Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΜΕΡΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ



 Τα γεγονότα στις σκουριές της Χαλκιδικής έβαλαν την ταφόπλακα σε όλες τις ελπίδες για μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Δεν μπορώ να φανταστώ ποιος επενδυτής θα φέρει τα λεφτά του εδώ όταν οι εγκαταστάσεις που θα κάνει θα κινδυνεύουν να καταστραφούν από άτομα που έχουν διαφορετικά συμφέροντα και τα οποία βέβαια, όταν εξαντλήσουν τις νόμιμες διαδικασίες, αποφασίζουν να δράσουν με γκανγκστερικό τρόπο για να επιβάλουν με βία την δική τους άποψη.
Τα ίδια άτομα βέβαια είναι αυτά που θα τα ακούσεις να λένε συχνά -Δεν υπάρχει κράτος- ενώ οι  ίδιοι χωρίς κανένα ενδοιασμό φροντίζουν να το καταλύσουν για να προωθήσουν τις δικές τους απόψεις και συμφέροντα.
Η βία δυστυχώς στην  ζωή μας έχει καταστεί καθημερινή και με συμμετοχή πολλών  ατόμων. Έτσι στις σκουριές της Χαλκιδικής πάνω από 50 άτομα συμμετείχαν στο κάψιμο των εγκαταστάσεων και στις βαρβαρότητες στους φύλακες, 200 άτομα με τροχό πήγαν να κόψουν την σιδερένια πόρτα στην βίλα Σκαραμαγκά και βέβαια πολλοί περισσότεροι συμμετείχαν στα γεγονότα της Κερατέας και της Marfin.  
Βέβαια τα παραπάνω γεγονότα έκδηλης βίας έχουν την ανοχή και  πολιτικών στελεχών  που βρίσκουν πάντα ελαφρυντικά για να τα  δικαιολογήσουν ενώ αντίθετα λαύροι κατακεραυνώνουν όλα τα περιστατικά βίας από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής.
Δεν μπορούν αλλά και δεν θέλουν να κατανοήσουν πως η βία από όπου και να προέρχεται σε μία δημοκρατία είναι τελείως απαράδεκτη και κατακριτέα.
Τέλος με την ταφόπλακα που μπήκε πλέον στις επενδύσεις δεν θα υπάρχει  πλέον και αντικείμενο συζήτησης για αυτές γιατί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα από μεγάλο μέρος του πολιτικού μας κόσμου αυτές αντιμετωπίζονται σαν ξεπούλημα της χώρας και μάλιστα με απειλές  πως με αλλαγή της κυβερνήσεως αυτές θα ακυρωθούν.
Στο κεφάλι τους επικρατεί μια ιδιάζουσα αντίληψη τι σημαίνει επένδυση δηλαδή πως θα έρθει κάποιος να βάλει τα λεφτά του στην χώρα μας αλλά θα κερδίζουμε από αυτά μόνο εμείς!
Ο Βγενόπουλος είχε πει χαρακτηριστικά  όταν του είχαν πει για κερδοσκόπους- Εγώ δεν ξέρω να υπάρχουν χασοσκόποι!


Προς επίρρωση του πνεύματος πως αντιμετωπίζονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα  η πρόσφατη είδηση :
''Ο εμίρης μου ζήτησε να σας πω ότι στην Ελλάδα δεν ψάχνετε για επενδυτές αλλά για μαζοχιστές'' είπε στο Δήμαρχο Ιθάκης Ιωάννη Κασσιανό, ο απεσταλμένος του εμίρη του Κατάρ, ανακοινώνοντάς του την απόσυρση του ενδιαφέροντος για το νησί Οξυά, που βρίσκεται ανάμεσα σε Ιθάκη και Κεφαλλονιά.
'Και τώρα παρακολουθήστε τα πουρνάρια να μεγαλώνουν'' συμπλήρωσε και εξαφανίστηκε.


Η δημοσκόπηση της Metron analysis που δημοσιεύτηκε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ έχει και ένα ενδιαφέροντα πίνακα που ενώ λέει πολλά έχει περάσει λίγο στο ντούκου.
Στο ερώτημα Τι αίσθηση σας δημιουργείται στο άκουσμα καθεμιάς από αυτές τις λέξεις; οι απαντήσεις στις λέξεις, που σχετίζονται με τα παραπάνω, Νόμος είναι θετικές στο 73% και Επιχείρηση 70%.
Αντίθετα στην  λέξη αριστερά οι θετικές απαντήσεις είναι  μόνο 35% και στην λέξη δεξιά μόνο 32%.
Όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς από αυτές τις απαντήσεις ο πολιτικός χώρος που τελικά εκλέγει κυβέρνηση είναι αυτός που βρίσκεται από την κεντροαριστερά μέχρι την κεντροδεξιά και αυτό έχει γίνει και όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα.
Σε αυτό τον πολιτικό χώρο δείχνει ότι θέλει πρόσφατα να εισχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εφ΄όσον βέβαια καταφέρει να κατευνάσει τις ακροαριστερές συνιστώσες του.


Την Κυριακή είχα την τύχη να δώ μια ιδιαίτερα αξιόλογη παράσταση  στο θέατρο Αλκμήνη.
Ήταν το έργο Οι Χαλασοχώρηδες του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.
Δεν είχα φανταστεί ποτέ μου πως ένα λογοτεχνικό έργο και μάλιστα στην καθαρεύουσα, θα μπορούσε να γίνει μια θεατρική  παράσταση που να ενθουσιάζει ένα ποικίλο κοινό από παιδιά μέχρι την δική μου ηλικία.
Το θέατρο ήταν γεμάτο με νέα αγόρια και κορίτσια  από το λύκειο της Λεοντίου που εμφανώς διασκέδαζαν με τα διαδραματιζόμενα επί σκηνής.
Το έργο που έχει γραφτεί  το 1893  σατιρίζει και διακωμωδεί τους πολιτικάντηδες που προσπαθούν να εξαγοράσουν την ψήφο του κοσμάκη τις ημέρες προ των εκλογών.
Όλοι οι ηθοποιοί που παίζουν και διαφορετικούς ρόλους   είναι εξαιρετικοί και η σκηνοθεσία του  Κ. Παπακωνσταντίνου έχει καταφέρει να μετατρέψει ένα κείμενο  120 ετών σε ένα απόλυτα επίκαιρο θεατρικό έργο.
Δυστυχώς το έργο παίζεται μόνο κάθε Κυριακή και αν δεν πάρει και νέα παράταση η παράσταση  μετά την 24/2 θα κατέβει. Όσοι ενδιαφέρεστε τρέξτε.
Το κείμενο των Χαλασοχώρηδων υπάρχει εδώ.

36 σχόλια:

  1. προφανώς θεωρείς ότι έχουμε δημοκρατία.... βαριέμαι πάρα πολύ να σου αναφέρω ΑΠΕΙΡΑ παραδείγματα που αποδεικνύουν το αντίθετο, αλλά με μια πολύ μικρή αναζήτηση θα τα βρεις όλα.

    Και ναι ελπίζω αυτό να ήταν η ταφόπλακα των επενδυτών να καταστρέψουν το δάσος και τα νερά ενός τόπου.
    (επίσης βαριέμαι να σου αναφέρω τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει το έργο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν θεωρείς πως δεν έχουμε δημοκρατία είναι προφανές ότι δεν έχεις ζήσει τον καιρό της χούντας. Με μικρή αναζήτηση θα μπορέσεις ίσως να καταλάβεις τι λέω.
      Όσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το ορυχείο όταν αυτές έχουν εγκριθεί από την ΕΕ προφανώς και δεν δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στην περιοχή ιδίως με τις εκτεταμένες αναδασώσεις που προβλέπει η σύμβαση.
      Όλα είναι θέμα τι κερδίζω και τι χάνω.
      Κερδίζω, σε εποχή μάλιστα που το κράτος κόβει μισθούς και συντάξεις, και οι απολύσεις είναι καθημερινές και συνεχείς μια επένδυση 3000 θέσεις αμέσου εργασίας και πολλαπλάσιες έμμεσου, προσθέτει δε 800εκ ευρώ κατ έτος στο ΑΕΠ.
      Αυτοί που πιθανώς χάνουν και αντιδρούν με βίαιο τρόπο είναι η αριστερά που δεν έχει μέχρι στιγμής συμφωνήσει σε καμία επένδυση, οι οικολόγοι που περιμένουν να έρθει η ανάπτυξη φυτεύοντας μαρουλάκια και όσοι έχουν δωμάτια σε καμιά 15ρια χιλιόμετρα από εκεί και περιμένουν να τα οικονομήσουν από αυτά με 3 μήνες λειτουργίας το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε ,ελπίζω να μη βαριέσαι ανάμεσα στις μέλισσες,τα μανιτάρια,τα σαλιγκάρια και τα άλλα "προϊόντα της ανάπτυξης",καταναλώνοντας χαρτί από τα δεντρά που κόβονται σε άλλες χώρες,χωρίς να νοιάζεσαι και απολαμβάνοντας το όμορφο περιβάλλον της Χαλκιδικής που οι ντόπιοι καθημερινά καταστρέφουν και κακοποιούν.Ελπίζω να φυτέψεις και κανένα δέντρο,έτσι για να μη βαριέσαι,μέχρι τα χωράφια της περιοχής να γίνουν κι αυτά οικόπεδα -όπως και στα άλλα ποδιά- και οι ντόπιοι δεν θα ζηλεύουν πλέον αφού θα τα κονομήσουν κ αυτοί.ελπίζω να μη βαριέσαι όταν θα απολαμβάνεις την παροιμιώδη "χαλκιδικιωτικη φιλοξενία" στα δωμάτια και στα μαγαζιά των ντόπιων απολαμβάνοντας τα τοπικά αγνά προϊόντα τίγκα στο λίπασμα και το φυτοφάρμακο και τη μυρουδιά των βόθρων που αδειάζονται σε κρυφούς ορμισκους...θα μπορούσα να σου αναφέρω ακόμα πάρα πολλά ,όπως ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει τίποτα από την εξόρυξη που ειναι το σημαντικότερο και κανείς δεν αντιδρά, ,την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου,την δασοπροστασία..... αλλά δεν νομίζω να σ ενδιαφέρουν αυτά. Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κράτος στην Ευρώπη που να έχει πλούσιο ορυκτό πλούτο και να μην τον εκμεταλλεύεται.
      Φαντάζομαι δε τι έχει να γίνει αν τυχόν βρεθούν πετρέλαια στις ελληνικές θάλασσες από τις αντιδράσεις των διάφορων τοπικών συμφερόντων.
      Ήδη στην Κρήτη αντιδρούν στην ηλεκτροδότηση του νησιού με τοπικό εργοστάσιο και συζητάνε την διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω υποβρύχιων καλωδίων.
      Αυτή είναι η ελληνική νοοτροπία του -μακριά από μας και όπου θέλει ας είναι!

      Διαγραφή
  3. Μια τελείως διαφορετική διάσταση του θέματος της Χαλκιδικής εκθέτει ο Βλαδίμηρος σε σχόλιο του Στην καλύβα ψηλά στο βουνό στο οποίο γράφει για ένα διεθνές δίκτυο “antigold” που επιχειρεί να αποτρέψει την εξόρυξη χρυσού από τις φτωχές ή υποανάπτυκτες χώρες σε αντίθεση με τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες, που κανείς δεν αντιδρά στην εξόρυξη, με προφανή λόγο να έχουν αυτοί το μονοπώλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά μιλάμε για την χαλκιδική!
    ΚΙ εγώ είμαι κατά αυτής της επένδυσης διότι όπου πηγε η εταιρεία αυτή ακολούθησε η καταστροφή.
    Και πες ότι βγήκε ο χρυσός. Μετά; Αν ο χρυσός αυτός πάει στον καναδά, τί θα μείνει στην ελλάδα; μερικά μηνιάτικα τρείς κι εξήντα;
    Έχω μεγάλες αμφιβολίες επίσης για την βιασύνη της κυβέρνησης να παρακάμψει διαδικασίες και νόμους.
    ΠΟλλές οι αντιρρήσεις και πολλά τα ερωτηματικά.
    Επίσης; τα δηλητηριασμένα χωράφια και την καταστροφή των υπόλοιπων δραστηριοτήτων στην περιοχή για τα επόμενα κι εγώ δεν ξέρω πόσα χρόνια, ποιός θα την πληρώσει;
    Απάντηση δεν δίνεται, παράμόνο υπεκφυγές και η αδειοδότηση από την εε ξέρουμεπόσο αξιόπιστη είναι και τι κίνητρα έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις ίσως σκεφτεί ότι για να γράψεις το σχόλιο σου χρησιμοποίησες ένα υπολογιστή που περιέχει χρυσό εκτός αν το έστειλες με κινητό που και αυτό έχει. άσε δε που μπορεί εκείνη την ώρα να είχες ανοικτή την τηλεόραση σου που και σε αυτή υπάρχει!
      Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν αυτός ο χρυσός από κάπου πρέπει να εξορυχτεί αφού βέβαια ελαχιστοποιηθούν οι αναπόφευκτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
      Το συγκεκριμένο λοιπόν ορυχείο έχει περάσει όλες τις προβλεπόμενες από την ΕΕ και την Ελλάδα απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και γι΄αυτό τον λόγο κατέφυγαν οι αντίθετοι στην γκαγκστερική επίθεση.
      Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν γίνει αντίστοιχες αντιδράσεις και σε χώρες με εγνωσμένη περιβαλλοντική συνείδηση αλλά και με συνείδηση της αξίας του υπεδάφους τους
      Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά μεταλλεία χρυσού και σε χώρες μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Σουηδία (8 μεταλλεία της Boliden, το Blaiken mine, το Svartliden mine και το Faboliden mine), η Φινλανδία (Pahtavaara mine, Kittila mine, Orivesi mine)που αποτελεί και την πρώτη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη, η Γροιλανδία (μεταλλείο Nalunaq), η Ιρλανδία (μεταλλείο Omagh), η Ισπανία (2 μεταλλεία της Rio Narcea), και στο Salave/Tapia de Casariego , που θεωρείται από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα, υψηλής περιεκτικότητας σε χρυσό και είναι στο τελευταίο στάδιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης (για εργοστάσιο και λίμνες τελμάτων, το μεταλλείο έχει αδειοδοτηθεί),και στο La Zarza/Huelva (Ισπανία), χαλκού-χρυσού και στο Penedono (Πορτογαλία).
      Επίσης υπάρχουν έργα έρευνας χρυσού και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία που διαθέτει ήδη μεγάλα μεταλλευτικά έργα, η Ιταλία και η Σλοβακία.
      Δεν φαντάζομαι να πιστεύεις ότι όλοι αυτοί οι κουτόφραγκοι δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον ενώ εδώ ο Νεοελλην. έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και γνωστή ευαισθησία για τον τόπο του και το περιβάλλον!!

      Διαγραφή
  5. Αθεόφοβε σαν να μιλά μεσίτης του Ακτωρα.Καιρό είχα να δω τόσες ξετσιποσιές μαζεμένες, να το προσέξεις.Απο το Φίλιππο Β έως το Μποδοσάκη έως και μεταπολεμικά εκμεταλλευτηκαν 20.000 τόννοι μεταλλευμάτων χρυσάφι, ασήμι κασσίτερος ,χαλκός. Με την Καναδική εταιρεία και τους Ελληνες μετόχους προβλέπεται σε 20-30 χρόνια εκμετάλλευση 200.000 τόννων μεταλλευμάτων με τιμές που αποφέρουν εκατομύρια. Ολα αφορολόγητα με βάσει νόμο το 1972 επι χούντας. Το ελλ κράτος δεν βάζει ουτε ευρώ στη τσέπη όταν τα εκτιμώμενα κέρδη της εταιρείας είναι 16 δις για αυτά τα 20 χρόνια και η νυν χρηματηστηριακή της αξία 2 δις χάρις στις πλάτες του Πάχτα και των συνοδοιπόρων του. Ποιά επένδυση είδες εσύ ρε μόρτη έχεις ίδιον συμφέρον. Γιατί οι άλλοι που το παλεύουν με μαζικούς αγώνες, τίμιους και σωστούς εχουν να προστατεύσουν τα ιερά και τη γή τους από τα αποτελέσματα επεξεργασίας με υδράργυρο και υδροκυάνιο.
    Και κάτι σημαντικό. Για τους μετεωρίτες φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφεις ότι μιλώ σαν μεσίτης του Άκτωρ, δηλαδή υπονοείς του Μπόμπολα που λόγω του ότι είναι κεφαλαιοκράτης κάθε πούρος αριστερός στο άκουσμα του ονόματος του βγάζει σπυράκια όπου πάει αυτός να επενδύσει!
      Μόνο που εδώ η συμμετοχή του είναι μόνο 5% και το 95% ανήκει σε καναδική εταιρεία οπότε και να θέλει δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο στην επένδυση πλην του αναλογούντος κέρδους.
      Αλλά η απορία μου είναι, όπως γράφω και στο ποστ, περιμένει κανείς να βάζει κανείς τα λεφτά του για να μην κερδίσει;
      Ύστερα ποιός περιμένετε να βάλει τα λεφτά σε οποιαδήποτε επένδυση χωρίς να είναι κεφαλαιούχος; Ο Λαφαζάνης;
      Δυστυχώς ο πατριάρχης Αλαβάνος που έχει κάτι οικονομίες περιμένει να επενδύσει σε δραχμές!
      Όσο για το αν η πώληση στην καναδέζικη εταιρεία ήταν συμφέρουσα ή όχι αυτό που ξέρω είναι πως αυτή η εταιρεία, αποβλέποντας βέβαια σε μελλοντικά κέρδη, αγόρασε μια κλειστή και πτωχευμένη πλήρως εταιρεία από τους ίδιους με σήμερα "αγωνιστές", και βέβαια μια πτωχευμένη εταιρεία άσχετα αν είναι χρυσωρυχείου δεν είναι χρυσωρυχείο!
      Όταν η προηγούμενη εταιρεία χρυσού, η ΤVX Gold πτώχευσε και έφυγε από την Ελλάδα αν θυμάσαι ,εκατοντάδες εργαζόμενοι των ορυχείων έμειναν απλήρωτοι επί μήνες και μπροστά στον κίνδυνο της ανεργίας είχαν κλειστεί στις στοές και έκαναν απεργία πείνας οι δε συνάδελφοί τους διαμαρτύρονταν δυναμικά έξω από το υπουργείο οικονομικών στο κέντρο της Αθήνας.
      Αν πάντως και η τωρινή επένδυση έχει την ίδια τύχη οι εργαζόμενοι στα ορυχεία ας είναι σίγουροι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί αγωνιστικά στο πλάι τους!
      Όσο για τον μετεωρίτη δεν καμία αμφιβολία!

      Διαγραφή
  6. Αθεόφοβε
    Έχεις απόλυτο δίκαιο!
    Δυστυχώς!
    Ομιλείς όμως σε ώτα μη ακουόντων!
    Όπως λέει σε ένα ποίημά του ο Paul Eluard “sa visibilité parfaite me rendait aveugle.”
    (Αυτό βεβαίως για τους ελάχιστους «τυφλούς» καλόπιστους... ).
    Είχα και εγώ προ ημερών (18.12.2013) αναρτήσει αντίστοιχο ζήτημα με τις αυτές ακριβώς θέσεις και διαπιστώσεις. ..
    http://christosvardakas.blogspot.gr/2013/02/blog-post_18.html

    Λες να αληθεύει ότι τα «μεγάλα» πνεύματα συναντώνται;
    Τώρα όμως υπάρχει μια εικόνα που δικαιολογεί τους φόβους μας και την απαισιοδοξία μας..
    Η βλακεία, δυστυχώς, δεν καταπολεμάται με τίποτα!
    Είναι ανίκητη και θριαμβεύει!
    Αν και εγώ πιστεύω ότι όλα αυτά τα γεγονότα (Κερατέα, Δεκεμβριανά, συνεχής αναστάτωση του κέντρου της πόλης μας, εμπρησμοί, λεηλασίες, αποκλεισμός κρουαζιερόπλοιων και ξενοδοχείων κλπ) είναι κεντρικώς πολιτικώς κατευθυνόμενα και βλακεία υπάρχει μόνον στο επίπεδο της εκτέλεσης και του επαίνου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το διάβασα χθες και πράγματι από ότι φαίνεται τα "μεγάλα" πνεύματα συναντώνται!
      Είναι γεγονός ότι η βλακεία, δυστυχώς, δεν καταπολεμάται με τίποτα!
      Ένας αμερικανός γελοιογράφος έχει πει χαρακτηριστικά πως :Μερικές φορές σκέφτομαι πως η πιο ισχυρή απόδειξη για την ύπαρξη ευφυών όντων στο σύμπαν είναι το γεγονός ότι κανένα δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί μας!
      Πάντως προσωπικά δεν πιστεύω πως όλα τα βίαια γεγονότα που βλέπουμε είναι πολιτικώς κατευθυνόμενα αλλά είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης ανοχής της πολιτείας σε βιαιότητες με τον φόβο του πολιτικού κόστους και βέβαια στην απότομη οικονομική δυσπραγία σημαντικού μέρους του λαού που βλέπει τα εισοδήματα του να μειώνονται ή και να μηδενίζονται και βρίσκεται σε απόγνωση .
      Σε αυτό το κλίμα ο ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, μοιάζει με τον μετεωρίτη που έγραφα παραπάνω γιατί σαν μετεωρίτης εμφανίστηκε στο στερέωμα αλλά σύντομα θα έχει την ίδια κατάληξη, προσπαθεί να εγκλωβίσει όλο αυτό το κοινό, από την μία υποστηρίζοντας βίαιες διαμαρτυρίες τις οποίες όμως όταν ξεπερνούν τα όρια τις καταδικάζει με κρύα καρδιά με ένα ναι μεν αλλά...

      Διαγραφή
  7. Κύριε Αθεόφοβε
    Δυστυχώς την ταφόπλακα στις επενδύσεις την έχει βάλει το Ελληνικό κράτος από τον προηγούμενο αιώνα. Ο εμίρης τα βρήκε σκούρα με την γραφειοκρατεία και ίσως και την πολυνομία και την έλλειψη κτηματολογίου.
    Η γραφειοκρατία η διαφθορά και η έλλειψη σχεδιασμού είναι η τροχοπέδη στις επενδύσεις, όπως γράφει και ο κ. Βάρδακας και όχι οι αντιδράσεις πολιτών ή πολιτικών παρατάξεων. Η άποψή ότι τα γεγονότα είναι πολιτικώς κατευθυνόμενα και βλακωδώς εκτελεσμένα με βρίσκει σύμφωνο.
    Το ότι το συγκεκριμένο ορυχείο έχει τις προβλεπόμενες από την ΕΕ και την Ελλάδα εγκρίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνει άλλα.
    Όσον αφορά τα κέρδη την Ελλάδας από τις όποιες επενδύσεις δεν χρειάζονται χουντικοί νόμοι κύριε Λαμπαδάριε. Όλες οι μεγάλες εταιρίες αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους νόμιμα και δεν έχουν ανάγκη χούντες και άλλα τέτοια. Γιατί νομίζετε ότι πάντα τα βάρη σηκώνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες;
    Μια ματιά στα παρακάτω θα σας δώσει μια ιδέα για το επιχειρείν σην εσπερία.

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2245412/Microsoft-avoids-paying-159MILLION-corporation-tax-EVERY-YEAR-using-Luxembourg-tax-loophole.html

    http://www.bbc.co.uk/news/business-19967397

    http://www.independent.co.uk/news/business/news/facebook-the-antisocial-network-branded-disingenuous-and-immoral-8206123.html

    http://www.usatoday.com/story/tech/2012/12/10/google-bermuda-shell-company-2-billion-tax-dodge/1759833/

    http://www.bloomberg.com/news/2012-09-20/microsoft-avoided-billions-in-u-s-tax-senate-memo-says.html

    http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/uk_news/National/article1153464.ece

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=499108

    Χρήστος Μπότσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο Μπότσιο
      Για το ότι η γραφειοκρατία, η πολυνομία η διαφθορά και η έλλειψη κτηματολογίου αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στις επενδύσεις είμαι βέβαιος.
      Όταν επάνω σε αυτά έρχονται και οι αντιδράσεις των πολιτών για τα μικροσυμφέροντα τους τότε έρχεται και δένει ακόμα καλύτερα το πράγμα. Ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία του Κουρουπητού.
      Προσωπικά δεν πιστεύω πως τα γεγονότα της Χαλκιδικής ήσαν πολιτικώς κατευθυνόμενα, αλλά στην Ελλάδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πάντα αντίθετα για καθαρά μικροπολιτική εκμετάλλευση, σε οτιδήποτε αποφασίζει η κυβέρνηση, αδιαφορώντας πλήρως για το συμφέρον της χώρας. Πρόσφατα είναι τα όσα ειπώθηκαν και έγιναν για την πώληση του καρκινώματος της Ολυμπιακής και την επένδυση της Cosco.
      Όσο για το αν θα καταπατήσει το ορυχείο τις υποχρεώσεις του για την προστασία του περιβάλλοντος το βλέπω, χωρίς τίποτα βέβαια να αποκλείεται, αρκετά απίθανο μετά από όσα έχουν γίνει γιατί σίγουρα θα το έχουν στο μικροσκόπιο οι αντιτιθέμενοι.
      Τέλος για την φοροαποφυγή των πολυεθνικών απ΄ότι φαίνεται έχει αρχίσει το θέμα να απασχολεί τους G20 και όπως διαβάζω στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ έχουν αποφασίσει να πάρουν μέτρα.
      Βέβαια όπως καταλήγει το άρθρο σε έκθεση του Tax Justice Network, που είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο του '12, και η οποία καταγράφει ότι 21 έως 32 τρισ. δολάρια παραμένουν από το 2010 αφορολόγητα σε πάνω από 80 μυστικούς offshore προορισμούς. Η αποφασιστικότητα του G20 διαγράφεται στην απάντηση του Έλληνα εφοπλιστή Βίκτορα Ρέστη περί φορολόγησης, όπως την κατέγραψε περσινό ρεπορτάζ του Bloomberg: «Sure, tax me. Find me».

      Διαγραφή
  8. Η θεσεις εργασιας θα ειναι 1200-1500. Γιατι να μην πουλησουμε και τα. αρχαια που ειναι αφθονα και στα σταγηρα (αν ξερεις που ειναι) και στην ολυνθο. Ενας χαλκιδικιοτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την ευαισθησία μου σχετικά με τα αρχαία αν είχες διαβάσει προηγούμενα ποστ μου θα γνώριζες την ευαισθησία μου και την αγάπη μου για αυτά.
      Δυστυχώς οι εργαζόμενοι στα ορυχεία και οι οικογένειες τους προσπάθησαν όταν έμειναν άνεργοι,να τραφούν με ολίγα Στάγειρα ή έστω Στάγιρα(τα οποία ως γνήσιος Χαλκιδικιώτης και όχι βέβαια χαλκιδικιοτης δεν ξέρεις ούτε πως γράφονται),και με ολίγη από Όλυνθο αλλά δυστυχώς ήσαν αμάσητα!

      Διαγραφή
  9. Αγαπητέ Αθεόφοβε βλέπω ότι στα στοιχεία προσδοκόμενων κερδών που σου αναφέρω από το σαιτ της ίδιας της εταιρείας που με διάφορα ονόματα παλευει να βγάλει το κατι τις της τα 15 δις και όχι 16 που από λαθος εγγραωα στο πάνω σχόλιο. Εσυ θείχτηκες βλέπω με το μεσίτες αλλά μην άχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου. Το Ψυχάρη υπονοούσα που στο κυριακάτικο Βήμα εγκαλούσε τον σημερινό υπουργό Στυλιανίδη με απειλή αντικατάστασης γιατί δεν έχει προωθήσει τις αντίστοιχες δουλιές της ίδιας εταιρείας σε Θράκη και Κιλκίς.
    Σου μιλάω για χοντρά πακέτα και μου λες για τα φραγκοδίφραγκα των εργαζόμενων και Λαφαζάνη και Αλαβάνο γιαυτό σου λεω να το προσέξεις έχεις χάσει τη μπάλα της υποδούλωσης. Ακόμα και οι Ρουμάνοι πέρνουν 15% από τα κέρδη από την ίδια εταιρεία, χάσαν βέβαια όλο τυ Δούναβη με διαροή στο περιβάλλον πρόσφατα πριν 2'3 χρόνια, το ξέχασες. ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΤΕΤΟΙΕς ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΝΑ ΜΑς ΛΕΙΠΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΙΣΜΕΝΕς ΜΕ ΑΙΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν διάβασα τι έχει γράψει ο Ψυχάρης για τον Στυλιανίδη αν και οι δύο αυτοί κύριοι δεν τυγχάνουν της αμέριστης εκτίμησης μου.
      Αυτό το -έχεις χάσει τη μπάλα της υποδούλωσης-τι σημαίνει;
      Πως έχω υποδουλωθεί, επειδή έχω διαφορετική άποψη από την δικιά σου, στον Μπόμπολα, στους προδότες της πατρίδας , τους δοσίλογους, ή τους νενέκους της πλουτοκρατίας όπως είναι οι συνήθεις χαρακτηρισμοί όσων δεν συμφωνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ;
      Αλλά μιας και απορρίπτεις και σύ τον Λαφαζάνη και τον Αλαβάνο σαν επενδυτές και μιας και ο Τσάβες, οι Κινέζοι και ο Πούτιν δεν έδειξαν καμία διάθεση να δώσουν κανένα φράγκο μήπως μπορείς να μου πείς έστω και ΕΝΑΝ επενδυτή που τυγχάνει της προτίμησης των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ;
      Ο ελληνικός Μεταλλευτικός Κώδικας δεν προβλέπει, πολύ κακώς, απόδοση δικαιωμάτων (royalties) στο Δημόσιο από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, ο οποίος ανήκει στις εταιρείες οι οποίες τον εκμεταλλεύονται. Σύμφωνα με όσα λέει η εταιρεία «Δεν φταίμε εμείς γι' αυτό. Αν αποφασίσει διαφορετικά ο νομοθέτης, τότε θα πληρώσουμε» και με έναν πρόχειρο υπολογισμό, που κάνει αυτή, ένα 30% του τζίρου πάει στο κράτος και στον δήμο, περίπου 45% αφορά τη μισθοδοσία και γύρω στο 20%-25% θεωρείται κέρδος. Το κάθε ευρώ που επενδύεται στην περιοχή έχει πολλαπλάσια οφέλη και γεννά άλλα 3,13 ευρώ στην περιοχή, σύμφωνα με οικονομοτεχνική μελέτη. Προσωπικά δεν τα βλέπω αυτά σαν φραγκοδίφραγκα όπως γράφεις χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να τροποποιήσουμε τον μεταλλευτικό κώδικα προς μέγαλύτερο όφελος μας.
      Τέλος για την διαρροή κυανίου από το ορυχείο στην Ρουμανία. Ακριβώς γι΄αυτό τον λόγο ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ στην Χαλκιδική κυάνιο αλλά μια μέθοδος ακαριαίας τήξης με την οποία δεν γίνεται χρήση κυανίου και προστατεύεται έτσι το περιβάλλον.

      Διαγραφή
  10. Ομολογώ πως είχα πειστεί κι εγώ ότι η εξόρυξη χρυσού από τη Χαλκιδική μόνο ζημιά στο περιβάλλον θα προκαλέσει και κανένα άλλο καλό δε θα προσφέρει.
    Όλα αυτά πριν το κείμενό σου και πριν το διάλογό σου με όσους έχουν αντίρρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ στην αρχή ήμουνα και εγώ πολύ επιφυλακτικός σχετικά με την εξόρυξη μέχρι που άρχισα να διαβάζω σχετικά με αυτήν προσπαθώντας να δω ποια είναι η αλήθεια πίσω από τα διάφορα δημοσιεύματα.

      Διαγραφή
  11. 1.Αθεόφοβε καταλύεις το ίδιο σου το ψευδώνυμο με το συντηρητισμό και την επαναυπαυση των απόψεών σου.
    2. Στο όνομα ιδεολογιών έχουν συγκαλυφθεί πολλοί κατα συρροή δολοφόνοι
    3. Η επι της ουσίας απάντηση, γιατι υπαρχει εμφανές έλλειμμα ενημέρωσης σε ενδιαφέρον ποστ στο μπλογκ μου http://e-epiloges-dionysos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_21.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1-Ίσα ίσα ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει!
      Επειδή ακριβώς είμαι αθεόφοβος δεν φοβάμαι να έρθω σε αντίθεση με μία ευρέως επικρατούσα αντίληψη για περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής που αν την επικροτούσα θα συγκέντρωνα και πολλά ευμενή σχόλια.
      Συντηρητικός δε δεν είναι εκείνος που αντιτίθεται στην αναπόφευκτη τεχνολογική πρόοδο και προοδευτικός αυτός που δεν την δέχεται.

      2-Σε αυτό συμφωνώ απολύτως!
      Πολλοί κατά συρροήν δολοφόνοι συγκαλύφτηκαν κάτω από το όνομα ιδεολογιών όπως ο Χίτλερ,ο Μουσολίνι,ο Φράνκο,ο Πινοσέτ και ένα πλήθος από φασιστικά καθάρματα μέχρι τον Στάλιν,τον Πολ Ποτ και τον Μάο (του οποίου η σκέψη είναι πολύ πιο διαχρονική από εκείνη του Μαρξ και του Λένιν κατά τον Τσίπρα!)
      Για τον λόγο αυτό λοιπόν και εγώ ανήκω στον χώρο που ανήκει και το 70% του ελληνικού λαού και για το οποίο γράφω στο 2ο σχόλιο του ποστ.

      3-Στο άρθρο που παραπέμπεις μιλάει για το τι έχει γίνει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και για το τι φοβούνται ότι ΘΑ γίνει στην Ρουμανία.
      Δεν είδα όμως να γράφει τίποτα για το ποιες καταστροφές υπάρχουν στις χώρες της ΕΕ που έχω αναφέρει παραπάνω ότι ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ορυχεία χρυσού πχ Φιλανδία, Σουηδία κτλ

      Διαγραφή
  12. Στην Ελλάδα της αριστεράς θέλουμε, τα κέρδη να πηγαίνουν στον λαό και οι φόροι στους πλούσιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν είχαν πετύχει τον μεσαίωνα οι αλχημιστές να κατασκευάσουν την φιλοσοφική λίθο ή το perpetuum mobile physicae, δηλαδή το αεικίνητο, ίσως σήμερα κάποιος της αριστεράς να το πετύχαινε αυτό!

      Διαγραφή
  13. Μεγάλωσα διαβάζοντας κατηγορίες για τον Τομ Πάπας που κερδοσκοπούσε κλπ κλπ
    Μα, όταν ήρθε ο Τομ Πάπας οι έλληνες έβοσκαν πρόβατα σε μία καθημαγμένη από τους πολέμους χώρα! Τι θέλατε να γίνει; Να ιδρύσει εργοστάσιο πυραύλων;
    Ήταν η πρώτη μεγάλη επένδυση που άλλωστε έδωσε την ώθηση για την ανάπτυξη της δεκαετίας του 60. Πράγματι ήταν μια στρεβλή ανάπτυξη που βασίστηκε στην οικοδομή και την αντιπαροχή. Σο γουάτ; Αν οι έλληνες ήταν ικανοί για ανάπτυξη τύπου σίλικον βάλεϊ, θα ερχόντουσαν εδώ οι αντίστοιχες επενδύσεις...
    Έτσι και τώρα. Ο χρυσός πράγματι μολύνει και οι επενδύσεις του λεγόμενου ορυκτού πλούτου, ΑΟΖ, Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τέτοια, αρμόζουν σε τριτοκοσμικές χώρες που δεν είναι ικανές να παράγουν τίποτε άλλο. Μα αυτό δεν είναι η Ελλάδα των 1,5 εκ ανέργων; Αν οι έλληνες ήταν ικανοί να παράγουν έστω και τους μισούς κωδικούς των τζάμπο που παράγουν οι κινέζοι του 1 $/ημέρα, γιατί όχι; Αλλά πως απαιτεί ο έλληνας να αγοράσει ένα βρακί ή ένα βίντεο ή ένα Αη-φόουν (μεγάλη η χάρη του!) κινεζικής κατασκευής, όταν δεν παράγει κάτι αντίστοιχο έναντι;

    Ποιο είναι το πλεονέκτημα των ελλήνων; Τα μάστερ και τα ξάστερ που πληρώθηκαν με αίμα των δύστυχων γονιών. Αλλά οι αριστεροί δεν πρόκειται να επιτρέψουν να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια για να βρει δουλειά το επιστημονικό προλεταριάτο και να γίνουν κόμβοι-πολλαπλασιαστές ανάπτυξης, για τους γνωστούς λόγους. Προτιμούν να πηγαίνουν οι άραβες στη "Βόρεια Κύπρο" και την Ισταμπούλ, όπου μπάι δε γουέι ιδιωτικά πανεπιστήμια με μόλις 10 χρόνια ζωής συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου (Μπιλκίντ κλπ).

    Αλλοιώς πείτε μας τον τρόπο που θα έρθουν αληθινά ευρώ στην Ελλάδα! Υπάρχει άραγε κάποια πηγή από μαλάκες που είναι πρόθυμοι να φέρουν τα ωραία τους λεφτά στην μαγική χώρα μας; Ακόμα και οι γερμανοί τουρίστες φαίνεται ότι αποφεύγουν τη χώρα του Τράγκα, του Φαήλου, του Καιάδα και του Στρατούλη...Γιατί άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελλάδα δεν είναι από χρόνια τώρα πια, τριτοκοσμική χώρα και η ένταξη της στην ΕΕ με τα όσα προβλήματα και αν μας δημιούργησε είχε και ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Μας υποχρεώνει να υποτασσόμαστε σε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς κανόνες που ισχύουν για όλες τις προηγμένες χώρες.
      Προφανώς η δημιουργία του ορυχείου θα καταστρέψει ένα μέρος του δάσους (4.000 στρέμματα) αλλά αυτό είναι μόνο το 0,5% (μηδέν κόμμα πέντε τοις εκατό) του συνολικού δάσους.
      Μόνο σε 4 χρόνια. από το 2007-2012 οι πυρκαγιές στην χώρα μας κατέστρεψαν άνω των 6.000.000 στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων ενώ μόνο το 2000 κάηκαν 2.150.000 στρέμματα χωρίς αντίστοιχα να γίνεται κάποια στοιχειώδης αναδάσωση.
      Από την άλλη μεριά στις υποχρεώσεις της εταιρείας είναι να φυτέψει διπλάσιο αριθμό δέντρων σε σχέση με εκείνα που θα καταστρέψει ενώ συγχρόνως και για δική της προστασία των εγκαταστάσεων της, θα υπάρχει φύλαξη του δάσους όλο το 24ωρο και μέσα πυρόσβεσης σε περίπτωση πυρκαγιάς !
      Ακριβώς για τους λόγους λοιπόν που γράφεις δεν είμαστε σε θέση να διώχνουμε επενδύσεις γιατί πράγματι και εγώ έθεσα το ίδιο ερώτημα ποιοί είναι άραγε αυτοί που θα έρθουν να επενδύσουν στην ελληνική πραγματικότητα;
      Ίσως όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αν έρθει στα πράγματα να έχει υπ΄όψιν του ένα μυστικό όπλο!
      Να στείλει στους επενδυτές αυτήν, που ο Διόδωρος χαρακτήρισε ως την κόρη που ο κάθε πατέρας θα ήθελε να έχει, η οποία με την ακατάπαυστη λογόρροια της να καταφέρνει να τους μυρμηγκιάζει το κεφάλι τόσο που τελικά να παραδίδονται λέγοντας: σταμάτα! θα φέρω όλα τα λεφτά μου στην Ελλάδα!

      Διαγραφή
  14. Πίσω από κάθε δράση θα βρούμε και την αντίδραση.
    Όι διάφοροι πόλεμοι οικολόγων και άλλων "ανήσυχων" πολιτών είναι πολύ πιθανόν να κρύβουν σημαντικά αντίπαλα συμφέροντα.
    Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι θα κερδίσουν από την ματαίωση μιας επένδυσης. (πχ Η μη ίδρυση ενός νέου εμπορικού κέντρου τυπικά ευνοεί τους μικρομαγαζάτορες της περιοχής αλλά στην πραγματικάτητα πιο κερδισμένο θα βγεί το ήδη υπάρχον εμπ. κέντρο που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή, ένας ανταγωνιστής λιγότερος, μπορεί να χρεώνει και το παρκάρισμα ακόμα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ ένα μέρος από αυτούς που αντιδρούν είναι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων μερικά χιλιόμετρα μακριά οι οποίοι φοβούνται πως το ορυχείο θα σταματήσει την προσέλευση τουριστών στην περιοχή.
      Ένα άλλο μέρος είναι οικολόγοι που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε τεχνολογική πρόοδο που μπορεί να θίξει έστω και κατ΄ελάχιστο το φυσικό περιβάλλον οι οποίοι όμως από την άλλη μεριά είναι ένθερμοι χρήστες της σύγχρονης τεχνολογίας.Χρησιμοποιούν καθημερινά ηλεκτρισμό αλλά είναι κατά της εξόρυξης λιγνίτη,ή των πετρελαιοπηγών γιατί μολύνουν το περιβάλλον αλλά επίσης και κατά των ανεμογεννητριών γιατί το υποβιβάζουν!
      Δεν ξέρω επίσης αν υποθάλπτει τις διαμαρτυρίες ένα διεθνές δίκτυο “antigold” επιχειρώντας να αποτρέψει την εξόρυξη χρυσού από τις φτωχές ή υποανάπτυκτες χώρες σε αντίθεση με τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες, που κανείς δεν αντιδρά στην εξόρυξη, με προφανή λόγο να έχουν αυτοί το μονοπώλιο.
      Τέλος το μεγαλύτερο μέρος των αντιτιθέμενων είναι αυτοί που βασιζόμενοι στις διαμαρτυρίες των παραπάνω βρίσκουν την ευκαιρία να ασκήσουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ενώ αν τυχόν γίνουν κυβέρνηση θα συνεχίσουν ακριβώς την ίδια πολιτική!
      Χαρακτηριστικό παράδειγμα ΠΑΣΟΚ και πώληση Ολυμπιακής όπως και σύμβαση με Cosco.

      Διαγραφή
  15. Ένα ενδιαφέρον άρθρο από την συγκέντρωση κατά των ορυχείων που έγινε μετά την πρόσφατη επίθεση δημοσιεύει η Χριστίνα Ταχιάου στο protagon.gr με τίτλο διαδηλώνοντας ενάντια στον χρυσό
    Στις φωτογραφίες που παραθέτει μπορεί να δεί κανείς την πολύ μικρή προσέλευση κόσμου στην οποία παραβρέθηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
    Tο μοναδικό κομματικό πανώ που είδε ήταν του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης, υπήρχαν πανώ ΟΓΕ και ΠΑΣΥ (του ΚΚΕ)
    Όπως γράφει:
    Με τα πολλά, φτάνουν τα λεωφορεία από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ιερισσό, η ώρα έχει πάει 13.30 και οι χαιρετισμοί αρχίζουν. Ο κόσμος δεν ξεπερνά τα 2.000 άτομα (ίσως να λέω και πολλά. Η αστυνομία τα υπολόγισε σε 1.200).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δύο εξαιρετικά κείμενα από κατοίκους της περιοχής των μεταλλείων που γνωρίζουν τα πράγματα πολύ καλά υπάρχουν εδώ
    Αξίζει να τα διαβάσει κανείς για να σχηματίσει μια αντικειμενική γνώμη για το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ακόμα μια μαρτυρία εξειδικευμένου επιστήμονα για τα ορυχεία χρυσού που γνωρίζει εκ των έσω το θέμα υπάρχει εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μια ψύχραιμη και αντικειμενική εξιστόρηση των γεγονότων στην Ιερισσό υπάρχει στο άρθρο στην Athens Voice του Δημήτρη Ψυχογιού με τίτλο Ιερισσός
    Ηρωικές παρελάσεις και θρασύδειλο bullying

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οι αντιτιθέμενοι στην επένδυση χρησιμοποιούν και τραγικά ψεύδη για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους και τα υποστηρίζουν ακόμα και όταν αυτά αποκαλύπτονται!
    Η λάσπη και ο γύρος του κόσμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και η δικαστική επιβεβαίωση όσων έχω γράψει παραπάνω.
    «Πράσινο φως» ανάβει το ΣτΕ για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές
    «Ναι» σε όλα, είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας ανοίγοντας το δρόμο στην καναδικών συμφερόντων εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ» να συνεχίσει τη μεταλλευτική δραστηριότητα χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Με τη χθεσινή πολυσέλιδη απόφασή του το Ε' τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου έβαλε σφραγίδα νομιμότητας στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου απορρίπτοντας όλη την επιχειρηματολογία που προέβαλαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (27.7.2011).
    Επικαλούμενοι την περιβαλλοντική μελέτη και τις γνωμοδοτήσεις της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών που χαρακτήρισαν τη δραστηριότητα ιδιαιτέρως συμφέρουσα για την εθνική οικονομία, αποφάνθηκαν ότι το επενδυτικό σχέδιο επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην εθνική και τοπική οικονομία (1.300 θέσεις εργασίας, από τις οποίες το 90% από την τοπική κοινωνία).
    Παράγοντες
    Οπως αναφέρουν, ελήφθησαν υπ' όψιν:
    - Η σπανιότητα και η ανάγκη εξόρυξης των συγκεκριμένων μεταλλευμάτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του χωροταξικού σχεδιασμού (εθνικό - ειδικό -περιφερειακό).
    - Αξιολογήθηκαν όλες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής και προβλέπονται μέτρα για την αποτροπή ή το μετριασμό τους.
    - Δόθηκε έμφαση στην αποκατάσταση της περιοχής από παλαιές μεταλλευτικές δραστηριότητες, στην παρακολούθηση της ορθής τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και επιβολής πρόσθετων, αν κριθεί αναγκαίο, από ειδική επιτροπή στην οποία μετέχει και εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και στην ανάληψη κοινωνικών δράσεων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, πέραν της δέσμευσης πρόσληψης προσωπικού από τον τοπικό πληθυσμό.
    Το δικαστήριο απέρριψε και το επιχείρημα ότι το τίμημα των 11.000.000 ευρώ που συμφωνήθηκε για τη μεταβίβαση των μεταλλείων, χωρίς να έχει διενεργηθεί διαγωνισμός και με απαλλαγή της εταιρείας από τους φόρους μεταβιβάσεως, είναι ανεπαρκές οικονομικό αντιστάθμισμα και συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση.
    «Η δημόσια ωφέλεια που προκύπτει από το επίμαχο έργο δεν εξαντλείται στο χρηματικό τίμημα που κατεβλήθη για την απευθείας μεταβίβαση των μεταλλείων, διότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η εταιρεία ανέλαβε άμεσα τη διαχείριση των έντονων περιβαλλοντικών προβλημάτων που ανέκυψαν από την προγενέστερη εκμετάλλευση της περιοχής, προκειμένου να αποτρέπεται ρύπανση των περιβαλλοντικών μέσων (αντλήσεις υδάτων, συντήρηση υπογείων έργων, λιμνών και τελμάτων, αντιμετώπιση καθιζήσεων και φαινομένου όξινης απορροής) με δικό της κόστος για όλο το χρονικό διάστημα από την υπογραφή της συμβάσεως έως και σήμερα».
    Κατά τα άλλα, έκριναν ότι το έργο είναι συμβατό με τις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία των ρεμάτων και των οικοτόπων.
    Δεν εντόπισαν πρόβλημα ούτε στο ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων και χώρων απόθεσης εξορυκτικών αποβλήτων γίνεται σε δάση και δασικές εκτάσεις που βρίσκονται στις περιοχές Σκουριές και Μαντέμ Λάκκο. «Η επιλογή των θέσεων των αναγκαίων μονάδων και δομών έγινε κατόπιν εξετάσεως εναλλακτικών λύσεων, με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια, κατά τρόπο ώστε να προκρίνονται οι λύσεις που έχουν τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις τόσο στη βλάστηση και τα οικοσυστήματα όσο και στα περιβαλλοντικά μέσα της περιοχής». Οπως σημειώνεται, συνολικά το ποσοστό των εκτάσεων που πρόκειται να αποψιλωθούν (3.238,28 στρέμματα) αντιστοιχεί στο 0,44% της ευρύτερης περιοχής μελέτης (740.000 στρέμματα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Για να γίνει δε κατανοητό ακόμα καλύτερα το πως δρουν οι διάφοροι αντιτιθέμενοι στην εκμετάλλευση σας παραθέτω το σχόλιο του Διόδωρου Κυψελιώτη από το ΒΗΜΑ της 5-5-13.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε πως όλα έχουν καλώς με την επένδυση της Eldorado στις Σκουριές και μπορεί να προχωρήσει η εκμετάλλευση του ορυχείου χρυσού - στην Ιερισσό όμως κουκουλοφόροι σταμάτησαν εργαζομένους στα μεταλλεία και τους απείλησαν πως αν το μεσημέρι επιστρέφοντας δεν φέρουν μαζί και τις παραιτήσεις τους δεν θα τους επιτρέψουν την είσοδο στην πόλη.
    Την εξήγηση για το γεγονός έδωσε ο μέγας αντιμεταλλευτικός αγωνιστής Τόλης Παπαγεωργίου, που τον έχω δει σε βίντεο να καλεί να εφαρμόσουν και στη Θράκη την τακτική «καίμε γεωτρύπανα, μηχανήματα, εγκαταστάσεις, τους υποχρεώνουμε να φέρουν τα ΜΑΤ - άμα συμβεί αυτό, έχουν χάσει το παιχνίδι». Δήλωσε λοιπόν: «Η επένδυση είναι παράνομη και, αν η Αστυνομία δεν εμποδίσει τη συνέχιση των εργασιών, θα το κάνουμε εμείς».
    Νόμος είναι η βούληση του κ. Παπαγεωργίου, ημερολόγιό μου - απόδειξη πως είκοσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήσαν εκεί πριν από λίγες ημέρες για να του συμπαρασταθούν και να νομοθετήσουν και τυπικά επί του θέματος. Βέβαια, συνήθως ψηφίζουν 300 για τους νόμους - αλλά αυτό απαιτείται μόνο για θέματα όπου δεν έχει επιληφθεί ήδη η Ιερισσός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Από το ΒΗΜΑ πάλι της 5-5-13 αντιγράφω το κείμενο του Γιάννη Μαρίνου που αναφέρεται σε μια άλλη επένδυση που πολεμήθηκε ανελέητα στην εποχή της και από την οποία πλέον έχουμε διαπιστώσει τα θετικά αποτελέσματα που έχει για την χώρα.

    Καθώς οι πάντες, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί, συμφωνούν στην ανάγκη για ανάπτυξη και καθώς αυτή έχει ως κορυφαία προϋπόθεσή της τις ιδιωτικές επενδύσεις, ελληνικές και ξένες, μπορώ να υποστηρίξω ότι υπάρχεις ελπίς, καθώς κυρίως από αυτές μπορεί να υπάρξει ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας.
    Παρά τα απωθητικά αντικίνητρα που εξακολουθούν να παραλύουν κάθε διάθεση για διακινδύνευση, κάποιες επιχειρήσεις τολμούν. Τον καταλύτη σ' αυτή τη σχεδόν απροσδόκητη εξέλιξη διαδραμάτισε η εγκατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά του κινεζικού κολοσσού Cosco. Αυτό προφανώς φοβήθηκαν οι πολέμιοι αυτού του εγχειρήματος και με ανεξέλεγκτο μένος προσπάθησαν να αποτρέψουν την υλοποίησή του. Και μάλιστα με μια ανίερη συμμαχία, αφού το ΠαΣοΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και από κοντά με τον «στρατό κατοχής» των συνδικαλιστών έφθασαν μέχρι βιαιοπραγιών για να διώξουν τους Κινέζους. Βλέπετε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος, που ευτυχώς στήριξαν η Νέα Δημοκρατία και πολλοί ευσυνείδητοι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ, θα έπληττε επικίνδυνα τον κρατισμό, το πελατειακό κράτος και την παντοδυναμία των συντεχνιών. Ευτυχώς υπερίσχυσε το εθνικό συμφέρον και τελικά η Cosco απέδειξε ότι η Ελλάδα είναι πολλά υποσχόμενη για τους ξένους επενδυτές γιατί έχει αναπτυξιακό μέλλον, βασιζόμενο μάλιστα σε άριστο εργατικό δυναμικό. «Είμαστε μόλις επτά Κινέζοι σε σύνολο προσωπικού 270 ατόμων. Οι Ελληνες είναι εξαιρετικοί και εργάζονται σκληρά» δήλωσε ο περίφημος κάπτεν Φου της Cosco και προσέθεσε: «Ολοι οι κατασκευαστές μας είναι επίσης Ελληνες». Οι κινέζοι καπιταλιστές της κομμουνιστικής Κίνας δεν φοβήθηκαν τις απειλές της αριστεράς αντιπολίτευσης ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Επένδυσαν τα εκατομμύριά τους και αναδεικνύουν ήδη γοργά το λιμάνι του Πειραιά σε κορυφαίο μεσογειακό λιμάνι και εφαλτήριο για εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη μέσω των εγκαταστάσεών του σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
    Το θετικό μήνυμα διαδόθηκε αστραπιαία. Και το υγιές διεθνές κεφάλαιο (όχι το χρηματοπιστωτικό) με πιλότο τη συμφωνία με τον γίγαντα Hewlett-Packard διακινεί πια όλο και περισσότερα προϊόντα του μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Ηδη κολοσσιαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως οι Ikea, Dell, Sony, L.G. Samsung, Lenovo και Hyundai εκδήλωσαν ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις της Cosco και τη νέα γραμμή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να προωθούν τα προϊόντα τους στα Βαλκάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  23. Ένα ενδιαφέρον επίσης κείμενο είναι του Κώστα Σπυρόπουλου με τίτλο "Το μπλόκο στον Αλέξη"
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=25032

    ΑπάντησηΔιαγραφή