Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ




Διαβάζοντας το πόρισμα για τους νεκρούς στο Μάτι, σκέφτηκα ότι με  αυτό, αποδίδονται ευθύνες στους διάφορους, που είχαν την ατυχία , σύμφωνα  με την μεγαλοφυή ρήση για απέκδυση  ευθυνών της Δούρου, να γίνει η στραβή στην βάρδια τους, αντί αυτές να επιρρίπτονται στις πραγματικές αιτίες που οδηγούν μονίμως την χώρα σε  τέτοιες καταστροφές.


Πρώτη λοιπόν  και βασική αιτία είναι το τέρας της  γραφειοκρατίας.
Κανένας υπουργός δεν δέχεται να του αποσπάσουν αρμοδιότητες, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα να είναι δυσχερής ή και αδύνατος ο συντονισμός διαφορετικών υπηρεσιών μεταξύ τους που ανήκουν σε διαφορετικά υπουργεία.
Οι παρακάτω διάλογοι είναι χαρακτηριστικοί:
Αξιωματικός του 199: «Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;»
Eρμής Αθηνών: «Όχι, όχι και δεν τα διαχειρίζομαι εγώ τα εναέρια».
Αξιωματικός 199: «Ποιος τα διαχειρίζεται;»
Eρμής Αθηνών: «Δεν ξέρω ποιος τα διαχειρίζεται, καλούσαν τον ποιος τα διαχειρίζεται, εγώ μιλάω με το κέντρο και δεν απαντάτε...»
Η παραπάνω συνομιλία αποτελεί ταυτόχρονα και την επιβεβαίωση της χρησιμότητας της γραφειοκρατίας στον κρατικό μηχανισμό, γιατί έτσι η ευθύνη διαμοιράζεται σε πολλούς και δεν είναι ποτέ ατομική. Ούτε ο Ερμής, ούτε ο αξιωματικός 199 μπορούν να κατηγορηθούν ως υπεύθυνοι .αλλά κάποιοι άλλοι τρεχαγυρευόπουλοι. 
Είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι θα έχετε περιηγηθεί σε διάφορες υπηρεσίες ή τράπεζες με κάποιο έγγραφο για να συλλέξετε απλά από κάποιους, ανώτερους από αυτόν που σας το έδωσε, άχρηστες υπογραφές χωρίς καν να το κοιτάξουν.
Απλά έτσι, αντί να είναι υπεύθυνος ο συντάκτης του, η ευθύνη διαμοιράζεται σε περισσότερους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται και απαραίτητες, όμως άχρηστες στην ουσία θέσεις. Όποια δε πρόταση υπάρξει για βελτίωση του συστήματος, τις περισσότερες φορές καταλήγει στην κάλαθο των αχρήστων, μετ΄ επαίνων.


Έτσι στο Μάτι υπεύθυνη ήταν η Διυπουργική Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας στην οποία μετέχουν έντεκα (11) Υπουργοί, δηλαδή, οι Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ως Πρόεδρος και οι Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Αιγαίου και κατά περίπτωση, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό ή ο Υφυπουργός Επικρατείας ή ο Υπουργός Επικρατείας!
Η διυπουργική αυτή επιτροπή  έχει ως αποστολή την έγκριση της Εθνικής Πολιτικής για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών και τον Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας.
Υπάρχει επίσης  το «Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας» στο οποίο μετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ως Πρόεδρος, οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, Υγείας και Πρόνοιας, Γεωργίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δημόσιας Τάξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Πολιτισμού, Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο αρμόδιος Υπαρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. και οι Πρόεδροι Ε.Ν.Α.Ε. και Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. Σε όλους αυτούς προστίθενται στην σύνθεσή του και οι υφυπουργοί, εάν υπάρχουν μεγάλης έντασης καταστροφές .


Δεύτερη αιτία είναι η ανεπάρκεια όσων ενεπλάκησαν στην τραγωδία.
Όσοι έχουν υπηρετήσει σε δημόσια υπηρεσία γνωρίζουν πολύ καλά πως στην ουσία δεν υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα να απολυθεί για ανικανότητα, μόνιμος υπάλληλος, όσο ανίκανος κι΄ αν είναι, ενώ αντίθετα δυστυχώς υπάρχει και η πιθανότητα να προαχθεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και οι ικανοί να απογοητεύονται και απλά να φροντίζουν να διεκπεραιώνουν  την ρουτίνα της δουλειάς τους.
Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα όταν ένα έκτακτο γεγονός διαταράσσει την καθημερινή ρουτίνα να ακούγονται διάλογοι σαν τον παρακάτω:
«Έρχονται κυρία μου, έρχονται, το κέρατό μου, έρχονται», «αυτό σας λέω κυρία μου ότι μπορούσε κάνουμε δέκα πέντε αυτοκίνητα είκοσι έρχονται, μακάρι να γεννήσουμε και άλλα», «δεν κατάλαβα το ύφος σας κύριε....όχι, όχι τι είσαστε εσείς τι δεν καταλάβατε πολίτης είμαι έχετε υποχρέωση τι είσαστε μαγαζί σας είναι η Πυροσβεστική, δεν το κατάλαβα; ....και εγώ δεν το κατάλαβα», «εντάξει δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε κινδυνεύει κάποιος, μπορεί να κινδυνεύει κάποιος άνθρωπος θα το δούμε έτσι;


Αλλά αν η επάρκεια των υπαλλήλων των διαφόρων υπηρεσιών είναι υπό συζήτηση, ακόμη μεγαλύτερη συζήτηση σηκώνει η επάρκεια αυτών που προΐστανται αυτών των υπηρεσιών.  
Αυτοί διορίζονται από την κυβέρνηση.
 Έτσι διορίστηκε ο υπεύθυνος ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης όταν κάηκαν οι 100 συμπολίτες μας στο Μάτι. Προέρχονταν από την Πυροσβεστική και ήταν  για πολλά χρόνια διευθυντής Δημοσίων και Διεθνών σχέσεων, εκπρόσωπος Τύπου και υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού «Πυροσβεστική Επιθεώρηση».
Αναπόφευκτα οι γνώσεις του και η εμπειρία του για την κατάσβεση των πυρκαγιών ήσαν ελάχιστες. Το βασικό του όμως προσόν ήταν ότι αποτελούσε στέλεχος της πολιτικής κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ», του Νίκου Κοτζιά που είχε  υπαρχηγό  τον Ν. Τόσκα ο οποίος και τον διόρισε !
Όσο για τα πολιτικά πρόσωπα Δούρου και Ψινάκη η ευθύνη για την ανικανότητα τους να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο τις  τραγικές εκείνες στιγμές, οφείλεται βασικά σε αυτούς που τους ψήφισαν.
Δυστυχώς δε, δεν έχω διαπιστώσει μέχρι στιγμής, οι 100 νεκροί να έχουν ταρακουνήσει τους υπεύθυνους να φροντίσουν να μην ξαναθρηνήσουμε και νέα θύματα στο φετινό καλοκαίρι σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου