Παρασκευή 27 Απριλίου 2007

ΜΕΞΙΚΟ –ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ Β΄



ΑΝΤΙΓΚΟΥΑ


Η πόλη της Γουατεμάλας πόλη των 2.000.000 κατοίκων δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αυτή που είναι μία χαριτωμένη αποικιακού ρυθμού πόλη είναι η μέχρι το 1776 για 233 χρόνια πρωτεύουσα της Γουατεμάλας ,Αντίγκουα.Η μεταφορά της πρωτεύουσας έγινε μετά από ένα μεγάλο σεισμό αλλά η πόλη ανοικοδομήθηκε τον 17 και 18 αιώνα διατηρώντας τον παραδοσιακό της ρυθμό και για τον λόγο αυτό η UNESCO την έχει χαρακτηρίσει ως μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ CASA SANTO DOMINGO Μία από τις αυλές με τα ερείπια του μοναστηριού.
ΑΝΤΙΓΚΟΥΑ Στολισμένος δρόμος για το Μεγ.Σάββατο με λουλούδια και βαμμένα πριονίδια.
Ένα καταπληκτικό ξενοδοχείο 5 αστέρων, αποικιακού ρυθμού ,είναι κτισμένο στα ερείπια ενός μοναστηριού ενσωματώνοντας αρχαιολογικά στοιχεία και 3 μουσεία στους δημόσιους χώρους του.
Δεν πρέπει να μπερδεύει κανείς την πόλη της Αντιγκουα με το ανεξάρτητο νησιωτικό κράτος της Αντίγκουα που οι μεγαλύτεροι πιθανόν να θυμούνται από την κομπίνα που είχαν κάνει παλιότερα μερικοί παίρνοντας διαβατήριο της από τον πρόξενο και φέρνοντας αφορολόγητα αυτοκίνητα με κόκκινες πινακίδες.

ΒΙΛΑΕΡΜΟΖΑ ΠΑΡΚΟ ΛΑ ΒΕΝΤΑ
Οι πολιτισμοί της Κεντρικής Αμερικής είναι πολλοί. Περνώντας τον Βερίγγειο πορθμό στην Αλάσκα προερχόμενοι από την Ασία οι πρώτοι που έφτιαξαν αξιοσημείωτο πολιτισμό ήδη από το 1500πχ –900πχ είναι οι Ολμέκοι. Αυτοί έφτιαχναν χωμάτινες πυραμίδες σε τελετουργικά κέντρα και προφανώς χάρις σε μία ισχυρή κεντρική εξουσία μετέφεραν από τα ποτάμια τεράστια κομμάτια από βαλσάτη με τα οποία έφτιαχναν γιγαντιαία κεφάλια και αγάλματα. Στην Βιλαερμόζα στο Πάρκο Λα Βεντα έχουν συγκεντρωθεί μερικά από αυτά τα αγάλματα.
Μετά τους Ολμέκους αρχίζει από το 500πχ η ανάπτυξη του πολιτισμού των Μάγια του οποίου η κλασσική περίοδος είναι από το 200 έως το 900μχ. Αυτοί αναπτύσουν πολλές πυκνοκατοικημένες πόλεις με έντονα τελετουργική ζωή και εκλεπτυγμένες τέχνες ,είχαν δε πολύ καλή γνώση των μαθηματικών και της αστρονομίας.
Στην Γουατεμάλα ή πιο σημαντική πόλη των Μάγια είναι το Τικάλ.
Αυτή η πόλη στην ακμή της έφτασε τους 100.000 κατοίκους και κατελάμβανε μια έκταση 30 τετρ. χιλιομέτρων. Σήμερα βρίσκεται μέσα στην ζούγκλα και πολλές από τις πυραμίδες δεν έχουν ακόμα ξεσκεπαστεί από τα χώματα και τα δέντρα.Ευτυχώς υπάρχει ένα φορτηγάκι που σε πάει στην πιο απομακρυσμένη και στο ψηλότερο σημείο πυραμίδα, η οποία σήμερα ακόμα συντηρείται(Ναός IV).
Στην κορυφή της ανεβαίνεις από μια ξύλινη απότομη σκάλα αλλά από την κορυφή το θέαμα σε αποζημιώνει όπως βλέπετε.

Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΙV
Από εκεί με ένα δρομάκι μέσα στη ζούγκλα, που ευτυχώς με τα τεράστια δέντρα σε προστατεύει από τον δυνατό ήλιο, κατεβαίνεις κανένα χιλιόμετρο και βλέπεις τα υπόλοιπα μνημεία.
Στην επόμενη φωτογραφία είναι ο ναός ΙΙΙ ο πρώτος που φαίνεται από ψηλά. Η βάση της πυραμίδας είναι εμφανές ότι δεν έχει ακόμα συντηρηθεί.
Από την κορυφή του ναού ΙΙΙ φαίνεται η μεγάλη πλατεία της πόλης με την Ακρόπολη του Βορρά.
Πάνω στα δέντρα πηδάνε μαϊμούδες που αφθονούν στην περιοχή.
Οι Μάγια αυτής της πόλης επιβλήθηκαν στους εχθρούς τους με ένα πρωτότυπο τρόπο. Αντί να δίνουν μάχες σώμα με σώμα τους περικύκλωναν και τους εξόντωναν με βέλη. Θεωρείται έτσι ο πρώτος από αέρος πόλεμος!

ΝΑΟΣ ΙΙΙ

Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΙΙΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
Περνώντας με πιρόγα ,όπως σας έχω δείξει προηγουμένως ,τα σύνορα Γουατεμάλας –Μεξικού η επόμενη πόλη των Μάγια στην ζούγκλα που βρίσκουμε είναι το Παλένκε.Η πόλη άνθισε κατά την βασιλεία του Πακάλ(615-683μχ) που έζησε 80 χρόνια.
Ο ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΑΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΟΜΗ ΚΛΙΜΑΚΑ. ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ο τάφος του είναι μέσα στο ναό των επιγραφών και ανακαλύφτηκε μόλις το 1952. Η πυραμίδα αυτή έχει ανασκευαστεί
Στην εποχή του ο ναός αυτός όπως και οι άλλες πυραμίδες των Μάγια ήταν καλυμμένος με ασβεστοκονίαμα και ήταν βαμμένος κόκκινος. Δίπλα από τον ναό αυτόν είναι το ανάκτορο σε μια υπερυψωμένη εξέδρα 100 επί 80 μέτρα.Σε αυτό το λαβυρινθώδες συγκρότημα ανήκει και ο πύργος της φωτογραφίας που πιθανόν να ήταν αστεροσκοπείο η παρατηρητήριο

ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ
Τα κτίσματα αυτά είναι κτισμένα πάνω σε παλαιοτέρα. Οι Μάγια πολλές φορές έκτιζαν πυραμίδες επάνω σε προϋπάρχουσες πυραμίδες και στην κορυφή συνήθως υπήρχε ένας ναός .Συνήθως στους Μάγια οι πυραμίδες ήσαν ταφικά μνημεία αλλά αρκετές φορές χρησίμευαν όπως κυρίως στους Αζτέκους για ανθρωποθυσίες κατά τον τρόπο που παρουσιάστηκε στην ταινία APOCALUPTO.
Το χαρακτηριστικό σε αυτούς τους πολιτισμούς είναι ότι τα εργαλεία τους για να επεξεργαστούν τις πέτρες, τα οικιακά σκεύη ακόμα και τα μαχαίρια των ανθρωποθυσιών ήσαν από οψιδιανό. Αυτός είναι μια σκληρή υαλώδης ηφαιστειακή πέτρα.
Τα μέταλλα όπως ο σίδηρος χρησιμοποιήθηκαν προς το τέλος αυτών των πολιτισμών και ποτέ για λειτουργικά αντικείμενα.
Το ίδιο και ο τροχός τον οποίο ενώ τον γνώριζαν δεν τον χρησιμοποιούσαν για μεταφορές ,οι οποίες γίνονταν στα χέρια η με κανό.


ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
ΜΕΞΙΚΟ-ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ Ένα ταξίδι ζωής.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ



7 σχόλια:

  1. Φανταζεσαι να κανουν οι κατοικοι του Μεξικου Post για την χωρα μας,σε περιπτωση που εχουν ερθει ταξιδι εδω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό είναι το ταξίδι. Βλέπω πάντως να αρχίζεις και τις ταξιδιωτικές περιγραφές (Καζαντζάκη στυλ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραίο!!!

    Άντε με το καλό και στην διαδρομή του Τσε!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πρέζα tv-
    Γιατί όχι,εξωτική χώρα είμαστε γι΄αυτούς!

    δείμος-
    Από όλα έχει ο μπαξές!

    chris-
    Αυτήν αποκλείεται,δεν έχω ανέβει ποτέ σε μοτοσυκλέττα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μακαρι να μπορεσω και γω καποια στιγμη να κανω ενα τετοιο ταξιδι

    εμπειρια ζωης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Poso orea mas ta les... entiposeis, eikones, istoria, ola anamikta... ola sthn sosth dosologia.

    Kalhmera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. eparxiakosaloni-
    Οταν ξεμπερδέψεις με την τεκνοποιία θα μπορέσετε να το κάνετε απερίσπαστοι.
    Είναι μεγάλο πράγμα οι γιαγιάδες και οι παπούδες που θα κρατήσουν τα παιδιά και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
    Ομιλώ εκ πείρας!

    mhxeirotera-
    ¨Οταν γυρίσω από ένα ταξείδι τότε διαβάζω σχετικά για τα μέρη που είδα,ταξινομώ τις φωτογραφίες και τα βίντεο και στην ουσία το ξανακάνω στην φαντασία μου με ηρεμία.
    Το πιό δύσκολο είναι όχι να γράψεις δυό κουβέντες αλλά να διαλέξεις τις πιό αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από τις 700 που έχω εγώ και από τις άλλες τόσες που πήρε η κόρη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή