Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

10 ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ





Ακούγοντας τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών οι πρώτες εκτιμήσεις που θα μπορούσε να κάνει κανείς, με ενσωματωμένο πάνω από το 97% των αποτελεσμάτων, είναι:

1-Η νίκη της ΝΔ ήταν αναμενόμενη, όπως και η αυτοδυναμία, με τον μόνο προβληματισμό που υπήρχε,για τον αριθμό τελικά των βουλευτών που θα έβγαζε.
Τελικά, ύστερα από αρκετά χρόνια, προκύπτει μετά από εκλογές αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση. Είναι πολύ θετικό το ότι με 158 βουλευτές η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει με άνεση να εκπληρώσει, ελπίζω, πολλές από τις προεκλογικές αλλαγές που έχει υποσχεθεί.
Ας ελπίσουμε πως μια από τις πρώτες σε εκπλήρωση υπόσχεση θα είναι ένα μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο.

2-Είναι εντυπωσιακό πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ανακάμψει μετά τον καταποντισμό που είχε υποστεί στις ευρωεκλογές.
Το χθεσινό αποτέλεσμα μάλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν προσωπική επιτυχία του Τσίπρα, γιατί στην ουσία αυτός ήταν που κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις ευρωεκλογές, αναλαμβάνοντας μόνος του την προεκλογική εκστρατεία. Βέβαια η κοινοβουλευτική του ομάδα θα είναι τώρα μείον 59 βουλευτές με πολλά από τα επώνυμα στελέχη του να βρίσκονται εκτός.
Η μείωση της ηλικίας των ψηφοφόρων στα 17 ήταν μια επιτυχής επίσης κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και γι΄αυτό στις ηλικίες 17-33 ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος με διαφορά 6,3% από την ΝΔ.

3-Το Μακεδονικό τελικά μπορεί να προσέφερε ψηφοφόρους στην ΝΔ, αλλά εκ του αποτελέσματος όχι μόνο δεν απομάκρυνε κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντίθετα ίσως και να προσήλκυσε  όσους πίστευαν ότι το θέμα αυτό έπρεπε να λυθεί.

4-Το ΚΙΝΑΛ κατάφερε επίσης να διατηρήσει τις δυνάμεις του, αυξάνοντας τους βουλευτές του κατά 5, αν και πολλοί θεωρούν πως ο αποκλεισμός του Βενιζέλου οδήγησε πιθανούς ψηφοφόρους του να κατευθυνθούν προς την ΝΔ.  

5-Για το ΚΚΕ και το ποσοστό που συγκέντρωσε, νομίζω πως και οι ίδιοι είναι ευχαριστημένοι με αυτό, γιατί έτσι διατηρήθηκε αναλλοίωτη η περιχαρακωμένη  κομματική του νομενκλατούρα. Όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Παππάς στο ΒΗΜΑ: Νομίζω πως εδώ και χρόνια το ΚΚΕ παρουσιάζει ενδιαφέρον μόνο ως «θρησκευτικό» φαινόμενο και ως μέρος της ιστορίας αυτής της χώρας. Κάτι σαν το θωρηκτό «Αβέρωφ», ας το πούμε, ή τους Ευζώνους της Προεδρικής (πρώην Ανακτορικής) Φρουράς. Μπορεί κάποιοι να χαζεύουν το «Αβέρωφ» ή τα τσαρούχια και τις φουστανέλες των Ευζώνων, αλλά κανένας δεν θα επένδυε σε αυτά για το μέλλον της χώρας. 

6-Επιτέλους το ναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ έμεινε εκτός Βουλής και τελειώνει έτσι και η βουλευτική ασυλία που είχαν οι πρώην βουλευτές του.
Ελπίζω πως η νέα κυβέρνηση θα φροντίσει να τελειώσει σύντομα και η δίκη της ΧΑ με τους ενόχους να οδηγηθούν επιτέλους στις φυλακές.

7- Όταν τον Μάρτιο φέτος έγραφα το ποστ  ΤΙ IQ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΊΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ; δεν φανταζόμουνα πως 200.000 συμπολίτες μας θα μπορούσαν να ψηφίσουν τον παραλήπτη των χειρόγραφων επιστολών του Χριστού και να τον αποστείλουν έτσι στην Βουλή, με 10 βουλευτές, αντικαθιστώντας έτσι τους αποτυχόντας ουγκανούς  της ΧΑ.

8-Με λίγο μικρότερο ποσοστό και με 9 βουλευτές, κατάφερε να μπει στην Βουλή και ο φαλακρός νάρκισσος με το ένα ν, επιτυγχάνοντας να εξουδετερώσει πλήρως την Ζωή και τους Λαφαζανοστρατούληδες.

9- Το ποσοστό αποχής ήταν 42% περίπου ίδιο με τις ευρωεκλογές και το δεύτερο υψηλότερο από τις δεύτερες εκλογές του 2015.

10-Τέλος ένα πολύ παρήγορο γεγονός, όπως βεβαίως συνάδει σε πολιτισμένη χώρα, είναι ότι σε αυτές τις εκλογές δεν είχαμε τους γνωστούς από το παρελθόν έξαλλους εορτασμούς στους δρόμους και τις πλατείες.   



2 σχόλια:

  1. Ας ελπίσουμε πως μια από τις πρώτες σε εκπλήρωση υπόσχεση θα είναι ένα μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας ελπίσουμε πως μια από τις πρώτες σε εκπλήρωση υπόσχεση θα είναι ένα μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή