Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ




Το μνημείο των πεσόντων της ΕΡΤ πιστεύω ότι άδικα λοιδορήθηκε και το πήραν στο ψιλό οι περισσότεροι.
Διαφωνώ πλήρως με το 68% όσων στην πρόχειρη δημοσκόπηση που έγινε το θεώρησαν γελοίο.
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένα μνημείο αντάξιο του πολιτιστικού επιπέδου του ΣΥΡΙΖΑ όπως άλλωστε αποδείχτηκε και κατά την σεμνή τελετή των αποκαλυπτηρίων του κατά την οποία νυν και τέως Συριζαίοι όπως ο νυν πρόεδρος Τσακνής και η τέως Ραχήλ αντάλλαξαν ευγενείς αλληλοφρονήσεις.  


Είναι σημαντικό δε οι αγώνες πάντα να δικαιώνονται με τις αναγκαίες προσλήψεις και γι΄αυτό τον λόγο η ΠΟΣΠΕΡΤ δικαίως στην εμπνευσμένη  ανακοίνωση της ζητάει:
  Πρόσληψη συγγενών Α’ βαθμού των νεκρών μας και μικρό αριθμό εργαζόμενων αλληλέγγυων ώστε να αποδοθεί συμβολικά το μερίδιο του αγώνα που αντιστοιχεί στην κοινωνία .
Για όσους δε δεν κατανοούν γιατί εκτός από τους συγγενείς των  νεκρών πρέπει να διοριστούν και αλληλέγγυοι η εξήγηση είναι απλή: ένας αλληλέγγυος χτυπήθηκε από αμάξι περνώντας απέναντι το δρόμο, φεύγοντας από εκδήλωση συμπαράστασης προς την ΕΡΤ. 


Πάντα δε στο πλευρό όλων των αγωνιζόμενων είτε από το μετερίζι του Προεδρείου της Βουλής είτε από τα κάγκελα της ΕΡΤ μαζί με την τέως φίλης της Ραχήλ, η μια και μοναδική  Ζωή μίλησε με σπαραγμό και οδύνη για τους ηρωικούς νεκρούς του ραδιομεγάρου και είπε: «Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του αγώνα για την ΕΡΤ», 
Υπάρχουν βέβαια και μερικοί κακοήθεις που αναρωτιέται αν η όλη ιστορία των νεκρών είναι πολιτική σπέκουλα, τυμβωρυχία, κοινωνικός αυτοματισμός ή συνδικαλιστική ασυδοσία γιατί στο γενικό πλαίσιο, οι «νεκροί της ΕΡΤ» είναι σαν ποσοστό πολύ λιγότεροι απ’ ότι ένα αντίστοιχο δείγμα 2.912 ανθρώπων (23 έναντι 65)!
Άλλοι πάλι γράφουν στο twitter:
Nα είναι ελαφριά η πρόσληψη που θα τους σκεπάζει
Άντε σύντροφοι να πάρουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις, να πληρώσουμε τους συγγενείς των «νεκρών» της ΕΡΤ
αυτοί που θα διοριστούν δεν φοβούνται μην πεθάνουν;
Οι συγγενείς των νεκρών της ΕΡΤ πρέπει όμως να δείξουν λίγη υπομονή γιατί προηγούνται οι συγγενείς των νεκρών της Πλατείας.


 Όμως το μοναδικό αυτό μνημείο με την πρωτότυπη σύνθεση του διήγειρε την φαντασία πολλών και αξιόλογων ανθρώπων όπως ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης ο οποίος με το δημιουργικό του πνεύμα προτείνει μερικές άκρως πρωτότυπες ιδέες για αυτό το μοναδικό μνημείο:

Πράγματι, κάθε μνημείο αποτελεί πάντα έναν μπελά. Δεν ξέρεις σε ποιον να το αναθέσεις, ποιος θα το φτιάξει εν τέλει, ποιος θα το εγκρίνει κι αν όλοι αυτοί έχουνε κάποια ιδέα από τέτοια θέματα. Οπότε μια πιθανή λύση θα ήταν να είχε ερωτηθεί για το θέμα ο πολυδαής Καρανίκας, αλλά μπορούμε κι εμείς, ως καλοπροαίρετοι τηλεθεατές της ΕΡΤ, να δώσουμε κάποιες ιδέες του τι θα μπορούσε να παριστάνει το μνημείο των ηρωικών αγώνων υπέρ της κρατικής τηλοψίας - πριν φτιαχτεί αυτό το ωραίο που φτιάχτηκε, παρότι κακόβουλος παρατήρησε ότι θυμίζει πανικόβλητους να βγαίνουν από ασανσέρ επειδή κάποιος εντός την αμόλησε ύπουλα, σαν νυχτερινή τροπολογία.


Καταρχήν μια σκέψη θα ήταν να φτιαχτεί σε μάρμαρο ή με άλλα υλικά, ένα σαμάρι (που θα συνδηλώνει τον Σαμαρά) και καβάλα, πάνω σε αυτό, μια θριαμβεύουσα συσκευή τηλεόρασης που θα καλπάζει ηρωικά.
Μια άλλη ιδέα θα ήταν να φτιαχτεί ένας μεγάλος Λαοκόων που θα είναι ο καπιταλισμός, και που θα πνίγεται από τα πολλαπλά και κρατικά καλώδια της ΕΡΤ. Ο συμβολισμός είναι ωραίος και δεόντως αφαιρετικός.
Ενδέχεται επίσης μιας και ο Πολάκης ονειρεύεται νέες Σοβιετίες, να γίνει μια προσφυγή στον σοσιαλιστικό ρεαλισμό και να φτιαχνόταν ένα μνημείο που θα παρίστανε συνδικαλιστές οι οποίοι θα κρατούσαν σε αγωνιστική στάση μια τηλεόραση και ένα ραδιόφωνο, δυναμικώς διασταυρούμενα.
Ίσως οι περισσότεροι θα ζητούσαν μια ακαδημαϊκή λύση, κάτι σε μπρούντζο και με προφανές αναπαραστατικό νόημα - ας πούμε μια απομίμηση της Νίκης της Σαμοθράκης, αλλά που με στο δεξί χέρι θα αδράχνει επιθετικά ένα ακόντιο, το οποίο θα παρέπεμπε στα κάγκελα πάνω στα οποία ανέβηκαν η Ραχήλ και η Κωνσταντοπούλου κατά την έξαρση του αγώνος.


Ή, να ήταν μια ηρωική γυναίκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, σε στυλ Μπουμπουλίνας και σε στάση εξεγερσιακής φούριας που αντί για τουφέκι γκρα, θα κρατούσε ένα ματσούκι που θα κατέληγε σε μικρόφωνο, το οποίο θα έγραφε από κάτω με ανάγλυφα γράμματα: ΕΡΤ.
Μπορεί να επιστρατευόταν κάποιος πιο μοντέρνος, ή μοντέρνα καλλιτέχνις, ας πούμε η κυρία Βαρουφάκη, η οποία να φτιάξει αυτό που λέμε μια εγκατάσταση: δεκάδες πήλινα πιθάρια που θα περιείχαν σανό. Το όλο έργο θα μπορούσε να ονομαστεί «Ο Θρίαμβος του μηρυκασμού», ή «Η πολλαπλή αντικειμενικότητα του απόλυτου υποκειμενισμού».
Ενδεχομένως να χρησιμοποιούνταν γυαλί και σίδερο ως πρώτη ύλη, σε μια προσπάθεια απομίμησης του έξοχου «δρομέα» που έφτιαξε ο Βαρώτσος, και που θα παρίστανε μια οθόνη εν κινήσει, ολίγον φουτουριστικής σύλληψης, που θα ξεκινάει βαμμένη μαύρη και θα καταλήγει κομματικά κόκκινη. Το γυαλί ως υλικό είναι κατάλληλο, γιατί «γυαλί» λέμε συχνά και την οθόνη.


Μια άλλη ιδέα θα ήταν ένας συνδυασμός μνημείου και εγκατάστασης που θα περιλάμβανε και βίντεο - εξάλλου καμιά, σχεδόν, θεατρική παράσταση ή εικαστική έκθεση δεν θεωρείται πλέον αξιοπρεπής, αν δεν περιλαμβάνει και κάποιο βίντεο. Επομένως δεν θα ήταν άστοχη μια σύνθεση από ατσάλι (εξάλλου ατσάλι σημαίνει Στάλιν και το αντίστροφο), ένα τεράστιο ατσάλινο άγαλμα - σκέτη κεφαλή εμπνευσμένη πιθανώς από την ωραία αντίστοιχη του Βαξεβάνη, με μαχητικό προγναθισμό. Το βίντεο θα έπαιζε διαρκώς ντοκιμαντέρ για την Αμυγδαλέζα.
Μπορεί να ήταν και ένα θεόρατο, πέτρινο βλήμα, το μνημείο, που να θυμίζει όχι μόνο την πρόσφατη κατάκτηση του Διαστήματος, αλλά και την εκτόξευση της θεαματικότητας της ΕΡΤ στα δυσθεώρητα ύψη στα οποία έχει φτάσει μετά την επαναλειτουργία της, γι' αυτό εξάλλου καθαίρεσαν και τους διευθυντές της καθότι άγγιξαν την αριστεία, κάτι που αποτελεί απαράδεκτη ρετσινιά για την ιδεολογία των κυβερνώντων. Μάλλον τώρα θα τους διαδεχθούν αστοιχείωτοι, ώστε να μειωθούν κάπως τα υψηλά ποσοστά της ΕΡΤ και να ενισχυθεί έτσι η πολυφωνία την οποία τόσο επιδιώκει η κυβέρνηση.


Πάντως ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση αυτή η ιδέα του μνημείου, που συμπυκνώνει τον επίμονο αγώνα συναδέλφων για αέναη μονιμότητα και την αγνή, ιδεολογική εξυπηρέτηση των κυβερνώντων.
Δίπλα όμως στο μνημείο είναι καλό να κρατηθεί λίγος χώρος ελεύθερος, ώστε να μπορέσει εκεί να ταφεί και ο ΕΔΟΕΑΠ.


Τέλος χαρακτηριστικό της πολιτιστικής επανάστασης που έχει  δημιουργηθεί από την ανάληψη της εξουσίας των ΣΥΡΙΖΝΕΛ είναι και η τεράστια ανάπτυξη των γραμμάτων που επισημοποιήθηκε στο παραπάνω μνημείο με την ακατανόητη για πολλούς επιγραφή στην βάση του που λέει; «ΟΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ» , φράση που έχει μείνει στην ιστορία από το 2013 μετά  την ιστορική ομιλία του υπαρχηγού του Σώρρα, νυν στις Αμερικανικές φυλακές υπόδικου, Εμμανουήλ Λαμπράκη όταν εξηγούσε στο νοήμον κοινό που τον άκουγε ότι τα λεφτά του Σώρρα  προερχόντουσαν από αρχαία διαστημική τεχνολογία που είχε πουλήσει στους Αμερικανούς!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 17-7-2017

8 σχόλια:

  1. Επειδή "Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις" και επειδή υπάρχει τρόπος για ανοιχτόμυαλους όπως εσύ, ρίξε μια ματιά σ' αυτό (σίγουρα δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ): https://www.anoixtoparathyro.gr/%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%bf-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%86%ce%af%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b5/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σχέση έχει αυτό το άρθρο με το μνημείο της ΕΡΤ;

      Διαγραφή
    2. Μήπως την ίδια που έχει το κατασκεύασμα της ΕΡΤ με το ΣΥΡΙΖΑ;

      Διαγραφή
    3. Το κατασκεύασμα της ΕΡΤ έχει άμεση σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ αφ΄ότου αυτός φρόντισε να την ξανανοίξει με 2300 υπαλλήλους με το μισθολογικό κόστος για κάθε υπάλληλο να υπολογίζεται σε 24.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τις δηλώσεις στην Βουλή του υπουργού Παππά τον Απρίλιο του 2015.

      Διαγραφή
  2. Θα έλεγα ότι αυτό το οποίο είναι περισσότερο γελοίο είναι ότι ΜΟΝΟ 68% το θεώρησαν "γελοίο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να είμαστε αντικειμενικοί υπάρχει και ένα 19% που το βρήκε εξοργιστικό και ένα 10% τρομακτικό.
      Το παρήγορο είναι ότι όμορφο το βρήκε το 5% και συγκινητικό το 3%

      Διαγραφή
  3. Και εσείς δουλέψατε 35 χρόνια σαν Ιατρός για να πάρετε μια σύνταξη..Εμ, δεν γινόσασταν κομματόσκυλο ή έστω αλληλέγγυος; ΄Θα ήσασταν τώρα σύμβουλος του κ.Μαυροπουκαμισά Σαςφτύνωόλουςόσουςδενγουσταρω, και θα περνούσατε δημιουργικά τον χρόνο σας συζητώντας με τον κ.Καρανίκα τους πιθανούς δρόμους μετάβασης πρός την Σοσιαλιστική Μετασοβιετική Ευρωενωσιακή Λέγκα των Χτικιοφρικομαλάκιων..Λυπηρόν, απλά λυπηρόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή