Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ



Το σχόλιο ενός αναγνώστη του προηγούμενου μου ποστ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΚΩΤΣΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ , με παρακίνησε να γράψω το σημερινό, γιατί μεταξύ των άλλων έλεγε:

Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες, τα νοσοκομεία, οι γιατροί, είναι επιχειρήσεις. Μια επιχείρηση πρέπει να διαθέτει ένα προϊόν που έχει ζήτηση, να το κατασκευάζει όσο φθηνότερα γίνεται και να το πουλά όσο πιό ακριβά μπορεί.

Πράγματι οι φαρμακοβιομηχανίες είναι επιχειρήσεις και σκοπό έχουν να κερδίζουν αλλιώς θα κλείσουν.
Για να διατηρηθούν βέβαια κερδοφόρες και ανταγωνιστικές προάγουν αναγκαστικά την έρευνα και την παραγωγή νέων φαρμάκων πιο αποτελεσματικών από τα κυκλοφορούντα .
Για τον σκοπό αυτό επενδύουν τεράστια κεφάλαια τα οποία όμως μετά πρέπει να αποδώσουν.
Είναι όμως γνωστό ότι για να κυκλοφορήσει ένα νέο φάρμακο έχουν μελετηθεί προηγουμένως περίπου 5000 ουσίες.
Για να φτάσει δε στο εμπόριο περνούν συνήθως γύρω στα 10 χρόνια έρευνας και δοκιμών.
Για να γίνει κατανοητό αυτό, η βασική έρευνα πχ για την παρασκευή ενός εμβολίου απαιτεί μια προκλινική έρευνα 3-5 ετών.
Ακολουθεί η κλινική έρευνα που απαιτεί 7-8 χρόνια. Αυτή γίνεται σε 3 φάσεις.
Στη πρώτη φάση χορηγείται σε 10-30 εθελοντές για να εκτιμηθεί η ασφάλεια του.
Στη δεύτερη φάση χορηγείται σε 50-100 εθελοντές για να καθοριστεί η δόση και το σχήμα ανοσοποίησης.
Στην τρίτη φάση σε χιλιάδες εθελοντές για να καθοριστεί η δραστικότητα του.
Μετά η ανάπτυξη της παραγωγής του μπορεί να χρειαστεί άλλα 3-6 χρόνια.
Αυτό το κόστος λοιπόν της έρευνας ,όπως και ένα σημαντικό μέρος που διατίθεται για την προβολή του προϊόντος όπως και το κέρδος της επιχείρησης καλείται αναπόφευκτα να το πληρώσει ο καταναλωτής .
Δυστυχώς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής εφικτό αυτή όλη η δουλειά να την κάνουμε με κρατικούς υπαλλήλους σε κρατικό φορέα οπότε, είτε μας αρέσει είτε όχι, είμαστε εξαρτημένοι από τις φαρμακοβιομηχανίες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.
Αλλά ακόμα και μετά όλη αυτή την μακροχρόνια διαδικασία, η εμφάνιση σπανίων επιπλοκών, πχ σε 1 από 100.000 ασθενείς,μπορεί να διαπιστωθεί μόνο μετά από την κυκλοφορία ή και πολλές φορές μετά την για μεγάλο διάστημα χρήση του φαρμάκου και από σημαντικό αριθμό ατόμων .
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η θαλιδομίδη.
Πάντως μπορεί πχ η πρόσφατη απόσυρση του Vioxx να στοίχισε σημαντικά οικονομικά στην εταιρεία, αλλά αυτού του μεγέθους εταιρείες δεν διστάζουν να αποσύρουν προϊόντα τους για τα οποία έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά, ακόμα και όταν έχουν φθάσει λίγο πριν την κυκλοφορία τους , όπως έγινε επίσης πριν λίγα χρόνια, με άλλη μεγάλη εταιρεία για φάρμακο που εμφάνισε παρενέργειες που δεν είχαν μέχρι εκείνη την στιγμή διαπιστωθεί με τεράστια οικονομική της ζημιά.
Γνωρίζουν βέβαια πολύ καλά ότι εάν κυκλοφορήσουν ένα προϊόν που θα προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες οι αγωγές που θα τους γίνουν θα έχουν σαν αποτέλεσμα την καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων που θα τις γονατίσουν.
Αντίστοιχα και οι μετοχές τους θα σημειώσουν σημαντική πτώση στο χρηματιστήριο με άμεση αντανάκλαση στα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας.
Για τον λόγο αυτό λοιπόν είναι τελείως ανόητη η αντίληψη που έχουν μερικοί ότι οι εταιρείες θα κυκλοφορήσουν ένα προϊόν χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο με σκοπό να κερδίσουν, αδιαφορώντας εάν θα είναι επιβλαβές στους ασθενείς.
Δυστυχώς πλέον είμαστε έτη φωτός από την εποχή που ο Φλέμιγκ μπορούσε σε ένα απλό εργαστήριο να βρει την πενικιλίνη.
Το ίδιο βέβαια και από την πιο πρόσφατη εποχή του Salk που όταν βρήκε το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα, που θέριζε εκείνη την εποχή τα παιδιά, όταν τον ρώτησε ένας ρεπόρτερ στην τηλεόραση σε ποιόν ανήκει η πατέντα του εμβολίου απάντησε: Δεν υπάρχει πατέντα, μπορείτε να πατεντάρετε τον ήλιο;
Όμως για τα νοσοκομεία αυτό που γράφει είναι λάθος.
Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, εκτός βέβαια από τις ιδιωτικές κλινικές που δεν είναι όμως νοσοκομεία, και δεν έχουν σκοπό το κέρδος αλλά εκτός από την πρόληψη, την διάγνωση και την θεραπεία των ασθενών έχουν σκοπό επίσης και την εκπαίδευση των νέων γιατρών, οπότε η λειτουργία τους δεν μπορεί να είναι δυνατή χωρίς την κρατική ενίσχυση γιατί δεν μπορούν να έχουν κερδοφορία.
Ας δούμε λοιπόν και το τρίτο μέρος που αναφέρεται σαν επιχείρηση ,τους γιατρούς.
Κατ΄ αρχάς ένα μεγάλο μέρος από τις 38 ιατρικές ειδικότητες έχει μηδενική ή ελάχιστη σχέση με την φαρμακοβιομηχανία και δεν έχουν καν στα χέρια τους συνταγολόγιο.
Όσοι γιατροί λοιπόν έχουν, βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Από την μια μεριά ζουν σε μια καπιταλιστική κοινωνία που έχει θεοποιήσει το κέρδος και από την άλλη επιτελούν ή πρέπει να επιτελούν ένα κοινωνικό έργο ( δεν μου αρέσει η λέξη λειτούργημα) που σκοπό έχει να προσφέρει στον άρρωστο.
Η επιλογή εξαρτάται από την προσωπικότητα του καθενός και από την ηθική υπόσταση που έχει.
Η φαρμακοβιομηχανία λοιπόν για να αυξήσει τις πωλήσεις της και τα κέρδη της προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκμαυλίσει τους γιατρούς που τους έχει ανάγκη για να προωθήσουν τα προϊόντα της.
Εδώ λοιπόν δοκιμάζονται οι αντιστάσεις του καθενός και οι περισσότεροι γιατροί ευτυχώς ανθίστανται ουσιαστικά στον εκμαυλισμό, αν και δεν θα έπρεπε να εκτίθενται καν σε αυτόν τον πειρασμό αν οι κυβερνήσεις αντίστοιχα έκαναν σωστά την δουλειά τους.
Γιατί ένα κράτος δεν μπορεί να βασίζεσαι στην καλή προαίρεση των ατόμων.
Παντού ,πλην της Ελλάδος υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που προασπίζουν το κράτος και τους πολίτες από κάθε αχρείο που θα ήθελε να εκμεταλλευτεί την θέση του.
Στην Ελλάδα ούτε οι γιατροί αλλά ούτε και κανένα άλλο επάγγελμα ελέγχεται για το τι κάνει και τι αποδίδει στην δουλειά του και η οποιαδήποτε αξιολόγηση θεωρείται από τους Έλληνες αντιδημοκρατική.
Θυμηθείτε πχ τι σάλος έγινε με την κατάργηση της επετηρίδας στους καθηγητές αλλά και πως πέτυχαν την κατάργηση των επιθεωρητών, ή πρόσφατα με τα stage και την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ.
Επιπρόσθετα δε πολλές φορές το ίδιο το κράτος έρχεται αρωγός σε όσους έχουν σκοπό να κερδοσκοπήσουν με την υγεία.
Επί Μητσοτάκη αντί να ενισχυθούν με τα αναγκαία μηχανήματα τα νοσοκομεία ώστε να εξυπηρετείται εκεί ο κόσμος, γέμισε η Ελλάδα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με αποτέλεσμα να αυξηθούν υπέρογκα οι δαπάνες των Ασφαλιστικών ταμείων εξ αιτίας πολλών και πολλές φορές αχρήστων εξετάσεων .
Επί κυβερνήσεως δε Καραμανλή ο ανεκδιήγητος σημερινός δήμαρχος και ο μετέπειτα αποτυχών όχι μόνο σαν υπουργός αλλά και ως δελφίνος ,κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν (αύξηση 120,49%) τις δαπάνες για την υγεία, αύξηση που αποδίδεται στην κατάργηση της λίστας φαρμάκων, που είχε καθιερώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σκοπό να κτυπήσει την κατευθυνόμενη συνταγογραφία .
Δεν συζητάμε δε για την παντελή έλλειψη μηχανοργάνωσης που θα καθιστούσε εφικτό τον έλεγχο των πάντων.
Όμως μερικές φορές και οι ασθενείς δεν είναι άμοιροι ευθυνών.
Την εποχή της χούντας και λίγο μετά, υπήρχαν ακόμα στην Ελλάδα κάτι φαρμακοβιομηχανίες το κώλου με άθλια φάρμακα, παρασκευασμένα χωρίς κανένα έλεγχο, τα οποία κανένας σοβαρός γιατρός δεν έγραφε αλλά ούτε καν και τα ήξερε, και τα οποία η μόνη διακίνηση που μπορούσαν να έχουν ήταν μόνο μέσω κατευθυνόμενης συνταγογραφίας από λίγους δραχμοφονιάδες γιατρούς.
Ευτυχώς από πολλά χρόνια πια όλες αυτές έχουν κλείσει και τα φάρμακα που κυκλοφορούν μπορεί να μην είναι μεν φτηνά αλλά είναι κατασκευασμένα με σωστές προδιαγραφές και ασφαλή.
Εκείνη την εποχή λοιπόν σε κάποιο ΙΚΑ ήταν ένας άθλιος γιατρός που κάθε συνταγή του είχε 3 φάρμακα μια απίθανης εταιρείας και ο οποίος έκοβε 60 συνταγές καθημερινά !
Τον φώναξε μια μέρα ο διευθυντής του υποκαταστήματος και του έκανε παρατηρήσεις για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, αλλά αυτός συνέχισε απτόητος με αποτέλεσμα τελικά να μετατεθεί σε άλλο υποκατάστημα μετά από αναφορά που του έγινε.
Θέλετε να μάθετε τι έγινε στην συνέχεια;
Επανήλθε θριαμβευτικά στην θέση του μετά από επιστολή με 2.500 υπογραφές ασθενών που ήθελαν πίσω τον γιατρό τους που τους έγραφε φάρμακα!
Η παραπάνω αντίληψη του κόσμου, ότι δηλαδή όσο περισσότερα φάρμακα πάρουμε θα γίνουμε καλύτερα , είναι δυστυχώς διαχρονική και γι΄ αυτό η βιομηχανία του φαρμάκου για διεύρυνση των πωλήσεων απευθύνεται απευθείας πλέον στον καταναλωτή (consumer targeted medicine), ακόμη και με παράκαμψη των γιατρών, οι οποίοι θεωρητικά αποτελούν το φίλτρο που ελέγχει τις ακόρεστες επιθυμίες της .
Πως όμως θα μπορούσαμε να ανακόψουμε αυτήν την διεθνώς εδραιωμένη πλέον κατάσταση;
Η πρόταση έχει γίνει από τον Τζόζεφ Στίγκλιτζ, κάτοχο του Νομπέλ Οικονομίας, και είναι απλή.
Οι κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου θα πρέπει να θεσπίσουν ένα Ταμείο με απόθεμα πολλών δισ. δολαρίων το οποίο θα χορηγεί χρηματικά βραβεία στους επιστήμονες που θα αναπτύσσουν θεραπείες ή εμβόλια. Τα μεγαλύτερα βραβεία θα αποδίδονται σε εκείνους οι οποίοι θα ανακαλύψουν θεραπείες για ασθένειες που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους. Μετά την απόδοση του βραβείου, τα δικαιώματα χρήσης της θεραπείας θα είναι δημόσια. Οποιοσδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο, θα μπορεί να παρασκευάζει το φάρμακο και να σώζει ζωές.
Έχει δε υπολογίσει και το κόστος στο 0,6% του ΑΕΠ- αλλά μεσοπρόθεσμα θα γλιτώναμε μια περιουσία, διότι τα συστήματα περίθαλψης δεν θα ήταν πλέον αναγκασμένα να καταβάλλουν τεράστια χρηματικά ποσά στις φαρμακοβιομηχανίες. Στο μεταξύ το κόστος των φαρμάκων θα μειωνόταν δραστικά για τους φτωχούς και θα τα έκανε για πρώτη φορά προσιτά σε δεκάδες εκατ. από αυτούς.
Άμποτε λοιπόν να επικρατήσει η λύση αυτή και εύχομαι να επαληθευτεί ο Antonio Gramsci σε αυτό που είχε πει :

Πρέπει να έχουμε την απαισιοδοξία της νοημοσύνης
και την αισιοδοξία της βούλησης.
Προχωράω με αυτή την σκέψη..

Την εικόνα την πήρα από το εξαιρετικό μπλογκ http://e-epiloges-dionysos.blogspot.com/

39 σχόλια:

  1. Δεν θα είχα αλλάξει τίποτα στην ανάπτυξη αυτού του θέματος κι' άν ακόμα μπορούσα να πλησιάσω αυτή την αθεόφοβη μεθοδικότητα και αντικειμενικότητα.

    Θα σχολιάσω προσθέτοντας μερικές λεπτομέριες από προσωπικές εμπειρίες,

    πχ., απο γελεία μήτινγκς των πολλών εκατ. δολλαρίων, να προσθέσω ότι το άν αποσυρθεί ένα προϊόν, ή αφήσουμε να εξελιχθούν τα δικαστήρια, εξαρτάται στην κάθε περίπτωση από ένα τμήμα του λογιστηρίου, τους "bean counters", οι οποίοι μελετούν στατιστικά/ιστορικά το πιό από τα δύο θα είναι φθηνώτερο. Το συγκεκριμένο κόστος, είτε της μίας οδού ή της άλλης, προστίθεται σταδιακά σε όλα τα άλλα προϊόντα που συνεχίζουν να πωλούνται, οπότε μακρόπνοα δεν χάνει το ενεργητικό. Αν η αγορά δεν σηκώνει ούτε την μικρή αύξηση της τιμής του κάθε προϊόντος, η διαφορά βγαίνει φθηνένοντας το κόστος παραγωγής είτε σε υλικά η/και σε εργατικά. Και, να πώ ότι προϊόντα τα οποία μπορούν να μειώσουν τις πωλήσεις άλλων προϊόντων και να επιρεάσουν δυσμενώς το συνολικό μακρόπνωο ενεργητικό, απλώς παραμένουν στη ανάπτυξη μέχρι να ξεχαστούνε, ή να προηχθούνε σε άλλες θέσεις εκείνοι που τα αναπτύσουν (όχι "συνομοτικά": απλά έτσι γίνεται, φυσικότατα).

    Για νοσοκομεία, υπάρχουν και μερικές χώρες όπου δεν υπάρχουν κρατικά με την Ελληνική ένοια. Οσο δε για τη διαφορά μεταξύ κρατικού νοσοκομείου και ιδιωτικής κλινικής, καταλαβαίνω την διαφοροποίηση που κάνεις αλλα, υποθέτω, ο ασθενής και η οικογένειά του βλεπουν ένα κτίριο με γιατρούς, νοσοκόμες και κρεβάτια και δεν τους παραενδιαφέρει πώς αποκαλείται -μόνο πόσο αποτελεσματικό είναι, μέχρι τη στιγμή που φθάνουμε στα φλουριά... Από τη πλευρά δε του γιατρού, σε πιό από τα δύο θα βγάλει τα περισσότερα; (ζητώ συγγνώμη από την μειοψηφία που μπορεί να πήρε αυτή η μπάλλα).

    Πράγματι, επίσεις, όσον αφορά τις 38 ειδικότητες, στο τέλος, τα 95% των εργαλείων στην τσάντα κάθε γιατρού αποτελούνται απο τα φάρμακα που υπάρχουν και μπορεί να τα δώση ή όχι κατά συνήδηση και γνώση.

    Θα πρόσθετα τώρα μερικά περί κρατικών/ιδιωτικών και γιατρών πού δουλεύου το πρωί στο ένα και το απόγευμα στο άλλο πριν πάνε στα ιατρεία τους το βράδυ, απο πρόσφατη εμπειρία στην Ελλάδα, αλλά, και θα έφευγα λίγο εκτός θέματος και θα καταχρόμουν τη φιλοξενεία! Σ'ευχαριστώ Αθεόφοβε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαίρετος ως συνήθως...

    Μερικές παρατηρήσεις μόνο:
    1) Τι σε "πείθει" ότι, αν την έρευνα την έκαναν κρατικοί υπάλληλοι το τελικό κόστος θα ήταν χαμηλότερο;
    Μάλλον το αντίθετο θα συνέβαινε.....

    Η αντίληψη ότι το κράτος μπορεί να προσφέρει δωρεάν οτιδήποτε είναι απλά μύθος πχ η "δωρεάν παιδεία" θα υπήρχε, αν οι δάσκαλοι δεν αμείβονταν , τα κτήρια κτίζονταν και συντηρούνταν από εθελοντική εργασία, τα βιβλία επίσης... κλπ
    Από την στιγμή που όλα πληρώνονται, και με το παραπάνω, η διαφορά μεταξύ "δωρεάν" και μη, είναι ότι για το πρώτο πληρώνεις έμμεσα (δια της φορολογίας) ενώ για το άλλο άμεσα . (Δια της χρήσης)

    Και στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι το “άμεσα” έχει πολύ καλύτερη απόδοση από το “έμμεσα”.....

    (Ασφαλώς και το “δωρεάν” πρέπει να υπάρχει αλλά έχει νόημα μόνο σε περιπτώσεις ανθρώπων που αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες , όπως στην υγεία , παιδεία κλπ)

    2)Η “εξαγορά” της πατέντας , ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται, του Τζόζεφ Στίγκλιτζ, δεν βλέπω να “ρίχνει” σημαντικά το κόστος , ίσως η αλλαγή της νομοθεσίας “περί της πατέντας” να βελτίωνε ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

    Ας μη ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη στο κόσμο παραμένει πάντα το κέρδος, και αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε και στην υγεία , δυστυχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα σχόλια σας thinks και glam με ανάγκασαν να γράψω ένα νέο σχεδόν ποστ !

    thinks -
    Γράφεις:
    Αν η αγορά δεν σηκώνει ούτε την μικρή αύξηση της τιμής του κάθε προϊόντος, η διαφορά βγαίνει φθηναίνοντας το κόστος παραγωγής είτε σε υλικά η/και σε εργατικά

    Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο γιατί ελέγχεται και η τιμή και το προϊόν.

    Τη διαφορά μεταξύ κρατικού νοσοκομείου και ιδιωτικής κλινικής την ξέρει πολύ καλά ο ασθενής ήδη από την εισαγωγή του, γιατί οι περισσότερες και καλύτερες ιδιωτικές κλινικές δεν είναι συμβεβλημένες με τα διάφορα ταμεία

    Γράφεις:
    …στο τέλος, τα 95% των εργαλείων στην τσάντα κάθε γιατρού αποτελούνται απο τα φάρμακα…

    Γιατροί δεν είναι μόνο οι παθολόγοι ή οι χειρουργοί.
    Είναι ,ενδεικτικά αναφέρω, και οι παθολογανατόμοι, οι μικροβιολόγοι, οι κυτταρολόγοι, οι ακτινολόγοι, οι πυρηνικοί ιατροί, οι ιατροδικαστές, οι αναισθησιολόγοι,οι ιατροί της εργασίας, ή οι οι κοινωνικοί γιατροί που δεν έχουν καν συνταγολόγιο για αναγραφή φαρμάκων.

    Τέλος αυτό που γράφεις περί ιδιωτικής ιατρικής και κρατικής ιατρικής μιλάς για δύο ξεχωριστές καταστάσεις.
    Οι ιδιώτες ιατροί μπορούν να δουλεύουν σε μία κλινική και να έχουν το ιατρείο τους έξω.
    Οι γιατροί που είναι στο σύστημα Υγείας μπορούν να εξασκούν την ιατρική μόνο στο νοσοκομείο και όχι ιδιωτικά.
    Υπάρχουν και μερικοί, λίγοι ευτυχώς, που διατηρούν και ιατρείο ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ.
    Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, οι πανεπιστημιακοί, που μπλέκει τον κόσμο γιατί ενώ βλέπει ένα γιατρό να εργάζεται σε νοσοκομείο ταυτόχρονα να διατηρεί και ιδιωτικό ιατρείο ΝΟΜΙΜΩΣ.
    Πως γίνεται αυτό;
    Οι πανεπιστημιακοί γιατροί διακρίνονται σε δύο κατηγορίες.
    Στους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και σε μερικής απασχόλησης .
    Οι μερικής απασχόλησης μπορούν να εξασκούν και ιδιωτικώς την ιατρική γιατί υποτίθεται ότι στο νοσοκομείο ασχολούνται μόνο με την εκπαίδευση των φοιτητών και όχι με ιατρικές πράξεις.
    Οι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στους οποίους δεν επιτρέπεται η εκτός του νοσοκομείου εξάσκηση της ιατρικής επιτρέπεται να διατηρούν ιατρείο γιατί αυτό το κωλοχανείο, που λέγεται Ελληνικό κράτος, δεν έχει δήθεν τους κατάλληλους χώρους στα νοσοκομεία για να κάνουν τα απογευματινά ιατρεία όπως οι γιατροί των κρατικών νοσοκομείων!!

    Glam-
    Δεν έγραψα ότι αν την έρευνα την έκανε κρατικός φορέας το κόστος θα ήταν μικρότερο.
    Εγραψα πως:
    Δυστυχώς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής εφικτό αυτή όλη η δουλειά να την κάνουμε με κρατικούς υπαλλήλους - εννοώντας την έρευνα.

    Άλλωστε εκ των πραγμάτων έχει αποδειχτεί ότι και εκεί που η έρευνα, όπως στα προηγούμενα χρόνια στα Ανατολικά κράτη, γινόταν από κρατικούς υπαλλήλους τα αποτελέσματα που είχαν ήσαν σαφώς κατώτερα από της ελεύθερης αγοράς.
    Η πρόταση όμως του Τζόζεφ Στίγκλιτζ είναι και ρεαλιστική και αποτελεσματική.
    Βεβαίως δε με αυτή την πρόταση το κόστος θα είναι σαφώς μικρότερο γιατί δεν θα ξοδεύονται τα τεράστια ποσά που σπαταλώνται σήμερα στην διαφήμιση και στην προώθηση των φαρμάκων.
    Εκτός των άλλων βέβαια η διατήρηση της σημερινής κατάστασης έχει και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα για την παγκόσμια υγεία.
    Η φαρμακοβιομηχανία αποβλέποντας στο κέρδος μπορεί να προάγει την έρευνα για νέα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα από τα οποία επωφελούμαστε όλοι εμείς ,από την άλλη μεριά όμως δεν ενδιαφέρεται να προάγει την έρευνα σε προϊόντα για νοσήματα που μαστίζουν τον τρίτο κόσμο όπως πχ η ελονοσία ,γιατί το αγοραστικό κοινό έχει μικρή ή μηδαμινή αγοραστική ικανότητα.
    Η διατήρηση δε της πατέντας εμποδίζει σε όλες αυτές τις περιοχές την παραγωγή φτηνών φαρμάκων –αντιγράφων αυτών που κυκλοφορούν στις ανεπτυγμένες χώρες.
    Τέλος η επίτροπος σε θέματα Ανταγωνισμού της ΕΕ κυρία Νέλι Κρους συμπέρανε πρόσφατα ότι οι Ευρωπαίοι πληρώνουν 40% περισσότερο απ΄ ό,τι θα έπρεπε για τα φάρμακά τους εξαιτίας αυτού του «σαθρού» συστήματος- χρήματα που θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ζωές αν κατευθύνονταν προς την πραγματική υγειονομική περίθαλψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαι αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού. Αλλά μου φάνηκε να ξέχασες ότι όσοι μιλούν εναντίον του και κατά των φαρμακοβιομηχανιών έχουν ως επιχείρημα τις λιγες δοκιμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αθεόφοβε, ξεκινώ από αυτά που θεωρώ δεδομένα: ότι η έρευνά σου είναι πολύ περισσότερο τεκμηριωμένη και βασίζεται σε περισσότερη πείρα από τις δικές μου γνώσεις, ότι η δική σου βασίζεται στην Ελληνική πραγματικότητα ώς επί το πλείστον και η δική μου σε διεθνείς γενικότητες και πείρα περισσότερο από αλλού παρά στην Ελλάδα, και στό ότι τα λεγόμενά μας στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν μια μεγαλυτερη εικόνα παρά να αντιπαραταθούν.

    Αυξηση τιμής/μείωση κόστους παραγωγής:
    -Γεγονός, νομίζω, ότι οι φαρμακοβιομηχανίες είναι πολυεθνικές που παράγουν/διαθέτουν προϊόντα είτε απ'ευθείας είτε μέσω μικρότερων εθνικών ανάλογα με τοπικές νομοθεσίες.
    -Γεγονός, επίσεις, ξέρω προσωπικά, ότι τα ίδια φάρμακα της ίδιας εταιρείας κοστίζουν 10%, κατά μέσο όρο στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ (€10 /$100με έμφαση στο νούμερο και όχι την συναλλαγματική διαφορά), και πολλές φορές το ίδιο φάρμακο της ίδιας εταιρείας έχει και διαφορετικό όνομα σε διαφορετικές αγορές -το ίδιο φάρμακο μπορεί επίσεις και να παράγεται σε μία σειρά παραγωγής με το όνομα της εταιρείας και σε αλλη σειρα παραγωγής για άλλες αγορές με όνομα "generic".
    Συμφωνώ με την διόρθωσή σου στα λεγόμενά μου για την Ελλάδα περί ελέγχου του προϊόντος, αλλά προτείνω ότι υπάρχει μιά μεγαλύτερη εικόνα στην οποία η Ελλάδα και οι νομοθεσίες της είναι ένα μικρό μέρος του όλου επιχειρησιακού ταμπλώ.

    " Οι γιατροί που είναι στο σύστημα Υγείας μπορούν να εξασκούν την ιατρική μόνο στο νοσοκομείο και όχι ιδιωτικά":
    -Γεγονός, μεμονομένο ίσως αλλά από προσωπική πείρα, ότι συγκεκριμένοι Ελληνες γιατροί (πλυθηντικός) εργάζονται σε γνωστότατα κρατικά το πρωί, γνωστά ιδιωτικά το απόγευμα, και μοιράζονται ιδιωτικό ιατρείο το βράδυ, ένας δε ανοιχτώτατα ζητά €100 κάθε φορά που λές "καλησπέρα" αντί "καλημέρα" (Ασε πιά το "καλυνύχτα" σε κατ'οίκον). Δεν μειλώ για τα πάμπολλα που έχω ακούση -μόνο γι'αυτά που ξέρω προσωπικά -μού'πεσε μήμπως το λαχείο του 1%;

    Και πάλι να τονίσω ότι καθόλου δεν αντικρούω τα τεκμήριά σου, απλώς προσθέτω ότι μιλάς από πλευράς "νομικής" και εγώ αφενώς με διεθνείς γενικότητες και αφετέρου βασισμένος μόνο σε πείρα απο τον καθημερινό δρόμο. Η μία άποψη δεν αντικρούει αναγκαία την άλλη.

    Σαν ΥΓ, μιά σκέψη από την πείρα στην Ελλάδα... μου δημιουργήθηκε σαφής εντύπωση, υποκειμενικά και μεμονομένα βέβαια, ότι οι νέοι γιατροί στα κρατικά φέρονταν ευσυνηδητα και ανθρώπινα, ενώ οι νέοι γιατροι σε ιδιωτικά με αλλαζωνία, και, σχετικά με τα παραπάνω, μου δημιουργήθηκε επίσεις εντύπωση βασικών διαφορών οροθετημένων στην ομάδα ηλικίας του γιατρού... Είχαν αναφερθεί διαφορές σε ομάδες ηλικίας σε προηγούμενο πρόσφατο πόστ σου γιά άλλο θέμα... ίσως και να συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον στις νεότερες γεννιές της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χίλια συγγνώμη και θα σταματήσω την κατάχρηση φιλοξενίας με αυτή την ηθικά αναγκαία σημείωση: Γνώρισα και Εναν γιατρό στην Ελλάδα (κρατικό/ιδιωτικό/κατ'οίκο) ο οποίος όχι μόνο κατηγορηματικά αρνούταν οποιαδήποτε αμοιβή, κέρδος, ή έπαινο, αλλά και φερόταν όπως τα παραμύθια λένε πώς πρέπει να είναι οι Αγγελοι. Δεν μπορούμε όμως να χρωματίσουμε ένα επάγγελμα βασισμένοι σε ένα μόνο Ανθρωπο με κεφαλαιό "Α".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο δείμος του πολίτη-
    Παθαίνουμε γρίπη κάθε χρόνο γιατί μεταλλάσσεται ο ιός και εμφανίζεται ένα νέο κάθε τόσο στέλεχος στο οποίο δεν έχουμε αποκτήσει ανοσία.
    Το νέο λοιπόν αυτό στέλεχος που προέκυψε φέτος το Ν1Η1 προκαλεί πανδημία γιατί έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τα προηγούμενα στελέχη.
    Το εμβόλιο για τον ιό της γρίπης είναι εδώ και 60 χρόνια δοκιμασμένο και ελεγμένο σε εκατομμύρια ανθρώπους που το έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια και το κάνουν κάθε χρόνο γιατί απλά αλλάζουν τα στελέχη που περιέχει.
    Το εμβόλιο λοιπόν της πανδημίας είναι το ίδιο με των προηγουμένων ετών μόνο που αυτό έχει το φετινό στέλεχος της πανδημίας όπως και του χρόνου θα έχει το μελλοντικό στέλεχος του ιού.
    Πόσο πιο απλά να το εξηγήσει κανείς ότι γι΄ αυτό τον λόγο δεν χρειάζονται άλλες δοκιμές ;

    Thinks-
    Όπως εξήγησα όταν μια εταιρεία κυκλοφορήσει ένα φάρμακο το πατεντάρει και αυτή η πατέντα διαρκεί περίπου 7-12 χρόνια.
    Με τον τρόπο αυτό μπορεί να καλύψει τα έξοδα που έχει κάνει για την έρευνα, την παραγωγή και διάθεση του προϊόντος που υπολογίζεται σε 200 έως 800 εκατ. δολάρια για κάθε νέο φάρμακο και προφανώς και το κέρδος από αυτό.
    Με την λήξη της πατέντας μπορούν πλέον και άλλοι να φτιάξουν ακριβώς το ίδιο φάρμακο που είναι το generic.
    Πχ Διαζεπάμη είναι το generic όνομα του Valium, το οποίο με την λήξη της πατέντας κυκλοφόρησε από διάφορες εταιρείες στον κόσμο με διαφορετικό εμπορικό όνομα αλλά ακριβώς το ίδιο με το αρχικό και βέβαια σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
    Το μπέρδεμα που έχεις αποκτήσει σχετικά με τους γιατρούς οφείλεται στο ότι σε πολλά κρατικά νοσοκομεία υπάρχουν πανεπιστημιακές κλινικές και γιατροί οι οποίοι στην ίδια κλινική μπορεί να είναι στο ΕΣΥ και άλλοι να είναι πανεπιστημιακοί με τους όρους εργασίας που προανέφερα.
    Παρ΄ ότι δεν ανήκω στην νέα γενιά, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις προσωπικά πιστεύω ότι το νέο ιατρικό δυναμικό στην Ελλάδα είναι σαφώς καλύτερο από το παλιότερο σε επίπεδο γνώσεων .
    Για θέματα δε συμπεριφοράς αυτή πάντα εξαρτάται από την αγωγή που έχει πάρει ο καθένας μας από το σπίτι του.
    Όσο για την μεμονωμένη περίπτωση που αναφέρεις για τον γιατρό που γνώρισες μπορώ να σου πω ότι σε αντίθεση με μία κυριαρχούσα εικόνα για τα ελληνικά νοσοκομεία από την προβολή όλων των αρνητικών τους αλλά όχι και των θετικών τους ,από μια έρευνα που έγινε σε δείγμα περίπου 800 ασθενών από 11 νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Aττικής (Aττικόν, Aρεταίειο, Aσκληπιείο Bούλας, Γενικό Kρατικό Aθηνών, KAT, Mεταξά, Γενικό Kρατικό Nίκαιας, NIMITΣ, Oφθαλμιατρείο Aθηνών, Πολυκλινική και Tζάνειο αυτή έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος (ποσοστό 79,7%) δηλώνει ικανοποιημένη από την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το ιατρικό προσωπικό και σε ποσοστό 76,3% από την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το νοσηλευτικό προσωπικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λένε ότι η ημιμάθεια είναι πιό επικύνδινη από την αμάθεια, και λένε και κάτι άλλο που μ'αρέσει αλλά είναι άγαρμπο να μεταφραστεί: "Στέκωμαι διορθωμένος" -που σημαίνει ευχαριστώ, Αθεόφοβε, γιά τις διευκρυνήσεις και πληροφορίες. Πράγματι ένα φάρμακο μένει στην πατέντα του για πολλά χρόνια πρίν μπουνε οι σκύλοι να αλλέσουν, και δεν ήξερα τις λεπτομέριες πού εξήγησες για το ΕΣΥ, Πανεπιστιμιακά, κλπ., και, η corporate πείρα μου είναι από άλλες βιομηχανίες και όχι την φαρμακευτική. Επίσεις με χαρά δέχωμαι την άποψη ότι αυτός ο ένας (νέος)Ανθρωπος που έτυχε στον δρόμο μου έχει πολλούς φίλους σαν κι'αυτόν.

    Ημιμάθεια ή όχι πάντως, από την μία μεριά χρησιμοποιούσα τις οποιεσδήποτε γνώσεις μου με θετικό σκοπό αντιδρώντας, όπως και εσύ, εναντίον των κυνδινολογειών και συνομοσιών,αλλά μιλούσα εις βάρος της ανθρώπινης φύσης που μπορεί πάντα να ελπίζουμε να βελτιωθεί. Και, από την άλλη μεριά, αναρωτιέμαι πόσοι στους χίλιους ξέρουν τις λεπτομέρειες, στην καθημερινή ζωή, και ποσοι απλά βλέπουν γιατρούς να κάνουν "Α" ή "Β" χωρίς να ξέρουν αν οι γιατροί είναι Πανεπιστιμιακοί, ή ΕΣΥ ή ιδιώτες... και ξέρουν μόνοι ότι πονάνε, ή ότι οι αγαπημένοι τους φεύγουν. Η ότι τους τελειώνουν τα φακελλάκια (Υπάρχει στατιστική ένδειξη ότι τα φακελλάκια δεν ελιναι καλπάζοντα; -τουλάχιστον για γιατρούς άνω των 35;) - (και μην ξεχνάμαι και το Ρωμεϊκότατο των περασμένων γεννεών: "εγώ έχω υφηγητή - και εγώ καθηγητή -μα ο δικός μου έχει και λοφίο - ναι, φίλτατε, αλλά ο δικός μου έχει περικεφαλαία")

    Επίσεις, επανέρχωμαι, όπως υποσχέθηκα στο προήγούμενο πόστ, σχετικά με το εμβόλιο για Η1Ν1. Και πάλι χαίρωμαι να σου πώ ότι είχες δίκιο: Τά'χα κάνει λίμπα στη μετάφραση και μετά από εκτεταμένες προσπάθειες σε τρείς γλώσσες, και με την βοήθεια της κυρίας Thinks, ιδού, δειγματοληπτικά, η γνώμη μίας Ιταλίδας βετεράνου γιατρού για το θέμα: Τελικά δεν θέλει να με εμβολιάσει για Η1Ν1 γιατί κατά την κρίση της ο κύνδινος από ένα καινούργειο και γρήγορα φταγμένο εμβόλιο, στο οποίο δεν έχει καμμία εμπιστοσύνη, είναι μεγαλύτερος από τον κύνδινο του να πάρω αυτή τη γρίππη σε ένα χωριό 200 κατοίκων στα βουνά, ιδίως όταν εργάζωμαι τόσο πολύ στο σπίτι μπροστά στο κομπιούτερ. Θέλει να μου δώσει το κλασσικό εμβόλιο για "Β" μέσα Δεκεμβρίου όταν θα έχει την επόμενη παρτίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Περί φαρμακευτικών εταιρειών και αρκετά επιγραμματικά...

    όποιος ορέγεται κρατικές μόνο φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να είναι έτοιμος να μείνει εασεί με ασπιρίνη και μάλιστα σε μέγεθος...υπόθετου(σαν την στρατιωτική!)και να μην περιμένει κανούρια και θαυματουργά αρκετές φορές σκευάσματα.Δεν υπάρχει περίπτωση στην ασφάλεια και "θαλπωρή" του δυσκίνητου δημόσιου τομέα να συνδυαστούν στην κόψη του ξυραφιού βιοτεχνολογία,γενετική,μάρκετινκ,έρευνα αγοράς,
    product development,επιστημονική τεκμηρίωση,κλινικές μελέτες κ.ο,.κ.για να παραχθεί ένα ασφαλές κι αποτελεσματικό ΝΕΟ φάρμακο.Τα κόστη είναι τεράστια και τα ρίσκα τα επωμίζεται ο μόνιμα στο στόχαστρο (εδώ)ιδιωτικός τομέας.Δεν είναι σπανιο το φαινόμενο να φτάνει ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο στην φάση ΙΙΙ κλινικών μελετών και να εγκαταλείπεται γιατί δεν προκύπτει ότι υπερτερεί των ήδη υπαρχόντων.Απώλειες εκατοντ.εκατομυρίων δολλαρίων!
    Το άλλο που διογκώνει τις τιμές είναι η απαίτηση μας να είναι-και τα πιο σύνθετα φάρμακα-απόλυτα ασφαλή και δίχως κατά το δυνατόν παρενέργειες!Όσο ο πήχυς της ασφάλειας σηκώνεται,τόσο πιο δύσκολο είναι να βγουν αποτελεσματικά φάρμακα,τόσο περισσότερες υποψήφιες ουσίες πρέπει να σκριναριστούν ώστε να προκύψουν αυτές με το καλύτερο potential για ανάπτυξη.
    Όποιος έχει βρεθεί στη θέση του στενού συγγενούς
    πχ.καρκινοπαθούς τελ.σταδίου που μην έχοντας τιποτε να χάσει αναζητά μια χαραμάδα ελπίδας στις πειραματικές θεραπείες υπό ανάπτυξη,και στερείται την πρόσβαση σ'αυτές (εκτός αυστηρών πρωτοκόλλων)γιατί δεν έχει "τεκμηριωθεί επαρκώς η ασφάλειά τους",καταλαβαίνει την άλλη πλευρά του νομίσματος της εύλογης αλλά ανεδαφικής απαίτησης για μαξιμουμ ασφάλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όσο για τα Νοσοκομεία και την Ιατρική...

    επιτρέψτε μου να πω ότι (πλην κάποιων που μπαίνουν στην Ιατρική εξαρχής για να πλουτίσουν)
    όλα ξεκινάνε απ ότι το Κρατος αποτιμά αυτό το Αγαθό σε πλασματικές,εντελώς εικονικές τιμές!

    και εξηγώ...

    ήγγικεν η ωρα ν'αποφασίσει το Κράτος πόση Υγεία δύναται να εγγυηθεί στους υπηκόους του.
    Το ιδεολόγημα της καθολικής και δωρεάν υγείας χρεωκόπησε μαζί με την χρεωκοπία της χώρας και των ασφαλιστικών ταμείων(και αυξανόμενα και ασφαλιστ.εταιρειών...)Η Ιατρική δεν είναι πια ενα στηθοσκόπιο,μια ακτινογρφία κι ένας ορός.
    Καθημερινά προστίθενται όλο και πιο ειδικές και ακριβές εξετάσεις,θεραπείες,φάρμακα.Μεμονωμένοι ασθενείς στοιχίζουν ετησίως όσο οι εισφορές 100 και 200 εργαζομένων. 1 μέρα στην ΜΕΘ στοιχίζει τις εισφορές 2 και πλέον χρόνων κάποιου που 2μέρες πριν διαμαρτυρόταν πομποδώς "ξέρεις τι μου κρατάει το ΙΚΑ εμένα ρε'?
    Όλα αυτά τα περί σπαταλών,καλά και άγια ,αλλά είναι ψίχουλα μπροστά στο ιλιγγιώδες κόστος της βέλτιστης περίθαλψης και θεραπείας που θα μπορούσε να έχει κανείς δίχως οικονομ.όριο...
    Ίσως καμιά Κυβέρνηση δε βρει το σθένος να πει ανοιχτά "'οτι καλύπτω μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο και από κει και μετά κάντε το κουμάντο σας".Θα το βλέπετε όμως στην πράξη όταν τα Δημόσια Νοσ.μεία θα στερούνται στοιχειώδη υλικά ή θα μένουν πίσω τεχνολογικά και όταν η όποια καλυψη των Ταμείων για πρόσβαση στα Ιδιωτικά θα εξανεμίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όπως έγραψα και παραπάνω η κρατική φαρμακοβιομηχανία όπως ήταν στο ανατολικό μπλοκ δεν κατάφερε να δώσει τίποτα το σημαντικό όλα τα χρόνια που λειτούργησε.
    Η πρόταση όμως που έχει γίνει από τον Τζόζεφ Στίγκλιτζ ετσι και αλλιώς δεν αποκλείει τις φαρμακευτικές εταιρείες από την παραγωγή και διάθεση των φαρμάκων αλλά περιορίζει τα σημερινά ανεξέλεκτα κέρδη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θέλει αρετή και τόλμη η άσκηση ιατρικού έργου σήμερα στο ΙΚΑ, πόσο μάλλον όταν το φαινόμενο της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης ξέφυγε από τους μεγαλοκαθηγητές με καταθέσεις λογαριασμών την 1-1 εκάστοτε χρόνου για ακριβά ογκολογικά και πνευμονολογικά και καρδιολογικά νέα φάρμακα και έχει επεκταθεί και στον ειδικευόμενο νοσοκομείου και μας έρχεται η συνταγή καροτάκι-καροτσάκι.Αν και έχω σχολιάσει και παλιότερα στην Ωρα Ελλάδος συνοπτικά.
    1. Δίκαιη και δραστήρια γενική ιατρός έχει μαζέψει 4500 υπογραφές εντός 3ημέρου και τα μούτρα του Σολωμού ξύνισαν και της είπε εσύ έπρεπε να πάς για βουλευτής....Δουλεύει ακόμα για 3-4 γιατρούς και φυσικά γράφει χ4 συνταγές απλά όγκο δουλιάς που σαν γυναίκα δεν της έχουν επιφέρει ακόμα το έμφραγμα.
    2.Ουρολόγος και Καρδιολόγος συγκεκριμένη εποχή εξυπηρετούσαν αντί 25 70 ημερησίως περιοχή το ενα έκτο λεκανοπεδίου Αττικής, κατηγορήθηκαν για υπερσυνταγογράφηση ενω εξυπηρατούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του πληθυσμού.
    3. Εγώ ο ίδιος επί Νεκτάριου όταν σαν συνδικαλιστής τότε μου επέδειξε λίστα 100 παρανομούντων συναδέλφων επι συνταγογράφησης κοιτόντας προχειρα τον κατάλογο ...του ελέγχου.. διαπίστωσα και του είπα οι 60 ήταν για εισαγγελέα και ότι δεν με κόφτει διόλου για αυτούς δεν τους έβλεπα ποτέ στο σύλλογο ή στην απεργία αλλά δεν θα τολμήσεις γιατί είναι αυτοί που έχουν υπουργούς και βουλευτές από πίσω τους των δυο μεγάλων κομμάτων και με αυτές τις πλάτες κάνουν τις κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις τους οι άλλοι 40 ανήκαν φηργην μύγδην στην κατηγορία 1 και 2 που προανέφερα, υπερφορτωμένων δουλευταράδων γιατρών που κάλυπταν τρύπες στο πληθυσμό.
    Δεν αναφέρομαι σε πλήθος υποπεριπτώσεις που πρέπει το κοινό να ξέρει τις περιπτώσεις για να καταλάβει αυτό που λέω ότι ο έλεγχος δεν γίνεται αν δεν είναι από εξειδικευμένο γνώση γιατρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φυσικά ο κάθε φελλός που αναλαμβάνει να διοικήσει το ΙΚΑ δεν έκανε τίποτα γιατί δεχόταν πιέσεις άνωθεν,τις προαναφερόμενες.
    Το ΙΚΑ θα ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΥΓΙΕΙΝΟΜΙΚΑ ΕΞΟΔΑ αλλά δεν θέλουν γιατί μασάνε οι πάνω.
    Ξεχνάμε πως το Ζαντακ είχε μείνει εκτός λίστας μεχρι να τα σκάσουν η Κηφησίας και το Ζιναντολ είχε βρεθεί με ακριβό κόστος ημερήσιο με αποφάσεις ΚΕΣΥ..... Ο εκάστοτε διαπραγματευτής ΠΑΣΟΚ με λίστα μετά έμπαινε επικρατείας για το φόβο μη σπάσει κανένας κρίκος.Είναι γνωστό πως οργανώνανε διοικητές γάμους και συμπεθεριά και τα έξοδα οι φαρμακάδες...
    Πρέπει νάχεις χοντρή πολιτική κάλυψη για να καθαρίσει αυτή η κόπρος του Αιγεία και βέβαια δεν ονειρεύεται κανείς κρατικομονοπώλια αλλά Ρουμανία Τσαουσέσκου που φοβάται ο Σκουέρ λοτζικ
    Μπορεί η αγορά να επιβάλει κανόνες αλλά οι πληρωτές ταμεία δεν εξασκούν την επηρροή τους. Ο Βαρθολομαίος κάτι πήγε να κάνει αλλά έφυγε νωρίς παρεξηγημένος και χωρίς συνεργάτες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμφωνώ απόλυτα με τις διαπιστώσεις σου.
    Άλλωστε γι΄ αυτό και δεν προχώρησε ποτέ η μηχανοργάνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προσπαθόντας πάντα να μήν παρανοήσω τίποτα απ'ότι λέγεται στο αγαπημένο μου μπλόγκ, υποθέτω ότι αυτό πού μόλις τώρα συνέβη είναι ότι ο Διόνυσος είπε "Υπάρχει σαπίλλα" και ο Αθεόφοβος απήντησε "Ναί".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Thinks-
    Περίπου !
    Ευτυχώς σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσαν ,αυτό που έγραψα παραπάνω ,πως σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου συνταγογράφησης στο ΙΚΑ, στον ΟΓΑ και τα υπόλοιπα Ταμεία, με σκοπό την εξοικονόμηση 250 εκατ. ευρώ θα λειτουργήσει από την 1η Μαΐου του 2010. Επίσης, επανέρχεται η λίστα φαρμάκων, ενώ παγώνουν οι τιμές 570 νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων έως τον Φεβρουάριο.
    Η φαρμακευτική δαπάνη το 2005 ήταν περίπου στα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2008 ξεπέρασε τα 8 δισ.» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Υγείας.
    Η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντίγραφων φαρμάκων, για τα οποία θα υιοθετηθεί το πλαίσιο τιμολόγησης των πρωτοτύπων.
    Αυτό σημαίνει ότι θα τιμολογούνται βάσει του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών των υπόλοιπων 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
    Σημειώνεται ότι σήμερα τα αντίγραφα τιμολογούνται στο 80% των πρωτότυπων φαρμάκων.
    http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=103776

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σου και παλι αθεοφοβε φιλε...
    Μ'αρεσε το κειμενο δεχνει οτι εψαξες και παλι...Μονο μια απορια..
    Λες περα απο πολλα αλλα για τα 3 σταδια του εμβολιου..Δε φαινεται ομως να σου κινησε την περιεργεια οτι για τη νεα γριπη πηρε μονο λιγο καιρο να βγει ενας νεος σωτηρας-εμβολιο χωρις να περασουν οχι 10 χρονια μελετης αλλα μολις λιγων βδομαδων μελετη για να βγει να σωσει τον κοσμο. Παροτρυνω τον κοσμο να ανοιξει τα ματια του, να διαβασει πολυ και μετα να βαλει τη φαντασια του αλλα και τη λογικη του να δουλεψει και να μην διαβαζει και απορροφα οτι μα οτι βλεπει.
    Στην τελικη τα γεγονοτα ειναι εδω...απλοχερα βαλμενα για ολους. Η ιστορια της καθε φαρμακευτικης ειναι εδω. Διαβαστε την και κρινετε...

    Φιλικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προφανώς δεν διάβασες την απάντηση που έχω δώσει παραπάνω στον δείμο του πολίτη στις 19-11.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Xωρίς να έχω κάτι το σημαντικό να συνεισφέρω στην συζήτηση, να πώ μονάχα πως το πόστ ειναι εξαιρετικό, δίνοντας φώς στη λογική και διαδικασία της παραγωγής φαρμάκων και ουχί μόνον. Συμφωνώ με όλα όσα αναφέρονται, και να πώ πως στις ΗΠΑ το χρονικό διάστημα της πατέντας επεκτείνεται νομίζω στα 17 χρόνια δίνοντας έτσι την δυνατότητα απόσβεσης της ερευνητικής επένδυσης.

    Εξαιρετικό και το επίπεδο των σχολίων. Στις ΗΠΑ όπου διαμένω, και οπου οι ιατρικές υπηρεσίες ειναι κατα τη γνώμη μου πολύ καλής ποιότητας, το σύστημα έχει φτάσει στο σημείο χρεωκοπίας. Η εξήγηση βρίσκεται κάπου στα σχόλια που θίγει και ο Squarelogic. Η άσκηση της ιατρικής περίθαλψης με ειδικευμένους νοσηλευτές, μηχανήματα, και φάρμακα που κοστίζουν πανάκριβα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που αν δεν γίνει κάτι δραστικό, θα χρεωκοπήσει τη χώρα. Στην ουσία, δεν υπάρχουν ανασφάλιστοι στις ΗΠΑ, όσοι πάνε στο νοσοκομείο έχουν δωρεάν περίθαλψη. Το πρόβλημα είναι πως εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να επισκεφτουν τον κατ' επιλογήν γιατρό τους (που ασκεί ιδιωτική ιατρική), και ο οποίος πληρώνεται απο τις διάφορες ασφάλειες, και όχι απο τον ασθενή. Το σύστημα είναι φορτωμένο με τόσες έξτρα υπηρεσίες, που ειναι αδύνατον να διατηρηθεί. Πέρσι τέτοια εποχή, έμεινα στο νοσοκομείο για μία βραδιά. Οταν πήρα το χαρτί της ασφάλειας (που πληρωσε τον λογαριασμό) είδα πως η βραδιά μου κόστισε 8 χιλιάδες δολλάρια!!

    Η ερευνα, το μάρκετινγ κλπ κοστίζουν. Και όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε πόση περίθαλψη θα δώσουμε στους έλληνες. Το σύστημά μας έχει χρεωκοπήσει. Και αυτό θα φανεί σταδιακά, στην παροχή υπηρεσιών, στα φθίνοντα ή απόντα μηχανήματα, και στις παρακμιακές ιατρικές υπηρεσίες. Η ιατρική ποιότητας (που συμπεριλαμβάνει και τα φάρμακα), είναι μια πολύ ακριβή υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τελεια αθεοφοβε. Πες μου τωρα και πως το ξερεις αυτο. Δωσε πηγες κοινως...

    Γιατι εγω ξερω ας πουμε απο εγκυρες πηγες και οχι οτι λενε οι φαρμακοβιοχανιες ;) οτι τα κονδυλια που παιρνουν καθε φορα ειναι για μελετη εκ νεου εμβολιων και οχι ανακατασκευες και upgrades παλαιων. Οπως πολυ σωστα ειπες θελει καιρο ενα εμβολιο να ΤΕΣΤΑΡΙΣΤΕΙ αθεοφοβε οχι μονο λιγες βδομαδες κι επισης τα στελεχη που λες ως νεες προσθηκες αναλογα την μεταλλαξη του ιου θελουν καιρο...μα πολυ καιρο για να αντιδρασουν σε ενα μεγαλο μερος ανθρωπων ποσο μαλλον να βρεθουν πιθανες παρενεργειες. Κατι δε μ'αρεσει εδω φιλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Xa γράφεις για μηχανοργάνωση των συνταγών όταν δεν έχει ο γνωστός εθνικός προμηθευτής που παίρνει όλες τις δουλιές, και όταν δεν τις παίρνει φωνάζει ο Κακαουνάκης....τα ΟΠΣ των διοικητικών υπηρεσιών ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΑ , δεν έχουν υπό έλεγχο τις παράμονες εξαγωγές των φαρμακαποθηκών, τα φαρμακεία δεν έχουν την ηλεκτρονική υποδομή και τα πιλοτικά ως τώρα προγράμματα έχουν φάει ως τώρα πολλά εκατομύρια.
    Βλέπω ως άλλος Τειρεσίας την ίδια μοίρα με το πρόγραμμα Σέγκεν για καταζητούμενους και φορτώματα εισαγωγών εξαγωγών, τον έλεγχο δορυφορικά των πυρκαγιών, τον έλεγχο εισόδου εξόδου των λιμανιών ,το επικοινωνιακό πρόγραμμα Ερμής του στρατού ,τις κάμερες στα γήπεδα και άλλα τόσα προγράμματα-δίκτυα που καρκινοβατούν επικίνδυνα για τον εξυγχρονισμό της χώρας σε ευρωπαικό επίπεδο. Ευτυχώς τα Προπατζίδικα δουλεύουν αβέρτα από την ίδια εταιρεία και ας μην κατορθώσαμε να βάλουμε ταμειακές στα βενζινάδικα. ...Την ηλεκτρονική μου Ελλάδα, το χάλι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συγγνώμη, είπε, σηκώνοντας δειλά το χέρι, αλλά έψηνα κάστανα με την γυναίκα μου μετά τον περίπατό μας, ξαφνικά άκουσα τό κομπιούτερ μου να κλαίει, είχε κοκκινίση η οθώνη του, και μέσα στα αναφυλιτά διέκρινα την πρόταση: " Στην ουσία, δεν υπάρχουν ανασφάλιστοι στις ΗΠΑ, όσοι πάνε στο νοσοκομείο έχουν δωρεάν περίθαλψη." Και χάρηκα τόσο πολύ που άρχισα και εγώ να kλαίω απ'τη χαρά μου μιά πού άλλαξαν τόσο πολύ τα πράγματα στης ΗΠΑ μέσα σε δύο χρόνια.

    Όταν το κομπιούτερ μου κι'εγώ ζούσαμε γιά 17 χρόνια μέσα και γύρω από την Βοστώνη, πού καυχιέται πρωτεύουσα ιατρική του κόσμου με τα νοσοκομεία της περιοχής Longwood, ξέραμε βέβαια ότι οι πύργοι από ελαφαντοστό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Καίμπριτζ (Cambridge, Massachusetts, όχι το αληθινό της Αγγλίας -όπως μας είχε πεί χαμογελώντας με την μηχανική του φωνή ο Stephen Hawking στο Northeastern το '92) ήταν κοντύτερα στα σύνεφα παρά στούς ανασφάλιστους στη Southie, Roslindale, ή μακρύτερα σε κάθε περιοχή των ΗΠΑ όπου αυτοί πού δεν έχουν W2 εργοδότες να πληρώσουν το 50% των $8-11,000 τον χρόνο που κοστίζει οποιαδήποτε ασφαλισούλα που δείνει την ψευδαίσθηση περίθαλπσης, και που έπρεπε να τα βγάζουν πέρα με Motrin από το CVS ή να πληρώνουν $1,500 στις πρώτες βοήθειες για διάγνωση και συνταγή πνευμονίας...

    Στα παλία τα χρόνια (τουλάχιστον μέχρι το 2007) το μόνο δωρεάν που είχαν όσοι από τους πολλούς ανασφάλιστους πατούσαν σε νοσοκομείο ήταν το χαρτί στο οποίο τυπωνόταν το τιμολόγειο του τι χρωστούσαν -αν και οι γνώμες διαφέρουν ως προς το αν το κόστος του χαρτιού αυτού δεν χωνότανε κι αυτό κάπου μεσα στο σύνολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ ενδιαφέροντες οι προβληματισμοί και τα σχόλιά σας και μια και το θέμα ξέφυγε λίγο στα φάρμακα και στις λίστες να θυμίσω μερικά πράγματα.Η λίστα που καταργήθηκε από τον Δήμαρχο (και τον χειρότερο υπουργό υγείας που θυμάμαι- ο Αβραμόπουλος απλά δεν υπήρχε, ευτυχώς υπήρχε η γραφειοκρατία)είχε απαξιωθεί εντελώς.Αντί για ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής στο φάρμακο, είχε καταντήσει ένα γραφειοκρατικό απολίθωμα και ένα περιττό βάρος για το σύστημα. Θα θυμόσαστε πιστεύω τις περίφημες γνωματεύσεις για τα εκτός λίστας φάρμακα που είχαν οι μισές συνταγές των Ταμείων γιατί η λίστα είχε να ενημερωθεί πέντε χρόνια, δεν μπορούσε να παρακολουθήσει την καθημερινή ιατρική πρακτική, και είχε δοθεί ουσιαστικά το ελεύθερο στους γιατρους να γραφουν ότι φάρμακο ήθελαν.Ετσι με την κατάργησή της όλοι ανακουφίστηκαν, γλίτωσαν και την χαρτούρα.
    Θέλω να πώ οτι η λίστα μπορεί να γίνει το πιό χρήσιμο εργαλείο στην άσκηση της φαρμακευτικής πολιτικής, αρκεί να καταρτίσεις σωστά και να μην την απαξιώσεις στην συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητέ thinks, μάλλον δεν διαβάσατε όλο μου το σχόλιο, και με σχολιάσατε επιλεκτικά. Πιθανώς να είναι και δικό μου λάθος, ας επανορθώσω λοιπόν.

    Δεν είπα πως δεν υπάρχουν ανασφάλιστοι στις ΗΠΑ. Είπα πως όλοι όσοι πάνε σε κρατικό νοσοκομείο έχουν περίθαλψη. Πολλοί νομίζουν πως οι ανασφάλιστοι δεν μπορούν να δούν καν γιατρούς. Και επειδή έχετε ζήσει στη Βοστώνη, να είμαι και σαφής. Τα κρατικά νοσοκομεία (τύπου Boston City Hospital), δέχονται καθημερινώς χιλιάδες ανασφάλιστους τους οποίους και περιθάλπτουν. Τα νοσοκομεία αυτά, δεν είναι κατα γενική ομολογία του επιπέδου εκείνων του Longwood (Βeth Israel, Brighams @ Womens, κλπ), αλλά περίθαλψη υπάρχει. Στο τέλος της νοσηλείας, τα έξοδα των ανασφάλιστων παραγράφονται συνολικά (write offs) αφήνοντας τα νοσοκομεία χωρίς έσοδα, χρεωκοπόντας έτσι το γενικό ιατρικό σύστημα. Οι ανασφάλιστοι δεν πηγαίνουν σε ιδιωτικούς γιατρούς ή άλλα νοσοκομεία. Το σύστημα αυτό έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Πέραν των οικονομικών, συνεπάγεται πως οι ανασφάλιστοι δεν άκολουθούν κανένα ιατρικό πρόγραμμα οικογενειακού γιατρού και έτσι ένα μέρος του πληθυσμού δεν είναι μακροχρόνια υγιές με αποτέλεσμα να ρίχνει όλες τις ιατρικές στατιστικές. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι λιγότερη υγεία και περισσότερο κόστος. Τι τους χρεώνεται; Oλες οι ιδιωτικές υπηρεσίες (νοσοκομιακή μεταφορά, φάρμακα). Και είναι πολλά για τους ίδιους.

    Βλέποντας λοιπόν αυτό το πρόβλημα, η Λαϊκή Δημοκρατίας του Καίμπριτζ που αναφέρετε, θέσπισε το 2006 (πριν φύγετε εσείς), και επι κυβερνήτη Mitt Romney, το Massachusetts health care reform, το οποίον σήμερα καλύπτει σχεδόν τους πάντες (97.4%). Ολοι οι εργοδότες στην Μασσαχουσέτη είναι δια νόμου υποχρεωμένοι να παράσχουν ιατρική περίθαλψη στους εργαζομένους τους. Παραθέτω και μερικά λίνκ για πληροφορίες -


    (1)Massachusetts Governor To Sign Health Coverage Bill

    http://www.bio-medicine.org/medicine-news/Massachusetts-Governor-To-Sign-Health-Coverage-Bill-9313-1/


    (2)Massachusetts health care reform

    http://en.wikipedia.org/wiki/Massachusetts_health_care_reform

    (3)97.4% Insured

    https://www.mahealthconnector.org/portal/site/connector/menuitem.d7b34e88a23468a2dbef6f47d7468a0c?fiShown=default

    Η Μασσαχουσέτη, πρωτοπόρα όχι μόνον σε επίπεδο ιατρικής, φαρμακευτική έρευνα και ιατρικές υπηρεσίες, είναι επίσης πρωτοπόρα σε κοινωνική οργάνωση ιατρικής περίθαλψης. Το πιλοτικό αυτό ιατρικό πρόγραμμα περίθαλψης,Massachusetts health Care, είναι κάτι που ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να συμπεριλάβει και για όλη την Αμερική με το περίφημο Public Option (κάτι που δεν θέλουν βέβαια οι Ρεπουμπλικάνοι).

    Ευχαριστώ - Συγγνώμη για το σεντόνι, και την κατάχρηση της φιλοξενίας. Πόστ και σχόλια παραμένουν υπέροχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπητέ Αθεόφοβε, έμαθα πιά ότι ένα Blog είναι ένα Domus και όχι Forum, και είμαι έτοιμος για το κατσάδιασμά μου άν μου αξίζει, αλλά το Domus είναι πάρα πολύ καλό με θαυμάσιο περιβάλλον και καλεσμένους.

    Αγαπητέ Locus Publicus, ελπίζω να σας διασκέδασε -και μόνο- το ότι πήρα μία πρότασή σας "out of context" μέ σκοπό πειραχτικό, αλλά ποτέ κριτικής. Ηταν ίσως η συγκεκριμένη σύνταξη της πρότασης. Συμφωνώ με τα λεγόμενά σας και αγαπώ και είμαι υπερήφανος για την Μασσαχουσέττη όπου και μεγάλωσα ένα παιδί. Εχω διαβάσει το πολύ καλό blog σας στο παρελθόν, είδα και φωτογραφίες από την παρέλασή μας εκεί, και συμφωνώ αρκετά με αυτά που λέτε. Οσο γιά το θέμα, πράγματι γι'αυτό το λόγο που αναφέρετε αναφέρθηκα κι' εγώ στην People's Republic. Και τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα, χωρίς καλαμπούρι.

    Θα υπάρχουν πάντοτε δυστυχισμένοι, και εκατέρωθεν του expressway, μα άς ελπίσουμε όλο και λιγώτεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μαριλίζα Ξ,Υπουργός Υγείας...
    "Η φαρμακευτική δαπάνη το 2005 ήταν περίπου στα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2008 ξεπέρασε τα 8 δισ."

    Απ'αυτή την φράση,έτσι αφημένη,το 99,9%θα συμπεράνει οτι οι "κουφάλες οι γιατροί" έχουν ξεσαλώσει και γραφουν κούτες φάρμακα για ευνόητους λόγους.Όχι οτι δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις,αλλά όσες "γαστροπροστασίες" και να γράψει ένας γιατρός,μαθημένος να συμπληρώνει έτσι τον πενιχρό μισθό που του παρέχει ο φορέας στον οοπίον εργάζεται,δεν μπορεί να προκαλέσει αυτή την αλματώδη αύξηση της δαπάνης.

    Αυτό που αποσιωπείται είναι οτι τα τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί,και πάρει τιμές-απ τις φτηνότερες πανευρωπαικά-απ τον ΕΟΦ, πανάκριβες θεραπείες τελευταίας τεχνολογίας(μοριακής γενετικής κλπ)οι οποίες συνήθως χορηγούνται κατόπιν έγκρισης επιτροπών ή με ειδικές διαδικασίες,και συχνά από φαρμακεία Νοσ/μείων ή κεντρικά φαρμακεία ασφαλιστ.οργανισμών,και επειδή πράγματι παρέχουν μια αποτελεσματικότητα πρωτόγνωρη μέχρι τώρα για ορισμένες παθήσεις,αφορούν όλο και περισσότερο κόσμο.
    Απ τα παραπάνω αντιλαμβάνεστε οτι δεν υπάρχει παράθυρο παράνομων δοσοληψιών για τον μεμονωμένο γιατρό,ίσως μόνο για Δντες Νοσ/μείων
    που χορηγούν τις ειδικές βεβαιώσεις και τους μετέχοντες στις επιτροπές προμηθειών.
    Έτσι πχ,η κ.Έλλη,85 Μαίων,στοιχίζει στο Ταμείο της 10 χιλ.για τον καινούριο βηματοδότη της,5 χιλ.για τις ενέσεις οστεοπόρωσης μια και έχει φτάσει σε ενα σημείο που τα ασβέστια και τα σπρέυ δεν αρκούν για να μην σπάσει σε 10 σημεία,10 χιλ/χρόνο για τις 7 με 8 ενέσεις Lucentis για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας,2 χιλ/χρόνο για τα νευρολογικά της φάρμακα,άλλα 4-5 χιλ για τα φάρμακα των υπόλοιπων παθήσεων συν ότι νοσηλεία χρειαστεί.Άνετα δηλ,κάθε γερόντιο μπορεί να περάσει τα 40 χιλ/χρόνο δίχως να υπάρχει τίποτε επιλήψιμο στην συνταγογραφία!Αντίθετα,οι γιατροί της κάνουν απλώς οτι καλύτερο γι'αυτήν.
    Το θέμα είναι,σε ένα κράτος που 20χρονοι πεθαίνουν κάθε μέρα ελλείψει κλινών ΜΕΘ,ελλιπούς φωτισμού,οδοσήμανσης και τροχαίων ελέγχων απ τη λογική "δεν έχουμε χρήματα",είναι η βέλτιστη για το κοινωνικό σύνολο χρήση των διαθέσιμων πόρων αυτή,όπως στο πολύ ρεαλιστικό παράδειγμά μου?
    Αυτά για να μην τρώμε το λαικίστικο κουτόχορτο που μας σερβίρουν για να μην αναγκαστούν να ομολογήσουν οδυνηρές αλήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μόλις γύρισα από το θέατρο και βλέπω με ιδιαίτερη χαρά τον Locus Publicus με τον thinks να ανταλλάσουν με ευγένεια και χιούμορ τις απόψεις τους για τις παροχές υγείας στην Μασσαχουσέτη που την ξέρουν και οι δύο καλά.
    Δεν ξέρω αν και στις υπόλοιπες πολιτείες είναι έτσι τα πράγματα.
    Πάντως θυμάμαι την εντύπωση που μου έκανε μια ταινία, που δεν θυμάμαι τώρα τον τίτλο της, που οι οδηγοί των ασθενοφόρων κάνανε αγώνα ποιος θα πρωτοπάρει τον ασθενή ,σαν να ήτανε έλληνες ταξιτζήδες!
    Θα συμφωνήσω πάντως με τον squarelogic ότι συνεχώς η παροχή ιατρικών υπηρεσιών θα γίνεται σαφώς και ακριβότερη ιδίως με την τρομακτική ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ακριβά μηχανήματα μέσα σε 5 χρόνια έχουν ξεπεραστεί από κάποιο νέο με πολύ καλύτερες δυνατότητες.
    Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει η απόσβεση του οι εξετάσεις που θα γίνουν σε αυτό το διάστημα θα είναι εκ των πραγμάτων ακριβές .

    Bastard-
    Δεν ξέρω πως αλλιώς μπορώ να σου εξηγήσω ότι το επιδημικό εμβόλιο δεν είναι ΝΕΟ εμβόλιο ώστε να χρειάζεται να περάσει τα στάδια που αναφέρω στο ποστ για κάθε ΝΕΟ εμβόλιο ή φάρμακο.
    Είναι το ίδιο με το εποχιακό εμβόλιο της γρίπης που κάνουν κάθε χρόνο εκατομυρια κόσμος απλά έχοντας το στέλεχος της νέας γρίπης που δεν πρόλαβαν γιατί δεν ήταν γνωστό μέχρι τότε να μπεί στο εποχιακό εμβόλιο.
    Πάρε και τα λινκ που θέλεις.

    Each seasonal influenza vaccine contains three influenza viruses-one A (H3N2) virus, one regular seasonal A (H1N1) virus (not the 2009 H1N1 virus), and one B virus. The viruses in the vaccine change each year based on international surveillance and scientists' estimations about which types and strains of viruses will circulate in a given year.
    http://www.cdc.gov/Flu/protect/keyfacts.htm

    the H1N1 vaccine is being made by the same companies in the same manner the seasonal vaccine is made. The composition of the seasonal flu vaccine changes almost every year, and the FDA typically signs off on those strain changes without requiring human clinical studies.
    Because the H1N1 virus wasn't discovered until April it was too late to include it as one of the strains in the seasonal vaccine so the U.S. asked five companies to make a separate H1N1 vaccine.
    http://www.capital.gr/dj/news.asp?details=850694

    Πες μου όμως και τα λινκ από τις έγκυρες πηγές που αναφέρεις να δούμε τι λένε και πόσο έγκυρες είναι.

    DIONYSOS-
    Dum spiro spero!

    Ανώνυμο-
    Συμφωνώ απολύτως με αυτό που γράφεις:
    Θέλω να πώ οτι η λίστα μπορεί να γίνει το πιό χρήσιμο εργαλείο στην άσκηση της φαρμακευτικής πολιτικής, αρκεί να καταρτίσεις σωστά και να μην την απαξιώσεις στην συνέχεια.

    squarelogic-
    Σαφώς στην Ελλάδα,βασει και συγκριτικών μελετών που έχουν γίνει υπάρχει πολυφαρμακία.
    Δεν θυμάμαι από ποιό ταμείο είχε γίνει έρευνα στα σπίτια των ασφαλισμένων και βρέθηκαν όλα γεμάτα με σακούλες από αχρησιμοποίητα φάρμακα.
    Αλλά το θέμα που θίγεις έχεις απόλυτο δίκιο.
    Η αύξηση του μέσου όρου ζωής αυξάνει σημαντικά και τις ανάγκες σε ακριβές θεραπευτικές αγωγές πολυ περισσοτέρων ατόμων από το παρελθόν η τάση δε αυτή θα συνεχίσει αυξανόμενη με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στα ταμέια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΑΡΚΕΤΑ ενδιαφερον ειχα αναφερθει και εγω παλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πέρα απο τη χαμογελαστή μου απάντηση στον Locus Publicus παραπάνω, ενδιαφέρον θα ήταν ίσως να προσθέσω πληροφοριακά, μιά που πάντα υπάρχουν περισσότερες από μία γωνία προσέγγισης των στοιχείων, ότι οι απόπειρες κάλυψης των πάντων με ασφάλιση περίθαλψης που ξεκίνησε στην Μασσαχουσέττη,
    γίνεται με το δημόσια δηλωμένο κίνητρο να μειωθούν τα χρέη των απλήρωτων επισκέψεων σε νοσοκομεία από τους μη ασφαλισμένους -όχι να βελτειώσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες -ο νόμος προβλέπει πρόστιμο απο διακόσια-τόσα δολλάρια και πάνω που εισπράτεται μέσω της πολιτιακής (αντί για ομοσπονδιακής) φορολογίας σε όσους δεν εγγραφούν. Οι άποροι όμως, ή οι μικρού εισοδήματος (έως 150% του ομοσπονδιακού ορίου πεννίας) πρέπει να εκπληρώνουν και να αποδεικνύουν όλες τους τις υποχρεώσεις δηλώσεων στην εφορία, και να λεχουν κάποια δουλειά. Τέλος, μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, όταν οι περίπου 750,000 ανασφάκιστοι της Μασσαχουσέττης, πήγαιναν στα έκτακτα ενός νοσοκομείου για οτιδήποτε, πάντα λαμβάναν ταχυδρομικά το τιμολόγειό τους, 1,500 δολλάρια και βαλε γιά 10 λεπτά διαγνωση, αλλά απλώς δεν τους κυνηγούσε κανείς όταν δεν πληρώνανε. Οι υπόλοιπες πολιτείες μάλλον βρλισκονται συγκριτικά λίγο πίσω απο την πρωτοπόρα Μασσαχουσέττη. Οσο τυχεροί και να έχουμε σταθεί εμείς (ιδίως όταν έχουμε σταθεί τυχεροί) δεν πρέπει να ξεχνάμε την πραγματικότητα των λιγότερο τυχερών, και μάλιστα από την γωνία βλεψεος την δικιά τους, όχι αυτή των δημοσίω σχέσεων του πολιτειακού κοινοβουλείου...

    Η Ταινεία; το Bringing out the dead (1999) του Martin Scorcese, με τον Nicolas Cage;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Aνεμος-
    Διάβασα το ποστ σου.
    Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης.

    thinks-
    Δεν έχω άποψη για όσα γράφεις,μόνο ο Locus Publicus που ζεί εκεί μπορεί να έχει γνώση.
    Πράγματι αυτή είναι η ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Χτες βράδυ Αθεόφοβε εγώ έπινα εσύ μέθαγες κάνοντας σπονδές στο θεό του θεάτρου.....
    Λες σαν λύση τη μέλλουσα μηχανοργάνωση και σου απαντώ ότι όλα τα πιλοτικά αντίστοιχα και όλα τα άλλα προτζεκτ που αναφέρω, ηλεκτρονικής ελλαδας τα έχει κακοποιήσει και καλοπληρωθεί η ίδια εταιρεία, που βγαίνει νομίζω από τα συμφραζόμενα του 3ου μου σχολίου. Είναι κρίμα σε 5 σειρές έχω 5 σκάνδαλα Siemens μαζεμένα, τα ξέρετε οι περισσότεροι καιρός να τα μαθαίνουν και οι άλλοι αντι να συζητάμε περι θυγατέρων, σαμαριών και ιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγαπητέ thinks, ωραία η συζήτηση, δεν είμαι καθόλου δύσκολος άλλωστε, και ουτε τα ξέρω όλα:) Το πρόβλημα των ανασφάλιστων είναι πολύ μεγάλο, και προτείνω να το αφήσουμε για τώρα. Δεν αντιλέγω για όσα λές, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αν μην ενοχλούμε και τους φίλους μας με μια εκτός θέματος συζήτηση. Ευχαρίστως να βάλω ένα πόστ για την αμερικανική υγεία (απο καιρό το θέλω αλλα βαριέμαι), και θα σε καλέσω για συζήτηση. Το παρόν πόστ του Αθεόφοβους πάντως είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, μαζί με τα σχόλια. Το θέμα της Υγείας (και των φαρμάκων) είναι πράγματι τεράστιο. Η γυναίκα μου παίρνει ενα φάρμακο που κοστίζει 300 η συνταγή. Με την ασφάλειά της, πληρώνει μόνον 45 δολλάρια. Φαντάσου τι θα πλήρωνε αν δεν είχε ασφάλεια. Πέρσι, το κόστος των οικογενεικών μου φαρμάκων πέρασε τα 2000 δολλάρια για 5 άτομα. Και μια εποχή που είχα αγοράσει ιδωτική ασφάλεια, μου κόστισε 17 χιλιάδες το χρόνο. Θα τα λέμε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Με χαρά θα περάσω να τα πούμε, αγαπητέ Locus Publicus, μόλις δημοσιεύσετε το πόστ! Looking forward to it! There's lots to talk about, I'm sure! Go Sox!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=90993

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμο-
    Το άρθρο αυτό το έχω διαβάσει και σε γενικές γραμμές είναι σωστό στις διαπιστώσεις του.
    Όμως άλλη προταση του πως μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση ,πλην της πρότασης του Τζόζεφ Στίγκλιτζ που αναφέρω δεν έχω διαβάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Με κάποια καθυστέρηση (σχετικά με το peak της συζήτησης) προσθέτω και εγώ μερικές πληροφορίες στα όσα ενδιαφέροντα αναφέρονται παραπάνω:

    1. Σχετικά με την έρευνα και τις πατέντες φαρμάκων εμβολίων κλπ., το σύστημα είναι μάλλον πιο πολύπλοκο από αυτό που αντιλαμβανόμαστε.
    Τουλάχιστον όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, εκτός από τις φαρμακοβιομηχανίες εμπλέκονται και κράτη και ίσως και άλλοι φορείς/οργανισμοί. Για παράδειγμα, η πατέντα του εμβολίου κατά του ιού HPV ανήκει στην Αμερικανική κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της έχει δώσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης σε φαρμακευτικές εταιρείες.
    Όποιος θέλει να το διασταυρώσει, αυτό προκύπτει από το άρθρο "Effect of Human Papillomavirus 16/18 L1 Viruslike Particle Vaccine Among Young Women With Preexisting Infection" στο JAMA (http://jama.ama-assn.org/cgi/content/full/298/7/743 ) όπου στο AUTHOR INFORMATION αναφέρεται: Financial Disclosures: Drs Schiller and Lowy report that they are named inventors on US government–owned HPV vaccine patents that are licensed to GSK and Merck and are entitled to limited royalties as specified by federal law.

    2. Μια σχετική συζήτηση, για την επίδραση των φαρμακοβιομηχανιών στον ιατρικό κλάδο, έχει διεξαχθεί στο Greek University Reform Forum: http://www.gurforum.org/2009/03/04/%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%81%cf%81%ce%bf%ce%ae-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%8e/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. canreg -
    Η πατέντα του εμβολίου κατά του ιού HPV δεν ανήκει στην Αμερικανική κυβέρνηση, απλά η Αμερικανική κυβέρνηση έχει το γραφείο που χορηγούνται οι πατέντες, όπως μπορείς να δεις από την πατέντα του εμβολίου του HPV
    http://www.patentstorm.us/patents/6251678/description.html
    H συζήτηση στο Greek University Reform Forum είναι πράγματι ενδιαφέρουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή