Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΕΞΑΛΕΙΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ !



Οι αρνητές των εμβολιασμών δεν είναι πρόσφατο φρούτο. Στο σκίτσο του 1808 εικονίζονται ο  Edward Jenner, ο Thomas Dimsdale και ο George Rose να εκδιώκουν τους αρνητές των εμβολιασμών για την ευλογιά. Οι δύο πρώτοι ήσαν γιατροί και ο  Rose πολιτικός .


Ο Edward Jenner(1749-1823)   είναι αυτός που επινόησε τον εμβολιασμό και γι΄αυτό και θεωρείται ως ο πατέρας της ανοσολογίας.
Η ανακάλυψή του θεωρείται ότι έσωσε περισσότερες ζωές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ανακάλυψη.

Στην γενέτειρα του το Μπέρκλει του Γκλόστερστερ της Αγγλίας στην οποία γύρισε μετά τις σπουδές του στο Λονδίνο,εξάσκησε την ιατρική μέχρι τον θάνατο του. (στην φωτογραφία το σπίτι του, σήμερα Μουσείο)
Χάρις στην παρατηρητικότητα του είχε διαπιστώσει πως όσοι από τους γεωργούς είχαν προσβληθεί από την δαμαλίτιδα, που είναι μια πολύ πιο ήπια μορφή ευλογιάς που προσβάλλει τα βοοειδή, δεν προσβάλλονταν από ευλογιά, ενώ αντίθετα αυτοί που προσβάλλονταν από ευλογιά δεν είχαν προσβληθεί από δαμαλίδα.
Όταν ανακοίνωσε τις παρατηρήσεις του αυτές, οι σημαντικοί επιστήμονες της εποχής του θεώρησαν πως δεν έχουν επιστημονική βαρύτητα και είναι απλά σύμπτωση.
Ο επίμονος όμως Jenner σκέφτηκε  ότι χρειάζεται η πειραματική απόδειξη των παρατηρήσεων του, οπότε και προέβη σε μια πράξη που σήμερα θεωρείται απαράδεκτη, αλλά και τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως δολοφονία εκ προθέσεως.
Πήρε υγρό από τις εξελκώσεις ασθενούς με δαμαλίτιδα και στις 14 Μαΐου 1796 το εμβολίασε, με την συγκατάθεση του πατέρα του,  στον οκτάχρονο Τζέιμς Φιπς, ο οποίος ήταν γιος του κηπουρού του!
Το παιδί νόσησε ελαφρά από δαμαλίτιδα και τον επόμενο Ιούλιο τον εμβολίασε με τον ιό της ευλογιάς. Ο μικρός δεν νόσησε από ευλογιά.
Το ίδιο πείραμα επανέλαβε και σε άλλα παιδιά,όπως και στον 11μηνο γιό του με επιτυχία, με αποτέλεσμα να πειστούν έτσι πολλοί και να εμβολιαστούν.
O εμβολιασμός των παιδιών από τον Jenner έχει απεικονιστεί στον πίνακα του 1884 από τον γάλλο καλλιτέχνη Ευγένιο-Ερνεστ Χίλμαχερ και στο άγαλμα του 1910 εμφανίζεται ο Jenner να προτρέπει τους γεωργούς να εμβολιαστούν.




 Μετά την αρχική της απόρριψη, από την Βασιλική Εταιρεία το 1797,το 1798 έγινε δεκτή και δημοσιεύτηκε η εργασία του με τίτλο: An Inquiry into the Causes and Effects of the Variolae Vaccinae. Έδωσε στην  διαδικασία του εμβολιασμού το όνομα vaccination,από το όνομα του ιού variolae vaccinae και είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο virus (ιός).
 Όπως όλοι οι πρωτοπόροι, ο Jenner συνάντησε αρχικά την λοιδορία, τόσο από άλλους επιστήμονες όσο και από τον Τύπο, ενώ η πάντα οποσθοδρομική εκκλησία ισχυριζόταν ότι ο εμβολιασμός ήταν απεχθής πράξη και ενάντια στη θεϊκή θέληση!
Αρχικά ο εμβολιασμός εισήχθη στο Νοσοκομείο St.Thomas, στην συνέχεια στον στρατό και το Ναυτικό και μετά διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ. 
Μέχρι να καθιερωθεί ο εμβολιασμός ο Jenner έκανε δωρεάν 300 εμβολιασμούς την ημέρα.
Τελικά αποσύρθηκε από την ιατρική το 1822, αφού πλέον είχε τιμηθεί διεθνώς και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τον είχε  ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του. Αγάλματα του έχουν στηθεί σε διάφορα μέρη.




Η παγκόσμια εξάλειψη της ευλογιάς πιστοποιήθηκε από μια επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων, στις 9 Δεκεμβρίου του 1979 και στη συνέχεια εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στις 8 Μαΐου του 1980.


Ο δεύτερος γιατρός της γελοιογραφίας, ο Thomas Dimsdale (1712-1800) πριν από τον Jenner είχε εφαρμόσει στην Αγγλία μια μέθοδο αντιμετώπισης της ευλογιάς που είχε πρωτοχρησιμοποιηθεί στην Κίνα, την Ινδία και την Μέση Ανατολή. Έπαιρνε υγρό από ασθενείς με ήπια μορφή ευλογιάς και το έβαζε με σκαριφισμό στο δέρμα. Ο ασθενής εμφάνιζε μια   φλύκταινα όμοια με αυτές της ευλογιάς προκαλώντας έτσι  μια λιγότερο σοβαρή ασθένεια, από τη φυσική μόλυνση που γίνεται δια της αναπνοής. Μετά 2-4 εβδομάδες ο ασθενής είχε αποκτήσει ανοσία.


Η φήμη που απέκτησε ο Dimsdale οδήγησε την τότε 39χρονη Μεγάλη Αικατερίνη, παρά τις συστάσεις που της είχε κάνει ο Φρειδερίκος Β΄της Πρωσίας να μην το κάνει, να καλέσει τον Dimsdale στην Ρωσία το 1768, να εμβολιάσει την ίδια και τον γιό της. Επειδή για τον εμβολιασμό υπήρχε εκείνη την εποχή πολύ μεγάλη αμφισβήτηση και επειδή , αν ο μη γένοιτο πάθαινε τίποτα η αυτοκράτειρα, ο Dimsdale δεν θα γλύτωνε τον θάνατο, είχε εξασφαλίσει η ίδια και το σχέδιο φυγής του από την Ρωσία. Μαζί με την αυτοκράτειρα εμβολίασε και 140 μέλη της αυλής της. Μετά τον επιτυχή εμβολιασμό της ίδιας και του γιού της είχε δηλώσει πως: «Ο στόχος μου ήταν, μέσω του παραδείγματος μου, να σώσω από το θάνατο τους υπηκόους  μου οι οποίοι , χωρίς να γνωρίζουν την αξία αυτής της τεχνικής, την φοβούνται, και έτσι εξακολουθούν να κινδυνεύουν» 

Έτσι μέχρι το 1800, έγιναν στη Ρωσική Αυτοκρατορία  περίπου 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί (σχεδόν το 6% του πληθυσμού)
Ο Dimsdale επιβραβεύτηκε με 10.000 £, σύνταξη 500 £ ετησίως, έλαβε για  έξοδα 2000 £ και ονομάστηκε Βαρόνος  της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Επιστρέφοντας στην Αγγλία έγινε τραπεζίτης.


Ο τρίτος της γελοιογραφίας είναι ο πολιτικός George Rose (1744-1818). Το 1807 του ζητήθηκε να δημιουργήσει ένα νέο ίδρυμα, σε συνεργασία με τον Edward Jenner, για τη διεξαγωγή μαζικών εμβολιασμών κατά της ευλογιάς. Το Εθνικό Ίδρυμα Εμβολίων, το οποίο ελέγχεται από το Συμβούλιο Εμβολίων, αποτελούμενο από μέλη του Κολλεγίου Ιατρών και του Κολλεγίου Χειρουργών, ιδρύθηκε το 1808.
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου