Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

ΠΩΣ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΥΤΡΩΣΟΥΝ ΔΕΝΤΡΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.



Η φωτογραφία από το μπλογκ ΣΧΟΛΙΑΖΩ του κ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΑΡΔΑΚΑ
.
Όταν ξεκίνησε η τελευταία πυρκαγιά μάζεψα μερικά αποσπάσματα από παλαιότερα ποστ που είχα δημοσιεύσει σε προηγούμενες φωτιές στα οποία κατά βάση μεταφέρω εκτός από την προσωπική μου εμπειρία την εμπειρία και τις απόψεις επιστημόνων που έχουν ουσιαστική γνώση του θέματος.
Αυτό που γενικότερα ήθελα να τονίσω, είναι ότι στην Ελλάδα είναι από παλιά πολύ διαδεδομένη η αντίληψη ότι όλα γίνονται από κάποιους με κάποιο σκοπό.
Έτσι και με τις φωτιές.
Η απλουστευτική αυτή αντίληψη ότι πάντα κάποιοι σπεκουλαδόροι της γης κρύβονται πίσω από τις φωτιές υφίσταται και ως πολιτική θέση με αποτέλεσμα να αθωώνει τελικά όλους τους υπόλοιπους
Αυτό ακριβώς δήλωσε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όταν βρέθηκε στις περιοχές που κάηκαν από τη φωτιά. «Όταν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και κερδοσκοπία γης, η ίδια η πολιτική προστασία, όσο οργανωμένη και να είναι, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα»
Αλλά να αποδίδουμε πάντα τις πυρκαγιές σε εμπρηστές και να καθαρίζουμε όλοι οι άλλοι και το δημόσιο, από τις ευθύνες μας είναι η απλή λύση.
Αλλά ας δούμε τα διαπιστωμένα αίτια μερικών από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
1981 - Κοκκιναράς Κηφισιάς 6.000 στρέμματα πρασίνου. Κάηκε ολοσχερώς η βόρεια πλευρά της Πεντέλης. Το μέτωπο πέρασε το Μαρούσι και έφτασε μέχρι το κτήμα Συγγρού. Ορισμένοι αυτόπτες έλεγαν ότι η φωτιά ξεκίνησε από στύλο της ΔΕΗ και εξαπλώθηκε εξαιτίας των ανέμων.
1992 - Αυλώνας Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον σκουπιδότοπο του Αυλώνα.Φωτιές κατακαίνε και τη Μαλακάσα, τα Κιούρκα, περιοχές κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα, το Καπανδρίτι, το Γραμματικό, τον Κάλαμο, και τον Ωρωπό.
1993 - Αγιος Στέφανος Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο που κατέπεσε ήταν η αιτία της πυρκαγιάς που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα. Η φωτιά ξεκίνησε από τον Άγιο Στέφανο, αλλά πολύ γρήγορα λαμπάδιασαν ακόμα το Σούνιο, ο Μαραθώνας, η Σταμάτα, ο Διόνυσος, η Μάνδρα Αττικής και η Παλλήνη.
1995 - Πεντέλη Οι φλόγες ξεκίνησαν από χωράφι κοντά στον Αγιο Πέτρο, το οποίο ήταν πολύ κοντά σε γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Και φυσικά την ημέρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά, στην περιοχή έπνεαν εντονότατοι άνεμοι. Πικέρμι, Παλλήνη, Ντράφι, Ανθούσα και Πεντέλη παραδόθηκαν σχεδόν αμέσως στις φλόγες. Ολοσχερώς κάηκε το δάσος της Ραπεντώσας από τον Αγιο Πέτρο ώς το Γερμανικό Νεκροταφείο. Επί τρεις ολόκληρες ημέρες η Πεντέλη καιγόταν. ενώ έγιναν στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα δάσους. Η πύρινη καταστροφή έφτασε στο Ντράφι, την Καλλιτεχνούπολη και τον Νέο Βουτζά.
2007 - Πάρνηθα περισσότερα από 50.000 στρέμματα .Όλες οι ενδείξεις και μαρτυρίες κλίνουν προς την άποψη ότι η φωτιά άρχισε από σπινθήρες πυλώνων ηλεκτρικού της Δ.Ε.Η. Η μαρτυρία της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά της Πάρνηθας επιβεβαιώνει ακριβώς τα παραπάνω.
Η εντύπωση δε πολλών ότι η φωτιά που βλέπουν μπροστά στα μάτια τους είναι εμπρησμός λόγω των πολλαπλών εστιών που πράγματι βλέπουν, επεξήγεται πλήρως στο ποστ πως δημιουργείται άμα διαβάσει κανείς τα λινκ που παραπέμπω.
Σαφώς βέβαια και μερικές πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμούς με σκοπό την οικοπεδοποίηση των καμένων.
Όμως, σύμφωνα με την τα στοιχεία της Δασικής Υπηρεσίας για τα αίτια των δασικών πυρκαγιών της περιόδου 2000-2008, το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών προκαλούνται από διάφορες γεωργικές δραστηριότητες (22%).
Οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τους εκδρομείς / ταξιδιώτες ακολουθούν με ποσοστό 14%.
Οι πυρκαγιές με άγνωστα αίτια κατέχουν το ίδιο ποσοστό (15%) στο σύνολο των δασικών πυρκαγιών της περιόδου.
Οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από κακόβουλες ενέργειες κατέχουν ένα σημαντικό ποσοστό (14%).
Ακολουθούν διάφορες άλλες αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών σε μικρότερα ποσοστά όπως, το κάψιμο σκυβάλων, διάφορες στρατιωτικές δραστηριότητες, δραστηριότητες σε εξοχικές κατοικίες, δραστηριότητες κυνηγών και το βραχυκύκλωμα καλωδίων υψηλής τάσης.
Tο ποσοστό των πυρκαγιών που προκλήθηκαν από κεραυνούς ανέρχεται στο 11% επί του συνόλου των δασικών πυρκαγιών της περιόδου.
Αυτό λοιπόν που θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό από όλους είναι ότι είτε από εμπρηστές είτε από άλλες αιτίες οι πυρκαγιές είναι και θα είναι μια υπαρκτή πραγματικότητα τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα όπως και στις άλλες χώρες όπως πχ οι τεράστιες πυρκαγιές σήμερα στην Καλιφόρνια αλλά ακόμα και στην Αυστραλία λόγω του ζεστού χειμώνα.
ΟΥΣΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.
Σχετικά με την πρόληψη μπορεί να διαβάσει κανείς τις πρακτικές προτάσεις που είχε στείλει ο Δήμαρχος Πεντέλης από τον περασμένο Μάρτιο στον Μαρκογιαννάκη και τον Παυλόπουλο οι οποίοι προφανώς τις έλαβαν υπ΄ όψιν τους για να τις εφαρμόσουν μελλοντικώς όταν θα καταφέρουν να επανιδρύσουν το καμένο κράτος !
Βέβαια ενώ δεν κάνουν τίποτα για την πρόληψη των πυρκαγιών είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα δούμε λόγω προεκλογικού κλίματος να αποζημιώσουν ακόμα και τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέσα στα δάση, που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα
Έτσι θα πάρουν με το μέρος τους όχι μόνο αυτούς τους ιδιοκτήτες αλλά και όλο το διεσπαρμένο και πολυπληθές σε όλη την Ελλάδα σώμα των αυθαίρετων οικοπεδοφάγων εμπρηστών καταπατητών παλαιών και μελλοντικών .
Άλλωστε γι΄ αυτό φρόντισαν να ξεκινήσει το κτηματολόγιο από τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών, που κανένας δεν αμφισβητεί την ιδιοκτησία, αντί από τα δάση και τα χωράφια.
Αλλά τα αίτια και οι αίτιοι των πυρκαγιών έχουν αναλυθεί πλήρως από πολλούς οπότε είναι περιττή η εκτενέστερη αναφορά.
Σημασία λοιπόν έχει τι μπορούμε να κάνουμε από δω και πέρα για την προστασία και την ανάπλαση των καμένων περιαστικών μας δασών από την αυθαίρετη οικοδόμηση.
Σαν γνήσιος Νεοέλλην λοιπόν και εγώ, έχω να κάνω μερικές ουσιαστικές (αυτό πιστεύουν όλοι!), προτάσεις..
Αναστολή κάθε οικοδομικής αδείας για 1 έως 2 χρόνια στις εκτός σχεδίου περιαστικές περιοχές καμένες και μη μέχρι να γίνει πλήρης αεροφωτογράφηση τους και δημοσίευση των φωτογραφιών στο ιντερνετ με σήμανση των νομίμων ορίων οικοδόμησης μαζί με τον ταυτόχρονο καταρτισμό επιτέλους δασολογίου.
Επέκταση των ορίων των οικισμών ,όπου εκ των πραγμάτων υφίσταται πλέον από ετών πυκνή και συμπαγής δόμηση αυθαιρέτων, με ταυτόχρονη νομιμοποίηση τους .
Ανάπτυξη ξεχωριστής υπηρεσίας κατεδάφισης των αυθαιρέτων στα δάση και άμεση κατεδάφιση, μετά από τελεσίδικη απόφαση, όποιου νέου αυθαίρετου εμφανίζεται και δεν υπήρχε στις αεροφωτογραφίες. Η υπηρεσία αυτή υπαγόμενη στο υπουργείο Δικαιοσύνης ,να εποπτεύεται από εισαγγελέα με αποκλειστικό καθήκον την εκτέλεση των δικαστικών αυτών αποφάσεων.
Στις περιοχές που μετά επανειλημμένες πυρκαγιές δεν είναι πλέον εφικτή η φυσική αναδάσωση να προαχθεί ένας ιδιαίτερα πρωτότυπος τρόπος αναδάσωσης που είδα με ευχάριστη έκπληξη στην Χίο στον δρόμο που πηγαίνει στην Βολισσό.


Σε ένα ορεινό τελείως σεληνιακό τοπίο βλέπει κανείς ένα πλήθος από διάσπαρτες περιφραγμένες περιοχές με πυκνή βλάστηση, που είναι κατασκευασμένες από ιδιώτες ,με την βοήθεια προφανώς της Φιλοδασικής Εταιρείας της Χίου και είναι αφιερωμένες στην μνήμη κάποιου δικού τους ανθρώπου.
Νομίζω ότι αντί για ανούσια μνημόσυνα και τερατώδη μνήματα στα νεκροταφεία ,η εικόνα που βλέπετε στην φωτογραφία πραγματοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το αιωνία τους η μνήμη.
Τέλος οργάνωση σε ομάδες και ενημέρωση από τους Δήμους που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές των πολιτών τους, για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς με ταυτόχρονη σύνδεση τους με τους αρμόδιους για την πυροπροστασία.



9 σχόλια:

  1. Ενα σχετικό άρθρο του καθηγητή του τμήματος Περιβάλλοντος Ν.Μάργαρη με τίτλο -Μεταξύ άγνοιας και ανεπάρκειας-,υπάρχει εδώ:

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=285880&ct=114&dt=30/08/2009
    Μεταξύ άλλων επισημαίνει:

    ...που μπορεί να θεωρήσει ότι έχουμε φωτιές γιατί δεν έχουμε Κτηματολόγιο. Το ότι η Ρόδος έχει και φωτιές και Κτηματολόγιο και η Καλιφόρνια και η Γαλλία και η Ισπανία, είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο.

    Οταν, λοιπόν τα πευκοδάσος το έχεις παρατημένο στην τύχη του και το μόνο που προσέχεις είναι να μη σου καεί, συσσωρεύει βιομάζα, οι πευκοβελόνες γίνονται μια πιθαμή, και γεμίσει νεκρά ξύλα και κλαδιά, όταν έλθει η φωτιά αναπτύσσονται μεγαλύτερες θερμοκρασίες και εσύ χάνεις τον έλεγχο!

    Ολα τα περιαστικά της Αττικής (αλλά και της Ελλάδας) είναι ένα σκέτο σκουπιδαριό. Εύκολα ξεκινά από εκεί μια φωτιά. Αρκεί να περάσεις από τον Διόνυσο, που πέρα από το σκουπιδαριό οι πευκοβελόνες φθάνουν ως τον δρόμο. Την ίδια στιγμή περνούν οι κάφροι με το ένα χέρι έξω από το παράθυρο καπνίζοντας.

    Κατ΄ αρχάς βλέπουμε τη φορά του ανέμου και τα μελτέμια: εδώ και χιλιάδες χρόνια πάνε από Βορρά προς Νότο. Οι ανοησίες τού είδους «ο άνεμος συνεχώς αλλάζει φορά» ισχύουν σε τοπική κλίμακα όπως στην Αττική που έχει πολλούς λόφους, όμως η γενική κατεύθυνση ήταν Βορράς-Νότος. Πηγαίνουμε σε κάποια απόσταση, αφού δούμε το μετεωρολογικό δελτίο(!), και κόβουμε τα δένδρα. Την κοπή των οποίων... απαγόρευαν οι δασολόγοι! Επίσης η φωτιά περιορίζεται με φωτιά. Βλέπεις πού σε βολεύει και ελέγχεις την κατάσταση και βάζεις φωτιά εσύ σε ένα ελεγχόμενο σημείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο εξαίρετο πόνημα σου για πυροπροστασία να καταθέσω ένα θετικό παράδειγμα από το Πάρνωνα. Στα μισά του βουνού υπάρχει αλόβητο ακόμα σήμερα ένα υπέροχο χωριό με γύρω πλούσιο ελατοδάσος. Οταν στις φωτιές του 2007 καιγόταν το βουνό εγκαταλελλημένο από την Πολιτεία για 7 ημέρες, και κάηκε όλο το νότιο βουνό τα Τζίτζινα ήταν έτοιμα. 3 φωτισμένοι άνθρωποι του χωριού είχαν σκεφτεί απλά που υπάρχει νερό, εκεί φτιάχνουμε μεγάλη υδατοδεξαμενή μεταλλλική με παροχή νερού για εξυπηρέτηση από ελικόπτερο, άνοιξε εκεί μάλιστα και χώρο ακόμα και για αναγκαστική προσγείωση του ελικοπτέρου. Οταν δέησε η πολιτεία και έστειλε ενα ελικόπτερο με ρήψεις ταχύτατες εντός 6ωρου έσβησε όλο το βουνό και έσωσε το βόρειο τμήμα του, λόγω άφθονης παροχής νερού. Τόσο απλά και ελληνικά. Ζήταγε τέτοιες δεξαμενές στη Πεντέλη ο Στεργιου αλλά έμειναν ανεκπλήρωτες επιθυμίες, παρότι χαμηλού κόστους. Ζητάγαμε υδροφόρες από Μέγαρα και θεσσαλονίκη ,κρουνούς και λάστιχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον Μάργαρη ένα φεγγάρι τον θεωρούσαν γραφικό, τα μαναρια τα καλά.
    Αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.
    Το κακό είναι πως η ουρά ,και μεγάλη είναι και χοντρή, και μόνο εμείς την ...τρώμε.
    Πιστεύω πως λύση δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί , γιατί απλούστατα, κανείς δεν τη θέλει.
    Όσο γιά μας τους ανησυχούντες, μήπως να εκπαιδευτούμε στα νέα όπλα;
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή ο κατά χρήση προορισμός των εκτός ρ.σ. περιοχών δεν είναι η κατοικία, δεν αντίκειται στο Σύνταγμα (όπως έχει κρίνει κατ΄ επανάληψη το ΣτΕ) η απαγόρευση ανέγερσης εκεί κατοικιών. Αυτό (με σημαντικότατο βεβαίως πολιτικό κόστος) μπορεί να θεσπισθεί στην Αττική και σε άλλες περιοχές στις οποίες θάλλει η εκτός σχεδίου αυθαίρετος δόμηση. Βεβαίως μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να επιτρέπεται η ανέγερση ειδικών κτιρίων πχ κλινικών, ξενοδοχείων κλπ. (Αναψυκτηρίων;;).
    Η αλόγιστη επέκταση επίσης των ρ.σ. στην Αττική επιδεινώνει το περιβάλλον, τσιμεντοποιεί την περιοχή΄, δημιουργεί επομένως πλημμυρικά φαινόμενα κλπ κλπ. ΄Έχω διαβάσει ότι ήδη τα εγκεκριμένα ρ.σ. στην Αττική, επί τη βάσει των υπαρχόντων συντελεστών δομήσεως, έχουν την ικανότητα να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες σε κύρια και βοηθητική κατοικία πολύ μεγαλύτερου από τον σημερινό πληθυσμό της..
    Επιτρέψτε μου και μια παραπομπή σε παλαιότερη ανάρτησή με τίτλο «ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΜΕΖΟΝΕΤΕΣ».
    http://christosvardakas.blogspot.com/2006/10/blog-post_116107415506666083.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα σχόλια που έχουν διαγραφεί ήσαν spam από το εξωτερικό.

    Dionysos-
    Και το τραγικότερο όλων είναι να είναι διαφορετικού διαμετρήματος οι σωλήνες και να μην είναι εφικτή η μεταφορά νερού!

    Demetrat-
    Όσα έχει γράψει ο Μάργαρης δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι άπτονται της κοινής λογικής.
    Οι προτάσεις του δε για τα αίτια,αλλά και την πρόληψη και την μετέπειτα αντιμετώπιση των πυρκαγιών ιδιως για τα πευκοδάση είναι και απλές και εφικτές.

    Bαρδάκας-
    Βασικά είναι αναγκαίος ο καθορισμός χρήσης γης με κτηματολόγιο.
    Δεν είναι εύκολο να απαγορευτεί η οικοδόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές και δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει πλέον στην Ελλάδα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
    Για την Αττική αυτό όμως πιθανώς είναι πλέον αναγκαίο με κάθε πολιτικό κόστος.
    Η φωτογραφία από το «ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΜΕΖΟΝΕΤΕΣ» νομίζω ότι ήταν ιδανική και για το δικό μου ποστ και γι΄αυτό το έβαλα στην αρχή του γράφοντας την πηγή που το πήρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. H ιδέα της υιοθεσίας μικρών πυρήνων αναδάσωσης στη Χίο είναι πολύ επιτυχημένη.
    Σε συγχαίρω που ΄κάνεις γνωστή την προσπάθειά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H ιδέα είναι εξαιρετική και με ιδιαίτερη συγκίνηση, από το πλήθος των πυρήνων που είδαμε, καταλάβαμε ότι οι Χιώτες δεν πάνε δύο-δύο αλλά πολλοί-πολλοί, όταν είναι να προσφέρουν σε κάτι που θα ομορφήνει τον τόπο τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σίγουρα όλες οι φωτιές δεν μπαίνουν από οικοπεδοφάγους. Κάποιες ωστόσο μπαίνουν και από αυτούς. Δυσκολεύομαι για παράδειγμα να πιστέψω ότι η φωτιά στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής τον Αυγουστο του 2006 δεν ξεκίνησε από ανρθώπινο χέρι με κίνητρο τα σπιτάκια που ξεφυτρώνουν κατά δεκάδες από πέρυσι (κυρίως φέτος).

    Ωστόσο σίγουρα και πολλές οφειλονται σε λόγους που ανέφερες και δεν είναι και δύσκολο να το καταλάβουμε αν δούμε τις παρ'άνομες χωματερες, τα υλικά που αφήνει ο καθένας σε πευκόφυτες εκτάσεις (το διαπίστωσα κάνοντας ελεύθερο κάμπινγκ στις Καβουρότρυπες) κτλ

    Οσο για την ιδέα υιοθεσίας μικρών πυρήνων αναδάσωσης στη Χίο θα έλεγα ότι είναι εξαιρετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τις εκ προθέσεως πυρκαγιές δεν είναι πάντα εύκολο να τις προλάβεις.
    Αυτές όμως που οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια ή και αδιαφορία, που ειναι και οι περισσότερες, μπορουμε σε ένα σημαντικό βαθμό να τις προλαβαίνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή