Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ (21-4-1967)




Σε σχόλιο που έγραψε σε προηγούμενο ποστ η Δύστροπη Πραγματικότητα με παρέπεμψε στο τεύχος της 5 Μαΐου 1967 του περιοδικού LIFE, στο οποίο υπάρχουν φωτογραφίες του FARELL GREHAN από την ημέρα που έγινε η δικτατορία. 
Σκέφτηκα να τις δημοσιεύσω γιατί πολλοί  σήμερα ή δεν είχαν γεννηθεί τότε ή άλλοι δεν ζούσαν στην Αθήνα την ημέρα του πραξικοπήματος.
Έχω επίσης προσθέσει και μερικές άλλες από τις λίγες που υπάρχουν στο ιντερνέτ. Οι περισσότερες έχουν ληφθεί από μπαλκόνια γιατί όλοι είχαν τον φόβο μην τους πυροβολήσει κανείς χουντικός.
Οι παρακάτω είναι αυτές που έχουν ληφθεί από το HILTON.





Οι ξένοι τουρίστες λιάζονται στην πισίνα του ξενοδοχείου ενώ στην στέγη διακρίνεται ένας φαντάρος φρουρός.Αποκαμωμένοι και κουρασμένοι στρατιώτες έχουν ξαπλώσει στο γκαζόν του. Όπως γράφει ο φωτογράφος, οι γκρούμ του ξενοδοχείου προσέφεραν στους ταλαίπωρους στρατιώτες σάντουιτς οι οποίο τα έφαγαν με λαιμαργία, γιατί προφανώς κανείς δεν είχε ασχοληθεί με την τροφοδοσία τους. 





Από το LIFE είναι και οι επόμενες από το ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας γιατί ο φωτογράφος κατάφερε τελικά, επειδή ήταν ξένος, να φτάσει εκεί και μπαίνοντας στο ξενοδοχείο  είδε καλοκοσμικές γηραιές κυρίες να παίζουν στην βεράντα scrabble με τον φαντάρο φρουρό στον δρόμο μπροστά στο ξενοδοχείο.
Ο μόνος που έχει αψηφήσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας, μιας και θα είχε βρεθεί εκεί από τα χαράματα, είναι ο κουλουροπώλης της φωτογραφίας που μάλλον θα ξεπούλησε το εμπόρευμα του στους πεινασμένους φαντάρους!








Όπως είναι εμφανές από τις παραπάνω φωτογραφίες η Βουλή, αλλά και η πλατεία Συντάγματος, ήταν περικυκλωμένες από όλες τις πλευρές τους με τα τανκ του Πατακού.






Βέβαια τανκ βρίσκονται και σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας και σε νευραλγικά σημεία της όπως είναι και η πλατεία Ομονοίας.
 Στις φωτογραφίες φαίνεται η τότε διαμόρφωση της πλατείας με το σιντριβάνι της που το αποκαλούσαν περιπαικτικά "το λοξό της Ομόνοιας" (σχετικά στο  ΟΜΟΝΟΙΑ, ΜΙΑ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΠΛΑΤΕΙΑ)




Η οδός Πειραιώς είναι αποκλεισμένη στο ύψος της Σωκράτους έξω από την Πολυκλινική Αθηνών, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, που αν δεν κάνω λάθος, έχουν τραβηχτεί από τα γραφεία της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, που ήσαν σε αυτόν  τον δρόμο.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είχε προλάβει να γράψει σε ένα μονόστηλο ότι ΕΞΕΡΡΑΓΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ ΚΙΝΗΜΑ, αλλά τοσο αυτή όσο και οι άλλες εφημερίδες είχαν μεν τυπωθεί αλλά δε δεν κυκλοφορήσαν ποτέ λόγω του στρατιωτικού νόμου. 

Και για να κάνουμε μια σύνδεση με το σήμερα!


9 σχόλια:

  1. ο κ μητσοτακης είναι ενας από τους λιγους μαρτυρες της καταλησης του κρατους που είναι ακομα ζωντανος
    μετα την συληψη του μεταφερθηκε σε ξενοδοχειο στο πικερμι οπου ζητησε και ελαβε μπουκαλι ουίσκι
    η καταληψη της εξουσιας εγινε μεθοδικα με ελαχιστη αντισταση βεβαια υπηρχαν και παράπλευρες λιγοστες απωλιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό αυτό το φωτογραφικό μινι αφιέρωμα στην πρώτη πρώτη μέρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ακριβώς 48 χρόνια πρίν από σήμερα.
    Κρίνοντας από τις έγχρωμες φωτογραφίες, το πρωϊνό της 21η Απριλίου 1967 δημιουργεί την εντύπωση ότι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το πρωϊνό μίας όμορφης μέρας - ηλιόλουστης, ανοιξιάτικης, γεμάτης ευχάριστους συνειρμούς.

    Τα τραγικά όμως γεγονότα της υπόλοιπης ημέρας διέψευσαν πλήρως όλες τις ανοιξιάτικες προσδοκίες που ίσως είχαν γεννηθεί στην αυγή της.

    Δύστροπη Πραγματικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέον. Πού τις βρήκες τις φωτογραφίες, Αθεόφοβε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις έγχρωμες γράφω στι κείμενο.
      Τις άλλες στο ιντερνέτ.

      Διαγραφή
    2. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡ-ΝΕΤ ΠΟΥ ΤΙΣ ΒΡΗΚΕ???? ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Η ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ. ΜΕ ΤΙΤΛΟ (ΔΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967)..ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ..17-1-2016

      Διαγραφή
    3. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 1967 από κάποια Πανελλήνιο Συνομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών Εκδ. "Servis", Αθήνα, σ. 152

      Διαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρουσες φωτό. Προσοχή όμως. ΔΕΝ είναι όλες από την 21η Απριλίου -67 στην Αθήνα (πχ. η 5η από κάτω που είναι από μεταγενέστερη Περέλαση 25ης Μαρτίου) ή ούτε καν στην Αθήνα (πχ. η 7η από κάτω που πρέπει να είναι από το Πραξικόπημα στην Κύπρο). Φιλικά. Σ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καβλωτικες εικονες για δυνατους εγκεφαλικους οργασμους

    ετσι πρεπει να καταλυονται αποτυχημενα καθεστωτα που δημοκοπουν στα κατω γαστρικα του αξεστου οχλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς οι δυνατοί εγκεφαλικοί οργασμοί, όταν ο εγκέφαλος είναι λιποβαρής, οδήγησαν στο να χάσουμε σχεδόν την μισή Κύπρο.

      Διαγραφή