατηρι

    ελα ομως που ξυπνησαν και τα τουβλα , και δεν θελουν να πανε σε ενα ΤΕΙ τελειωμενο , αλλα να γινουν γιατροι και δικηγοροι

    μην καταπιαστει κανενας με χειρονακτικη εργασια και του πεσει τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αθεόφοβε, με μεγάλη μου χαρά (και καμάρι) βλέπω ότι έχεις πάρει τόση φόρα, που είναι αδύνατον να σου βγει κανείς..(Αυτό δα, έλειπε..:p)

    Δεν θα μπορούσες να το περιγράψεις πιο σωστά και περιεκτικά: η χώρα του τέλειου παραλογισμού..
    ΤΕΙ εξαναγκάζονται να κλείσουν - αλλά ξανανοίγουν, κι ας περάσεις με μέσο όρο πανελλαδικών 6,3 / 'προτιμάτε τα ελληνικά προιόντα', χρηματοδοτήστε μας για να μην 'το κλείσουμε το μαγαζί' (κι ας εξυπηρετούν άλλα συμφέρονται παραπάνω από τις μισές επιδοτήσεις), τόνοι πορτοκάλια να κλείνουν εθνικές οδούς, 'ρε πατέρα, εγώ θα πάω στην πόλη να σπουδάσω -ακόμα και ΙΕΚ-, σιγά μην μαραζώσω στα κτήματα..'

    Να ζήσει, λοιπόν, η καφετέρια, τα video games, η ταβέρνα και το σουβλάκι, κι ας αφήσουμε τον πολιτισμό για τους πολιτισμένους..

    Καραγκιόζ' μπερντέ..
    Καλημέρα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και για άλλη μια φορά έρχομαι να υποστηρίξω αυτά που οι περισσότεροι αρνούνται να δουν....γιατί κύριοι και κυρίες αυτός ο πόλεμος για τα ΤΕΙ?Μήπως γιατί αυτά σας πλασάρουν από τα ΜΜΕ και κανείς δεν έχειμπει στη διαδικασία να κάνει έστω και έναν προσωπικό-αξιοκρατικό έλεγχο?
    Εχθές μόλις έμαθα ότι στσχολή στην οποία είχα περάσει εγώ (Διακοσμητική ή αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και σχεδιασμό επίπλου όπως είναι η νέα ονομασία και πολύ χαιρονται μερικοί για αυτό!...εγώ προσωπικά προτιμώ το "διακοσμητική!")ο τελευταίος εισακτέος μπήκε με 17.200 μόρια(ή καπου εκεί γύρω...) και διερωτόμαι...πόσες σχολές υπάρχουν στα ΑΕΙ με ΠΟΛΥ πιο χαμηλή βάση από αυτή?Τώρα θα μου πεις εντάξει η διακοσμητική είναι ούτως η άλλως το πιο υψηλόβαθμο τμήμα στα ΤΕΙ γενικότερα...κι ότι υπάρχουν και ΤΕΙ που μπαίνεις με 7.000 μόρια.Ναι φυσικά!Η φίλη μου η Κατερίνα πέρασε πριν κάποια χρονια στην Ιταλική φιλολογία ,ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΑΣ,με 9.000 μόρια...και αν δεν κάνω λάθος πέρυσι η βάση ήταν 6.500 μόρια!Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα στην ουσία...κι ας μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο σακί!Γιατί αν κάποιος μου πει γιατί ο αρχιτέκτονας που είναι ανίδεος από διακοσμητικές γνώσεις δουλεύει ως διακοσμητής...χωρίς να ελέγχεται από κανέναν!Τότε εγώ δε θα ξαναμιλήσω...Ναι όντως κάποιες σχολές πρέπει να κλείσουν(ΑΕΙ-ΤΕΙ) για εκατομμύρια λόγους...που αν αναλύσω ο φίλος μου ο αθεόφοβος δε θα μου ξαναμιλήσει (λόγω έκτασης του σχολίου).Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν κάποια σχολή έχει πολύ χαμηλή βάση δεν έχει να κάνει(κατά κύριο λόγο) απ'το εκπαιδευτικό προσωπικο...ή γιατί δε γίνεται σωστά το μάθημα ή δε ξέρω τι άλλο κυκλοφορεί...αλλά ένας λόγος πολύ απλός είναι ότι δεν έχει ζήτηση...απλά...όπως η Ιταλική φιλολογία...είναι όμως αυτός λόγος για να κλείσει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όχι, Πωλίνα μου.
    Αυτό με το κάτω από το 10 είναι κοροϊδία.
    Απλώς θα έπρεπε να υπάρχουν ελεγκτικού μηχανισμοί και να γίνονται μελέτες, ούτως ώστε να γνωρίζουμε περίπου τον αριθμό των πτυχιούχων που η αγορά μπορεί να απορροφήσει από κάθε κλάδο. Και αναλόγως να προσαρμόζουμε τον αριθμό των θέσεων στα πανεπιστήμια.
    Γιατί αλλιώς βγαίνουν στα κανάλια οι γονείς και κλαίγονται που "παιδί με πτυχίο δουλεύει σερβιτόρος". Ναι αλλά τι να κάνουμε. Αν έχουν όλοι πτυχίο, τότε το 'παιδί με πτυχίο' δε σημαίνει τίποτα. Ένας αριθμός αυτών θα απορροφηθεί και οι υπόλοιποι θα μοιράζουν πίτσες. Γιατί και τις πίτσες κάποιος πρέπει να τις μοιράσει.
    Αλλά θεωρώ πως ειδικά αυτό με το 10 είναι κίνηση εντυπωσιασμού.
    Και συμφωνώ μαζί σου σχετικά με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

    Δείτε εδώ, εδώ και επίσης εδώ σχετικά. Πολύ ενδιαφέροντα και τα τρία. Διαφορετικές προσεγγίσεις, βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. debby-Τήν πρώτη φορά μου έδειξε ότι εχει σφάλμα στην λήψη και όταν το ξαναέστειλα κατέβασε και το προηγούμενο.
    Πράγματι τίποτα δεν εκπλήσει πλέον.

    kyrallina-Ηδη έχουν αρχίσει με τους αγανακτισμένους καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες σπιτιών οι οποιοι είναι πολύ στεναχωρημένοι που τόσα παιδιά θα μείνουν χωρίς εκπαίδευση!

    advocatus diaboli-Η υπάρχει και η πρόταση του Κραουνάκη-Πάρτο Λίζα και κάντο κορνίζα..

    eparxiakosaloni-Είναι χαρακτηριστικό το οτι είχε πάει ένας γονιός στον βουλευτή της περιοχής να παρακαλέσει να βάλει σε καμια δουλειά το παιδί του.
    Αυτός του βρήκε να πάει να δουλέψει σε ένα δρόμο που φτιαχνόταν, εργάτης.
    Όπότε ο πατέρας επέστρεψε αγανακτισμένος για να του πεί:
    Ε όχι και έργάτης,τουλάχιστον βάλτον επιστάτη!

    weirdo-Γλυκό μου κορίτσι σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Όταν ξεκίνησα το μπλόγκ δεν φανταζόμουνα ότι θα υπάρχουν τόσα πράγματα που θα μπορούσες να γράψεις,αλλά στην Ελλαδα ζούμε και αυτή ποτέ δεν πεθαίνει,όλοζώντανη φροντίζει καθημερινά να μας καταπλήσσει!
    Ακόμη δεν είχα φανταστεί ότι υπάρχουν επίσης τόσοι ανθρωποι με τις ίδιες ανησυχίες,τους ίδιους προβληματισμούς τις ίδιες ευαισθησιες σαν όλους εσάς που με διαβάζετε και σας διαβάζω.

    pwlina-Καλή μου διακοσμήτρια κανένας πόλεμος δεν υπάρχει για τα ΤΕΙ.
    Η ίδια επιβεβαιώνεις αυτό που λέω.
    Τα τμήματα που έχουν ζήτηση είναι περιζήτητα και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάρουν φοιτητές υψηλής στάθμης είτε είναι στα ΑΕΙ είτε στα ΤΕΙ.
    Το να υπάρχουν όμως τμήματα που κανένας δεν θέλει να πάει και να προσπαθούμε να τα κρατήσουμε στη ζωή βάζοντας όλα τα τούβλα μέσα αυτό δεν θα μοιάζει με σχολή μάλλον με τοίχο θα μοιάζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα τον Θεό, αυτό που λες αθεόφοβε περί Ελλάδας είναι όλα τα λεφτά. Μέχρι και μπλογκ θα μπορούσαμε να κάνουμε όλοι μαζί με τον τίτλο «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Θα είχε κάτι πλάκες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. jason-Συμφωνώ μαζί σου εκτός από ένα σημείο.Δεν μπορείς σε μία ανοικτή κοινωνία να κανονίζεις τον αριθμό των εισακτέων με τις ανάγκες της χώρας σου.Θα σόυ έρθουν πτυχιούχοι από τις αλλες χώρες που δεν θα τους έχεις προβλέψει.
    Υστερα το δικαίωμα στην μόρφωση δεν σημαίνει και επαγγελματική αποκατάσταση.
    Δεν βλάπτει ένα καλό καταστηματάχη πχ το να έχει αποκτήσει πτυχίο μαθηματικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Advocatus diavoli-Εσείς έχετε σκοπό να μην με αφήσετε να πάω να ρίξω τον απαραίτηο για με΄να μεσημεριάτικο ύπνο!
    Μόλις γράφω μιά απάντηση διαβάζω κάποια άλλη.
    Και βέβαια συμφωνώ για το πόστ.
    Ξεκίνα και εδώ είμαστε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νόμος προσφοράς και ζήτησης ;
    Was ist das?

    Στην Ελλάφα κυριαρχεί η Ανοησιαρχία και το Χάος.

    Αν και το Χάος έχει και αυτό κάποιους νόμους, όχι αιτιοκρατικούς βέβαια, αλλά βρίσκεις ένα νόημα μια λογική.

    Στο σύγχρονο Ελλαδέξ όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Sκεφτήκατε ποτέ ότι έχουμε ελάχιστους (στα όρια του απειροελάχιστου) εισαγόμενους φοιτητές? Αυτό κάτι δείχνει. Ένα μη ελκυστικό εκπαιδευτικό σύστημα για τους ξένους. Μία κατάσταση που αποτελεί μονόδρομο για τους εγχώριους ταλαίπωρους. Οι μη ταλαίπωροι "δραπετεύουν" σε ... πολιτισμένες χώρες πληρώνοντας κάτι παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. anarchist-Μερικοί λένε τήν Ελλαδα μπουρδέλο.
    Κάνουν μεγάλο λάθος τα μπουρδέλα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τάξη.

    oistros-Αραγε γιατί νομίζεις ότι τα Πανεπιστήμια δεν θέλουν την αξιολόγηση;
    Αυτό που δεν θέλουν πολλοί να καταλάβουν είναι ότι η χώρα μας δεν μπορεί να γίνει βιομηχανική χώρα αλλά μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα ,γιατί έχει το δυναμικό, να γίνει μιά χώρα που να πουλάει παιδεία ,πολιτισμό,υγεία και τεχνογνωσία σε όλο τον περίγυρο μας που είναι σαφώς χαμηλώτερα από εμάς.Διορατικά μυαλά και οργάνωση χρειάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σίγουρα η κουβέντα γίνεται για το μαρούλι των λαμόγιων που έχουν βρει στους φοιτητές την κότα με τα χρυσά αυγά. Αλλά κοιτάζοντας τις σχολές υπάρχουν πράγματα που προκαλούν γέλιο. Δεν έχει φοιτητες το ΤΕΙ Γεωργικής Μηχανικής και Υδάτινων Πόρων Μεσολογγίου ή το Θερμοκαλλιεργειών και Ανθοκομικής Κρήτης. Λέω εγώ με το φτωχό μου το μυαλό. Αν τελειώσει κάποιος το πρώτο μπορεί στο μέλλον να εκτρέψει καναν Αχελώο και να κάνει ρδελομπού όλο το οικοσύστημα. Αλλά κάτι θα κάνει. Ή από το δεύτερο να καλλιεργεί γαρύφαλα για σκυλάδικα. Σίγουρα φράγκα και πολλά!!!

    Αυτοί από το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ή το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ ή το πιο κουλό... Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τι στο διάλο θα κάνουν που έχουν ζήτηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παρά το ότι έχω τελειώσει Πανεπιστήμιο σήμερα ύπαρχουν σχολές που δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι ακριβώς το γνωστικό τους αντικείμενο.Οπότε έχω την απορία ένα παιδί 17-18 ετών καταλαβαίνει τι δηλώνει στις προτιμήσεις του ;
    Μάλλον όχι.
    Οσο για τα τμήματα που αναφέρεις δεν μπορώ να ξέρω την χρησιμότητα τους,όπως πχ το τμημα Γλώσσας,Φιλολογίας και Πολιτισμού Παραευξείνιων Χωρών πιθανώς να πρέπει να υφίσταται στο Πανεπιστήμιο άλλά με μικρό άριθμό φοιτητών,10-15 το πολύ.
    Τότε και το άκρως εξειδικευμένο πτυχίο που θα αποκτούν θα έχει αντίκρυσμα στη αγορά εργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αποτελέσματα της δημαγωγίας και του συμφεροντολογισμού...

    Μπροστά στην εξουσία και το χρήμα ξεχάσαμε κάθε "ανθρωπιστική" έννοια...

    Για την ακρίβεια, με τις συγκεκριμένες εξετάσεις, και αυτοί που παίρνουν 10 πάλι δεν διαθέτουν ούτε τις βάσεις, ούτε την διάθεση και ικανότητα να παρακολουθήσουν ανώτατες σχολές και μάλλον τροχοπέδη στην κοινωνία και την εκπαίδευση βάζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Από καιρό οι ανώτερες σπουδές έχουν χάσει την ανθρωπιστική τους διάσταση και έχουν γίνει καθαρά ωφελιμιστικές.
    Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να υπάρχει καποιο όριο για την εισαγωγή,χωρίς προφανώς να έχει κανείς κανένα απόλυτο κριτήριο για το λιγο πάνω η κάτω από αυτό το όριο.
    Αλλα ή όλη συζήτηση γίνεται στην Ελλάδα γιατί δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε ότι διεθνώς γίνεται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή