Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Γ' ΚΙΝΑ- ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛ.ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ



1η ΜΑΪΟΥ 2010- ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΧΝΑΜΕ !
Σαν σήμερα πριν 34 χρόνια, την 1η Μαΐου 1976 μια είδηση συγκλόνισε το Πανελλήνιο.
Είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο Αλέξανδρος Παναγούλης.
Στα όσα έχουν γραφτεί γι΄ αυτόν τον αγωνιστή της Δημοκρατίας απλά θέλω να προσθέσω ότι αρκετό καιρό πριν την απόπειρα κατά του Παπαδόπουλου, όταν ακόμα ήταν φοιτητής, ο Παναγούλης ήταν από τότε ανυποχώρητος στην πίστη του στην Δημοκρατία.
Η είδηση που βρήκα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 19-5-1962 τα λέει όλα.
(Κλικάρετε επάνω στο κείμενο για να γίνει ευανάγνωστο)

.....................................................................................................................................................


Σήμερα θα βρεθούμε σε άλλα δύο μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO.
Από το Πεκίνο φύγαμε με το νυκτερινό τρένο για την Σιαν.
Η Σιαν, που σημαίνει στα κινεζικά δυτική ειρήνη, είναι μια από της τέσσερις αρχαίες πρωτεύουσες της Κίνας, με πάνω από 3100 χρόνια ιστορία και ήταν το ανατολικό τέρμα του δρόμου του μεταξιού.
Η πόλη περιστοιχίζεται από τείχη που πρωτοχτίστηκαν το 194 π.Χ. και είχαν μήκος 25,7 χλμ. ενώ η βάση τους ήταν 12 -16 μέτρα.
Στη φωτογραφία φαίνονται τα υπολείμματα των αρχικών τειχών τα οποία κάλυψε από πάνω τους το σύγχρονο τεράστιο τείχος που κατασκεύασε ο Μάο με την περαντζάδα που βλέπετε στην κορυφή τους.
Κοντά στην Σιαν το 1974 βρέθηκε τυχαία και ο περίφημος πήλινος στρατός που κατασκευάστηκε από το 200 π.Χ. για το μαυσωλείο του αυτοκράτορα Qin Shi Huang.
Shi Huang σημαίνει ο ο πρώτος αυτοκράτορας, όπως με μετριοφροσύνη ονόμασε τον εαυτό του ο Qin.
Ο στρατός αποτελείται από 8000 στρατιώτες, 130 άρματα με 520 άλογα, , 150 άλογα ιππασίας, ακροβάτες, μουσικούς κτλ με το μεγαλύτερο μέρος από αυτά ακόμα θαμμένο στο έδαφος .
Τα αγάλματα διαφέρουν το ένα από το άλλο στο πρόσωπο, το χτένισμα, τη στολή ανάλογα με το βαθμό που έχουν, ακόμα και στο ύψος τους ( 183 -195 εκ.) με υψηλότερους βέβαια τους στρατηγούς!
Τα αγάλματα ήσαν λακαρισμένα και χρωματισμένα και κρατούσαν γνήσια όπλα τα οποία έχουν κλαπεί αρκετά σύντομα μετά από την τοποθέτηση τους.






Ο τάφος του Qin Shi Huang έχει εντοπιστεί και βρίσκεται κάτω από ένα χωμάτινο λόφο ύψους 76 μέτρων και με έκταση 360 τ.μ. Ο τάφος έχει παραμείνει άθικτος γιατί οι αρχαιολόγοι φοβούνται ότι κατά την ανασκαφή θα καταστραφούν διάφορα πολύτιμα αντικείμενα που έχουν ταφεί μαζί του. Με μικροκάμερα έχουν εισχωρήσει αρκετά βαθιά στον τάφο στον οποίο έχουν επίσης διαπιστωθεί υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου 100 φορές υψηλότερες από το φυσιολογικό.
Επιβεβαιώνεται έτσι ένας ιστορικός, που έγραψε εκατό χρόνια μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα, ότι στον τάφο του υπάρχουν 100 ποτάμια υδραργύρου.
Ο Qin Shi Huang ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο της κινεζικής ιστορίας.
Ενοποίησε την Κίνα, ξεκίνησε το μεγάλο τείχος, αλλά συγχρόνως έκαψε όλα τα βιβλία που ανήκαν στις 100 σχολές της Σκέψης που είχαν δημιουργήσει από το 770 έως το 221π.Χ. την μεγάλη πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της Κίνας που είχε καταφέρει να ενσωματώσει τον Κομφουκιανισμό με τις άλλες φιλοσοφίες.
Δεν ήθελε να υπάρχει σύγκριση της βασιλείας του με το παρελθόν και έθαψε ζωντανούς 460 λόγιους που δεν είχαν καταστρέψει τα βιβλία τους.
Στην κινεζική ιστοριογραφία παρουσιάζεται από βάρβαρος τύραννος μέχρι ως ένας από τους σημαντικότερους ήρωες της ιστορίας της.
Όταν παρομοίασαν τον Μάο με τον πρώτο αυτοκράτορα λόγω των διωγμών των διανοουμένων που είχε προβεί και αυτός, είπε το εξής αμίμητο:
Έθαψε 460 λόγιους ζωντανούς ενώ εμείς 46000 !
Εσείς οι διανοούμενοι μας βρίζετε ότι μοιάζουμε με τον Qin Shi Huang. Έχετε λάθος. Ξεπεράσαμε τον Qin Shi Huang στο εκατονταπλάσιο!
Σχετικές με τον Qin Shi Huang είναι και δύο κινεζικές υπερπαραγωγές -Ο αυτοκράτορας και ο δολοφόνος (1999) του Τσεν Κάιγκε με την Γκονγκ Λι και το Hero(2002) του Ζανγκ Γιμού που κατάγεται και από την Σιάν.
Το βράδυ στην Σιάν, μετά από μία βόλτα στην μουσουλμανική αγορά της πόλης, έκλεισε με μια ωραία μουσικοχορευτική παράσταση με θέματα εμπνευσμένα από την εποχή της δυναστείας των Τσανγκ.

Την επόμενη μέρα με το αεροπλάνο βρεθήκαμε στην Τσονγκτσίνγκ και με ψιλόβροχο ξεκινήσαμε οδικώς για τα σπήλαια του Νταζού με μια σχετική γκρίνια από ορισμένους για τις ώρες που θα τρώγαμε στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας 163 χιλιόμετρα μακριά, γιατί βέβαια κανείς μας δεν ήξερε και δεν περίμενε αυτό που είδαν τα ματάκια μας.
Τα ανάγλυφα αγάλματα στους βράχους του Νταζού χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα μ.Χ. και είναι θρησκευτικές απεικονίσεις που βασίζονται στην Βουδιστική, Κομφουκιανική και Ταοϊκή πίστη.
Βρίσκονται σε 75 σημεία και είναι περισσότερα από 50000 αγάλματα και 100000 επιγραφές.
Το ευτύχημα είναι ότι στην περιοχή που βρίσκονται, δεν ήταν στο παρελθόν εύκολη η πρόσβαση από το λασπώδες μονοπάτι που υπήρχε ,και έτσι παρέμειναν χωρίς καταστροφές από τις μαζικούς αντιθρησκευτικούς βανδαλισμούς και τις καταστροφές που έγιναν αλλού κατά την διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης.

Όταν φτάσαμε στα σπήλαια του Baodingshan μας περίμενε ένα βροχερό μεν αλλά μοναδικής ομορφιάς τοπίο. Σε ένα κατηφορικό δρομάκι σε σχήμα φουρκέτας υπήρχαν σε έκταση πάνω από 500 μέτρα σκαλισμένα αγάλματα στους βράχους σε εσοχές πολλά ύψους μεταξύ 3-5 μέτρων.
Τα αγάλματα έχουν γίνει κατά την Νότια Δυναστεία Song με την φροντίδα του μοναχού Zhao Zhifeng, μεταξύ των ετών 1179 και 1249 μ.Χ.
Αποτελούν εξαιρετικό δείγμα του εκλεκτικού εσωτερικού Βουδισμού και ο σκοπός τους είναι τόσο θρησκευτικός όσο και διδακτικός.
Στα πιο διάσημα έργα ανήκει το μοναδικό στην Κίνα άγαλμα των 6 σταδίων του κύκλου της ζωής που μετεμψυχώνεται, αλλά και το άγαλμα του ξαπλωτού Βούδα μήκους 31 μέτρων την ώρα που μπαίνει σε Νιρβάνα, αλλά και εικόνες από τον βουδιστικό παράδεισο ,σκηνές από την κόλαση αλλά και σκηνές από την καθημερινή ζωή .









Μπροστά στο κεφάλι του Βούδα είναι το εκφραστικό άγαλμα του μοναχού Zhao Zhifeng.
Οι φωτογραφίες που τραβήξαμε η κόρη μου και εγώ, είναι κάτω από ομπρέλα που κράταγε η κ. Αθεόφοβου γιατί το ψιλόβροχο δεν σταμάταγε με τίποτα, όπως και η γκρίνια της για την αγκαρία που την υποβάλλαμε .
Δυστυχώς δεν είχα πάρει ακόμα μια ομπρέλα που την φοράς σαν καπέλο και έτσι έχεις ελεύθερα τα χέρια σου!
Βέβαια όταν την πήρα αργότερα μόλις την φόρεσα, προς γενικήν θυμηδίαν, σταμάτησε η βροχή και δεν ξανάβρεξε ποτέ!
'Εδώ μπορείτε πάντως να δείτε την πλειονότητα των αγαλμάτων με μια σύντομη επεξήγηση τι παριστάνουν.
Το βραδάκι πλήρως ικανοποιημένοι από το φανταστικό αυτό μέρος ,παρά τα πάνω από 320 χιλιόμετρα του πήγαινε -έλα, και αφού πρώτα ικανοποιήσαμε και τον κενό μας στόμαχο, επιβιβαστήκαμε στο κρουαζιερόπλοιο με το οποίο τις επόμενες 3 μέρες θα ταξιδεύαμε στον μακρύτερο ποταμό του κόσμου (κάπου 4.500 χιλιόμετρα), τον Γιανγκτσέ.

7 σχόλια:

  1. Αυτό το μέρος της αφήγησης μου άρεσε περισσότερο.
    :-)

    Οι φωτογραφίες του πήλινου στρατού....... τι εμπειρία θα ήταν. Υπέροχο Αθεόφοβε.

    Αλήθεια να σου ζητούσαν να επιλέξεις εκείνο το ταξίδι στο Βιετνάμ που είχες περιγράψει τόσο καταπληκτικά (και φωτογραφίσει) παλαιότερα με αυτό, θα μπορούσες;
    Ή είναι εντελώς διαφορετικά;

    Μπράβο πάντως και εύχομαι ξανά τέτοια ταξίδια.

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν συνηθίζω να σχολιάζω ταξιδιωτικές αναρτήσεις αν και ειλικρινά τις απολαμβάνω.
    Ο σκοπός του σχολίου λοιπόν είναι η γκρίνια. Δεν ξέρω αν το έχεις υπόψιν σου αλλά μάλλον κάποιο από τα γκατζετάκια που έχεις προσθέσει στο ιστολόγιο πετάει συνεχώς pop-ups με διαφημίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βάσσια-
    Το κάθε ταξίδι έχει και την δική του γοητεία.
    Το Αγκορ Βατ βέβαια της Καμπότζης είναι μια μοναδική εμπειρία που από χρόνια είχε εξάψει την φαντασία μου,όπως και η Πέτρα της Ιορδανίας.
    Πάντως αν είναι να κάνει κανείς ΕΝΑ ταξίδι στην ζωή του αυτό πρέπει να είναι στην Αίγυπτο.

    latecomer-
    Υποψιάζομαι ότι έιναι ο μετρητής Widgeo γιατί και εγώ τις έχω δεί σε άλλους που τον έχουν.
    Πρέπει να ψάξω να δω για κάποιο που δεν έχει pop-ups με διαφημίσεις αν κάποιος άλλος να μπορεί να έχει και να μην το αναφέρει όπως αι αυτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία και χρήσιμα όλ' αυτά ρε φίλε.
    Αλλά δεν μας έλυσες την απορία όλων των Ελλήνων αντρών: ώς το έχουν οι Κινέζες, όρθιο ή πλάγιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ασκαρδαμυκτί-
    Περιστοιχιζόμενος από σύζυγο,κόρη και κουνιάδα περίμενες να λύσω αυτή την απορία και να γυρίσω σώος στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αθεόφοβε πρέπει να είναι εντυπωσιακές οι εικόνες από κοντά. Εχει ακόμα δρόμο το ταξίδι, αλλά ακόμα και εδώ να σταματούσε θα έλεγα ότι η Κίνα αξίζει μία επίσκεψη.

    Με αφορμή το ταξίδι σου πάντως μίλησα με Κινέζους φίλους για τη χώρα τους και αυτό που συνειδητοποίησα ειναι ότι δεν μου ειχαν μιλήσει ποτέ για τη χώρα τους ως σήμερα. Θέλω να πω ότι εγώ αναφέρω την Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική ή ακόμα και την ελληνική μυθολογία σε άσχετες στιγμές. Αυτοί χρειάστηκε να τους ρωτήσω για να μου που πράγματα για τη χώρα τους αν και γνωριζόμαστε πάνω από 5 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NdN-
    Πιστεύω ότι αυτό μάλλον θα οφείλεται στο ότι αν λείπουν πάνω από 5-7 χρόνια η χώρα τους είναι μια άλλη χώρα.
    Επίσης δεν ξέρω αν πριν μπορούσαν να κάνουν εσωτερικό τουρισμό όπως βλέπεις σήμερα να κάνουν με μανία.
    Όποτε πιθανόν οι πολλοί να έχουν την εικόνα μόνο της περιοχής που ζούσαν και ότι έμαθαν στο σχολείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή