Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ.




Πριν 8 χρόνια, αντίστοιχα τέτοια μέρα, είχα γράψει το ποστ Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΟΔΗΣΣΟΣ.
Σε αυτό μπορείτε να διαβάσετε τις εντυπώσεις μου από το ταξίδι μου στην Οδησσό  και να δείτε και αρκετές από τις φωτογραφίες που τράβηξα εκεί στην αριστοκρατική αυτή πόλη, αλλά και από το εξαιρετικό Μουσείο της Φιλικής Εταιρίας. 
Η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Οδησσού Ελιζαβέτα Πολυχρονίδη, βρίσκεται εδώ και δυο εβδομάδες στην Αθήνα. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Το μουσείο της «Φιλικής Εταιρείας», στη λωρίδα Κράσναγια, κοντά στην οδό Γκρέτσεσκαγια (ελληνική), στο κέντρο της Οδησσού, προς το λιμάνι είναι αυτές τις μέρες άδειο από τους επισκέπτες. Οι κάτοικοι της θρυλικής για την ελληνική ιστορία πόλης βρίσκονται σε αναμονή των εξελίξεων… «Τι άραγε θα έλεγαν ο Νικόλαος Σκουφάς ,ο Αθανάσιος Τσακάλωφ και ο Εμμανουήλ Ξάνθος το 1814, όταν ίδρυσαν εδώ μια μυστική οργάνωση επαναστατών πατριωτών της Ελλάδας; Σκοπός τους ήταν η απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό και σήμερα το λίκνο της ελληνικής επανάστασης βάλλεται από τους Ρώσους εισβολείς.
Δεν μου αρέσει να γράφω για τον εαυτό μου, αλλά για τη φετινή γιορτή της 25ης Μαρτίου είχαμε προγραμματίσει την παρουσίαση του δίτομου βιβλίου μου “Διάσημοι Έλληνες της Οδησσού”. Το βιβλίο είναι γραμμένο και τυπωμένο στη ρωσική γλώσσα και έχει περισσότερες από χίλιες σελίδες κειμένου και εικονογράφησης.
Μαζί της έφερε στην Ελλάδα λίγα τεύχη, που μόλις της είχαν σταλεί από το τυπογραφείο. Η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου της Οδησσού και συγγραφέας αναφέρεται στη μελέτη της για τους Έλληνες της Οδησσού και του Κιέβου, της Λβιβ και του Νιζίν, περιγράφει το αρχοντικό σπίτι των Υψηλάντηδων στο Κίεβο, την Ελληνική Εκκλησία της Αγίας Τριάδας και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, τις ελληνικές εκκλησίες σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, τα Πανεπιστήμια στη Μαριούπολη και στο Χάρκοβο, όπου υπήρχαν Έδρες ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. «Έχουμε ήδη χάσει σχεδόν αμετάκλητα τα ελληνικά κέντρα στην Ουκρανία.  Το μουσείο – γκαλερί τέχνης του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Αρχίπ Κουίντζι στη Μαριούπολη καταστράφηκε. Και το Πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο, το πρώτο στην Ουκρανία του 19ου αιώνα και το 4ο στη Ρωσική Αυτοκρατορία, που ιδρύθηκε το 1805 από τον Έλληνα Βασίλι Ναζάροβιτς Καραζίν και έφερε το όνομά του. Το κεντρικό κτίριο του πανεπιστήμιου υπέστη σοβαρές ζημιές από επίθεση πυραύλων. Τι άλλο μπορεί να συμβεί σε αυτόν τον ανελέητο πόλεμο;»
Ας ελπίσουμε ότι τα πολύτιμα ντοκουμέντα της Φιλικής Εταιρείας που υπάρουν στο Μουσείο αυτό δεν θα καταστραφούν από κάποια βόμβα σαν αυτήν που κατέστρεψε το θέατρο της Μαριούπολης συμπαρασύροντας στον θάνατο εκατοντάδες κατοίκους που είχαν βρει καταφύγιο σε αυτό.
Στην φωτογραφία επάνω είναι ή εικόνα της περίφημης Όπερας της Οδησσού, δυστυχώς ακριβώς η ίδια σήμερα, όπως πριν 81 χρόνια που την είχαν οχυρώσει για προστασία στον 2ο παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς ενώ τώρα από τους Ρώσους.
Στις παρακάτω φωτογραφίες είναι οι καλλιτέχνες της Όπερας που τραγουδούν στην άδεια κεντρική πλατεία της πόλης τον «Ναμπούκο» του Βέρντι – μια ιστορία αντίστασης και αγάπης- και η ευρύτερη οχύρωση της περιοχής.



Στις επόμενες φωτογραφίες εικόνες από την σημερινή εικόνα της Οδησσού που προετοιμάζεται για την επαπειλούμενη εισβολή των Ρώσων με προετοιμασία από το ρωσικό ναυτικό.










Με πιάνει πραγματική κατάθλιψη στην ιδέα πως αυτή η πανέμορφη πόλη, που την είδα χιονισμένη και με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και για την οποία είχα την ελπίδα κάποτε να την ξαναδώ άνοιξη, μπορεί να την καταστρέψει η βάρβαρη ρωσική εισβολή. 
Την ίδια κατάθλιψη είχα όταν είδα μέρη, από τα οποία είχα όμορφες αναμνήσεις όπως την Συρία, την Λιβύη και την Νέα Ορλεάνη να καταστρέφονται είτε από ανθρώπινα χέρια είτε από φυσικά φαινόμενα.  
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου