Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΑΡΜΣΤΡΟΓΚ, ΤΟ ΤΣΙΜΠΟΥΚΙ ΤΟΥ κ. ΓΚΟΡΣΚΥ ΚΑΙ Ο ΧΑΚΕΤ



Μερικές φορές η ιστορική αλήθεια απαιτεί αρκετό χρόνο για να έρθει στο φως ή για να αποκτήσει τις πραγματικές της διαστάσεις. .
Έτσι παρά το ότι ο Νιλ Αρμστρογκ πάτησε την Σελήνη το 1969 η παρακάτω ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας μόλις το 1995.
Την αντιγράφω από την δημοσίευση της στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ από τον Ανδρέα Ρουμελιώτη.
ΣΤΙΣ 20 Ιουλίου του 1969 ο κυβερνήτης της σεληνάκατου του Apollo 11, Νιλ Αρμστρονγκ, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο Φεγγάρι. Οι πρώτες λέξεις που είπε αφού έκανε τον περίπατο στη Σελήνη ήταν: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για μένα, είναι όμως ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα».

Τα λόγια αυτά μεταδόθηκαν μέσω τηλεόρασης και εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν εκστασιασμένοι το μεγάλο επίτευγμα. Πριν ξαναμπεί στη σεληνάκατο, ο Αρμστρονγκ έκανε την εξής αινιγματική δήλωση: «Καλή απόλαυση, κύριε Gorsky»!
ΠΟΛΛΟΙ συνάδελφοί του από τη NASA θεώρησαν ότι ήταν μια κίνηση αβρότητος, που απευθυνόταν σε κάποιο Ρώσο κοσμοναύτη. Όμως, ύστερα από ενδελεχή έλεγχο που έκαναν, διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε κανένας Gorsky ούτε στα ρωσικά ούτε στα αμερικανικά διαστημικά προγράμματα... Και όπως πέρναγαν τα χρόνια, όλο και περισσότεροι απορούσαν για το νόημα της συγκεκριμένης φράσης.
Ο Αρμστρονγκ δεν απαντούσε ποτέ, μόνο χαμογελούσε, όταν τον ρωτούσαν σχετικά.
Στις 5 Ιουλίου του 1995, στο Tamba Bay της Φλόριντα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ένας δημοσιογράφος του ξανάκανε την ίδια ερώτηση γι' αυτόν τον περίεργο διαστημικό του γρίφο. Ο Νιλ Αρμστρονγκ αυτή τη φορά δέχτηκε να απαντήσει: «Μιας και ο κύριος Gorsky έχει πια πεθάνει, μπορώ να σας δώσω την απάντηση στην αινιγματική μου φράση. Το 1938, όταν ήμουν παιδί στο χωριό μου, έπαιζα μπάσκετ με ένα φίλο στην αυλή του σπιτιού μας. Ο φίλος μου πέταξε με δύναμη την μπάλα και αυτή προσγειώθηκε στην αυλή του γείτονα δίπλα στο παράθυρο της κρεβατοκάμαρας.
ΣΤΟ διπλανό σπίτι ζούσε ένα ζευγάρι, ο κύριος και η κυρία Gorsky. Όπως πήγαμε να μαζέψουμε την μπάλα, άκουσα την κυρία να φωνάζει στον κύριο Gorsky: "Μπουλκουμέ θέλεις, σιχαμένε; Θα σου κάνω μπουλκουμέ μόνο όταν αυτό το κωλόπαιδο από δίπλα ανέβει στο Φεγγάρι»!

Εκεί λοιπόν που έχουμε γελάσει με αυτή την ιστορία και με το πνεύμα του Νιλ Αρμστρογκ που θυμήθηκε τον κ. Γκόρσκυ μετά τόσα χρόνια έρχεται ο Eric M. Jones, εκδότης της NASA's Apollo 11 Lunar Surface Journal, και μας τα χαλάει όλα!
Μας λέει ότι ποτέ δεν ειπώθηκε αυτή η φράση και στις 28 Νοεμβρίου 1995 ο ίδιος ο Αρμστρογκ έγραψε: Ξέρω ότι αυτό το αστείο κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο. Το πρωτάκουσα στην Καλιφόρνια από τον κωμικό Buddy Hackett.
Την χαρακτηριστική φάτσα του Buddy Hackett την θυμούνται στην Ελλάδα όσοι έχουν δει την τρελή κωμωδία Είναι ένας τρελός, τρελός , τρελός κόσμος όπως και την ταινία Κατσαριδάκι αγάπη μου.
Ο Buddy Hackett πέθανε το 2003
Το ηχητικό ντοκουμέντο της προσσελήνωσης είναι εδώ.

Το κείμενο αυτής της ιστορίας θα το βρείτε σε πολλούς ιστότοπους που την θεωρούν σαν πραγματική. Είναι και αυτό ένα γνήσιο «Λερναίο κείμενο»,όπως προσφυώς έχει ονομάσει τα αντίστοιχα κείμενα ο Νίκος Σαραντάκος και εδώ μπορείτε να διαβάστε μερικά ακόμα από αυτά που είναι ευρέως διαδεδομένα.

Είχα διαβάσει ότι η ιστορία δεν είναι αληθινή όταν δημοσιεύτηκε στην Ε και έγραψα τότε αυτό το ποστ ,που όμως το έβαλα κατά λάθος σε κάποιο λάθος φάκελο και έτσι το ξέχασα!
Το ξαναθυμήθηκα όταν έγραψα το επόμενο ποστ, που θα σας βάλω μετά την Πρωτοχρονιά, και τότε θα καταλάβετε γιατί το θυμήθηκα!

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΟΠΟΥΛΟ ΣΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ,ΜΗΝ ΜΙΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΓΚΟΡΣΚΥ ΠΡΙΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΟΣΤ!

11 σχόλια:

  1. Kali xronia kai gia fetos ...koyrkoympinia stin basilopita

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προτιμώ το φεγγάρι να είναι μακρινό και μυστηριακό, κι ας πατάνε πόδι (ή όχι).
    :-)

    Αθεόφοβε

    Καλή Χρονιά
    Με πολύτιμη υγεία, δύναμη κι ειρήνη.
    Σε σένα και στην οικογένειά σου.
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόση μοναξιά εκεί πάνω!!! :) Καλή χρονιά καλή πρωτοχρονιά ότι καλύτερο για σένα και τους αγαπημένους σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία ιστορία, τώρα μένει να αποδειχθεί ότι τελικά δεν πήγε ούτε στο φεγγάρι!

    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλοι μου χρόνια πολλά και ας ευχηθούμε το νέο έτος να στείλει τις τιμές και τους φόρους στην Σελήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι πας και θυμάσαι βρε Αθεόφοβε μου πρωτοχρονιάτικα!!!! Αληθινή ή όχι γέλασα με την ιστορία.
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ εύχομαι σε σένα και στην κα Αθεόφοβου, καθώς και στο Αθεοφοβοπουλάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χθες πάντως έλαμπε ένα στρογγυλό, χειμωνιάτικο φεγγάρι, καλά στερεωμένο στον νυχτερινόν αττικό ουρανό!

    Καλή χρονιά, υγεία και πολλές χαρές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Meropi-
    Μερόπη μου πρωτοχρονιάτικα μόνο θέματα που προκαλούν ευχαρίστηση μπορώ να σκεφτώ!

    dodo-
    Χρόνια πολλά και το στρογγυλό, χειμωνιάτικο φεγγάρι,ελπίζω να μην το βλέπει η κυρία Gorsky και να κάνει πτ,πτ πτ, σαν εκείνον του ανεκδότου που διηγόταν σε ένα φίλο του ότι βλέποντας έναν να προσπαθεί να παρκάρει σε ένα πολύ στενό χώρο είπε κόροϊδευτικά στον οδηγό:
    -Καλά άμα το παρκάρεις έγω θα στον παρω πίπα!
    -Και τί έγινε ρώτησε ο φίλος του.
    -Πτ,πτ,πτ οδηγάρα ο πούστης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντως,αν ο Αρμστρογκ είχε την ψυχραιμία και το χιούμορ σε κείνη την ιστορική αλλά και σίγουρα πολύ αγχώδη στιγμή να θυμάται την υπόσχεση της κ.Γκόρσκυ,ανεβαίνει ακόμα ψηλότερα στην εκτίμησή μας!
    -)))
    Ενδιαφέρουσα ιστορία προς γνώση και συμμόρφωση σχετικά με τα κάθε λογής hoaxes που διακινούνται ως γεγονότα στο διαδίκτυο.
    Καλή χρονιά Αθεόφοβε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. squarelogic-
    Είναι καταπληκτικό πόσα hoaxes αναπαράγονται καθημερινά στο ιντερνετ από χρήστες που δεν κάνουν τον παραμικρό κόπο να διαπιστώσουν αν είναι αλήθεια.
    Εδώ θα είμαστε και την νέα χρονιά για να αποκαλύπτουμε αυτές τις ανοησίες.
    Χρόνια σου πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή