Η πόλη είναι κτισμένη επάνω στην παλιά πρωτεύουσα των Αζτέκων την Τενοτσιτλάν.Η περιοχή στην εποχή των Αζτέκων ήταν μια νησίδα στο κέντρο μιας λίμνης και την διάλεξαν γύρω στα 1325 γιατί ο θεός της φυλής τους Ουιτσιλοπότστλι(εύκολα ονόματα που είχαν οι άτιμοι!) τους συμβούλευσε να στήσουν τις σκηνές τους στο μέρος που θα δουν ένα αετό επάνω σε ένα κάκτο να κατασπαράσσει ένα φίδι.
Το σύμπλεγμα αυτό εμφανίζεται και στην σημαία του Μεξικού γιατί αποτελεί πλέον το εθνικό τους σύμβολο.
Μέσα σε 100 χρόνια ,οι Αζτέκοι είχαν γίνει η κυρίαρχη δύναμη στην κοιλάδα του Μεξικού και η πόλη με ένα σύμπλεγμα από κανάλια έφτασε να έχει 200.000 κατοίκους .
Συγχρόνως είχαν αποκτήσει ένα αυτοκρατορικό σύστημα με αυστηρή ιεραρχία και στρατοκρατική δομή. Οι επεκτατικοί πόλεμοι που έκαναν τους προσέφεραν φόρους και αιχμαλώτους.
Οι αιχμάλωτοι έπεφταν θύματα μαζικών ανθρωποθυσιών γιατί οι Αζτέκοι πίστευαν ότι προσφέροντας μια ζωντανή καρδιά στους θεούς μπορούσαν να τους κατευνάσουν και να διατηρήσουν έτσι τον εύθραυστο κόσμο στη θέση του.
Κατακτώντας οι Ισπανοί την πόλη αυτή δεν άφησαν κολυμπιθρόξυλο όρθιο.Την ισοπέδωσαν και με το υλικό αυτό έκτισαν την νέα πόλη αποξηραίνοντας και την λίμνη της οποίας δεν υπάρχει σήμερα κανένα ίχνος.
ΣΟΚΑΛΟ Τα παιδιά κάνουν ασκήσεις γυμναστικής με τις σημαίες.
\Το Σόκαλο, δηλαδή η πλατεία Συντάγματος, είναι μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου και εδώ είναι το Εθνικό Ανάκτορο που κτίστηκε εκεί που ήταν το ανάκτορο του Μοντεζούμα του τελευταίου αυτοκράτορα των Αζτέκων και ήταν αρχικά η κατοικία του κατακτητή του Μεξικού του Κορτές. Σε αυτό υπάρχουν εξαιρετικές γιγάντιες τοιχογραφίες του Ντιέγκο Ριβέρα ,συζύγου της Φρίντα Κάλο, με την ιστορία του Μεξικού.
Κοντά στην πλατεία είναι το ωραιότερο κτήριο του κέντρου της πόλης το μέγαρο Καλών Τεχνών(1905) με μία εξαιρετική αρτ νουβώ πρόσοψη.
Βγαίνοντας από την πόλη για να πάμε στην Παναγία της Γουαδελούπης, βρίσκουμε την Πλάσα δε λος Τρες Κουλτούρας ,δηλ των τριών πολιτισμών .
Σε καμιά 50 ρια χιλιόμετρα από την πόλη του Μεξικού είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές και μυστηριώδεις πόλεις του αρχαίου κόσμου η Τεοτιουακάν που σημαίνει «η πόλη που οι άνθρωποι γίνονται θεοί».Το αστικό αυτό κέντρο με πληθυσμό στην ακμή του 125.000 κατοίκους ,έκταση 20.000τετρ.χιλιόμετρα δέσποσε για 500 χρόνια στην περιοχή. Ιδρύθηκε προ Χριστού και καταστράφηκε πιθανόν από τους ίδιους τους κατοίκους του χωρίς να ξέρουμε την προέλευση τους ,τον τρόπο ζωής τους και τους λόγους που εγκαταλείφτηκε το 650 πχ.
Οι Αζτέκοι θεωρούσαν την περιοχή ιερή και πίστευαν λόγω των οικοδομημάτων ότι την είχαν κτίσει γίγαντες.
Σε αυτήν υπάρχουν δύο από τις μεγαλύτερες πυραμίδες του κόσμου, της Σελήνης και την μεγαλύτερη του Ήλιου και οι δύο με το ίδιο ύψος (65 μέτρα ).
Η πυραμίδα του Ηλιου έχει την ίδια βάση με την μεγάλη πυραμίδα της Αιγύπτου (225 μέτρα) αλλά το μισό ύψος από αυτήν.
Υπάρχουν διάφορα ανάκτορα στην πόλη, με τοιχογραφίες στους τοίχους τους .Το ανάκτορικό συγκρότημα του Κετσαλπαπάλοτλ που είναι ένας λαβύρινθος από κατοικίες και ναούς ανακατασκευάστηκε το 1962.
Afu telionei auth h enotita, na su efxitho na kaneis polla tetia taksidia (afises tipota piso gia to mellon arage???)... ke na sinexiseis na ta vlepeis me ton idio tropo... oxi os turistikes "ekserevniseis" alla os prokliseis gnorimias me endiaferontes politismus...
ΑπάντησηΔιαγραφήKalh su mera :)
Βέβαια η Τεοτιουακάν καταστράφηκε το 650μχ και όχι πχ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλικάροντας στις φωτογραφίες μπορεί κανείς να δει λεπτομέρειες όπως τα γλυπτά που έχουν οι κολώνες στο ανακτορικό συγκρότημα.
mhxeirotera-
Αυτό να είσαι σίγουρος ότι θα γίνει.
Έτσι κι΄αλλιώς με ενδιαφέρουν ταξίδια σε μέρη με πολιτισμό και ιστορία και στις άμεσες προοπτικές από τα κοντινά είναι η Λιβύη και από τα μακρινά Ανγκορ Βάτ !
εγώ πάντως και φχαριστήθηκα και χόρτασα και λέω να μην πάω Μεξικό-Γουατεμάλα ...με πήγες εσύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως να ετοίμαζες κι ένα τουριστικό οδηγό για όλα τα μέρη που έχει πάει?? Τα περιγράφεις και τα σχολιάζεις όλα μοναδικά!!
Καλά και πολλά ταξείδια!!
(...που είναι το Ανγκορ Βάτ??)
Αγαπητή μου Μάικα δεν έχω σκοπό να γράψω ταξιδιωτικό οδηγό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά μετά το ταξίδι διαβάζω σχετικά με αυτά που έχω δεί και έτσι ταξιδεύω γράφοντας δεύτερη φορά στο ίδιο μέρος.
Οι ναοί του Αγκορ Βατ είναι στην ζούγκλα της Καμπότζης που αναπτύχτηκε τον 12ο αιώνα ο πολιτισμός των Χμέρ και τον προηγούμενο η βαρβαρότητα των ερυθρών Χμέρ.
πανέμορφο,
ΑπάντησηΔιαγραφήθα τα εκτυπώσω και τα δύο να τα διαβάσω με την ησυχία μου!
μπράβο Αθεόφοβε.
Τώρα κατάλαβα, ότι αν κλικάρεις τις φωτό σου, γεμίζει η οθόνη μου και δεν χωράει όλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθεόφοβε, μπράβο σου άλλη μια φορά!
πολύ ωραία περιγραφή.
Αθεόφοβε σήμερα διάβασα κι εγώ ολόκληρο το ταξιδιωτικό σου οδοιπορικό. Με τα ονόματα που έχουν στραμπουλάς τη γλώσσα... Ομως απόλαυσα τις περιγραφές σου. Νάσαι καλά και πάντα τέτοια!
ΑπάντησηΔιαγραφήange-ta-
ΑπάντησηΔιαγραφήcoolplatanos-
Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση που σας άρεσε.
Την ίδια μέθοδο ακολουθούμε. Και εμένα μου αρέσει να διαβάζω μετά το ταξίδι, έτσι καλύπτωνται πλήρως και κάποιες απορίες μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓράφεις όμορφα. Περιμένουμε και το επόμενο μεγάλο ταξίδι, για να πάρουμε όλοι μια γεύση!