Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ ΔΕΣΠΟΤΑ!



Επειδή με βάφτισαν κοντά 4 χρονών, θυμάμαι πολύ καθαρά τα βαφτίσια μου και τον εαυτό μου που είχε καβαλήσει την κολυμπήθρα, αρνούμενος σθεναρώς να υποστεί το μυστήριο ή μάλλον ορθότερα το μαρτύριο της βαπτίσεως, από ένα χειροδύναμο παπά ο οποίος προσπαθούσε να με χώσει μέσα στην αχνίζουσα κολυμπήθρα με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο προσπαθούσε να ελευθερώσει την γενειάδα του από το χέρι μου που την είχε αδράξει απελπισμένα στην προσπάθεια μου να διασωθώ από τον επερχόμενο πνιγμό μου.

Τελικά στην μάχη μεταξύ εμού και της θρησκείας επεκράτησε βιαίως η θρησκεία με μερικές απώλειες τριχών από την γενειάδα του εξοργισμένου παπά και έτσι τελικά βαπτίστηκε ο ΔΟΥΛΟΣ του θεού, Αθεόφοβος .

Έκτοτε η σχέση μου με τις εκκλησίες εξαντλείται στις αναγκαστικές μου παρουσίες σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.

Όμως εκτός από μένα υπάρχουν αρκετοί άλλοι ΔΟΥΛΟΙ του θεού που πηγαίνουν στην εκκλησία και αγάλλεται η ψυχή τους όταν βλέπουν ένα ΔΕΣΠΟΤΗ να λάμπει σαν πολυέλαιος μέσα στα χρυσοποίκιλτα άμφια του, φορώντας και την μίτρα με τα διάφορα πετράδια στο κεφάλι, σαν βυζαντινός αυτοκράτορας από την Πόλη, που πάλι με χρόνους και καιρούς πάλι δικιά μας θάναι.

Τι ωραιότερο λοιπόν δώρο θα μπορούσε να κάνει κανείς σε ένα ΔΕΣΠΟΤΗ, από μια νέα αρχιερατική στολή για να την φοράει και να καμαρώνει το χριστεπώνυμο ΠΟΙΜΝΙΟ τον τσοπάνη του, ιδίως στις μέρες μας που η μιζέρια και η κατάθλιψη του κόσμου από τα μέτρα που λαμβάνονται δεν τον αφήνουν να γιορτάσει όπως θα ήθελε στις 16 Ιουνίου την μνήμη του οσίου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ λόγω του μνημονίου;

Αυτό λοιπόν σκέφτηκε και ο πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Μαραγκός, πρωθιερέας τού εν Μυκόνω Μητροπολιτικού Ναού Ζωοδόχου Πηγής, και είχε την πρωτοβουλία να στείλει σχετική επιστολή στον δήμο υπενθυμίζοντας τους πως : ο μητροπολίτης Δωρόθεος κλείνει φέτος δέκα χρόνια ως ποιμενάρχης της πολυνησιακής μητρόπολης και πως «η γενέτειρά του διά του δήμου πρέπει να του προσφέρει ένα εκκλησιαστικό δώρο ως πνευματικό αντίδωρο...

Έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντί του. Την 5η Ιουνίου, στην Ερμούπολη θα τελεστούν περίλαμπροι εορτασμοί και θα αφιχθούν επί τούτου δεκάδες αρχιερείς απ' όλη τη χώρα για να του ευχηθούν.

Και έρχεται αμέσως στο ζουμί :

Προτείνω και ελπίζω στην από κοινού ομόφωνη συγκατάθεσή σας ο δήμος μας εξ ονόματος όλου του μυκονιάτικου λαού να προσφέρει εκείνη την ημέρα στον εορτάζοντα μητροπολίτη μας μια αρχιερατική στολή».

Και επειδή βέβαια οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν φορούν άμφια και δεν θα ξέρουν που να απευθυνθούν, αλλά και ίσως σαν γνήσιοι φραγκοφονιάδες μπορεί να παράγγελναν τίποτα φτηνοράσα στην τιμή κανενός Armani,η επιστολή συνοδευόταν και από την προσφορά ιεροραφείου στη Θεσσαλονίκη -με κεντημένο ανθικό διάκοσμο και παράσταση μερικής απόψεως της Μυκόνου συμπεριλαμβανομένων της Θεοτόκου Τουρλιανής και Παραπορτιανής- που ανέβαζε το κόστος κοντά στα 10.000 ευρώ.

Βεβαίως δεν πιστεύω ότι η επιστολή αυτή μπορεί να θεωρηθεί από κανένα σαν γλείψιμο από τον παπά του ΔΕΣΠΟΤΗ του, ούτε βεβαίως να υποθέσει κανείς, ακόμα χειρότερα, ότι γράφτηκε καθ΄ υπόδειξη του.

Στο χριστιανικό αυτό νησί ήταν επόμενο η πλειοψηφία των συμβούλων με 14 υπέρ, και 7 κατά, να αποφασίσει να διαθέσει τα 10.000 ευρώ για την κατασκευή της αρχιερατικής στολής, αλλά τελικά επειδή κινδύνεψε να ζωντανέψει το άγαλμα της Μαντώς Μαυρογένους και να τους πάρει φαλάγγι όλους, ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ αποποιήθηκε την προσφορά και έτσι γιόρτασε τα 10 χρόνια του με τα παλιά του άμφια.

Βέβαια ο Δεσπότης έχει προφανώς σαν αγλαές παράδειγμα προς μίμηση τον μακαριστό Χριστόδουλο που με την χαρακτηριστική απλότητα που τον διέκρινε όταν ξεσφράγισαν το προσωπικό του δωμάτιο βρήκαν ΜΟΝΟ:50 επίσημες και μεγαλοπρεπείς αρχιερατικές στολές αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ η κάθε μία,12 στέμματα (μίτρες) από χρυσό και πολύτιμους λίθους αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ το καθένα, κυρίως με διαμάντια, 25 ποιμαντορικές ράβδους (πατερίτσες) χρυσές και αργυρές και ελεφάντινες (φιλντισένιες) γεμάτες πολύτιμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ρουμπίνια, αξίας κατά μέσον όρο 100.000 ευρώ η κάθε μία και ένα ολόκληρο θησαυρό από πολύτιμα αντικείμενα που μπορείτε εκτενώς να διαβάσετε εδώ.

Εκτός όμως από τα άμφια του, ως άνθρωπος με καλό γούστο, είχε: 600 ζεύγη χρυσά ή αργυρά μανικετόκουμπα. Απ' αυτά τα 140 ζευγάρια έχουν διαμάντια και μερικά έχουν ζαφείρια, όπως επίσης εκατοντάδες λευκά πουκάμισα, τα περισσότερα μεταξωτά, (μεταξωτά βρακιά δεν αναφέρονται), εκατοντάδες μαύρα παντελόνια πανάκριβα και εκατοντάδες ζεύγη παπουτσιών όλα από τις δυό ακριβότερες φίρμες του κόσμου Sebago και Church' s, απ' αυτά που φορούν μόνο οι Άγγλοι πρίγκιπες, λόρδοι και άλλοι αριστοκράτες. Ο Χριστόδουλος φορούσε μόνο τέτοια παπούτσια, που το κάθε ζεύγος τιμάται πάνω από 1.000 χίλια ευρώ.

Εδώ που τα λέμε ως κληρικός μπορούσε να μην φοράει παπούτσια Church' s ;

Δεν μπορώ βέβαια ούτε κατά διάνοια να πιστέψω ότι ο αρχιεπίσκοπος της καρδιάς μας είχε όλα τα παραπάνω πολυτελή και χλιδάτα είδη γιατί σύμφωνα με την καταγγελία του έγκριτου Πατρινού αρχιμανδρίτη Κύριλλου Κωστόπουλου που δημοσιεύτηκε αλλά δεν αντικρούστηκε από κανένα: Ο Χριστόδουλος ήταν ομοφυλόφιλος και χειροτονούσε ομοφυλόφιλους κληρικούς.

Αλλά σαν γνήσιος φιλότεχνος είχε συλλέξει όλο αυτό τον θησαυρό και είχε προνοήσει να μπορεί να τον απολαύσει ο Ελληνικός λαός και χωρίς καμιά ματαιοδοξία έχει αφήσει :

Ένα τεράστιο ποσό (πολλά εκατομμύρια ευρώ), για να κτιστεί ειδικό μουσείο με την επωνυμία, «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος», για να φυλάσσονται και να εκτίθενται εκεί σε κοινή θέα οι στολές, οι μίτρες, οι πατερίτσες, και όλα τα λειτουργικά και μη λειτουργικά κοσμήματα και σκεύη του Χριστόδουλου στους αιώνες των αιώνων, μαζί και με τα έξοδα συντηρήσεως τόσο του μουσείου όσο και των εκθεμάτων, και με τους μισθούς των υπαλλήλων του μουσείου.

Πράγματι μόλις γίνει αυτό το μουσείο θα είμαι εκ των πρώτων επισκεπτών του για να νιώσω έστω και από τα αγαπημένα του αντικείμενα την αύρα της πνευματικότητας του και της μεγάλης καρδιάς του, που με τόσο κόπο από τον οβολό της χήρας και του ορφανού, κατάφερε να μας προσφέρει γνήσια πνευματική ανάταση με την συλλογή του , την ίδια ακριβώς που αισθάνονται οι "αγανακτισμένοι" όταν με τα δάκτυλα ανοικτά αποτίουν φόρο τιμής στην Βουλή.


14 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ματαιότης ματαιοτήτων...
    ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ το ζητούμενο όλων ΤΟΥΣ. Παράδειγμα ο....εθνάρχης (αλήθεια μου διαφεύγει τί έκανε για την Ελλάδα)... που έφτιαξε το ίδρυμα και τάφηκε εκεί, σνομπάροντας άραγε ποιόν;...
    ΄Ενας από τους λόγους που φτάσαμε εδώ που βρισκόμαστε, είναι και τα υπέρογκα ποσά που δαπανώνται για τις επιχορηγήσεις τους.
    Δικαιολογημένα αγανακτήσαμε και πολύ αργήσαμε μάλιστα.

    Μια φοβία με το νερό στη μύτη μου ...σάμπως από τη βάφτισή μου το έχω προίκα...

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aγαπητε Αθεοφοβε ριξε μια ματια παρακατω-ειναι μια συζητηση που ειδα στο Buzz

    "από Epanechnikov πριν 6 μέρες 3

    Το μπάζαρα αλλά από ότι βλέπω η πηγή του δεν είναι καθόλου αξιόπιστη...

    από arcades πριν 6 μέρες 2

    Με πρόλαβες Epan. Και οι πηγές της πηγής ακόμη περισσότερο. Είναι γνωστό ότι ήταν πολυτελής ο βίος Χριστόδουλου, αλλά μου φαίνεται ότι το κείμενο και οι αναφορές παραείναι υπερβολικά.

    Αρχική πηγή φαίνεται να είναι ένα περιοδικό "Ιερά Παρακαταθήκη", το οποίο όμως επικαλείται δημοσιεύματα εφημερίδων της 27/7/2008. (εφημερίδα μπορεί να είναι και η espresso)

    (με πρόλαβαν και τρεις τέσσερις ακόμη)

    από plagal πριν 6 μέρες 1

    Πηγή: ΝΕΜΕΣΙΣ --> Πηγή: i-rm.blogspot.com (Από το περιοδικό ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ μηνός Σεπτεμβρίου 2008)

    Τρια χρονια παλιο δηλαδη.

    από Thrass πριν 6 μέρες

    Γράφει διευθύνσεις και ονόματα μέσα, ας βγουν να τα διαψεύσουν.

    Με βάση το άρθρο πάντως, νομίζω πως κυλήθηκε στην αμαρτία για τη σωτηρία τη δική μας. Πώς ο Χριστός σταυρώθηκε για εμάς; Κάτι τέτοιο.

    EDIT: Α, ΟΚ. Αν είναι μπούρδα, τότε ανακαλώ το "Με βάση το άρθρο". Το υπόλοιπο μένει ως έχει.

    από yorgos πριν 6 μέρες 8

    Στοιχηματίζω ότι πρόκειται για (ιδιαίτερα κακοήθες) urban legend. Κάποια ψήγματα αλήθειας θα έχει, αλλά φουσκωμένα πέρα από κάθε λογική.

    Παλιότερη σχετική ανάρτηση του nikan εδώ.

    Και σχετική συζήτηση στο buzz πριν 2,5 χρόνια.

    (Η αφετηρία φαίνεται να είναι ρεπορτάζ της Άντζυς Σταθάτου από το Πρώτο Θέμα, ποτισμένο με γενναίες ποσότητες ενισχυτικού γεύσης τερατολογίξ)

    από Epanechnikov πριν 5 μέρες

    Άλλο ένα αριστούργημα της ιδίας (να είναι καλά το google)

    http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=2172"

    επισης δες και εδω http://reason-gr.blogspot.com/2011/06/internet.html (αυτο το δευτερο για τις επισημανσεις του που δεν πρεπει να ξεχναμε ποτε...).Και για μενα ο Χριστοδουλος ηταν απεχθης(και λιγα λεω)αλλα νομιζω οτι εκανες φαουλ αυτη τη φορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ -
    Σχετικά με το νερό στην μύτη που γράφεις έχω δυστυχώς παραστεί σε μια εγκληματική βάφτιση που ο παπάς έχωσε όλο το κεφάλι του μωρού που έκλεγε μέσα στο νερό 3 φορές, με αποτέλεσμα αυτό να κάνει εισρόφηση στους πνεύμονες με αποτέλεσμα για μέρες μετά να έχει 40 πυρετό για μέρες.

    ΣΑΚΗΣ -
    Το κείμενο, από το οποίο αναφέρω τα στοιχεία, έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ του Σεπτεμβρίου 2008, υπεύθυνος του οποίου είναι ο θεολόγος και δημοσιογράφος Οδυσσέας Τσολογιάννης.
    Έκτοτε έχει αναπαραχθεί εκατοντάδες φορές στο διαδίκτυο και ενώ σε αυτό αναφέρονται ονομαστικώς συγκεκριμένα πρόσωπα που συμμετείχαν στην καταμέτρηση των αντικειμένων δεν βρήκα πουθενά μέχρι σήμερα κάποια διάψευση των αναγραφομένων έστω από τον κύκλο των παρακοιμώμενων του μακαρίτη .
    Δεν ξέρω τι πληροφορίες είχε επιπλέον ο Τσολογιάννης από ακριτομυθίες της επιτροπής ή από εκκλησιαστικούς κύκλους , αλλά σχετικά είχε γράψει η Μαρία Παπουτσάκη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 20-7-08 με τίτλο Ποιούς θυμήθηκε ο Χριστόδουλος , η Αντζυ Σταθάτου στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στις 27-7-08 με τίτλο Το μυστικό του σφραγισμένου δωματίου- 1.200 Μανικετόκουμπα, διαμάντια, Baccarat και καναπέδες Versace και ο Κώστας Ζαφειρίου στην ESPRESSO της 17-11-08 με τίτλο στο έλεος των διαρρηκτών η βίλα Χριστόδουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελευταία φορά που μπήκα σε εκκλησία ήταν στα βαφτίσια του τζουνιορ , ο παπάς του βούταγε το κεφάλι όλο μέσα , ο πιτσιρικάς να τσιρίζει , να χει πλαντάξει στο κλάμα , οι γύρω να κοιτάνε με χαμόγελο , άντε δεν είναι τίποτα , εγώ όταν τον βλέπω να πάει να τον βουτήξει τρίτη φορά , ενώ το παιδί ήταν εμφανώς τρομοκρατημένο , τον πιάνω απ το μανίκι και του είπα σιγά ' αν τολμήσεις και το ξαναβάλεις μέσα το παιδί θα σε γ@@@σω' , εκεί τελείωσε και η σχέση μου με την εκκλησία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. eparxiakosaloni2-
    Βλέπω πως η εμπειρία που περιέγραψα δεν είναι η μοναδική.
    Προφανώς μερικοί παπάδες που δεν έχουν παιδιά έχουν από ότι φαίνεται σαδιστικές τάσεις απέναντι τους, γιατί αντίστοιχα έχω δει άλλους να ρίχνουν λίγο νερό στο κεφαλάκι,του συνήθως σπαρασσόμενου στο κλάμα παιδιού, με ιδιαίτερη προσοχή.
    Πάντως θυμάμαι ακόμα την φρίκη που ένιωσα παιδί όταν βρέθηκα στα βαφτίσια ενός μωρού Εβραίων και είδα να του κάνουν περιτομή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πλουμιστά παγόνια σε ένα θέατρο του παραλόγου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί πρέπει να βουτάνε το κεφάλι του παιδιού, δεν έχω καταλάβει. Τι μυστήριο είναι αυτό!!! αχ τα έρμα... εγώ με τις φοβίες μου, δεν πηγαίνω σε βαπτίσια !!!

    Οσο για τους θησαυρούς του Δέσποτα, τα είχα διαβάσει. Περιμένω το μουσείο να το επισκεφθώ!!!
    (η γουρούνα !!!! - εεε, αφού θα τα εκθέσουν θα χάσω εγώ? σιγά !!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. habilis-
    Η διαφορά είναι πως τα παγόνια είναι πλουμιστά για να προσελκύσουν το άλλο φύλο.
    Εδώ άραγε ο σκοπός είναι ο ίδιος;
    (για να μην πω για το ίδιο φύλο!) :))

    Zouzouna-
    Αυτό το μουσείο δεν πρόκειται ποτέ να το χάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Περίεργη, τουλάχιστον, θα χαρακτήριζα την όλη περιγραφή......
    1) Η βασικότερη "ένσταση" είναι ότι δεν αναφέρεται κανένας εκτιμητής, άρα ποιος γνώριζε τι είναι τι; Και, πόσο μάλλον, τι αξίζει;
    (Οι εκτιμητές είναι επίσημα αναγνωρισμένοι από το κράτος και με βάση τις εκτιμήσεις τους γίνετε υπολογισμός της αξίας κάθε αντικειμένου , για την εφορία κλπ....)

    2) Η καταγραφή τόσο μεγάλου όγκου αντικειμένων απαιτεί πάρα πολύ χρόνο, που επίσης δεν αναφέρεται. (Το κάθε αντικείμενο παρουσιάζετε μπροστά στην επιτροπή , καταγράφετε και εξετάζετε από τον εκτιμητή, παρουσία όλων, άρα μόνο για την καταγραφή θα ήθελαν μήνες)

    Είναι μάλλον απίθανο μία συμβολαιογράφος να καταγράψει όλα αυτά.
    3) Δεν ξέρω πόσα τετραγωνικά είναι το "σπίτι στο Ψυχικό" αλλά για να χωρέσουν όλα τούτα θέλουν τουλάχιστον μια αποθήκη του ΟΛΠ, και τέτοια νομίζω δεν υπάρχει ,,,,,,,

    Θεωρώ ότι η περιγραφή της Μ. Παπουτσάκη είναι πιο κοντά στη αλήθεια,(προσοχή: προβάλει στον τίτλο σε ποιους τα άφησε! όχι τον πλούτο !!) φυσιολογικά αντικείμενα για αρχιεπίσκοπο, πιθανόν ο μακαρίτης να είχε "κώλυμα" με τα μανικετόκουμπα και τα παπούτσια αλλά όλα τα άλλα είναι "τραβηγμένα από τα μαλλιά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. glam: Γιατί το δέχεται μόνο ως ανώνυμος ενώ ως glam με πετάει στον bloger και φτου και απ΄την αρχή ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. glam-
    Δεν ξέρω γιατί σε πετάει αντί να σε στέλνει στο google.
    Δεν ξέρω επίσης αν οι αναφερόμενες τιμές είναι κάποιου εκτιμητή ή των δημοσιογράφων.
    Το μόνο που μπόρεσα να ελέγξω είναι ότι τα παντελώς άγνωστα σε μένα παπούτσια Church's φτάνουν να κοστίζουν μέχρι 500 περίπου ευρώ, ενώ στα 1000 ευρώ κοστίζουν μόνο τα επίσης άγνωστα σε μένα παπούτσια John Lobb !
    Θεωρώ πολύ πιθανό οι αναφερόμενες τιμές να είναι αποτέλεσμα ακριτομυθιών μελών της επιτροπής γιατί μέχρι στιγμής δεν έχω δει να δημοσιεύεται επίσημη λίστα των ευρεθέντων αντικειμένων και δεν πιστεύω ότι πρόκειται να την δούμε ποτέ, γιατί προφανώς η βίλα ανήκει στην αρχιεπισκοπή η οποία προφανώς δεν θα έχει καμιά διάθεση να εμφανίζει πως ένας αρχιεπίσκοπος διαθέτει τόσα υλικά αγαθά.
    Θυμήσου τι σχόλια είχαν γίνει όταν ο μοναδικός μητροπολίτης που βρίσκεται σήμερα στην φυλακή, ο Παντελεήμων Μπεζενίτης, ναι εκείνος που έλεγε στον εραστή του να μην χώνει στον κώλο του κεριά,διαπιστώθηκε πως είχε αν θυμάμαι καλά 7.000.000 ευρώ για τα γεράματα του ,όπως είχε πεί!
    Μην ξεχνάς πως στην ίδια βίλα έμενε και ο Σεραφείμ που όταν πέθανε δεν χρειάστηκε καμιά επιτροπή για να καταγράψει τα υπάρχοντα του.
    Επίσης ο νυν αρχιεπίσκοπος δεν μένει εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. είχα ψάξει πριν καιρό για την περιουσία του χροστόδουλου και αυτά που αναφέρονται σε διάφορα blog. να μην τα πολυλογώ, ψάξε ψάξε, ανακάλυψα ότι τα παραπάνω στοιχεία έχουν πρωτο-δημοσιευθεί από ένα τοπικό περιοδικό, και στην πορεία έχουν προστεθεί διάφορα μηδενικά στα νούμερα που αναφέρονται. Πχ εκεί που λέει αξία 300000 ευρώ το περιοδικό έδινε 30.000 ευρώ, και εκεί που λέει 600 μανικετόκουμπα το περιοδικό έλεγε 60, και πάει λέγοντας. Οπότε γενικά, αυτές τις πληροφορίες καλό είναι να τις αντιμετωπίζουμε με μεγάλη επιφύλαξη.. (καθώς και οτιδήποτε ακούγεται εξαιρετικά εξωφρενικό για να είναι αληθινό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή