Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2007

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ !



Στην Ελλάδα ο καρκίνος αποτελεί ένα νόσημα που προκαλεί φόβο στον κόσμο γιατί πιστεύει ότι όποιος προσβληθεί από αυτόν είναι αυτόματα υποψήφιος μελλοθάνατος.
Για τον λόγο αυτό διάφοροι απατεώνες βρίσκουν κατά καιρούς ευήκοα ώρα με διάφορες «θεραπείες» από το νερό του Καματερού μέχρι την πρόσφατη φραμπελιά.
Από κοντά άλλοι με διάφορες ψευδοεπιστήμες προσπαθούν να προσελκύσουν όσους επιζητούν, πέρα από την σύγχρονη ιατρική, θεραπείες με διάφορους εξωτικούς τρόπους.
Δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που προσπαθούν να κατανοήσουν τι είναι αυτό, που πολλοί δεν τολμάνε να το πουν με το όνομα του, και το αποκαλούν το «ξορκισμένο» , από το οποίο πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι.
Αρχικά οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο καρκίνος είναι ένα πράγμα, γιατί δεν ξέρουν ότι οι διάφοροι ιστολογικοί τύποι καρκίνου έχουν τελείως διαφορετική αιτιολογία, εξέλιξη, πρόγνωση και θεραπεία.
Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ ΕΝΑ φάρμακο για τον καρκίνο αλλά η κάθε μορφή του είναι δεκτική διαφορετικής θεραπείας.
Ύστερα η θεραπευτική αντιμετώπιση του εξαρτάται από το στάδιο που θα γίνει η διάγνωση, δηλαδή όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα .
Η έγκαιρη διάγνωση πάλι εξαρτάται πάλι από τους προληπτικούς ελέγχους που κάνει το άτομο.
Η ιατρική των 100 περίπου τελευταίων ετών έχει κάνει στους τομείς της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας άλματα που δεν είχε κάνει από την αρχή της ανθρωπότητας . Υπολογίζεται ότι η ιατρική γνώση διπλασιάζεται περίπου κάθε 6 χρόνια !
Ένας 30 ρης σήμερα θεωρεί αυτονόητο πχ ότι θα βγάλει αν χρειαστεί ένα υπερηχογράφημα, η μία αξονική η στην ανάγκη μια μαγνητική τομογραφία.
Θεωρεί αυτονόητο ότι η γυναίκα του θα κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση αν χρειαστεί και ότι θα ξεβουλώσουν μετά από μια στεφανιογραφία τα στεφανιαία του πατέρα του ,ενώ ή μάνα του θα βγάλει την χολή της λαπαροσκοπικά.
Δεν περνάει από το μυαλό του ότι όταν γεννήθηκε τίποτα από αυτά και παρά πολλά άλλα δεν υπήρχε!
Γιατί τα γράφω αυτά ;
Γιατί η γενικότερη εντύπωση στον κόσμο είναι ότι ο καρκίνος είναι μια μάστιγα που όλο και περισσότεροι πεθαίνουν απ΄ αυτόν ενώ αντίστοιχα ο αριθμός των ατόμων που θεραπεύονται είναι μικρός.
Όμως σε όλες τις μορφές καρκίνου το ποσοστό των ασθενών που ήδη θεραπεύονται πλήρως σήμερα, είναι πάνω από 40 %.
Τα ευχάριστα δε νέα του τίτλου έρχονται από την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου.(Εκεί δεν φοβούνται να λένε τα πράγματα με το όνομα τους σε αντίθεση με μας που έχουμε Αντικαρκινική Εταιρεία, Αντικαρκινικό Ινστιτούτο και πάει λέγοντας )
Σε πρόσφατη ανακοίνωση της τονίζει ότι οι συνεχείς έρευνες, οι δραστικές πολιτικές δημόσιας υγείας και η εκπαίδευση του κοινού, οδήγησαν σε καλύτερη πρόληψη, σε διάγνωση της νόσου σε μικρότερα στάδια, και σε αποτελεσματικότερες θεραπείες.
Έτσι για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2004 οι θάνατοι από καρκίνο μειώθηκαν κατά 3014 άτομα , σημαντικότερη διαφορά από την μείωση κατά 369 που είχε διαπιστωθεί τον προηγούμενο χρόνο, μείωση που δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί τυχαία.
Ένας σημαντικός παράγοντας για την μείωση αυτή είναι η πολιτική που ακολουθείται στις ΗΠΑ κατά του καπνίσματος.
Βέβαια τέτοια είδους στοιχεία μην περιμένετε να έχουμε για την Ελλάδα.
Δυστυχώς είμαστε στον τομέα αυτό τριτοκοσμικοί, γιατί ενώ κάποτε φτιάχτηκε στο Υπουργείο ένα αρχείο Νεοπλασμάτων ουσιαστικά δεν βοηθήθηκε να φέρει εις πέρας ένα απλό πράγμα που όλες οι πολιτισμένες χώρες γνωρίζουν.
Ποιοι και πόσοι είναι κατά σειράν συχνότητας οι καρκίνοι στην Ελλάδα.
Ένα τεύχος κατάφερε να κυκλοφορήσει με την Νοσηρότητα από Καρκίνο στην χώρα μας για το !990-1991 με αρκετά αμφισβητούμενα στοιχεία .
Έκτοτε άκρα του τάφου σιωπή.

13 σχόλια:

  1. Αθεόφοβε από τη μία γέλασα διαβάζοντας ένα σχόλιο στου στην Ηλιαχτίδα και ήρθα ως εδώ και με έπιασε θλίψη με το τελευταίο θέμα σου.
    Εχω χάσει όταν ήμουν 26 χρονών ένα πρώτο εξαδελφάκι που αρώστησε στα 12 και έφυγε στα 14. Δύο χρόνια ήμουν καθημερινά στο Παίδων και έβλεπα να φεύγουν πάρα πολλά παιδιά πολύ μικρότερα σε ηλικία... Μετά από μία δεκαετία περίπου τη γλίτωσε άλλο ένα ανηψάκι μου που είχε επίσης όγκο στο κεφάλι, αλλά δεν ξέρω αν ήταν ίδια περίπτωση.
    Πρόσφατα έχω τρεις τουλάχιστον γνωστούς αντίστοιχα με όγκο σε εγκέφαλο, πνεύμονες και οστά. Ο πρώτος μάλλον ήταν καλοήθης τη γλίτωσε με μικρή απώλεια νευρικό πρόβλημα στο βλέφαρο του ματιού. Οι άλλοι παίζεται...
    Από τη μία έχεις δίκιο ότι κάποιες περιπτώσεις θεραπεύονται ή τουλάχιστον συντηρούνται θεραπευτικά, από την άλλη δεν ξέρω αν πράγματι μειώνονται τα κρούσματα ή αν οι ουσιαστικές θεραπείες είναι τόσο συχνές. Οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να βγάζουν θετικά στοιχεία και συγχώρεσέ με, αλλά είμαι δύσπιστη.
    Για μία εγχείρηση μεταμόσχευσης οστού πριν τουλάχιστον επτά χρόνια αν θυμάμαι καλά το κόστος ήταν 20 εκατ. δρχ. χώρια οι χημειοθεραπείες. Παλιότερα είχε τύχει να συζητήσω με μία αμερικανίδα νοσοκόμα που συμμετείχε σε ένα συνέδριο εδώ στην Αθήνα και η εικόνα που μου μετέφερε ήταν: Υψηλές επενδύσεις για πανάκριβα μηχανήματα και θεραπείες και έλλειψη στοιχειδών υλικών όπως π.χ. σύριγγες ινσουλίνης. Αλλά οι υψηλές επενδύσεις είναι που αποδίδουν οικονομικά... και είναι μία τεράστια βιομηχανία νομίζω όλος ο χώρος της υγείας χωρίς τα αντίστοιχα αποτελέσματα πάνω στην υγεία των ανθρώπων κατά την ταπεινή μου άποψη.
    Ετσι ίσως στις ΗΠΑ να θέλουν να παρουσιάζουν επιτυχίες για να δικαιολογήσουν τις αντίστοιχες επενδύσεις και το "μάδημα" των ασθενών... Για εδώ δεν ξέρω τι συμβαίνει, αλλά παρατηρώ πράγματι κάποιους να επιβιώνουν για αρκετό χρονικό διάστημα μετά από καρκίνο. Αυτό είναι ελπιδοφόρο ωστόσο ακόμα δεν είναι θεραπεία κατά τη γνώμη μου. Είναι απλά παράταση του χρόνου ζωής. Θεραπεία θα ήταν για μένα το να μην υπάρξει εκ νέου μετάσταση και ο άνθρωπος να πεθάνει από γηρατειά και όχι εντέλει από καρκίνο.
    Θεωρώ πως αν από τον όγκο χρημάτων που ξοδεύονται για υψηλής τεχνολογίας ιατρική ξοδευόταν ένα μέρος για πρόληψη μέσω βελτίωσης των συνθηκών της ζωής μας θα είχαν τεράστιο κέρδος και τα ασφαλιστικά ταμεία και όλοι συνολικότερα. Ωστόσο αυτού του τύπου οι μετατοπίσεις επενδύσεων δεν είναι εύκολη ιστορία, διότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο της υγείας και τα κέρδη είναι επίσης τεράστια για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Επομένως μέχρι να υπάρξει τέτοια στροφή, που θα υπάρξει υποχρεωτικά κάποια στιγμή νομίζω, τα στοιχεία θα παρουσιάζονται παραπάνω καλά από όσο πραγματικά είναι ώστε να δικαιολογούνται οι αντίστοιχες δαπάνες για έρευνα συντήρηση κλπ...
    Προσωπικά απέκτησα τη δυσπιστία που έχεις διαπιστώσει προς τις επιστήμες και την επίσημη ιατρική από τότε που χάθηκε το παιδί που είπα και όλα τα παιδιά που έβλεπα να χάνονται μέσα στο Παίδων και συνέχισαν να χάνονται και όταν σώθηκε αργότερα το ανηψάκι μου που ίσως ήταν απλά καλοήθης όγκος. Δεν ζήτησα ποτέ να μάθω γιατί αποφεύγω όσο μπορώ επαφή με τέτοιες καταστάσεις. Αδυνατώ να τις δω ψύχραιμα όσο θυμάμαι την ταλαιπωρία του, να σβήσει σταδιακά από τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες, να μην μπορεί να περπατήσει και να παίξει πλέον σαν παιδί. Εχω ταραχτεί και τώρα που τα θυμάμαι και αυτό το σοκ τότε με έκανε πάρα πολύ δύσπιστη από εκεί που πριν θεωρούσα πως είναι αυτονόητο να είσαι λογικός, να σκέφτεσαι λογικά και να πιστεύεις στην επιστήμη κλπ και θεωρούσα ότι όποιος δεν σκεφτόταν έτσι, δεν μπορεί κάτι είχε το μυαλό του... Αυτά. Καλημέρα παρόλα αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1-Αντίθετα από ότι πιστεύεις σήμερα ιδίως τα νεοπλάσματα της παιδικής ηλικίας σε ένα σημαντικό ποσοστό έχουν πλήρη θεραπεία με την εξέλιξη των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.Αποτελούν το κατ' εξοχήν πεδίο που ή ιατρική έχει αλλάξει πλήρως την εικόνα.
    2-Οπως έγραψα ό κάθε καρκίνος έχει διαφορετική συμπεριφορά,εξέλιξη και θεραπεία.
    Πχ για να πεθάνεις από καρκίνο του δέρματος(προσοχή δεν λέω από μελάνωμα που έχει επιθετική συμπεριφορά)πρέπει να κάνεις αίτηση η να είσαι αποφασισμένος να αυτοκτονήσεις μην κάνοντας τίποτα.
    Αντίθετα αν έχεις καρκίνο του παγκρέατος,όπως η Βουγιοκλάκη, η εξέλιξη είναι σύντομη γιατί είναι δυσδιάγνωστος και όταν δώσει συμπτώματα είναι συνήθως αργά.
    3-Οταν μιλάμε για ίαση σημαίνει ότι έχει περάσει μια 5ετια χωρίς να εμφανιστεί υποτροπή.
    Ο κουνιάδος μου χειρουργήθηκε και ακτινοβολήθηκε για καρκίνο του πνεύμονα(3 πακέτα τσιγάρα την μέρα),έζησε υγιής για 13 χρόνια και πέθανε από καρκίνο στον άλλο πνεύμονα ,ό οποίος ήταν ΝΕΟΣ καρκίνος και όχι υποτροπή από τον ίδιο αιτιολογικό παράγοντα που προκάλεσε τον πρώτο δηλ. το τσιγάρο.
    Θα μου πείς ότι δεν γίνεται καρκίνος στον πνεύμονα χωρίς να καπνίζεις;
    Γίνεται αλλά είναι μόνο το 7% των περιπτώσεων.Το 93% είναι καπνιστές.
    4-Η Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου έιναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση εταιρία και στην ίδια ανακοίνωση επιτίθεται στην κυβέρνηση για την περικοπή κονδυλίων για την υγεία.
    5-Η υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ είναι για τον γενικό πληθυσμό πολύ χειρότερη από πολλές χώρες .Στην Ελλάδα παρά τα γνωστά προβλήματα ο γενικός πληθυσμός έχει καλύτερη ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τις ΗΠΑ.
    Από την άλλη μεριά η έρευνα στην ιατρική και η πρωτοπορία άνηκουν εκεί είτε μας αρέσει είτε όχι.
    6-Δυστυχώς όση πρόοδο και να έχει η ιατρική, άνθρωποι θα πεθαίνουν από νοσήματα και όλο και θα αλλάζει και η επιδημιολογία τους.
    Κάποτε πέθαιναν από πανούκλα,χολέρα,φυματίωση,ελονοσία΄,επιλοχειες λοιμώξεις κτλ
    Σήμερα είναι αναπόφευκτο να πεθαίνουν με την αύξηση του μέσου χρόνου ζωής στα 80 έτη από καρδιοπάθειες και νεοπλάσματα.
    Δεν συζητάω για το AIDS που μέχρι πρόσφατα ήταν αγνωστο νόσημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kapote skeftome oti eimaste exmalotoi ton fovikon mas taseon (katanoito os enos simiou), apo th politikh, thn ekpedeush eos tin iatrikh ke paei legontas...

    Ki ola auta ta "anti"... eleos pia.

    Poly endiaferon ke esiodosko post :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αθεόφοβε δεν θα μου κακοφανεί καθόλου αν το μέλλον σε δικαιώσει και μακάρι να έχεις δίκιο και για το τώρα. Απλά εγώ επιφυλάσσομαι ακόμα και σίγουρα δεν έχω την εικόνα με τα στοιχεία που έχεις εσύ.

    Αθεόφοβε και ένα πρακτικό θέμα. Παρακαλώ πέρασε στο νέο blogger, γιατί για να σου αφήσω σχόλιο κάθε φορά με πάει πίσω να υπογράψω το λογαριασμό μου και να ξανάρθω εδώ να αφήσω σχόλιο επειδή με αναγνωρίζει με την παλιά υπογραφή μόνο. Δεν ξέρω γιατί δεν το έχεις κάνει ακόμα. Μπορείς μάλιστα αν το κάνεις να γυρίσεις τη χρήση του template πάλι σε HTML και να είναι σχεδόν όπως πριν. Εντάξει μην το κάνεις μόνο για μένα, αλλά δεν ξέρω, δεν σου έχουν πει άλλοι αν συναντάνε πρόβλημα; Ή μήπως δεν κάνω κάτι εγώ σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η έλλειψη σωστής ενημέρωσης για τον καρκίνο είναι πιστεύω το μέγιστο θέμα. Και εγώ, παρόλο που έχω χάσει πολύ πρόσφατα τη γιαγιά μου από καρκίνο, δεν ήξερα μερικά από αυτά που ανέφερες στο μπλογκ σου.

    Δυστυχώς μερικά πράγματα είναι ακόμη ταμπού και ιδίως οι ασθένειες που οδηγούν στο θάνατο όπως ο καρκίνος ή το AIDS. Λες και δεν πρόκειται όλοι να πεθάνουμε έτσι κι αλλιώς.

    Να αναφέρω ακόμη ότι πολλές φορές το τι στάση θα τηρήσει ο ασθενής απέναντι στην ασθένεια παίζει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της. Η γιαγιά μου έμαθε ότι είχε καρκίνο του πάγκρεας, το οποίο όπως είπες και εσύ υποτροπιάζει τάχιστα. Όλοι τις έδιναν 6 μήνες ζωής. Κι όμως οι γιαγιά μου με τη δύναμη και τη θέληση της για ζωή τους διέψευσσε. Έζησε, και μάλιστα έζησε καλά, για άλλα 4 1/2 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το θέμα σου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Γνωρίζω τα ποσοστά που θέτεις και πραγματικά δεν έχει σημασία αν έχουμε εκατό συλλόγους σχετικούς με τον καρκίνο και ισοδυναμούν με την απουσία του κοινού αφού κανείς δεν ενημερώνει αξιόλογα το κοινό. Και πραγματικά ενημέρωση είναι ότι μετά τα 35 πρέπει να κάνουν να 2ετία εξετάσεις για πιθανά κρούσματα. Ενημέρωση δεν είναι το κόψιμο του καπνίσματος, αλλά ότι οφείλουμε να ελέγχουμε τακτικά τον εαυτό μας. Δεν μας επηρεάζει μια ουσία, αλλά εκατομμύρια. Και χαίρομαι που θυμίζεις ότι ο καρκίνος δεν είναι μια ασθένεια. Είναι δεκάδες ασθένειες με ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα διογκωμένα κύτταρα.

    Ωστόσο, θα συμπληρώσω ότι το 40% είναι πλασματικό. Τα ποσοστά είναι ή θα ήταν μεγαλύτερα αν δεν αποτελούσε ανάσχεση ο πλούτος όσων θεραπεύτηκαν. Χιλιάδες ή εκατομμύρια είναι όσοι στις ΗΠΑ πεθαίνουν από καρκίνο που μπορεί να θεραπευτεί ή να προληφθεί, αλλά αυτοί οι ασθενείς δεν έχουν τις οικονομικές δυνάμεις για χημειοθεραπείες ή για φάρμακα. Και σκέψου ότι αυτά τα γράφω όταν προ ημερών πέταξαν έξω ασθενείς από νοσοκομεία της Καλιφόρνιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αθεόφοβε,
    Σήμερα που μιλάμε, ένας πολύ πολύ λατρεμένος μου περιμένει βιοψίες και εξετάσεις για να δούν πως θα αντιμετωπιστεί - πάγκρεας.
    Το θέμα είναι πως όλοι πιστεύουμε πως "δεν θα συμβεί σ΄εμάς" και αμελούμε να κάνουμε συχνά εξετάσεις, ώστε να προλάβουμε κάτι στο αρχικό στάδιο. Κι όταν έρχεται, χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. mhxeirotera-
    Στην Ελλάδα ο φόβος δεν αφήνει πολλούς ούτε να ενημερωθούν σχετικά αλλά ούτε και να εξετασθούν προληπτικά εφαρμόζοντας την τακτική της στρουθοκαμήλου.

    coolplatanos-
    Οσο δεν με αναγκάζει ο blogger να αλλάξω δεν αλλάζω γιατί δημιουργεί πρόβλημα στα ονόματα των παλαιών σχολίων.
    Ελπίζω μπας και το ρυθμίσουν γιατί τους έχουν διαμαρτυρηθεί πολλοί.

    iris-
    Η γιαγιά σου μάλλον δεν θα είχε πρωτοπαθή εντόπιση στο πάγκρεας γιατί 4,5 χρόνια είναι πολύ μεγάλο διάστημα για να ζήσει,εκτός αν έχει γίνει τυχαία διάγνωση σε αρχικό στάδιο και έγκαιρη θεραπεία.

    o δείμος του πολίτη-
    Οι εκστρατείες εναντίον του καπνίσματος δεν έχουν ως κύριο στόχο του καπνιστες.
    Λίγο πολύ αυτοί θεωρούνται χαμένες περιπτώσεις γιατί ακόμα και αυτοί που κόβουν το τσιγάρο διατηρούν την διακοπή του καπνίσματος μετά ένα χρόνο μόνο στο 7%.
    Το ίδιο ποσοστό περίπου διατηρεί την απώλεια βάρους μετα 1 χρόνο μετα από δίαιτα.
    Οι εκστρατείες έχουν ως κύριο στόχο τα νέα παιδιά να μην αρχίσουν να καπνίζουν.
    Ο καρκίνος δεν είναι διόγκωση των κυττάρων.
    Είναι άναρχος πολλαπλασιασμός τους που ξεφεύγει από τον φυσιολογικό ρυθμό αντικατάσταση τους.
    Το 40% είναι το ποσοστό των ατόμων που θεραπεύονται πλήρως από όλες τις μορφές καρκίνου.

    blusmartoulis-
    Εχεις δίκιο,οιπερισσότεροι κατά ένα μαγικό τρόπο πιστεύουν ότι δεν θα συμβεί σε αυτούς.
    Είναι ακριβώς το ίδιο με όσους είναι πάνω σε μηχανάκι χωρίς κράνος.Τα κεφάλια των άλλων θα σπάσουν όχι το δικό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα ανφέρεις...κι εγώ δηλώνω μία ακόμη που θεωρούσε ότι ο καρκίνος έχει ανοδική πορεία παρά το αντίθετο όπως λες!Θεωρώ επίσης πρόοδο ακόμα και στην Ελλάδα ότι σήμερα οι νέοι κάνουν πολύ πιο συχνά προληπτικές εξετάσεις απ'ότι οι πιο μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι!και εντελώς συμπτωματικά την ίδια κουβέντα είχα σήμερα με την μητέρα μου....όπου μετά μανίας προσπαθώ να την πείσω...να πάμε μαζί για μία γενική εξέταση...απ'όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δυστυχώς αυτό που λές είναι ένα γεγονός.
    Σε χώρες με κρατικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου με Παπ τέστ που αποστέλλεται ατομική πρόσκληση στις γυναίκες για να προσέλθουν για έλεγχο ακόμα και μετα 2 επιστολές υπάρχει ένα ποσοστό 20-30% που δεν πρόκειται να προσέλθει ποτέ.
    Δεν πρόκειται ποτέ να πάψουμε να νοσούμε από καρκίνο και όσο αυξάνει ο μέσος όρος ζωής θα εμφανίζονται περισσότερα περιστατικά στις μεγάλες ηλικίες.
    Η αντιμετώπιση του λοιπόν βασίζεται σε δύο στόχους:
    1-Εξάλειψη των αιτιολογικών παραγόντων που τον προκαλούν.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι 1 γυναίκα έναντι 10 ανδρών έκανε παλιότερα καρκίνο του πνεύμονος.
    Με την αύξηση των καπνιστριών το ποσοστό αυτό κοντεύει να εξισωθεί.(να χέσω τέτοια ισότητα!)
    2-Έγκαιρη διάγνωση.Οι περισσότεροι καρκίνοι αν διαγνωστούν στο στάδιο Ι έχουν ποσοστό πλήρους θεραπείας γύρω στο 90%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. θα ήθελα αν κάποιος ξέρει να μου πει αν υπάρχει περίπτωση ένας όγκος στο πάγκρεας να είναι καλοήθης. Κάποιο πολύ προσφιλές μου πρόσωπο εγχειρίστηκε εχθές για όγκο στην κεφαλή του πάγκρεας. Δυστηχώς παρουσίαζε όλα τα συμπτώματα που μπορεί να έχει αυτός ο τύπος καρκίνου όπως ίκτερο, απώλεια βάρους, πόνους στην κοιλιά, χρωματισμένα ούρα και ανεβασμένο ζάκχαρο, για να μην αναφέρω τις μικροβιολογικές εξετάσεις που με λίγα λόγια έδειχναν καρκίνο στο πάγκρεας. Όμως όταν συμβαίνει σε κάποιον που αγαπάς, όσο και να γνωρίζεις την πραγματικότητα θέλεις να ελπίζεις μέχρι και την τελευταία στιγμή πως τα πράγματα μπορεί να είναι καλύτερα από ότι δείχνουν. Η αγωνία όλων μας κορυφώνεται ενώ περιμένουμε τα αποτελέσματα της βιοψίας. Σας παρακαλώ ας μου απαντήσει κάποιος ειλικρινά σε αυτή την ερώτηση. Υπάρχει καλοήθης όγκος στην κεφαλή του πάγκρεας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε Ανώνυμε αν μπορούσες να μας απαντήσεις στην ερώτησή σου, γιατί βλέπω ότι πέρασε και ένας χρόνος από τότε. Έχω την ίδια απορία με σένα.

    Το δικό μου προσφιλές άτομο έχει τα συμπτώματα του ίκτερου, της φαγούρας, απώλεια βάρους, έντονα κίτρινα ούρα, περίεργο χρώμα κοπράνων. Δεν πονάει πουθενά. Οι γιατροί είπανε ότι θα κάνουνε επέμβαση αφαίρεσης μέρους του παγκρέατος κλπ. (Whipple αν κατάλαβα καλά)

    Ποια είναι τα στάδια του καρκίνου του παγκρέατος; Πονάει αργότερα ο ασθενής; Από τι καταλήγει τελικά; Τι επιτυχία έχει η παγκρεατεκτομή (μερική ή ολική); Θα ήθελα ειλικρινείς απαντήσεις από όποιον γνωρίζει παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δυστυχώς δεν έιχα δεί τότε τα ερωτήματα των ανωνύμων. Επειδή όμως μπορεί κάποιος που ψάχνει το θέμα να ξαναβρεθεί εδώ δίνω ένα σάιτ που έχει τις σχετικές πληροφορίες.
    http://health.in.gr/woman/Article.asp?ArticleId=19036&CurrentTopId=18661&IssueTitle=%CD%EF%F3%DE%EC%E1%F4%E1

    ΑπάντησηΔιαγραφή