Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1944- ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΦΡΑΝΣΙΣ ΝΟΕΛ ΜΠΕΪΚΕΡ ΤΟ 1946



Διαβάζοντας δύο πολύ καλά ποστ του Ασκαρδαμυκτί για τα Δεκεμβριανά (το 1ο και το 2ο) θυμήθηκα ότι είχα βρει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των γεγονότων που είχε γραφεί ,16 μόνο μήνες μετά ,λίγο πριν να αρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα, από τον Φράνσις Νόελ Μπέικερ.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 2-4-1946 στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ,δηλαδή την επομένη των εκλογών της 1-4-1946 . Σαν η "επίσημη" έναρξη του Ελληνικού Εμφυλίου αναφέρεται η αιματηρή επιδρομή ανταρτών εναντίον του σταθμού Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο Πιερίας, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της 30ης προς 31ης Μαρτίου, την παραμονή δηλαδή της ημέρας των εκλογών, στις οποίες το ΚΚΕ είχε καλέσει σε αποχή τους οπαδούς του.
Από τα λίγα στοιχεία που παραθέτω παρακάτω για την οικογένεια Μπέικερ μπορεί να καταλάβει κανείς ότι ήταν από πρώτο χέρι καλός γνώστης των πραγμάτων στην Ελλάδα και από μια αρκετά κεντροαριστερή πολιτική θέση που είχαν οι Εργατικοί εκείνης της εποχής.
Ο Καναδός παππούς του Φράνσις Νόελ Μπέικερ, εξελέγη βουλευτής των Φιλελευθέρων όταν εγκαταστάθηκε στην Αγγλία.
Ο δε πατέρας του Φίλιπ (1889-1982) ήταν βουλευτής των Εργατικών, ολυμπιονίκης στον στίβο, καθηγητής του Διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και φημισμένος υποστηρικτής του αφοπλισμού και γι αυτό και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1959.
Η μητέρα του Φράνσις, η Ειρήνη Νόελ ήταν κληρονόμος του τσιφλικιού στο Προκόπι της Ευβοίας, αγορασμένο από τους Τούρκους το 1832, και είχε σχετιστεί με τον Ίωνα Δραγούμη, πριν να παντρευτεί τον πατέρα του και να κάνουν την συνένωση των επωνύμων τους.
Ο ίδιος ο Φράνσις Νόελ Μπέικερ (1920-2009) ,βουλευτής και αυτός των Εργατικών, είχε μεταβεί νεότατος στην Ισπανία για να αγωνιστεί κατά του Φράνκο και μετά κατετάγη εθελοντής στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.
Μετά τον πόλεμο συμμετείχε στην ίδρυση της Διεθνούς Αμνηστίας το 1961.
Τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του ζούσε στην Ελλάδα όπου και ζει και ο γιός του.
Όπως λέει ο γιός του, πιθανώς από αυτόν να είχε ακούσει ο Τσώρτσιλ την φράση που είχε πει ότι “οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες
Η φιλελληνική στάση του στο Κυπριακό και η στενή φιλία που απέκτησε με τον Μακάριο οδήγησαν μερικούς στην Αγγλία να τον χαρακτηρίσουν ως προδότη.
Επίσης ήταν ο πρώτος που έκανε την πρόταση να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο .
Την ως τότε δημοκρατική πορεία του Φράνσις Νόελ Μπείκερ αμαύρωσε η υποστήριξη της χούντας στο αγγλικό κοινοβούλιο και η φιλία που απέκτησε με τον Παττακό ,γεγονός που εξόργισε και τον πατέρα του, αλλά και τους ντόπιους οι οποίοι το 1975 ξεσηκώθηκαν ζητώντας να φύγει από το τσιφλίκι « ο ξένος δυνάστης»
Σχετικά με την εξέλιξη αυτής της ιστορίας μπορείτε να διαβάστε σε συνέντευξη του γιού του στα ΝΕΑ αν και εδώ φαίνονται καλύτερα οι φωτογραφίες.





ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ

8 σχόλια:

  1. Αν και δυσκολεύτηκα να διαβάσω το κείμενο στις εφημερίδες (το γήρας γαρ?), εντούτοις τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ανάρτηση σου Αθεόφοβε μου! Ξαναθυμήθηκα και την υπόθεση με το κτήμα Μπέικερ στην Εύβοια, για την οποία είχα διαβάσει παλαιότερα. Η ιστορία αυτή του Μπέικερ είναι ένα παράδειγμα ότι στη ζωή ενός ανθρώπου υπάρχουν καθαρές σελίδες, υπάρχουν και θολές, υπάρχουν και βρώμικες. Όποιος πει ότι στη ζωή του υπάρχουν μόνο "καθαρές" (σελίδες), κατά πάσα πιθανότητα, δεν λέει όλη την αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως λεει και η παροιμία τα στερνά νικούν τα πρώτα ή επίσης που΄σαι νιότη πούλεγες πως θα γινόμουν άλλος.
    Εαν κλικάριζες τις φωτογραφίες θα τις διάβαζες με άνεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με παίδεψαν αρκετά τα αποκόμματα, αλλά δεν έχω παράπονο...η μόρφωση θέλει κόπο!

    Καλές γιορτές φίλε Αθεόφοβεμε υγεία και χαρά δίπλα στα αγαπημένα σου πρόσωπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνεται πως΄ούτε και συ κλίκαρες επάνω στις φωτογραφίες για να γίνουν ευαναγνωστες.
    Καλές γιορτές και ελπίζω να μην έχεις βρεθεί στο τραίνο που σταμάτησε στην σύραγγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Tα στερνά ΤΙΜΟΥΝ τα πρώτα" ή έτσι το έλεγαν στο χωριό μου...
    Χρόνια Πολλά από ESPANA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι θα έπρεπε αλλά πολλές φορές δυστυχώς δεν γίνεται.
    Πρίν λίγα χρόνια τέτοιες μέρες έκανα τον γυρο της Ισπανίας με ένα θαυμάσιο καιρό που τρώγαμε έξω στο ύπαιθρο ενώ στην Ελλάδα έκανε ψόφο και βροχές!
    Εύχομαι το ίδιο να είναι και τώρα εκεί ώστε να περάσεις καλά μαζί με την κόρη τις γιορτές εκεί.
    Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τη συγκεκριμένη περίοδο ενα πολύ καλό βιβλίο είναι του Χαριτόπουλου,
    Άρης ο αρχηγός των ατάκτων.Το θέμα είναι πολύ βαθύ για να αρκεστεί καποιος στη άποψη ενός ανθρώπου μόνο,όσο ειλικρινής ,τίμιος και αμερόληπτος κι αν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το άρθρο το έβαλα γιατί είναι η οπτική γωνια ενός ξένου, γνώστη όμως των Ελληνικών πραγμάτων, που απεικονίζει την αντίληψη που είχαν οι προσκείμενοι προς την αριστερά Αγγλοι λίγο πριν αρχίσει ο εμφύλιος όποτε και οι απόψεις τους διαφοροποιούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή