Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΠΡΩΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ






Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και της ακροδεξιάς των ΑΝΕΛ και της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.
Ταυτόχρονα η νίκη αυτή σημαίνει και αποτυχία των υποστηρικτών του ΝΑΙ, με  πρώτη συνέπεια αυτής της αποτυχίας την  παραίτηση του Σαμαρά.



Η νίκη οφείλεται βασικά στο παραπλανητικό ερώτημα που έθετε το δημοψήφισμα που στην ουσία ήταν, όπως έχω γράψει, το ερώτημα θέλετε να πληρώσετε περισσότερους φόρους; οπότε η απάντηση ήταν δεδομένη.
Κανένας δεν θέλει!
Εάν όμως το ερώτημα στον λαό ήταν αν θέλει να υπογράψουν την  τελική πρόταση στην τρόικα με την υπογραφή Τσίπρα των 8 δις , είναι πολύ αμφίβολο αν το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο.
Ταυτόχρονα όλο αυτό το 5μηνο η αριστεροακροδεξιά κυβέρνηση για να ενισχύσει την θέση της στο εσωτερικό, καθώς δεν πετύχαινε μια συμφωνία, καλλιέργησε στον ελληνικό λαό  την εικόνα μιας Ευρώπης που μας τρομοκρατεί όπως είπε ο Βαρουφάκης, εικόνα που βοήθησε στο να εξαφθεί ο πατριωτισμός των Ελλήνων ώστε να καταψηφίσουν την αποσυρμένη ήδη πρόταση της τρόικας.   



Από την άλλη πλευρά του ΝΑΙ τα σφάλματα τακτικής ήσαν πολλαπλά.
Δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι μετά τις πρόσφατες εκλογές ο κόσμος δεν είχε καμία διάθεση σε περίπτωση που έβγαινε το ΝΑΙ, οπότε υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να έχουμε κυβερνητική αλλαγή, να ξαναδεί στο προσκήνιο όλο τον φθαρμένο πολιτικό κόσμο από τον Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά  μέχρι τον 97χρονο Μητσοτάκη!
Ταυτόχρονα η έντονη υποστήριξη του ΝΑΙ από τα ΜΜΕ και η απαράδεκτη από αυτά διαφορά στην κάλυψη των συγκεντρώσεων λειτούργησαν  σαφώς αρνητικά στον κόσμο.
Σημαντικό επίσης ρόλο έπαιξαν οι δηλώσεις των ξένων ηγετών υπέρ του ΝΑΙ, που ταυτόχρονα δεν μπορούσαν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις πως οι εφαρμογή των προτάσεων τους θα βελτίωνε την ζωή των Ελλήνων .
Αξιοσημείωτη τέλος είναι η παταγώδης αποτυχία όλων των εταιρειών δημοσκοπήσεων, η οποία ίσως οφείλεται στο ότι ο κόσμος  δίνει εξεπίτηδες διαφορετικές απαντήσεις από αυτό που προτίθεται να κάνει!
Αυτό ίσως θα πρέπει να γίνει μάθημα και σε όσους από τους πολιτικούς μας βασίζονται σε αυτές για  να πάρουν μια απόφαση.



Τώρα πλέον αυτό που έχει σημασία είναι η όσο το δυνατό ταχεία συμφωνία με τους Ευρωπαίους που φοβάμαι πως, όπως έχει αποδειχθεί σε όλες τις διαπραγματεύσεις που χρονίζουν (Κυπριακό,Μακεδονικό) θα είναι χειρότερη από τις μέχρι τώρα που συζήτησαν.
Η διαφορά που υπάρχει με πριν είναι ότι τώρα ο Τσίπρας έχει μια πρόσφατη απόφαση  που τον βοηθά με μεγαλύτερη ευχέρεια να περάσει στο κόμμα του μια συμφωνία, που εκ των πραγμάτων θα  είναι ιδιαίτερα επώδυνη για όλους μας.
Η πολύ σωστή επιτέλους σύγκλιση του συμβουλίου αρχηγών ίσως  να οδηγήσει σε μία ευρύτερη εθνική συμφωνία και γιατί όχι και σε μία διακομματική ομάδα, που θα πάει να διαπραγματευθεί το νέο μνημόνιο.
Εξυπακούεται ότι σε αυτήν δεν θα πρέπει να συμμετέχει ο Βαρουφάκης που κατάφερε μέχρι τώρα να αποκόψει την χώρα από όλους τους φιλικά διακείμενους με τις συνεχείς και αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις και απόψεις του. Την ώρα που ξαναδιάβαζα αυτό το κείμενο ανακοινώθηκε επιτέλους η παραίτηση του μοιραίου αυτού ανθρώπου από την θέση του.



Βέβαια οι αστειότητες ότι σε δύο μέρες θα έχει κλείσει την συμφωνία και ότι σήμερα θα ανοίξουν οι τράπεζες δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν. 
Δυστυχώς δε τώρα πια η τεράστια ζημιά που έχει υποστεί η οικονομία μας και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζιτικό σύστημα  θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμα και αν οι εξελίξεις είναι οι καλύτερες για μάς.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι αυτό που είπε  ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι δηλαδή :βρίσκεται σε διαβουλεύσεις απόψε και αύριο με τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες των υπόλοιπων 18 μελών της ευρωζώνης, καθώς και με τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ
Μπορεί δηλαδή ο Γιούγκερ να υποδεχτεί τον Τσίπρα με τα χαστουκάκια του και γελάκια αλλά έχει και άλλους 18 που θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ότι προτείνει.
Το ίδιο είπε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σούλτς : Οι Έλληνες πρέπει να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις τώρα, είναι δημοκρατικό να λέει όχι μία χώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλες χώρες πρέπει να συμφωνήσουν.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τον περιμένει στην γωνία γιατί πιστεύει πως:
Η νίκη του «όχι» είναι «πολύ λυπηρή για το μέλλον της Ελλάδας
Προκειμένου να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, τα δύσκολα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτα
Αντίστοιχα  με ένα απαισιόδοξο tweet  ο οικονομικός αναλυτής των Reuters και Guardian, Χιούγκο Ντίξον ,που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ελληνική κρίση, αναφέρει σε αυτό :
 «Η μεγάλη τραγωδία του ελληνικού δημοψηφίσματος είναι ότι πολλοί από εκείνους που ψήφισαν ΟΧΙ, πιθανότατα δεν αντιλαμβάνονται τι πρόκειται να τους χτυπήσει».



Δυστυχώς ο ερασιτεχνισμός, η ανικανότητα, οι αντικρουόμενες εσωκομματικές απόψεις και η έλλειψη εμπειρίας της κυβέρνησης  μας οδήγησαν να βρισκόμαστε εκτός προγράμματος, χωρίς λεφτά , με τράπεζες κλειστές για άγνωστο  διάστημα, με αποτέλεσμα τεράστιες ζημιές στην οικονομία και τον τουρισμό αλλά και στην καθημερινή μας ζωή .
Αυτή η απαράδεκτη  κατάσταση για προηγμένη χώρα πρέπει το λήξει το συντομότερο δυνατό και σε αυτό πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε με κάθε τρόπο.
Αυτό σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση, που έχει πλέον πρόσφατη λαϊκή αποδοχή, πρέπει να υποστηριχθεί από όλους μας και για το συμφέρον όλων μας, για να πετύχει μια συμφωνία με τους εταίρους μας, που τώρα πια πιστεύω ότι θα είναι πολύ χειρότερη από τις προηγούμενες, αλλά δυστυχώς αποτελεί  μονόδρομο για την χώρα.


ΠΡΟΣΘΗΚΗ 6-7-2015
Ο  φίλος που μου είχε στείλει  το ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ - 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ... μου έστειλε σήμερα και νέο

Αγαπητέ Αθεόφοβε,

Σου είχα στείλει ένα γράμμα την περασμένη εβδομάδα από το μέλλον και σήμερα σου στέλνω ένα ακόμα από το παρόν.
 Την Κυριακή ταξίδεψα με άλλους 100 συνταξιδιώτες με ένα σαπιοκάραβο με 12 μποφόρ για το νησί μου να ψηφίσω, όταν ο νεαρός και άπειρος καπετάνιος μας με ένα αδέξιο χειρισμό του το κόλλησε στα βράχια.
 Μη ξέροντας τι εντολή έπρεπε να δώσει στην μηχανή να ξεκολλήσουμε, άρχισε να ρωτάει τους επιβάτες αν πρέπει να κάνει πρόσω ή ανάποδα !
 Βρέθηκαν 2-3 άσχετοι που φώναξαν ΠΡΟΣΩ και μες στον πανικό τους καμιά 60ρια νοματαίοι άρχισαν και αυτοί να ξεφωνίζουν ΠΡΟΣΩ και παρά τις διαμαρτυρίες των ναυτικών που συνταξίδευαν μαζί μας και αρκετών επιβατών με κοινή λογική, έδωσε την εντολή για ΠΡΟΣΩ
με αποτέλεσμα το σαπιοκάραβο να τσακιστεί ολοκληρωτικά στα βράχια,(TOTAL LOSS) 
 Λίγα λεπτά πριν την καταστροφή και λαμβάνοντας το S.O.S που εκπέμψαμε, μας πλησίασε ένα γερμανικό ναυαγοσωστικό που έπλεε στην περιοχή μας και ο λεβέντης καπετάνιος μας του φώναξε : Cure BUT no pay(σώσε μας αλλά δεν θα πληρωθείς) 
και ο ΑΝΑΦΤΟΣ* γερμαναράς μας εγκατέλειψε να πνιγούμε !
 Ναυαγός, βρεγμένος μέχρι το κόκαλο στο καφενείο του νησιού άκουσα τους επιζώντες να βρίζουν τον καπετάνιο, να φωνάζουν ότι αυτοί δεν είναι ναυτικοί και μπέρδεψαν το ΠΡΟΣΩ με την....ΠΡΥΜΝΗ  και ένα γέρο ναυτικό να σιγοψιθυρίζει το γνωστό τραγουδάκι :

Ήταν ένα μικρό καράβι (2)
που ήταν αταξίδευτο (2)
κι έκανε ένα μακρύ ταξίδι (2)
στην θάλασσα των Βρυξελλών (2)

Και σε πεντ-έξη εβδομάδες (2)
σωθήκαν όλες οι τροφές (2)
και τότε ρίξανε τον κλήρο (2)
να δούνε ποιός θα φαγωθεί (2)

Κι ο κλήρος πέφτει στον Αλέξη (2)
που ήταν άτακτο παιδί (2)
ολέ-ολέ   ολέ-ολέ .....

Θ.Φ.                                         * ΑΝΑΦΤΟΣ στην ναυτική γλώσσα ο άσχετος στα ναυτικά. 

10 σχόλια:

  1. Γιατρέ σε τσούζει; Εσύ ήξερες, λίγη βαζελίνη δεν θα έβλαπτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τουλάχιστον έχω φροντίσει να έχω βαζελίνη!
      Το τσούξιμο μάλλον εσύ θα το καταλάβεις ,όταν θα στηθείς στην ουρά, όπως στα ΑΤΜ στο φαρμακείο και ο φαρμακοποιός θα σας λέει ότι δεν έχει!

      Διαγραφή
  2. Εγώ δόλιε θα στήνομαι όρθια με το κεφάλι ψηλά, ενώ το σινάφι σου θα είσαστε στα τέσσερα, με πίσω σας την Άγγελλα με ντίλντο και μαστίγιο, και μπροστά σας το Σόιμπλε ξεκούμπωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς ο εγκέφαλος σου έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη από το πολύ πορνό!

      Διαγραφή
  3. Η ανάλυση που κάνεις είναι αφελής και υπάγεται στην μιντιακή λογική , η οποία εξέπνευσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πόσο αφελής είναι θα το αποδείξει ο χρόνος.
      Οι Γάλλοι έχουν μια παροιμία που λέει: rira bien qui rira le dernier (γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος)
      Εύχομαι πάντως να μην είμαι εγώ.

      Διαγραφή
  4. Μετά από μήνες αναγκάστηκα σήμερα να διαγράψω σχόλιο από ένα τρολ.
    Φαίνεται ότι μερικά άτομα μην μπορώντας να κάνουν διάλογο με επιχειρήματα καταφεύγουν σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
    Υπάρχουν ευτυχώς γι΄αυτούς πλήθος από ιστοσελίδες που μπορούν να αλληλοβρίζονται και έτσι να εκτονώνουν την επιθετικότητα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χαιρεται απο κεντρικη ευρωπη,
    ομολογω οτι δεν περιμενα αυτο το αποτελεσμα!
    μετα απο τοσο φοβο,προπαγανδα,χαρτονομισματα απο Ζιμπαμπουε και το οχι πηρε τοσο μεγαλο ποσοστο?
    Ευγε..
    οχι γιατι πιστευω οτι το οχι σημανει κατι καλο απαραιτητα,αλλα γιατι τολμησαν να ψηφισουν οχι,ΠΑΡΑ ολα αυτα!
    Αν με ρωτας αν ειναι καλο η κακο το οχι,μαλλον θα απογοητευσω την ομηγυρη.
    Δεν ειναι τιποτα απο τα δυο..ειναι ενα εργαλειο,που εξαρταται πως θα το χρησιμοποιησει η κυβερνηση
    Αν φερει μια "καλη" συμφωνια,θα ειναι καλο
    Αν το εκανε για να μας βαλει στον ντορβα.οπως λενε στο χωριο μου, τοτε ειναι κακο
    Αν ηταν εξυπνη και κομματικα ορθη κινηση ? ω ναι!
    Το θεμα δραχμη η οχι ειναι μεγαλο αλλα εξαιρετικα ενδιαφερον..Αν το ανοιξετε στα σχολια,θα συμμετειχα ευχαριστως!
    Απο την αλλη εχω μια δυο ενστασεις για το γραμμα απο το παρον.
    Πλεον δεν υπαρχει κανεις που να πιστευει οτι μας εσωσαν απο την φουρτουνα,γιατι ειναι καλοι καγαθοι.
    Αν κανετε ενα κοπο και διαβασετε αγλλικο ή αμερικανικο τυπο/δεις τηλεοραση θα το ακουσεις να το λενε ανοιχτα..Το ιδιο κανουν και στην Γερμανια,αλλα φυσικα οχι τοσο συχνα και εντονα.Παντως αρθρα σε μεγαλες εφημεριδες υπαρχουν σχεδον καθημερινα.
    Το εκαναν γιατι ειχαν συμφερον οι τραπεζες τους και δεν υπηρχε καλυτερος τροπος να το κανουν.παιρνου λεφτα απο τους δικους τους φορολογουμενους,τα χρεωνουν στην ελλαδα και μετα πισω στις τραπεζες τους.
    Καθε 100 ευρω που χρεωνεται το ελλ δημοσιο ,1,8 πανε στην ελληνικη οικονομια.Τα υπολοιπα γυριζουν στις ιδιωτικες τραπεζες των δανειστων.
    Καταλαβαινεις οτι κανεις δεν σωζει κανεναν με το αζημιωτο.
    Ακομα και στο δικαιο της θαλασσας που επικαλειται το παραδειγμα του φιλου,νονμιζω οτι αν σωσεις κατι απο την θαλασσα σου ανηκει το μισο..
    Ασε δε,που αν ρυμουλκησεις πλοιο με ΔΙΚΟ σου σκοινι,σου ανηκει!!!
    Θα συμφωνησω μονο οτι οντως υπηρχε τρικυμια(κριση του 08) καιοντως ειμασταν σαπιοκαραβο(μικρη παραγωγικη βαση στην οικονομια μας+μεγαλα χρεη)
    Αν θες το συζηταμε και ακουω τις ενστασεις σου/σας
    Φυσικα να πω οτι αν και διαφωνω,δεν θελω να εχω τιποτα με οσους το κανουν βριζοντας. και ειναι κριμα να κανουν κατι τετοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι το δημοψήφισμα έγινε για το κόμμα το είπε ξεκάθαρα ο Τσακαλώτος. Το τραγικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τείνει να ταυτίσει το συμφέρον του κόμματος με το συμφέρον της χώρας και αυτό ξέρουμε πολύ καλά που οδηγεί.
      Ο Ελ. Βενιζέλος έχει δώσει ένα σωστό χαρακτηρισμό για τον πολιτικό που επεξηγεί γιατί ανίκανοι πολιτικοί που κοιτούν το κομματικό τους συμφέρον μας έχουν φτάσει σήμερα σε αυτή την κατάσταση:
      Ο πολιτικός πρέπει να έχη το χάρισμα να βλέπη πολύ πρωτύτερα αφ’ όσον βλέπουν οι άλλοι. Αν δεν έχη το χάρισμα τούτο, είναι αδύνατον να μην οδηγήσει την πατρίδα αυτού εις συμφοράς και καταστροφή.
      Όσο για τα χρήματα αυτό που έχει σημασία δεν είναι πόσα θα σου μείνουν αλλά η διακίνηση τους όπως περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το ανέκδοτο που έχω γράψει στο τέλος του σχολίου μου. της Κυριακής, Σεπτεμβρίου 08, 2013 2:20:00 π.μ.

      Διαγραφή