Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

ΜΙΑ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΩΣ ΣΥΝΕΡΓΟΥ ΣΕ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΨΕΥΔΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΝΗΣΗΣ




Ο αείμνηστος Γρηγόρης Λαμπράκης , αναγορεύτηκε υφηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1950.
Τον ίδιο χρόνο και ως το 1957 έγινε διευθυντής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του θεραπευτηρίου ''Λευκός Σταυρός'' που ήταν στο Πασαλιμάνι επί της οδού Ακτής Τρύφωνος Μουτσοπούλου 79.


Την Κλινική είχε ιδρύσει προπολεμικά ο αδελφός του Θεόδωρος Λαμπράκης,  που ήταν επίσης ιατρός Χειρουργός  και την λειτουργούσε με την γυναίκα του ιατρό και αυτή, αναισθησιολόγο Τούλα Μπούτου.  

Το 1959 διαβάζουμε στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ την παρακάτω είδηση:


Την επόμενη μέρα η δίκη συνεχίστηκε καταλήγοντας εις το να αναβληθεί:



Ο μεν καθηγητής Ν. Λούρος ήταν ο καθηγητής Μ-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Λογοθετόπουλος πρώην καθηγητής στην ίδια έδρα στο ίδιο Πανεπιστήμιο και μετέπειτα ο πρωθυπουργός της χώρας στην κατοχή.
Όπως γράφω στο ποστ Γ΄ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ δικάστηκε μετά τον πόλεμο  ως δωσίλογος και καταδικάστηκε σε ισόβια :
Στην φυλακή ο Λογοθετόπουλος παρέμεινε από τον Φεβρουάριο 1946 έως τις 2 Ιανουαρίου 1951 οπότε και αποφυλακίστηκε μετά από απονομή χάριτος λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του.
Το Μαιευτήριο Αλεξάνδρα ,που η ιδέα ανέγερσης του υπήρχε από το 1888, και είχε θέσει ο Λογοθετόπουλος τον θεμέλιο του λίθο ως πρύτανης του Πανεπιστημίου το 1933, έγινε τελικά εφικτό να αποπερατωθεί από τον προαιώνιο αντίπαλο του Ν. Λούρο που το εγκαινίασε πανηγυρικά με λαμπρότητα και επισημότητα στις 10-12-1954 παρουσία και του Λογοθετόπουλου.
Η διάγνωση του αν μια γυναίκα έχει γεννήσει στο παρελθόν γίνεται από τις εγκάρσιες ρήξεις που εμφανίζει ο τράχηλος της μήτρας λόγω της διαστολής του για την έξοδο του εμβρύου, αλλά και από την εμφανή χαλάρωση του κόλπου λόγω της διαστολής του κατά τον τοκετό.


Μετά την αναβολή της δίκης και την δημοσίευση μιας διευκρίνιση του Λαμπράκη στην  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, δεν υπάρχει δημοσιευμένη ειδησεογραφία για την εξέλιξη της δίκης αλλά μόνο μετά 6 μήνες, στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ διαβάζουμε μια μικρής έκτασης είδηση, στα «ψιλά» της εφημερίδας ότι το πλημμελειοδικείο αθώωσε τους κατηγορούμενους χωρίς να αναφέρονται λεπτομέρειες της δίκης.


1 σχόλιο:

  1. Ατυχές το άρθρο για τον Άνθρωπο που πέθανε για τη Δημοκρατία και τη ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή