Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ, Η ΚΑΡΔΑΡΑ, Η ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ




 Στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας δύο πολιτικοί έχουν καταφέρει με τις πράξεις τους να γεμίζουν την καρδάρα με το γάλα και με μια κλωτσιά να καταφέρνουν να την αδειάζουν.
Ο παλιότερος είναι ο Πάγκαλος, που τώρα πια έχει αποσυρθεί και ο νεότερος είναι ο Σαμαράς.
Νεότατος και φέρελπις αυτός, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών και κλώτσησε πρώτη φορά την καρδάρα όταν αντέδρασε το 1992  στην μεικτή ονομασία της FUROM που τότε θα την δεχόντουσαν αυτοί χωρίς αντίρρηση, ενώ τώρα που όλοι πλέον τους αποκαλούν σκέτα ως Μακεδονία, τους παρακαλάμε να την δεχτούν.
Δεύτερη φορά ήταν με την κατασκευή εκείνου του θνησιγενούς μορφώματος της ΠΟΛΑΝ που προκάλεσε και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Παρ΄ όλα αυτά η ΝΔ τον ξαναμάζεψε και από ευρωβουλευτής και υπουργός Πολιτισμού έγινε πρόεδρος του κόμματος και τελικά Πρωθυπουργός.
Κάνοντας κωλοτούμπα από τις θέσεις του για το μνημόνιο σαν αντιπολίτευση, κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε για την Ελλάδα στο εξωτερικό και να αποφύγει την έξοδο της από την ευρωζώνη.
Προσπαθώντας όμως να φανεί ως αποφασιστικός ηγέτης που παίρνει τολμηρές αποφάσεις ,σαν το ίνδαλμα του την Θάτσερ και αγνοώντας πως συγκυβερνά με άλλα δύο κόμματα, ξανακλώτσησε την καρδάρα με το κλείσιμο της ΕΡΤ, χωρίς να σκεφτεί τις αντιδράσεις των συνεταίρων του στην κυβέρνηση αλλά και του κοινού πολίτη.
Ένας ανώνυμος αναγνώστης στο προηγούμενο ποστ μου χρησιμοποιώντας κοινή λογική έγραψε σε σχόλιο του πως θα μπορούσε να πετύχει ο Σαμαράς καλύτερα το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς τα σημερινά επακόλουθα:

Ο Σαμαράς είναι εντελώς ηλίθιος. Έτσι που χειρίστηκε την υπόθεση του γυρίζει μπουμεραγκ και θα φάει το κεφάλι του. Αντί να ανακοινώσει ξαφνικά ότι η ερτ κλείνει και να προκαλέσει όλο αυτό το τσουνάμι της αντίδρασης μπορούσε εάν είχε λίγο μυαλό και δεν ήταν εντελώς ηλίθιος να επιλέξει την παρακάτω μεθόδευση:
Βγαίνεις με την ΕΡΤ εν λειτουργία και ανακοινώνεις ότι ξεκινάει άμεσα η δημιουργία νέου οργανογράμματος στην ΕΡΤ και η μετάβαση στο νέο οργανόγραμμα θα απαιτήσει την σοβαρή μείωση του προσωπικού και την μείωση επίσης των αμοιβών.
Σε μερικές ώρες οι συνδικαλιστές θα είχαν καταλάβει την ερτ και θα κατέβαζαν τους διακόπτες κάνοντας απεργία.
Αφήνεις μια δυο μέρες να γιγαντωθεί η "λαϊκή οργή" για τους βολεμένους της ερτ και βγαίνεις και ανακοινώνεις την απόλυση όλων και παίρνεις δημοσκοπικά τα σώβρακα της αντιπολίτευσης.
Αυτό βέβαια θέλει λίγο μυαλό. Που να τον βρει ο μπουνταλάς ο αντωνάκης.


 Όπως όμως στις αρχαίες τραγωδίες εμφανίζεται ο από μηχανής θεός, έτσι και στην σημερινή συγκυρία ήρθε η απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε και να επιλυθεί το θέμα χωρίς να υπάρξει ανάγκη να καταφύγει τελικά η χώρα σε εκλογές, που η πλειοψηφία του λαού δεν επιθυμεί.
Η σοφή  και ισορροπημένη αυτή απόφαση  όπως την χαρακτηρίζει  και ο Γιώργος Καρελιάς :

Πρώτον, δεν απαγορεύει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Δεν θα μπορούσε να το απαγορεύσει. Η κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση, έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της ΕΡΤ, αφού πρόκειται για κρατική επιχείρηση. Άρα, δεν εμποδίζει τη μεταρρύθμισή της.
Δεύτερον, απαγορεύει στην κυβέρνηση να μπλοκάρει τις συχνότητες της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και να ρίχνει μαύρο στις οθόνες.
Είναι από τις σπάνιες φορές που μια δικαστική απόφαση φρενάρει την αλαζονεία ενός πρωθυπουργού και, ταυτόχρονα, του δίνει την ευκαιρία να διορθώσει, εκών άκων, ένα σημαντικό λάθος. Τώρα, θα παιχτεί το τρίτο ημίχρονο, στο οποίο θα φανεί αν η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ θα γίνει με αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο. Τεράστιο ρόλο θα διαδραματίσουν τα πρόσωπα που θα την αναλάβουν. Αν είναι τα κατάλληλα και έχουν διακομματική αποδοχή, σίγουρα κάτι καλό θα προκύψει. Αν ο κ. Σαμαράς και οι συν αυτώ επιχειρήσουν να φτιάξουν ένα νέο κομματικό μαγαζί, στο οποίο θα θέλουν να κάνουν κουμάντο ως (πρόσκαιρη) πλειοψηφία, τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.
Και τότε το στραπάτσο που θα πάθει ο κ. Σαμαράς θα είναι απείρως μεγαλύτερο από αυτό που έπαθε χτες το βράδυ.

 Ελπίζω πως τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και δεν θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις,με τελικό αποτέλεσμα νέες εκλογές, που το μόνο που θα καταφέρουν να αλλάξει ουσιαστικά  θα είναι να έρθει τρίτο κόμμα στην Βουλή η Χρυσή Αυγή.



14 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε βαριέσαι, κάποια στγμή δεν θα υπάρχουν άλλοι Μεσσήνιοι προς διορισμόν...

    Είναι καθαρά πληθυσμιακό το θέμα... :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλτατε ΑΤΗΕ!
    Νομιζω πρωτα οι δανειστες μας δεν ηθελαν εκλογες και επειτα τα 3 πουλακια μας!γιατι δεν τους εβγαινε το γκαλοπ το τελευταιο , και σε μια πολωση πολιτικη με θεμα ειδικα δημοκρατιας θα τους εθαβε στις νεες εκλογες . Το θεμα ασφαλως δεν ειναι η ΕΡΤ(αυτη οντως επρεπε να κλεισει με ΠΟΣΠΕΡΤ 85%ΠΑΣΚΕ !μην το ξεχναμε ), ειναι οσα ερχονται και θα ειναι καταιγισμος το < αποφασιζομεν και διατασσομεν >
    Το μελλον μας αδηλον και η τρικομματικη εχει αποδειξει με τοσες κυβιστησεις !κατευθηνομενη. Το μονο που κατορθωσε οπως γραφουν χαριτωμενα τα μπλογκς ειναι , να κανουμε ολοι μας ενος λεπτου σιγη! για τον κοινο αγωνα Ελλη Σταη - Ανταρσυα !!!Μπαχαλο η υποθεση ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεταφέρω και εδώ το απολαυστικό κείμενο που κυκλοφορεί στο ιντερνετ για τον κοινό αγώνα της Στάη-Ανταρσυα!
      (http://amantomatimou.wordpress.com/)

      Όλα τα περίμενα σε αυτή τη ζωή, αλλά οτι θα δώ την Έλλη Στάη στο ίδιο μετερίζι με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ξεπέρασε.
      Φαντάζομαι οτι σε κάποιες χαλαρές στιγμές στο προαύλιο της ΕΡΤ, οι αγωνιστές κάνουν χαρούμενα επαναστατικά πηγαδάκια.
      Εκεί η Έλλη αναλύει στις συντρόφισσες του ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα προτερήματα της Mont Blanc σε σχέση με τα Bic.
      Ή ακόμα οτι ανταλλάσσουν αγαπημένες θύμισες από καλοκαιρινές διακοπές. Η Έλλη από το Hotel de Paris του Μονακό και οι συντρόφισσες από το κάμπινγκ στην Ικαρία.
      Σε μια έξαρση ταξικής αλληλεγγύης μάλιστα, η Έλλη υπόσχεται να καλέσει τους συντρόφους του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο κότερο του Γουλανδρή για ένα to-know-us-better πάρτυ.
      Λίγο αργότερα, σε κάποια άλλη γωνίτσα του προαυλίου της ΕΡΤ, η Έλλη, με την προτροπή των συντρόφων, πετάει τις γόβες του Γκούτσι για να δοκιμάσει για πρώτη φορά τον συνδυασμό: φουλάρι-Hermes-με-Ελβιέλα, ενώ οι συντρόφισσες του ΠΑΜΕ, ανακαλύπτουν την κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας συνοδεύοντας το all-time-classic ταγάρι με μιουλς του Μανόλο του Μπλάνικ.
      Μεγάλο χωνευτήρι ιδεών η ΕΡΤ. Τόσο μεγάλο, που πλέον έχω αποφασίσει από εδώ και στο εξής να μην εκπλήσσομαι με τίποτα.
      Ακόμα και αν η Έλλη αναλάβει executive editor του Athens Indymedia.

      Διαγραφή
  4. " Ελπίζω πως τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και δεν θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις,"

    Κοινη λογική; Απο τον Σαμαρα; Τους Φαηλο-Χρυσανθο-Μουρούτη-Κεδίκογλα;

    Χαχαχαχαχαχαχαχχαχαχαχα!

    Σε καλό σου...χιουμορίστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προ του κινδύνου ο λύκος που πιάστηκε σε παγίδα προτιμάει να κόψει το πόδι του για να γλυτώσει.
      Έτσι μπορείς να δείς να φάει κανένα Κεδίκογλου ρίχνοντας του τις ευθύνες για το φιάσκο.

      Διαγραφή
    2. Aυτο παιζει. Κοινη λογική ΔΕΝ παίζει!

      Διαγραφή
  5. Σωστά ο Μουζέλης στο Βήμα δίνει τη κατάλληλη ψυχολογική ερμηνεία: ο άνθρωπος είναι αυτοκαταστροφικός!

    Αν θέλεις να δείξεις πυγμή δεν πας να τα βάλεις με αυτούς που έχουν μικρόφωνα και διεθνείς διασυνδέσεις και ανήκουν στο πιο ισχυρό σωματείο της χώρας που ελέγχει τα ΜΜΕ, αφού έτσι κι αλλιώς δεν τολμάς να τα βάλεις με την ΕΣΗΕΑ σε λογικώτερα θέματα, πχ αγγελιόσημο, δημοσίευση ισολογισμών κλπ
    Θα σου τη πέσουν οι καλλιτέχνες που ελπίζουν στην ΕΡΤ για κάποια προβολή (σωστά!), θα οργανώσουν συναυλίες, θα μαζέψουν κόσμο...Μέχρι και οι γιουροβιζιονιστές θα δυσαρεστηθούν!

    Πιο λογικό θα ήταν να προτείνει τη μεταφορά της έδρας της ΕΡΤ στην επαρχία, για λόγους αποκέντρωσης. Οι εργαζόμενοι δεν θα ήθελαν και θα παραιτούνταν. Που να πρότεινε; Ας πούμε...στην αδικημένη από όλες τις κυβερνήσεις Καλαμάτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός από αυτοκαταστροφικός πιστεύω πως διακατέχεται απο την αίσθηση ότι θέλει να μείνει στην ιστορία ως πρωθυπουργός που δεν διστάζει να κάνει αποφαστικές κινήσεις. Μόνο που πριν τις κάνεις, όταν δεν έχεις και αυτοδυναμία, τουλάχιστον έχεις πάρει με΄το μέρος σου και αυτούς που σε στηρίζουν ή τουλάχιστον προβλέπεις ότι θα έχεις και την στήριξη ενός μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης.
      Και εκεί είναι που την πάτησε!
      Οι αποφασιστικές κινήσεις είναι για να σε βγάλουν από δύσκολες καταστάσεις και όχι εκεί που δεν έχεις κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα να σε οδηγήσουν σε αυτές.
      Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς, γι΄αυτόν, αποφασιστικής κίνησης ήταν όταν ο Ανδρέας εκεί που τον έβριζαν όλοι για την στήριξη του Καραμανλή στην προεδρία, τον πούλησε και πρότεινε τον Σαρτζετάκη αντιστρέφοντας αυτόματα υπέρ του το πολιτικό κλίμα.

      Διαγραφή
  6. Με χαρά βλέπω πως διαφωνώ.:) Από αυτά που ακούω , και από δημοσίους υπαλλήλους, οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ του κλεισίματος. Γνώμη μου είναι ότι ο Σαμαράς έκανε καλή κίνηση , τα αποτελέσματα θα το δείξουν , είναι νωρίς ακόμα. Αρκεί να μην κάνει πίσω, μέχρι τέλους.......
    Η Θάτσερ αρχικά αναγνωρίστηκε , ως ξεχωριστή περίπτωση, όταν άφησε τους αντάρτες του IRA να πεθάνουν στην απεργία πείνας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως έγραψα και στον αργόσχολο για να κάνεις πολιτική σαν της Θάτσερ πρέπει τουλάχιστον να έχεις κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
      Όταν δεν την έχεις και θέλεις να αποφασίζεις και να δράς μόνος σου τότε είναι σίγουρο ότι οι άλλοι δικαιολογημένα δεν θα σε αφήσουν.
      Όσο για τους αντάρτες του ΙRA ήταν από τα μεγάλα λάθη της Θάτσερ γιατί δημιούργησε ήρωες για τους Ιρλαδούς και πιθανόν να καθυστέρησε έτσι τις προσπάθειες για ειρήνη.
      Γι΄αυτό και πολύ σωστά ο Καραμανλής έστειλε στα ισόβια τους πρωτεργάτες της χούντας αντί να τους εκτελέσει.
      Αν η δεξιά δεν είχε εκτελέσει τον Μπελογιάννη πιστεύεις ότι θα είχε την ίδια αίγλη στον κόσμο το όνομα του; Πιθανώς μετά από μερικά χρόνια να τον είχαν διαγράψει μάλιστα και από το κόμμα!

      Διαγραφή
  7. Φιλτατε ATHE !
    Σιγουρα το κομμα θα τον ειχε διαγραψει , οπως εκανε οτι δεν γνωριζε ουτε τη γυναικα του ουτε τον γιο του , καθ οτι ειχαν προ πολλου γραψει στα υποδηματα τους τους Ελληνες Μπολσεβικους!κι οπως ολοι γνωριζουμε , εκτος αφελων , για το κομμα των Μποσελβικων <πας μην ων μεθ ημων , καθ ημων !!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή