Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ




Δεν μπορώ να γράψω σήμερα τίποτα.
Ευτυχώς αυτά που σκεπτόμουνα τα έχουν γράψει άλλοι .
Η rallou έγραψε καλύτερα από μένα τις σκέψεις μου παρά το ότι τις θεώρησε μελοδραματικές.
Τι να πει κανείς που να μην έχει ήδη ειπωθεί -upadted-
Πόσο πιο πολύ να αγανακτήσει κανείς.
Ευθύνες, διαπλεκόμενα, οικοπεδοφάγοι, συμφέροντα, έριδες, ανευθυνότητα, χαμένα κονδύλια, ελλειπή μέσα, ανεκπαίδευτοι άνθρωποι.
Πόσο πιο πολύ να σιχαθεί κανείς.
Αρχοντες και ταγοί στην πρώτη γραμμή, να περιφέρουν την συγκαταβατική τους συμπαράσταση και να εμφανίζονται στα Μέσα με ανασηκωμένα τα μανίκια και με βουρκωμένο βλέμμα να αναγγελουν με μηνύματα αμερικάνικης αισθητικής, τα μέτρα που θα πάρουν έτσι ώστε την επόμενη φορά να μην χαθεί η υπόλοιπη μισή Ελλάδα.
Πόσο πιο πολύ να συγκινηθεί κανείς.
Καμένα βουνά, σπίτια, λιόδεντρα, αμπέλια, ευκάλυπτοι, πεύκα, θάμνοι, κατάφυτες ράχεςκαι ρεματιές, πουλιά, αλεπούδες, φίδια και σαύρες, έντομα και ζούδια.
Πόσο πιο πολύ να στεναχωρηθεί κανείς.
Ανθρωποι να τρέχουν με μάνικες, με κουβάδες, με κλαδιά, με κουβέρτες με την αγωνία, τον τρόμο, την απόγνωση, την αλλοφροσύνη στα μάτια
Πόσο πιο πολύ να κλάψει κανείς.
Νεκροί άνθρωποι, μια μάνα, τέσσερα παιδιά, μια γριά γυναίκα, ένας νεαρός, ένας βοσκός, δυό τουρίστες, πένηντα μέχρι τώρα και ακόμα μετράμε.
Πόσο πιο πολύ να αποστασιοποιηθεί για να το αντέξει κανείς.
Δεν με αφορούν αυτά, είναι στην διπλανή αυλή, εγώ στο χωριό σπίτι δεν έχω, δεν μένω σε κατάφυτο προάστιο, τα τσιμέντα και η άσφαλτος δεν καίγονται.
Εκλαψα αυτές τις μέρες για πρώτη φορά μπροστά στην εικόνα της τηλεόρασης
Οχι μπροστά στον αριθμό των θυμάτων που ανέβαινε κάθε μισή ώρα
Οχι για τις χαμένες περιουσίες που έβλεπα να καταπίνουν οι φλόγες
Οχι μπροστά στην απόγνωση των ανθρώπων
Εκλαψα όταν παρακολουθούσα ένα πλάνο που ένα μικρό δεντράκι, δεν θάταν πάνω από δύο μέτρα, θαλέρο και καταπράσινο, στεκόταν εκεί και περίμενε την σειρά του να κάει.Ηταν από αυτά που είχαν φυτρώσει μετά από την προηγούμενη πυρκαγιά με την διαδικασία της φυσικής αναδάσωσης.Ο σπόρος άφησε την πρώτη φωτιά να περάσει από πάνω του και την επόμενη άνοιξη έσκασε και φύτρωσε.Πέντε χρόνια αργότερα είχε είδη μεγαλώσει αρκετά, μια μικρούλα κομψή παρουσία, σαν ενας έφηβος που κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα όταν καταφέρει να πετύχει τον πρώτο του στόχο.Η φωτιά το πλησίασε γοργά εκεί μπροστά στα μάτια μου, έγλυψε τα χαμηλά κλαδιά, φούντωσε στην μια πλευρά την -ανάποδη από τον άνεμο- και για μερικές στιγμές το έβλεπα εκεί στον επιθανάτιο ρόγχο του, μισό θαλέρο και πράσινο, μισό μέσα σε πορτοκαλιές φλόγες, περιμένοντας αβοήθητο τον θάνατο.Σε μισό λεπτό φούντωσε ολόκληρο κρατώντας το αρχικό σχήμα του, μόνο που αντί για φύλλα και κλαδιά είχε φλόγες.Το πλάνο έσβησε, το δεντράκι κάηκε.Και δεν ειχε προλάβει να αφήσει απογόνους…
Και τότε, ακριβώς τότε, αγανάκτησα και σιχάθηκα και στεναχωρήθηκα και συγκινήθηκα και έκλαψα.
Κι αν σας φαίνεται ότι δεν είναι ανθρώπινο –ίσως και λογικό- να αναρωτιέμαι αν μπορώ να αισθανθώ όλα αυτά και να κλάψω για τους ανθρώπους, αλλά μπορώ να το κάνω για ενα θαλερό πράσινο δεντράκι που καίγεται......σας λέω ότι είναι γιατί εκείνη την στιγμή, είδα μια τελευταία ελπίδα να σβήνει.

Μέσα στο γενικό χαμό έχουν αρχίσει να εμφανίζονται διάφορες θεωρίες για το ποιος βάζει τις φωτιές.
Όπως έγραψε ο Αρης Δαβαράκης :

Δυστυχώς, απ΄οτι ήδη διαφαίνεται, δεν είμαστε “όλοι μαζί”, όπως βιάστηκα να γράψω. Το BBC αναφέρει οτι ανταποκριτές του στην Ελλάδα μεταδίδουν οτι κατα τη γνώμη πολλών οι φωτιές ανάψανε εν όψει εκλογών απο ανθρώπους που θέλανε να χαλάσουν την εικόνα της κυβερνήσεως. (Αντιγράφω : Correspondents say that with a general election looming some people believe the fires were started deliberately to make the government look bad).

Προφανώς το BBC μεταφέρει τις απόψεις του ανεκδιήγητου Γιακουμάτου ότι το Πράσινο καίει το πράσινο.
Σε όλες αυτές τις ανοησίες και τις θεωρίες περί γενικευμένου σχεδίου η φωτογραφία της ΝΑΣΑ από το μπλόγκ του x-berliner με τις φωτιές σε όλη την Βαλκανική και την Ιταλία τα λέει όλα.

Εκτός των όσων έχω γράψει ήδη (εδώ και εδώ) η απάντηση του spy στο μπλογκ jungle-report νομίζω ότι βασίζεται στην κοινή λογική και όχι σε θεωρίες συνομωσίας για να καλυφθεί η ανικανότητα.
Από το ίδιο μπλόγκ είναι και σύνθεση με την Ελληνική σημαία.
SPY είπε...
Πάνω σ' αυτό που είπε ο Πεταλωτής περί ανικανότητας, μου ήρθε στο νου το καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Θυμηθείτε πόσοι εμπρησμοί είχαν γίνει εκείνο το διάστημα. Δεν προλάβαινε όμως ούτε καπνός να μυρίσει. Υπήρχε ένας τέτοιος τρομερός συντονισμός και επαγγελματισμός, μια τέτοια υπευθυνότητα που θα τη ζήλευε και το πιο εξελιγμένο κράτος παγκοσμίως. Προ αυτής της τραγωδίας, όλο το ελληνικό σύμπαν ήταν μαστουρωμένο με την προεκλογική περίοδο. Από κυβέρνηση, αντιπολίτευση και μικρά κόμματα μέχρι και την ίδια -τη χωρισμένη σε γαλάζια και πράσινα παιδιά- πυροσβεστική. Όλοι στον αγώνα για την ψήφο, ενώ τα πάντα έκραζαν προμηνύοντας αυτό που ζούμε σήμερα.Να δούμε πότε θα καταλάβουν ότι, μεγάλη ζέστη + πολλά μποφόρ σημαίνει κόκκινος συναγερμός, ήτοι οι πάντες και τα πάντα είναι σε ετοιμότητα και επιφυλακή...Vetdino ποιός άλλος θα βάζει τις φωτιές εκτός από αυτούς που θα μπορούσαν να έχουν οικονομικά συμφέροντα; Ούτε οι Τούρκοι είναι, ούτε οι Αλβανοί, ούτε οι Κορεάτες. Θέλω να χτίσω σε μια δασική έκταση; Πολύ απλό! Τις βάζω μια φωτιά. Και για να είμαι σίγουρος ότι δε θα μου τη σβήσουν χαλώντας μου τα σχέδια, βάζω ακόμα καμιά δεκαριά φωτιές σε διάφορα άλλα σημεία για να διασπαστεί η πυροσβεστική δύναμη ώστε να μην υπάρχει καμιά ελπίδα κατάσβεσης.Δέκα τέτοιοι να έχουν τέτοια σχέδια, νάσου οι 100 φωτιές... Και όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι μόνο 10 τα λεγόμενα "φιλέτα". Και όλοι αυτοί περιμένουν τη μέρα με τη μεγάλη ζέστη και τους ισχυρούς ανέμους.Δε φταίνε αυτοί. Αυτοί πάντα θα υπάρχουν και πάντα άπληστοι αλήτες θα είναι. Το κωλοκράτος φταίει που στο παρελθόν επέτρεψε έμμεσα ή άμεσα να χτιστεί σε αναδασωτέες εκτάσεις δικαιώνοντας έτσι τους τότε εμπρηστές για τις ενέργειές τους. Εφόσον λοιπόν υπάρχει η ελπίδα χτισίματος πάνω σε καμένη γη, ο άλλος θα το ρισκάρει με κάθε τρόπο. Αν υπήρχε συνέπεια και ήταν σίγουρο, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χτιστεί επάνω σε καμένη γη, τώρα θα χαιρόμασταν ακόμα το πράσινό μας.Γι αυτό λοιπόν να μας ζήσουν οι κουμπαριές και τα ρουσφέτια της κωλοελλάδας. Αυτά τα κάρβουνα τα αξίζουμε γιατί όλοι, λίγο πολύ, έχουμε τη νοοτροπία τις κουμπαριές και τα ρουσφέτια να αναζητούμε, διατηρώντας έτσι αυτή την άθλια εικόνα.
………





17 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να γράψει κανείς.
    Μακάρι η γραφή να είχε την δύναμη να αλλάξει τα πράγματα.
    Δεν την έχει όμως.
    Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ συγκινητικό το σχόλιο της Ραλλούς. Με άγγιξε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα συναισθήμτα είναι ανεξέλεγκτα.
    Οι πράξεις είναι συνειδητές.

    Η δική μου απελπισία έρχεται όταν οι πράξεις δεν πετυχαίνουν τίποτα.
    Και μιλάω για τις πράξεις εμάς των πολλών απλών ανθρώπων, που θα θέλαμε να κάνουμε κάτι και έχουμε όλη την ζέση να το κάνουμε αλλά ποτέ δεν πετυχαίνουμε τίποτα.
    Ερχοται εκλογές.
    Εγώ, δεν θα ψηφίσω.
    Δεν θα γίνω συνένοχος με κανένα.
    Ετσι κι αλλιώς η πολιτική και οι πολιτικοί λειτουργούν ερήμην μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kapetanios-
    Έχεις δίκιο,αλλά τελικά όλο κατι μένει.

    spy-
    Είναι εξαιρετικό αυτό το ποστ γι΄αυτό και το έβαλα όλοκληρο.

    ralou-
    Απλά έτσι θα έχεις πάλι ξανά ένα Πολύδωρα να συντονίζει αποδιοργανώνοντας τα πάντα στις επόμενες φωτιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H akinisia ton dentron mprosta sth katastrofh einai sigklonistikh... os skepsh me sinodevei apo pedi, apo mia anafora tu Mirivilh.

    Epi ths ousias, ti na pei kaneis xoris na eutelizei athela tu ta megethi ths katastrofhs auths.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τεραστια η καταστροφη

    θα μπορουσε να αποφευχθει μεγαλο μερος της , αλλα τι να κανουμε , μας κυβερνανε αυτοι που μας αξιζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιοι δεν βάζουν φωτιές
    - Οι Νεοδημοκράτες γιατί θα πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησης
    - Οι Συνασπιστές γιατί είναι πολύ οικολόγοι
    - Οι Κουμμουνιστές γιατί δεν έχουν λεφτά για να αγοράσουν εμπρηστικά υλικά και jeep για να πάνε στα καλά μέρη
    - Οι του ΛΑΟΣ γιατί είναι υπερπατριώτες και ματώνουν για την Ελλάδα
    - Οι του Παπαθεμελή γιατί δεν είδαμε καμιά φωτιά στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Μακεδονία.
    Ποιοι μένουν?

    Πάρτο αλλιώς
    - Ποιοί πλούτισαν από το χρηματιστήριο και χτίσαν βίλες στα καμένα τα προηγούμενα χρόνια? Επομένως είχαν την επιθυμία επέκτασης σε νέες απρθένες εκτάσεις.
    - Πότε γίναν πραγματικά οι μεγαλοεργολάβοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού?
    - Γιατί δεν κάηκε η Κρήτη, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το κυριότερο η Αχαΐα?
    - Γιατί κάηκαν νομοί όπως η Λακωνία, η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Καστοριά?
    Στην Ηλεία, Εύβοια και τον Έβρο, παίζεται έντονο πολιτικό παιχνίδι και αποτελούν νομούς βαρόμετρο για τις εκλογές.
    - Γιατί ανάψαν περισσότερες από 300 πυρκαγιές, αμέσως μετά την προκύρηξη εκλογών?
    - Ποιος πολώνει τα πράγματα και τα οξύνει πολιτικά?
    - Ποιος δεν επιθυμεί την ομαλή πολιτική πορεία μέχρι τις εκλογές?
    - Ποιός τρώει κουτόχορτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. mhxeirotera-
    Το μόνο κακό είναι ότι αυτή η κυβέρνηση επιδεικνύει την ίδια ακινησία με τα δέντρα!

    eparxiakosaloni-
    Σε αυτό έχεις δίκιο αλλά η ανικανότητα τους έχει καταντήσει ασύμμετρη απειλή.

    βαστιλληκός-
    Δόξα τω θεώ που υπάρχουν οι οπαδοί του ΛΑΟΣ γιατί είναι υπερπατριώτες και ματώνουν για την Ελλάδα !!!
    Ολοι οι άλλοι είτε είναι οικολόγοι,
    είτε είναι κουκουέδες που τους τρώει όλα τα λεφτά το κόμμα οπότε δεν έχουν λεφτά να πάρουν τσιπάκια και εμπρηστικά υλικά όπως σπιράλ για τα κουνούπια ,είτε φοβούνται το μαύρο στις έκλογές ,η είναι χριστιανοί του Παπαθεμελή και το μόνο που ανάβουν είναι κεράκια για την σωτηρία του Χριστόδουλου, οπότε τι απομένει;
    Μένουν οι άθλιοι Πασόκοι που πήγαν μαζεμένοι σαν μορμόνοι στην Κρήτη,στην Αχαϊα κτλ και αφού έκτισαν με τα λεφτά του χρηματιστηρίου στα καμμένα βιλάρες τις βαρέθηκαν γιατί τώρα πρασίνισε γύρω τους και θέλουν τώρα άλλες σε νέα καμμένα γιατί έχουν συνηθίσει να βλέπουν καμμένο τοπίο.


    Μεταφέρω και εδώ την απάντηση που σου έγραψα στο μπλογκ του αταίριαστου και η οποία σε έφερε στο μπλόγκ μου.

    Πράγματι έχει δίκιο ο Βαστιλληκός.
    Καμία άλλη κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε με τόση υπευθυνότητα και ικανότητα μια εθνική καταστροφή και αυτό χάρις στον ικανότατο,προνοητικό και αποτελεσματικό,υπουργό κ.Πολύδωρα.
    Δυστυχώς όμως αυτοί οι απάισιοι Πασόκοι έβαλαν φωτιές για να κάψουν τους Νεοδημοκράτες στους νομούς που υπερτερούν, παρά το ότι αυτό το είχε ήδη επισημάνει ο έτερος μοναδικός και ανεπανάληπτος πάνσοφος υπουργός κ. Γιακουμάτος.
    ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΝΔ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είπαμε,
    όταν κάποιος κλέβει το σπίτι σου, φταίει ο αστυνόμος, που δεν έπιασε τον κλέφτη και όχι ο κλέφτης που την κοπάνισε με τα λεφτά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ καλό κείμενο. Το θέμα είναι ότι παρά την κατακραυγή του κόσμου, παρά τον πόνο και την αυθόρμητη αντίδραση για την Πάρνηθα, δεν έμαθαν, δεν εργάστηκαν, αλλά ρίχτηκαν στην εκλογική μάχη. Έπρεπε να πάει αρχηγός Κράτους να συντονίσει (!!!) την πυρόσβεση.

    Να πονέσω ή να τσατιστώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ούτε και αυτός δεν συντόνισε τίποτα.
    Έχει παρει κανείς χαμπάρι ποιός και αν υπάρχει συντονιστής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τετάρτη 29/8 υπάρχει γενική διαμαρτυρία.
    Στη πλατεία της πόλης που βρισκόμαστε.
    Στην Αθήνα στην πλατεία συντάγματος
    Λεπτομέρειες στο βλόγκ της αναδάσωσης

    http://anadasosi.blogspot.com/
    βάλτε τα μαύρα σας και ελάτε και σεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι να πει κανεις?
    Νιωθω σαν ποντικι μεσα σε τυφλο λαβυρινθο-δεν ξερω που να διοχετευσω την οργη μου:
    -προς τον επανιδρυτη του Κρατους που τη μερα που καιγεται η Πεντελη βρισκει γελοια προφαση να διαλυσει τη Βουλη,αποτελειωνοντας οτι λειτουργουσε στον κρατικο μηχανισμο?

    -που τοποθετησε και διατηρησε στη θεση του ενα ναρκισσευομενο ασχετο βερμπαλιστη σαν τον Βυρωνα?

    -προς την εναλλακτικη λυση/επιδοξο Πρωθυπ/γο Little George του οποιου η καινοτομος ιδεα για την αντιμετωπιση της τραγωδιας ηταν η συγκληση του Συμβουλιου πολιτ.Αρχηγων?

    -προς τη Μεγαλη Μαυρη Τρυπα του Ελλην.Κρατους και "περηφανη δημοκρατικη κατακτηση",τους ΟΤΑ,που ξερουν ολοι να διοργανωνουν παρατες και θεαματα,αλλα δεν ξερουν να μαζεψουν τα ξεροχορτα και να μεριμνησουν για κανενα δημοτικο πυροσβεστικο οχημα?(αυτα δεν αφηνουν σιγουρες μιζες)

    -ή προς τον αθανατο μακαριο Νεοελληνα,που δεν παει ναχει 9 μποφορ,θα καψει τα χορτα του,θα κανει την οξυγονοκολληση του,θα πεταξει το τσιγαρο του,θα σκεφτει βλεποντας το δασος να καιγεται οτι βρηκε νεο βοσκοτοπι/οικοπεδο κλπ?

    Επειδη ο μεσος ορος μας καπου εκει βρισκεται(ας μην ξεγελιομαστε με το επιλεγμενο δειγμα των γνωστων μας ή των 10-15 χιλιαδων που ασχολουνται με τα μπλογκ και κατα τεκμηριο ειναι πνευματικα πιο ανησυχοι),ειμαστε αξιοι της μοιρας μας!

    Εδω καηκε σχεδον η Ολυμπια ρε παιδια,τι να λεμε τωρα?

    Να δω τι γελια θα κανουν οι Εγγλεζοι οταν παμε να τους ζητησουμε τα Ελγινεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ange-ta-
    doctor-
    Μαζί σας.

    squarelogic-
    Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου,αλλά απο τους λίγους αρχίζουν συνήθως να αλλάζουν τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συντονισμός; Είναι μία ακόμα άγνωστη λεξη μαζί με την πρόληψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δείμος-
    Αντίθετα η λέξη μπάχαλο είναι πασίγνωστη!

    Βαστιλληκός-
    Το σχόλιο σου αυτό μάλλον είναι άσχετο με αυτό το ποστ.
    Αφορά 2 ποστ πρίν.
    Το μέγεθος και το περιεχόμενο του σχολίου επιβεβαιώνει,παρά το ότι το αρνείσαι,ότι έχεις αντι πασοκικό φανατισμό.
    Όπως σου έχω γράψει εκεί δεν θα κάνω τον υπερασπιστή κανενός κόμματος και μπορείς να πιστεύεις ότι θέλεις.
    Το ίδιο και εγώ που πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι η χειρότερη από την μεταπολίτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή