Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΚΚΑ





Τις τελευταίες μέρες το διαδίκτυο είναι γεμάτο από αναρτήσεις σχετικά με την παράταση της κράτησης του Κωνσταντίνου Σακκά και την απεργία πείνας που κάνει για τον λόγο αυτό.
 Για όσους δεν γνωρίζουν σχετικά την υπόθεση αυτή παραθέτω ένα σύντομο ιστορικό της.
 Ο Σακκάς, γιός γιατρού και φοιτητής στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ο οποίος φέρεται ως μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς, προφυλακίστηκε στις 4-12-2010 γιατί  όταν τον συνέλαβαν είχε πάνω του 2 Glock, 1 Scorpion, 1 άλλο αυτόματο και μια χειροβομβίδα. 
Στη γιάφκα , που  την είχε ο ίδιος νοικιάσει και  έξω από την οποία συνελήφθη, βρέθηκαν επίσης 50 κιλά εκρηκτικών.
Έχοντας παραμείνει προφυλακισμένος για 16 μήνες του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή υπόθεση και εκδόθηκε νέο ένταλμα προσωρινής κράτησης, η ισχύς του οποίου άρχιζε  μετά τους 18 μήνες της αρχικής προφυλάκισης.
Όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, το Συμβούλιο Εφετών είναι αρμόδιο (άρθρο 288 παρ. 2) να εξετάσει και άλλες κατηγορίες κατά του προφυλακισθέντος και : "Κατ' εξαίρεση μπορεί να διαταχθεί νέα προσωρινή κράτηση για άλλη πράξη, αν η ποινική δίωξη γι' αυτήν δεν μπορούσε να ασκηθεί παρά μόνο μέσα στους τρεις (3) τελευταίους μήνες πριν από την πάροδο του χρονικού ορίου της διάρκειας της προηγούμενης προσωρινής κράτησης ή την τυχόν απόλυση του κρατουμένου. Στην περίπτωση αυτή η νέα προσωρινή κράτηση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα (1) έτος και δεν παρατείνεται".
Οπότε στις 4-5-2012 έληξε το 18μηνο της αρχικής προφυλάκισης και στις 4-5-2013 και οι 12 μήνες της δεύτερης.
Από ότι φαίνεται το Συμβούλιο Εφετών θεωρεί ξεχωριστή την δεύτερη ποινική δίωξη και στο σκεπτικό του βουλεύματος αναφέρεται: «Συνεπώς επιτρεπτώς και σύμφωνα με το άρθρο 288ΚΠΔ εκδόθηκαν τα νέα εντάλματα προσωρινής κράτησης (σ.σ. εννοείται για ένα έτος πέραν του αρχικώς επιβληθέντος 18μήνου)», «επομένως δεν τυγχάνει εφαρμογής η δεύτερη περίπτωση του 288ΚΠΔ (σ.σ. που προβλέπει τη μη παράταση)».
Η αντίθετη άποψη εκτίθεται από τον συνταγματολόγο ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ο οποίος λέει:
Μάλιστα, ενόψει της συνειδητής καταστρατήγησης της συνταγματικής επιταγής μέσω της «σαλαμοποίησης» μιας και μόνο υπόθεσης σε πολλές επιμέρους πράξεις, ούτως ώστε να επιβάλλονται αυτοτελείς προφυλακίσεις για κάθε μία από αυτές και να πολλαπλασιάζεται το δεκαοκτάμηνο, ρητά προστέθηκε με την αναθεώρηση του 2001 η εξής πρόβλεψη στην παράγραφο 4 του άρθρου 6 του Συντάγματος:
«Απαγορεύεται η υπέρβαση των ανώτατων ορίων της προφυλάκισης με τη διαδοχική επιβολή του μέτρου αυτού για επί μέρους πράξεις της ίδιας υπόθεσης».
Μετά το φιάσκο της αποφυλάκισης των Μαζιώτη και Ρούπα, αυτή την φορά η δικαιοσύνη κινήθηκε ταχύτερα  και σε χρόνο εξπρές, λιγότερο από μία εβδομάδα από την έκδοση του σχετικού βουλεύματος, προσδιορίστηκε η ημερομηνία της δίκης των 13 κατηγορούμενων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς» στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.
Η διεξαγωγή της δίκης συνάντησε πολλά προσκόμματα και  συνεχείς αναβολές λόγω μη αποδοχής από τους κατηγορουμένους των διορισθέντων από το δικαστήριο συνηγόρων.
Μετά από έξι συνεδριάσεις, το  Εφετείο έκρινε ότι καταχρηστικά οι κατηγορούμενοι ασκούν το δικαίωμα επιλογής δικηγόρου, με σκοπό την παρέλκυση και τελικά τη ματαίωση της δίκης και αποφάσισε να τους δικάσει ωσεί παρόντες.
«Δεν διορίζω άλλους δικηγόρους» δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου.
Η έναρξη της δίκης ξεκίνησε χωρίς την παρουσία δικηγόρων υπεράσπισης, και με άδεια τα εδώλια των κατηγορουμένων  και η δίκη δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί..
Σε όλο αυτό το διάστημα έσσερις από τους κρατουμένους, με επιστολή τους προς το δικαστήριο, δηλώνουν ότι προχωρούν σε απεργία πείνας, ενώ έχει προηγηθεί αίτηση εξαίρεσης της έδρας  από τους μη προφυλακισμένους κατηγορούμενους.
Και άλλη αναβολή πήρε η δίκη όταν ο δικηγόρος τους Φρ. Ραγκούσης όταν  μετά από έλεγχο σε όλη την Α΄πτέρυγα του Κορυδαλλού και στα κελιά τους, πήγε και διάβασε  τις δηλώσεις τους στο δικαστήριο:
 «Δεν θα παραστούμε στο δικαστήριό σας εξαιτίας της θρασύδειλης επιδρομής που πραγματοποίησαν οι ξεφτίλες των ΕΚΑΜ με την ανοχή της φυλακής και η οποία διήρκησε  ως τα ξημερώματα».
Στις 4 Ιουνίου ο  Σακκάς, διαμαρτυρόμενος  για την -όπως καταγγέλλει- «εξόφθαλμα παράνομη παράταση της κράτησής μου» αρχίζει νέα απεργία πείνας . Με αυτήν  πέτυχε πάλι αναβολή: «λίγο πριν από τη μεταγωγή του στην ειδική αίθουσα των γυναικείων φυλακών όπου εκδικάζεται η πρώτη εκκρεμής εναντίον του υπόθεση (όχι αυτή για την οποία είναι προφυλακισμένος, καθώς για τη συγκεκριμένη δίωξη έχει συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης) γιατί παρουσίασε έντονο καρδιακό άλγος, οπότε μεταφέρθηκε εκτάκτως στο νοσοκομείο κρατουμένων Άγιος Παύλος, με συνέπεια τη διακοπή της συνεδρίασης.» 
Η νέα παράταση της κράτησης προκάλεσε την ανταλλαγή οξύτατων ανακοινώσεων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Μεταξύ των άλλων στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται πως:
Ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προφυλάκισής του, σύμφωνα με το άρθρο 288 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (12 μήνες) συμπληρώθηκε, ενώ η πρώτη του δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη (για την οποία κρατείται) μόλις ξεκίνησε.
Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με το υπʼ αριθ. 978/2013 βούλευμά του, αποφάσισε την παράνομη (σύμφωνα με το άρθρο 288 ΚΠΔ) και αντισυνταγματική (σύμφωνα με το αρ. 6, παρ. 4) παράταση της προφυλάκισής του για έξι ακόμα μήνες, πέραν δηλαδή του ρητώς προβλεπόμενου στην ως άνω διάταξη 12μήνου, οπότε κινδυνεύει να μείνει 3 χρόνια προφυλακισμένος χωρίς να έχει δικαστεί. 
Η σύντομη απάντηση της ΝΔ δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης και βασίζεται στο, κλασσικό γι΄ αυτήν, μότο σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, λέγοντας:
«Ας αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μαθήματα Δημοκρατίας και τις υποδείξεις στη Δικαιοσύνη για προστασία κατηγορουμένων για τρομοκρατία.
Ας σεβαστεί, έστω και για μία φορά, τους θεσμούς και ας πάψει να υπερασπίζεται κάθε λογής κατηγορούμενο για αναρχία και τρομοκρατία».
Σχετικά  εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δημόσιας Τάξης Κώστας Τριαντάφυλλος,  επικοινώνησε για την υπόθεση αυτή και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.
Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωση του «η παρατεινόμενη προσωρινή κράτηση, επί 30 και πλέον μήνες, του νοσηλευόμενου κατηγορούμενου Κώστα Σακκά, λόγω καθυστέρησης αποπεράτωσης της ανακριτικής διαδικασίας, προκαλεί δικαιολογημένο προβληματισμό στον νομικό κόσμο της χώρας και σε οργανώσεις, κινήσεις και κινήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Για τον λόγο αυτόν ο κ. Τριαντάφυλλος υπογραμμίζει ότι η δικαιοσύνη «οφείλει να μεριμνά, ώστε όχι μόνο η συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και όλες εκείνες, για τις οποίες οι κατηγορούμενοι κρατούνται προσωρινά, να εκδικάζονται χωρίς καθυστέρηση».

Συμπερασματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι:
1- Είναι απαράδεκτο οι προφυλακίσεις να παρατείνονται, κατά την γνώμη μου, ακόμα και πλέον του ενός έτους, λόγω ανικανότητας της δικαστικής εξουσίας να οδηγήσει τους κατηγορούμενους σε δίκη.
2- Στην συγκεκριμένη υπόθεση, η παράταση της προφυλάκισης πέραν των 30 μηνών φαίνεται πως είναι  πέραν των ορίων που καθορίζονται από το Σύνταγμα.
Ήδη η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο παρελθόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβάσεις αυτού του τύπου.
3-Δεν υπάρχει στο διαδίκτυο το 978/2013 βούλευμα ,για να διαβάσει κανείς πως τεκμηριώνει το συμβούλιο των Εφετών την απόφαση του αυτή για παράταση της προφυλάκισης.
Προσωπικά πιστεύω πως το συμβούλιο για να μην επαναληφθεί η ιστορία των Μαζιώτη και Ρούπα ακροβάτησε στα όρια της νομιμότητας με την απόφαση του αυτή, ενώ δεν είχε κανένα πρόβλημα αντίθετα, να απαλλάξει με αμετάκλητο βούλευμα τον 27χρονο φοιτητή Δημήτρη Μιχαήλ, για την υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και να τον παραπέμψει  σε Μονομελές Πλημμελειοδικείο για κατοχή ενός όπλου, τύπου Φλόμπερ, και μικροποσότητας χασίς. Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν συμμετείχε στους «Πυρήνες», αλλά δέχτηκε ότι απλώς γνώριζε κάποιους από τους συγκατηγορουμένους του, μεταξύ των οποίων και τον Κώστα Σακκά.
4-Συνήθως μετά μια τόσο παρατεταμένη απεργία πείνας η δικαστική  εξουσία θα αναγκαστεί  τελικά σε αναίρεση της απόφασης της και διακοπή της προφυλάκισης.
Όσο το ταχύτερο θα γίνει αυτό θα είναι κέρδος για την Ελλάδα καθώς το θέμα απέκτησε και διεθνή δημοσιότητα μετά το δημοσίευμα και του Guardian που έγραψε: Πίσω από την απεργία πείνας του αναρχικού είναι η ιστορία της παράνομης κράτησης του. Θα ακουγόταν απίστευτο στο πρόσφατο παρελθόν.
5-Τελικά με την παράνομη, από ότι φαίνεται, παράταση αυτή της προφυλάκισης του  ο Σακκάς πετυχαίνει δύο στόχους.
Αφ΄ενός στην  κοινή γνώμη δημιουργείται η εικόνα ενός θύματος της δικαιοσύνης, άσχετα αν ο ίδιος παρά το ότι απορρίπτει όλο το πλαίσιο  που αυτή στηρίζεται το χρησιμοποιεί για την απελευθέρωση του, και αφ΄ετέρου ηρωποιείται στα μάτια πολλών οι οποίοι ούτε θυμούνται πλέον τους λόγους για τους οποίους  είναι προφυλακισμένος.
Είναι λοιπόν αναγκαία ή άμεση αποφυλάκιση του  Σακκά και ταυτόχρονα η επιτάχυνση και αποπεράτωση των δικών στις οποίες είναι κατηγορούμενος.
Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη δημιουργίας κρατούμενων αντίστοιχων με το απαράδεκτο καθεστώς του Γκουαντάναμο που αποτελεί το όνειδος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.


ΠΡΟΣΘΗΚΗ 11-7-2013
Αυτό που έγραφα στο 4 των συμπερασμάτων τελικά έγινε.

Την αποφυλάκιση του απεργού πείνας Κώστα Σακκά μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης του αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών.
Η προσωρινή του κράτηση μετατρέπεται σε χρηματική εγγύηση 30 χιλιάδων ευρώ και στους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και το Νομό Αττικής, την υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του κάθε Δευτέρα, της υποχρεωτικής διαμονής του στο σπίτι των γονιών στον Πειραιά, της απαγόρευσης συνάντησης και επικοινωνίας με συγκατηγορούμενους του για την ίδια υπόθεση, της αφαίρεσης διαβατηρίου και αστυνομικής ταυτότητας.
Την αποφυλάκιση του απεργού πείνας Κώστα Σακκά μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης του αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών.
Η προσωρινή του κράτηση μετατρέπεται σε χρηματική εγγύηση 30 χιλιάδων ευρώ και στους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και το Νομό Αττικής, την υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του κάθε Δευτέρα, της υποχρεωτικής διαμονής του στο σπίτι των γονιών στον Πειραιά, της απαγόρευσης συνάντησης και επικοινωνίας με συγκατηγορούμενους του για την ίδια υπόθεση, της αφαίρεσης διαβατηρίου και αστυνομικής ταυτότητας.Υπενθυμίζεται πως ο Κώστας Σακκάς βρισκόταν σε απεργία πείνας επί 38 ημέρες, διεκδικώντας την άμεση αποφυλάκισή του, καθώς είχε συμπληρώσει 31 μήνες προφυλάκισης χωρίς να έχει δικαστεί.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/237412/apofulakizetai-o-sakkas-meta-apo-38-imeres-apergias-peinas1/#ixzz2YlJ982SW 

23 σχόλια:

  1. Το νοερό "άλμα", μεταξύ της μοναδικής περίπτωσης στα δικαστικά χρονικά υπόθεσης "Σακκά", μέχρι να γίνει η Ελλάδα «ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ» είναι τεράστιο , ακόμα και για έναν Άθεο!
    Δεν νομίζω λοιπόν ότι υπάρχει έστω και ένας λογικός που να βλέπει σήμερα ως πιθανό , ένα τέτοιο ενδεχόμενο...
    Σωστά κατά την γνώμη μου, έστω και ακροβατώντας, η δικαιοσύνη αποφάσισε να προστατέψει το υπέρτατο γενικό αγαθό (Η ζωή και η ασφάλεια των πολλών) έναντι του ατομικού, δλδ. η στέρηση της ελευθερίας του ενός. Απέφυγε να θεραπεύσει το πρώτο λάθος (της μη έγκαιρης εκδίκασης) με ένα μεγαλύτερο. ( της απελευθέρωσης του)
    Ας ελπίσουμε να μην επαναληφθεί.
    Μερικές φορές, ως εξαίρεση και μόνο, η δικαιοσύνη βρίσκεται μακριά από τους νόμους.
    glam

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έγραψα πως κινδυνεύει η Ελλάδα να γίνει Γουαντάναμο αλλά να αποκτήσουμε κρατούμενους σαν αυτούς που υπάρχουν εκεί.
      Κρατούμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς πάνω και πέραν κάθε νόμου βάσει της αρχής αυτού ακριβώς που θεωρείς σωστό δηλ. της προστασίας κάποιου υπέρτατου γενικού αγαθού .
      Όμως σε μια ευνομούμενη πολιτεία αυτό το αγαθό δεν το καθορίζει καμία εξουσία αλλά το εξασφαλίζει το νομικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί αυτή.
      Όταν η πολιτεία δε παρανομεί, δικαιώνει ηθικά τους διάφορους "Πυρήνες" στο να την πολεμούν.
      Η στέρηση δε της ελευθερίας δεν εξαρτάται από το αν αφορά ένα άτομο ή 100.000 γιατί δεν είναι ποσοτική.

      Διαγραφή
  2. αγαπητε αθεοφοβε προ μηνων ο πατερας του σακκα ιατρος κυτταρολογος σπυρος σακκας σε γενικη συνελευση των ιατρων του νοσοκομειου εθεσε θεμα εκτος καταστατικου για την βια που ασκειται κατα την προσαγωγη των υποδικων στο νοσοκομειο νικαιας εκβιαστικα το σωμα ψηφισε υπερ και αυθημερων το ψηφισμα αναρτηθηκε στο ινδυμεδια εχοντας το δηθεν κυρος μιας συνελευσης ακομα ο πατερας σακκας εχει και μεγαλυτερο γιο χρηστη ουσιων για να μην εχει την ιδια τυχη και ο κωστας τον εστειλε μαλλον στην ελληνικη αγωγη γνωστο χριστιανικο σχολειο απο εκει ο ευσταλης σακκας φοιτησε στην θεολογογικη θεσσαλονικης και ηταν φιλος με το φονια της παρου τασσο θεοφιλου η γιατρος του εσυ που γνωματευσε γιατην εισαγωγη του απο το νοσοκομειο κορυδαλου ηταν η μητερα του υποδικου του βελβεντου μπουρζουκου και θεραπων η μαιναδα αν καιικανη ιατρος αγια ολγα κοσμοπουλου ασ ψαξει ο σπυρος σακκας τι εφταιξε στην οικογενια του φιλικα ενας ιατρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από ότι φαίνεται ακόμα και αν σπουδάζει κανείς κάτι, που όπως η θεολογία επιβάλλει, υποτίθεται, κανόνες ηθικής διαβίωσης, αυτό που θα πράξει κανείς εξαρτάται τελικά από την ψυχοσύνθεση, την κουλτούρα του και την διαμόρφωση του χαρακτήρα του στα νεανικά του χρόνια.
      Δεν ξέρω πως ήταν το οικογενειακό περιβάλλον που μεγάλωσαν ο φοιτητής θεολογίας Σακκάς και ο μεταπτυχικός φοιτητής της Θεολογίας Θεοφίλου , ο οποίος κατηγορείται για την δολοφονία στην Πάρο.
      Βέβαια στην θεολογία μπορεί να βρέθηκαν όχι κατόπιν επιλογής αλλά λόγω μορίων από το άθλιο σύστημα που υπάρχει για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.
      Και αν πάντως το περιβάλλον που μεγάλωσαν οι Ξηροί της 17 Ν ήταν αυστηρά θρησκευόμενο, λόγω του παπά πατέρα τους, ο Σακκάς μεγάλωσε σε ιατρικό περιβάλλον όπως και ο ληστής στο Βελβεντό Κοζάνης Μπορζούκος με μητέρα γιατρό και πατέρα αγιογράφο.
      Είναι θλιβερό πάντως νέα παιδιά αντί να χαίρονται τα νιάτα τους να βρίσκονται κλεισμένα στις φυλακές από τις λάθος επιλογές που έκαναν στην ζωή τους.

      Διαγραφή
    2. Η Ολγα Κοσμοπούλου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η μάνα του Μπουρζουκου αλλα η ιατρός που ανέλαβε να βγάλει γνωμάτευση για τον Μπουρζουκο. Κριμα να εισαι γιατρός και να λές τέτοιες ανακρίβειες. εάν είσαι όντως....

      Διαγραφή
    3. Προφανώς δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις!
      Ούτε εγώ ούτε και ο ανώνυμος της 1:46 έχουν γράψει κάτι τέτοιο.
      Προς άρση πάσης παρεξήγησης:
      Η Παντελία Μπουρζούκου, μητέρα του ληστή στο Βελβεντό Κοζάνης, είναι ιατρός στο ΕΚΑΒ και προφανώς αυτή είναι που γνωμάτευσε για την εισαγωγή του από το νοσοκομείο Κορυδαλλού στο νοσοκομείο Νίκαιας.
      Η Όλγα Κοσμοπούλου ιατρός αυτού του νοσοκομείου γνωμάτευσε για την κατάσταση της υγείας του.

      Διαγραφή
    4. Μου φαίνεται πολύ περίεργο γιατρός να μην ξέρει να γράψει μια καθαρή και σαφή πρόταση....

      Διαγραφή
  3. "Είναι θλιβερό πάντως νέα παιδιά αντί να χαίρονται τα νιάτα τους να βρίσκονται κλεισμένα στις φυλακές από τις λάθος επιλογές που έκαναν στην ζωή τους."

    Αν ορίζεις την αντιμετώπιση της βλακείας με προσωπικό κόστος ως λάθος, τότε ναι. Από τον Ρήγκαν και μετά, στο παγκόσμιο σχεδόν πολιτικό σκηνικό κυριαρχούν άνθρωποι καιροσκόποι και μαφιόζοι. Όσοι αντιτίθενται, κάνουν αυτό που όφειλουν να κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και κάθε πολίτης. Και αν αυτά σου φαίνονται γλαφυρά ή ανόητα, δώσε τους κι άλλο χρόνο, είμαι σίγουρος ότι θα με καταλάβεις σύντομα.

    Ο ανώνυμος γιατρός, μέχρι να γίνει επώνυμος, να με συγχωρέσει αλλά όσα γράφει, και ο τρόπος με τον οποίο τα γράφει, μου φαίνονται μαλακίες προς εντυπωσιασμό ηλιθίων.

    Και ο Σακκάς δεν "πετυχαίνει" τίποτα. Δεν είναι στο χέρι του. Όσο για το αν θα κερδίσει, για οποιονδήποτε άνθρωπο με στοιχειώση αντίληψη και εκτίμηση για την αξιοπρέπεια, έχει ήδη κερδίσει. Ελευθερία σκέψης και δράση κατά συνείδηση. Την ασφάλεια και την ηρεμία τους την χαρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο για το αν θα κερδίσει, για οποιονδήποτε άνθρωπο με στοιχειώδη αντίληψη και εκτίμηση για την αξιοπρέπεια, έχει ήδη κερδίσει. Ελευθερία σκέψης και δράση κατά συνείδηση.

      Αν θεωρείς πως κερδίζει κανείς την αξιοπρέπεια του με εκρηκτικά και όπλα μάλλον έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το τι σημαίνει αξιοπρέπεια.
      Όσο για την ελευθερία σκέψης κανείς δεν έχει αντίρρηση αλλά για την δράση κατά συνείδηση σαφώς υπάρχουν αντιρρήσεις.
      Οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες κοινωνίες δεν δρουν κατά συνείδηση αλλά στα πλαίσια που καθορίζονται από τους νόμους που έχει θέσει η ίδια η κοινωνία.

      Διαγραφή
    2. "Οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες κοινωνίες δεν δρουν κατά συνείδηση αλλά στα πλαίσια που καθορίζονται από τους νόμους που έχει θέσει η ίδια η κοινωνία."

      Αν θεωρείς ανεπτυγμένη, ή έστω αναπτυσσόμενη, και ευνομούμενη μία κοινωνία της οποίας η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση καταστρατηγεί το Σύνταγμα κατ' εξακολούθηση, αναιρεί με γραφειοκρατικά τεχνάσματα τον ρόλο του κοινοβουλίου, καταπατά επανειλλημένως βασικά και κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα, διαχειρίζεται ζητήματα όπως την λαθραία μετανάστευση με στρατόπεδα συγκέντρωσης, δεν αναλαμβάνει το κόστος να θέσει ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή απέναντι στο χρέος(απεχθές σε μεγάλο βαθμό) και την αποπληρωμή του, απαγάγει πολιτικούς πρόσφυγες και τους εκδίδει στη χώρα-διώκτη τους(υπόθεση BULUT YAYLA), διατηρεί την δυνατότητα να διαφεύγουν του νόμου εκείνοι που πρώτοι υποχρεούνται να τον τηρούν και καταλήγει να στηρίζεται στην καταστολή και τον φόβο των πολιτών της για να συνεχίζει να ασκεί εξουσία -αυτήν που πηγάζει από το Σύνταγμα που καταστρατηγεί- τόσο απολυταρχικά, τότε ζητώ συγνώμη εκ μέρους του Σακκά, και οποιουδήποτε άλλου ατόμου αντιτίθεται ενσυνείδητα σε αυτήν και σου διαταράσσει την ησυχία.

      Και αν μεθαύριο φτάσει η κοινωνία αυτή, ακολουθώντας ακριβώς αυτόν το δρόμο, να συγκυβερνάται, ή ακόμα και να κυβερνάται -μέσω ψηφοφορίας ή εκτροπής- από άτομα με εθνικιστικές και ναζιστικές πεποιθήσεις και πιστεύω, θα εξακολουθείς να την αναγνωρίζεις ως ανεπτυγμένη; Θα επιμένεις πως πρέπει να δρούμε στα πλαίσια που θέτει ακόμα και αν αυτά χαρακτηρίζονται από ολοκληρωτισμό; Και αν ναι, τότε καλό θα ήταν να αναρωτηθείς, όπως και όλοι μας, τι σε καθιστά αυτό.

      Επι της αρχής συμφωνούμε, στην αντίληψη της κατάστασης που επικρατεί, όμως, μάλλον υπάρχει χάσμα.

      Διαγραφή
    3. Δεν θεωρώ την Ελλάδα μόνο ανεπτυγμένη.
      Το ότι η Ελλάδα ανήκει στις 30 με την πιο υψηλή ανάπτυξη χώρες του κόσμου το αποδεικνύουν οι διάφοροι δείκτες που καθορίζουν αυτή την κατάταξη.
      Και βέβαια θεωρώ δημοκρατική μια χώρα που με εκλογές εκλέγει την κυβέρνηση της άσχετα αν αυτή μου αρέσει ή όχι.
      Και βέβαια, επειδή υπάρχει ελευθερία του λόγου, πολεμώ με αυτόν κάθε τι που με βρίσκει αντίθετο σε αυτά που πιστεύω.
      Ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο έγραψα και αυτό το ποστ.
      Και βέβαια δεν έχω να ζητησω συγνώμη από κανένα Σακκά που πιστεύει ότι με τα κουμπούρια και τα εκρηκτικά θα άλλαξει αυτό τον κόσμο επειδή δεν του αρέσει.
      Ποτέ και σε καμία χώρα τέτοιες ενέργειες δεν πέτυχαν τίποτα περισσότερο από το να δίνουν στις εκάστοτε και οπουδήποτε κυβερνήσεις την ηθική δικαίωση να πέρνουν πιο αυταρχικά μέτρα καταστολής.
      Η κατάληξη της 17Ν,του ΕΛΑ, των Ερυθρών ταξιαρχιών, της Μπάντερ Μάινχοφ κτλ φαίνεται πως δεν έγιναν μάθημα στους σημερινούς μιμητές τους.
      Και βέβαια κανένα κόμμα εθνικιστικό ή ναζιστικό δεν μπορεί να επιβάλλει τις αρχές του χωρίς να καταλύσει την δημοκρατία, οπότε σε αυτή την περίπτωση και εγώ θα έχω την υποχρέωση να τους πολεμήσω με κάθε τροπο.

      Διαγραφή
    4. Όπως είπα, χάσμα.

      Από την δική μου οπτική γωνία, εναλλασσόμενη ολιγαρχία έχουμε, κατά το πρότυπο της Αμερικής, που μεροληπτεί ακατάσχετα και όταν αυτό δεν είναι αρκετό, απλά παρανομεί και όχι σπάνια νομιμοφανώς. Εξού και οι αντιδράσεις. Αν δεν μας αρέσουν τα συμπτώματα, ας αντιμετωπίσουμε τις αιτίες.

      Όσο για τα οικονομικά, η Ελλάδα είναι σε ύφεση, και μάλιστα αξιοσημείωτη, εδώ και χρόνια, πού ζεις;

      Διαγραφή
    5. Εάν θεωρείς την κοινοβουλευτική δημοκρατία εναλλασσόμενη ολιγαρχία μήπως μπορείς να μου πεις ένα κράτος στο κόσμο που να έχει καλύτερο πολίτευμα:
      Δεν φαντάζομαι βέβαια να θεωρείς καλύτερη την μη εναλλασσόμενη ολιγαρχία όπως πχ στην Βόρειο Κορέα!
      Όσο πάλι για τα οικονομικά που γράφεις πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται σε σαφή ύφεση τα τελευταία χρόνια και σαφώς έχουν μειωθεί τα εισοδήματα του κόσμου.
      Παρ΄όλα αυτά τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) ,που μέλη του είναι οι πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, στον πίνακα με τους μέσους μισθούς και ημερομίσθια των 28 χωρών που ανήκουν σε αυτόν, η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση με την Γερμανία και την Ιταλία να κατέχουν την 20η και 21η θέση αντίστοιχα.

      Διαγραφή
    6. Αν φτάσαμε να χρειάζεται να συγκριθούμε με ολοκληρωτικά καθεστώτα για να παρουσιάσουμε πλεόνασμα, και μη χειρότερα, αν κι έρχονται. On the other hand, στη Βόρειο Κορέα δεν υποκρίνονται...

      Διαγραφή
    7. Όταν χαρακτηρίζεις την κοινοβουλευτική δημοκρατία εναλλασσόμενη ολιγαρχία είναι αναπόφευκτο το ερώτημα ποιό πολίτευμα θεωρείς καλύτερο άσχετο αν ο ερωτών γνωρίζει εκ των προτέρων πως δεν έχεις απάντηση σε αυτό!
      Όσο για τό ότι στην Βόρειο Κορέα δεν υποκρίνοινται οι εικόνες που είδαμε με τα πλήθη ακόμα και τον εκφωνητή της τηλεόρασης να σπαράζουν στο κλάμα μετά τον θάνατο του "Λαοφιλούς ηγέτη τους" σε επιβεβαιώνει πλήρως!

      Διαγραφή
    8. Μάλλον έκλαιγαν γιατί όσοι δεν έκλαιγαν μπροστά στην κάμερα, θα έκλαιγαν αργότερα. Το ζήτημα βέβαια έχει πολύ περισσότερες διαστάσεις. Πάντως, αν έχουν Σύνταγμα, δεν υπάρχει η λέξη δημοκρατία μέσα.

      Διαγραφή
  4. θα γινομουν επωνυμος αλλα επειδω ζω στο νοσοκομειο κινδυνευω ο πατερας σακκας καθολα αξιος στο γνωστικο του αντικειμενο ζητα συνεχως και με φορτικοτητα αλλυλεγγυους στον κοινο εργασιακο μας χωρο τον εχω αποφυγει προς το παρων θεωρω αδιανοητο η μονη που βρεθηκε η εστω επιλεχθηκε απο ολο το εσυ να ηταν η ιατρος μητερα του υποδικου μπουρζουκου και θεραπων η αγια ολγα κοσμοπουλου ικανη ιατρος αναργυρη αλλα φανατικη και ιδεοληπτικη για τον λογο αυτο σαφως και αμφιβαλω για την πραγματικη κατασταση του ευαισθητου θεολογου κωστα σακκα ασ γινει τωρα η δικη ως τοτε η ακουσια σιτιση ειναι η λυση αλλωστε ετσι εκαναν και οι εγγλεζοι στις σουφραζετες τις αφηναν να νηστεψουν και μετα με εναν τοτε πρωτογονο καθετηρα τις ταιζαν με αλεσμενη τροφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις ιδέες μας πρέπει να τις υποστηρίζουμε....Ο νενεκισμός καλά κρατεί στην Ελλάδα....

      Διαγραφή
  5. τρολινγ δεν ειμαι τοσο προχω για να καταλαβω τι ενοει ο ρεακτορας και κατι ακομα αν ο σακκας ηταν κακομουτσουνος δεν θα ειχε την ιδια απηχηση κριμα που δεν ζει ο πικασσο να τον σκιτσαρει οπως τον ανθρωπο με το γαρυφαλο τελος παντων θα αρκεστουμε στον θεολογο με το μουσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλτατε Athe!
    Σερφαροντας στο διαδικτυο για το θεμα Σακκας , βλεπω οτι οι μετακατοχικες κραυγες καλα κρατουν!
    Καθε παραταξη εξακολουθει να εχει τους δικους της αποκλειστικους ηρωες και τις δικες τους μονοπλευρες εκτιμησεις και αφελειες !Αυτο πρεπει να παρει ενα τελος .Ο Πλατων τα ειπε ολα. Γνησιως και ικανως πρεπει να ασχολουμεθα με τα κοινα .Ανθρωποι και λαοι αφανιζονται επειδη επετυχαν μονο το γνησιως , οχι ομως το ικανως !Κανω λαθος?
    Εγω δεν δηλωνω ουτε νομικος , ουτε γιατρος ........μια γραια ειμαι 75 χρονων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως λέει μια αμερικανική παροιμία η γήρανση είναι υποχρέωση, η ενηλικίωση όμως είναι κατά βούληση. Δυστυχώς όμως πολλοί ενώ αναπόφευκτα εκπληρώνουν το πρώτο δεν καταφέρνουν ποτέ να πετύχουν το δεύτερο.
      Επειδή λοιπόν η ηλικία είναι ζήτημα συναισθήματος και όχι ετών, νομίζω πως αγαπητή μου κ. Νανά για σένα ισχύει αυτό που έχει πει ο διάσημος καθηγητής γιατρός, ποιητής και συγγραφέας Oliver Wendell Holmes : Καλύτερα να είσαι νέος εβδομήντα χρόνων, παρά γέρος σαραντάρης !

      Διαγραφή