Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ




Στην Ελλάδα υπάρχει μια έντονη φοβία του κόσμου για τον καρκίνο και γι΄ αυτό ευφημιστικά τον ονομάζουν το ξορκισμένο, η επάρατη νόσος ή η κακιά αρρώστια.
Αυτή η φοβία οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι  γνωρίζουν ελάχιστα για τον καρκίνο ή ακόμα χειρότερα αποφεύγουν και να ενημερωθούν σχετικά ή και να προβούν σε προληπτικούς ελέγχους .
Έχουν την εδραιωμένη άποψη πως όποιος ασθενήσει από καρκίνο είναι λίγο πολύ ετοιμοθάνατος!
Δεν γνωρίζουν βέβαια ότι σήμερα  το 65% από τους ασθενείς θα ζήσουν με τον καρκίνο τους επί πέντε χρόνια και πάνω - ποσοστό που εκτιμάται ότι σύντομα θα είναι 70%. Οι ασθενείς αυτοί ξεπερνώντας την 5ετια στην  ουσία έχουν νικήσει τον καρκίνο τους.
Δεν γνωρίζουν επίσης ότι  άνθρωποι που μαθαίνουν σήμερα ότι έχουν καρκίνο μπορεί να ζήσουν έως έξι φορές περισσότερο απ’ ό,τι θα ζούσαν πριν από 40 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα.
Το καλό αυτό νέο οφείλεται στην πρόοδο στις μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας, και στην εκτεταμένη ενημέρωση του κοινού για τα ύποπτα συμπτώματα που οδηγούν  νωρίτερα τους ασθενείς στον γιατρό.
Όπως ανακοίνωσε ο βρετανικός κοινωφελής οργανισμός Macmillan Cancer Support, η μέση επιβίωση από όλες τις μορφές και τα στάδια του καρκίνου είναι πλέον τα 5,8 χρόνια, όταν το 1971 ήταν μόλις 1 χρόνος.
Γι΄αυτό τον λόγο η δημοσιοποίηση από γνωστά πρόσωπα ότι νόσησαν από καρκίνο συμβάλλει στην μείωση της φοβίας του κόσμου για την νόσο.


Η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη του,  προκάλεσε την γενικότερη συγκίνηση του κοινού για την ευθύτητα και την ειλικρίνεια της.
Χωρίς περιστροφές έγραψε:
«Τελικά δεν είναι όλα “όλα καλά”. Οι ιστολογικές εξετάσεις δείχνουν ότι για τους επόμενους μήνες θα χρειαστώ φαρμακευτική αγωγή. Θα το αντιμετωπίσω όπως το αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνθρωποι γύρω μας και οι περισσότεροι το ξεπερνούν.
 Εδώ και δύο μέρες σκεφτόμουν αν θα έπρεπε να το ανακοινώσω. Ή αν θα υπομένω υποκριτικά τις ζεστές ευχές, “περαστικά”, “μπράβο, όλα τέλειωσαν”. Και όταν είσαι στην πολιτική δεν μπορεί άλλα να ξέρουν οι φίλοι σου και άλλα η κοινωνία.
Με την ιδια δε ειλικρίνεια μίλησε και σε συνέντευξη του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:
– Πρέπει να είστε ο πρώτος πολιτικός που επέλεξε να πει δημόσια ότι έχει καρκίνο, ότι θα κάνει εγχείρηση και μόλις προχθές ότι θα χρειαστεί να συνεχίσετε τη θεραπεία σας.
– Δεν έχω μάθει να κοροϊδεύω τον κόσμο. Ούτε στα μικρά ούτε στα μεγάλα. Ίσως γιατί δεν ξέρω να κοροϊδεύω και τον εαυτό μου. Και από τη στιγμή που αποφάσισα να γίνω πολιτικός ήξερα ότι δεν θα δίνω λόγο μόνο στην οικογένεια και στους φίλους μου, αλλά και στην κοινωνία. Και μετά, εγώ δεν μπορώ να κρύψω τα συναισθήματά μου. Δεν μπορώ εύκολα να το κάνω αυτό.
– Πόσο καιρό το ξέρατε;
– Από τον Απρίλιο. Από τότε που τον εντόπισαν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας σε ένα έλεγχο ρουτίνας. Και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό.
– Θα μπορούσατε να κάνετε κάτι νωρίτερα;
– Ναι. Αλλά τα τελευταία χρόνια, μέσα στην καταιγίδα, το μόνο που δεν σκεφτόμουν ήταν «να κάνω έναν έλεγχο». Αυτό μπορείτε να το διαβάσετε και ως μια συμβουλή στους συνομηλίκους μου. 


Με την ίδια ειλικρίνεια είχε μιλήσει και στο παρελθόν ο Πρόεδρος Μιτεράν για τον καρκίνο του προστάτη που έπασχε και αυτός.
Σε ερώτηση μάλιστα δημοσιογράφου για το αν ο καρκίνος θα επηρεάσει την λειτουργία του ως προέδρου  του απάντησε με καυστικότητα:
Από τον προστάτη μου έκοψαν ένα κομμάτι όχι από τον εγκέφαλο!
Βέβαια ο δημοσιογράφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ λανθασμένα είπε πως ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ο πρώτος πολιτικός που επέλεξε να πει δημόσια ότι έχει καρκίνο.



Στο παρελθόν ο Γιώργος Γεννηματάς τον Ιανουάριο 1992 ανακοίνωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους ότι πάσχει από καρκίνο, λέγοντας: «Υπάρχουν μερικές στιγμές που το συναίσθημα ξεχειλίζει, δεν είμαι από μάρμαρο. Είναι γνωστό ότι έχω καρκίνο, αλλά θα προσπαθήσω».
Ήταν και αυτός όπως και το άλλο ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ ο καθηγητής Πέτρος Μώραλης, αλλά και η Μελίνα Μερκούρη θύματα του πάθους τους με το τσιγάρο.


Κατά τον ίδιο τρόπο, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα της και η Φώφη Γεννηματά μίλησε για τον καρκίνο του μαστού και την μαστεκτομή που υπεβλήθη το 2008, τονίζοντας με έμφαση ότι:
"πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας γι΄ αυτά τα πράγματα. Η σιωπή δεν ωφελεί σε τίποτα". Οι γιατροί λένε τώρα ότι είναι απολύτως καλά, σημασία όμως έχει πώς αισθάνεται η ίδια. "Νιώθω πολύ καλά"
Ήδη σήμερα οι περισσότεροι ούτε θυμούνται πλέον αυτήν την ιστορία και αυτό βέβαια είμαι σίγουρος και εύχομαι πως  θα ισχύει και στο μέλλον για τον Σταύρο Θεοδωράκη.


ΠΡΟΣΘΗΚΗ 28-6-2017
Ένα ενδιαφέρον σχετικό άρθρο για τον Σταύρο Θεοδωράκη της Πέπη Ραγκούση  με τίτλο Η διαδικτυακή λιακάδα ενός καθαρού μυαλού



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου