Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΗΝΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΔ.




Συμπληρώθηκε ένας μήνας αφότου ανέλαβε η ΝΔ την διακυβέρνηση της χώρας. Σκέφτηκα λοιπόν να ρίξω μια ματιά στο τι έγραφα το 2015, όταν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε και αυτή συμπληρώσει ένα μήνα στην εξουσία, στο ποστ μου ΠΕΡΑΣΕ ΗΔΗ ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.....
 Έγραφα λοιπόν σε αυτό:
Αυτό που αδιαμφισβήτητα έχει πετύχει είναι να έχει την συμπαράσταση ενός πολύ μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων πολύ μεγαλύτερο από αυτό που την ψήφισαν.
Η αποδοχή αυτή βασίζεται στο ότι στο συλλογικό υποσυνείδητο έχει σχηματιστεί η εντύπωση πως η κυβέρνηση έδωσε ηρωικά μια μάχη στην Ευρώπη και την κέρδισε.
Ας δούμε λοιπόν ποια μάχη δόθηκε, τι επιδιώκαμε και τι πετύχαμε.
Η κυβέρνηση ζητούσε μια συμφωνία γέφυρα με την οποία θα μας έδιναν λεφτά χωρίς να δεσμευόμαστε σε τίποτα, με το παράλογο, από όλους τους εταίρους μας, επιχείρημα, ότι βάσει της πρόσφατης λαϊκής εντολής εμείς έχουμε εκλεγεί για να σχίσουμε τα μνημόνια!
Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής είναι πλέον σήμερα γνωστά και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.


Έγραφα επίσης: για την σαφώς χειρότερη κατάσταση στην οικονομία, με απόσυρση πάνω από 20 δις από τις καταθέσεις, πλήρες πάγωμα της οικονομίας με υστέρηση των φορολογικών εσόδων κατά  1δις λόγω και των διαφόρων εξαγγελιών για φορολογικές ελαφρύνσεις που δημιουργούν φρούδες ελπίδες στους αφελείς που είχαν πιστέψει ότι με την κυβερνητική αλλαγή   δεν θα πληρώσουν ΕΜΦΙΑ  και φόρους.
Δυστυχώς  βέβαια θα τους πληρώσουν, όπως βέβαια και τον ΕΝΦΙΑ ( γιατί θα χρειαστεί χρόνος για να τον αλλάξουμε) , και βέβαια ο Βαρουφάκης δεν αποκλείει να βάλει και κάποιο νέο φόρο στους έχοντες και κατέχοντες λέγοντας: Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι’ αυτό, θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σ’ αυτούς που έχουν να πληρώσουν όχι σ’ αυτούς που δεν έχουν…


Όσο για τις προεκλογικές μεγαλοστομίες ότι θα μπει χέρι στην εκκλησία και τους εφοπλιστές ο Βαρουφάκης δήλωσε στο Charlie Hebdo πως :
είναι σωστό ότι η ορθόδοξη εκκλησία θα μπορούσε να συνεισφέρει. Το πρόβλημα είναι ότι η μεγάλη περιουσία που διαθέτει δεν της προσφέρει ένα υψηλό εισόδημα για να μπορέσει να φορολογηθεί. Οι εφοπλιστές θα πρέπει να καταβάλουν το μερίδιο τους. Όμως η εφαρμογή μιας τέτοιας φορολογίας είναι δύσκολη: οι εφοπλιστές κινούνται πολύ και είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν τα εισοδήματα τους, να εγκαταλείψουν τη χώρα εάν φορολογηθούν.
Δηλαδή για τους νοήμονες :Δεν πρόκειται να πάρουμε από αυτούς ούτε φράγκο!


Το ότι σήμερα η ΔΕΗ κινδυνεύει να χρεοκοπήσει συμπαρασύροντας και την οικονομία της χώρας έχει την εξήγηση της σε εκείνη την εποχή γιατί όπως έγραφα:
 Έτσι δεν μένει παρά να πιούν ξύδι όσοι διαφωνούν με τις αυξήσεις των υπαλλήλων στην ΔΕΗ, κατά την ρήση του αγλαούς αποκτήματος από το ΠΑΣΟΚ, τέως προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και νυν φανατικού Συριζαίου που έχει αναφωνήσει στεντόρεια τη φωνή: Στηρίξτε ΣΥΡΙΖΑ, μας δικαίωσε ο Λαφαζάνης για την ΔΕΗ.


Η όλη εικόνα που αποκομίζει κανείς από εκείνο τον μήνα είναι ότι η διακυβέρνηση της χώρας ήταν στα χέρια ανθρώπων, που εκτός από μεγάλα λόγια, κυβερνούσαν χωρίς κανένα πρόγραμμα, αυτοσχεδιάζοντας στου κασίδη το κεφάλι, κάθε μέρα.
 Έτσι το βασικό τους μέλημα ήταν να προβάλουν στο κοινό τους, πως αφού κατέλαβαν τα θερινά ανάκτορα, το σημαντικότερο που έχουν να κάνουν σαν κυβέρνηση είναι να αποτίσουν φόρο τιμής στο σκοπευτήριο της Καισαριανής πριν να παραλάβουν την εξουσία από τον αναμένοντα στου Μαξίμου Σαμαρά ο οποίος αγανάκτησε και έφυγε.


Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία και μεταδίδει την ακριβώς αντίθετη εικόνα, που ελπίζω και εύχομαι να μην διαψευστεί.
Η εικόνα είναι μιας κυβέρνησης της οποίας τα μέλη δείχνουν να έχουν από καιρό προετοιμαστεί για τον ρόλο που ο καθένας τους έχει αναλάβει.
Άλλοτε έπαιρνε μεγάλο διάστημα μέχρι να συμπληρωθούν οι γενικές γραμματείες των υπουργείων και ποτέ έως τώρα δεν είχαν συμπληρωθεί μαζί την ανάληψη καθηκόντων από τους υπουργούς.
Είναι επίσης ευχάριστο το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης βασίστηκε σε νέα άτομα που δεν ανήκαν υποχρεωτικά στο κομματικό του δυναμικό, αλλά είχαν διακριθεί ο καθένας τους στην προηγούμενη δουλειά του, ενώ ταυτόχρονα κατάφερε να μην χρησιμοποιήσει άτομα από την μεγάλη κομματική σαβούρα που διαθέτει η ΝΔ. 
Η πρώτη επιτυχής ενέργεια του ήταν η μείωση του ΕΜΦΙΑ ήδη στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου και η βελτίωση του νόμου για τις 120 δόσεις.
Επίσης αντί των προεκλογικών επιδομάτων του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε Δεκέμβριο θα καταβάλλεται στους συνταξιούχους 13η σύνταξη η οποία  θα είναι αφορολόγητη και αυξημένη για τους οικονομικά ασθενέστερους, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.


Οι εξαγγελίες και μόνο για την εμπέδωση της νομιμότητας σε υπάρχουσες και εδραιωμένες παρανομίες, οδήγησαν τους καταληψίες στο ξενοδοχείο City Plaza να αποχωρήσουν αυτοβούλως από αυτό μετά από 3 χρόνια που το είχαν καταλάβει και η πολιτεία αδρανούσε.
Το ίδιο έγινε και με τους καταληψίες στο κτήριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο, που η εικόνα του είναι πλέον ενός κατεστραμμένου χώρου.


Ευτυχώς ψηφίστηκε επιτέλους  και το νομοσχέδιο για την κατάργηση του άσυλου ώστε να καταργηθεί κάθε παρανομία στους Πανεπιστημιακούς χώρους και να υπάρξει πραγματικό άσυλο ιδεών σε αυτούς.
Από ότι φαίνεται η μεγαλύτερη σήμερα επένδυση στην Ελλάδα, το Ελληνικό, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ από παλιά αντιδρούσε, και ως κυβέρνηση  αναγκάστηκε από τους «θεσμούς» να αποδεχθεί και  προέβαλε συνεχή  εμπόδια (δάσος ,αρχαία κτλ) ξεμπλόκαρε και όλοι ελπίζουν πως σύντομα θα μπουν μπουλντόζες σε αυτό.


Δύο ακόμα αυτονόητα πράγματα που φαίνεται πως αποτελούν επιτέλους βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής από τις πρώτες μέρες τους είναι η εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα και την  κάσκα στους οδηγούς  δικύκλων. Είναι καιρός πια να απαλλαγούμε από τους πολακισμούς και την ανεύθυνη συμπεριφορά στους δρόμους που στέλνει καθημερινά νέα άτομα στον τάφο ή στην ισόβια αναπηρία.


Τέλος, η πράγματι φωτογραφική διάταξη, με την οποία απομακρύνεται από την ανεξάρτητη αρχή η κ. Θάνου, επιτυγχάνει επιτέλους την αποκομματικοποίηση αυτών των αρχών θέτοντας ως προϋπόθεση ότι για την κατάληψη της θέσης θα πρέπει να έχει παρέλθει μια 5ετια από θητεία του υποψηφίου στο γραφείο του Πρωθυπουργού ή άλλων μελών της κυβέρνησης, ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου. Τελικά δηλαδή αποδέχτηκαν αυτό που και η ίδια η κ.Θάνου έγραφε στο παρελθόν!



Συνέντευξη  στα «Δικαστικά Νέα», τεύχος Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2009.

Στα αρνητικά της διακυβέρνησης αυτού του μήνα, εκτός από αυτά που έγραφα στο ποστ μου ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, είναι ο εξευτελιστικός χαρακτηρισμός από τον νεώτερο γόνο της Καραμανλικής δυναστείας των τσαμπατζήδων του μετρό ως «καθάρματα», αλλά και η διατήρηση του γραφείου πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη για να το αναλάβει η αποτυχούσα βουλευτής Καστοριάς Αντωνίου. Δεν μπορείς πριν ένα χρόνο να το χαρακτηρίζεις ως άχρηστο και ως θερμοκήπιο κομματικών ρουσφετιών και σήμερα να κάνεις ακριβώς το ίδιο! 




Ο Αλέκος Παπαναστασίου στο Protagon  έχει γράψει ένα αντίστοιχο άρθρο με τίτλο: Ο πρώτος μήνας του Κυριάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου