Διαβάζοντας δύο πολύ καλά ποστ του Ασκαρδαμυκτί για τα Δεκεμβριανά (το 1ο και το 2ο) θυμήθηκα ότι είχα βρει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των γεγονότων που είχε γραφεί ,16 μόνο μήνες μετά ,λίγο πριν να αρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα, από τον Φράνσις Νόελ Μπέικερ.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 2-4-1946 στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ,δηλαδή την επομένη των εκλογών της 1-4-1946 . Σαν η "επίσημη" έναρξη του Ελληνικού Εμφυλίου αναφέρεται η αιματηρή επιδρομή ανταρτών εναντίον του σταθμού Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο Πιερίας, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της 30ης προς 31ης Μαρτίου, την παραμονή δηλαδή της ημέρας των εκλογών, στις οποίες το ΚΚΕ είχε καλέσει σε αποχή τους οπαδούς του.
Ο Καναδός παππούς του Φράνσις Νόελ Μπέικερ, εξελέγη βουλευτής των Φιλελευθέρων όταν εγκαταστάθηκε στην Αγγλία.
Ο δε πατέρας του Φίλιπ (1889-1982) ήταν βουλευτής των Εργατικών, ολυμπιονίκης στον στίβο, καθηγητής του Διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και φημισμένος υποστηρικτής του αφοπλισμού και γι αυτό και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1959.
Η μητέρα του Φράνσις, η Ειρήνη Νόελ ήταν κληρονόμος του τσιφλικιού στο Προκόπι της Ευβοίας, αγορασμένο από τους Τούρκους το 1832, και είχε σχετιστεί με τον Ίωνα Δραγούμη, πριν να παντρευτεί τον πατέρα του και να κάνουν την συνένωση των επωνύμων τους.
Ο ίδιος ο Φράνσις Νόελ Μπέικερ (1920-2009) ,βουλευτής και αυτός των Εργατικών, είχε μεταβεί νεότατος στην Ισπανία για να αγωνιστεί κατά του Φράνκο και μετά κατετάγη εθελοντής στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.
Όπως λέει ο γιός του, πιθανώς από αυτόν να είχε ακούσει ο Τσώρτσιλ την φράση που είχε πει ότι “οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”
Η φιλελληνική στάση του στο Κυπριακό και η στενή φιλία που απέκτησε με τον Μακάριο οδήγησαν μερικούς στην Αγγλία να τον χαρακτηρίσουν ως προδότη.
Επίσης ήταν ο πρώτος που έκανε την πρόταση να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο .
Την ως τότε δημοκρατική πορεία του Φράνσις Νόελ Μπείκερ αμαύρωσε η υποστήριξη της χούντας στο αγγλικό κοινοβούλιο και η φιλία που απέκτησε με τον Παττακό ,γεγονός που εξόργισε και τον πατέρα του, αλλά και τους ντόπιους οι οποίοι το 1975 ξεσηκώθηκαν ζητώντας να φύγει από το τσιφλίκι « ο ξένος δυνάστης»
Σχετικά με την εξέλιξη αυτής της ιστορίας μπορείτε να διαβάστε σε συνέντευξη του γιού του στα ΝΕΑ αν και εδώ φαίνονται καλύτερα οι φωτογραφίες.
Αν και δυσκολεύτηκα να διαβάσω το κείμενο στις εφημερίδες (το γήρας γαρ?), εντούτοις τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ανάρτηση σου Αθεόφοβε μου! Ξαναθυμήθηκα και την υπόθεση με το κτήμα Μπέικερ στην Εύβοια, για την οποία είχα διαβάσει παλαιότερα. Η ιστορία αυτή του Μπέικερ είναι ένα παράδειγμα ότι στη ζωή ενός ανθρώπου υπάρχουν καθαρές σελίδες, υπάρχουν και θολές, υπάρχουν και βρώμικες. Όποιος πει ότι στη ζωή του υπάρχουν μόνο "καθαρές" (σελίδες), κατά πάσα πιθανότητα, δεν λέει όλη την αλήθεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως λεει και η παροιμία τα στερνά νικούν τα πρώτα ή επίσης που΄σαι νιότη πούλεγες πως θα γινόμουν άλλος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕαν κλικάριζες τις φωτογραφίες θα τις διάβαζες με άνεση.
Με παίδεψαν αρκετά τα αποκόμματα, αλλά δεν έχω παράπονο...η μόρφωση θέλει κόπο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές φίλε Αθεόφοβεμε υγεία και χαρά δίπλα στα αγαπημένα σου πρόσωπα!
Φαίνεται πως΄ούτε και συ κλίκαρες επάνω στις φωτογραφίες για να γίνουν ευαναγνωστες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές και ελπίζω να μην έχεις βρεθεί στο τραίνο που σταμάτησε στην σύραγγα!
"Tα στερνά ΤΙΜΟΥΝ τα πρώτα" ή έτσι το έλεγαν στο χωριό μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά από ESPANA.
Έτσι θα έπρεπε αλλά πολλές φορές δυστυχώς δεν γίνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρίν λίγα χρόνια τέτοιες μέρες έκανα τον γυρο της Ισπανίας με ένα θαυμάσιο καιρό που τρώγαμε έξω στο ύπαιθρο ενώ στην Ελλάδα έκανε ψόφο και βροχές!
Εύχομαι το ίδιο να είναι και τώρα εκεί ώστε να περάσεις καλά μαζί με την κόρη τις γιορτές εκεί.
Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές.
Για τη συγκεκριμένη περίοδο ενα πολύ καλό βιβλίο είναι του Χαριτόπουλου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρης ο αρχηγός των ατάκτων.Το θέμα είναι πολύ βαθύ για να αρκεστεί καποιος στη άποψη ενός ανθρώπου μόνο,όσο ειλικρινής ,τίμιος και αμερόληπτος κι αν είναι.
Το άρθρο το έβαλα γιατί είναι η οπτική γωνια ενός ξένου, γνώστη όμως των Ελληνικών πραγμάτων, που απεικονίζει την αντίληψη που είχαν οι προσκείμενοι προς την αριστερά Αγγλοι λίγο πριν αρχίσει ο εμφύλιος όποτε και οι απόψεις τους διαφοροποιούνται.
ΑπάντησηΔιαγραφή