Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΙΝ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ





Στις επόμενες εκλογές ένα σημαντικό ποσοστό δεν  έχει σαφώς αποφασίσει τι/ή ακόμα και αν θα ψηφίσει.
Όπως ήδη έχω αναλύσει το 2006 (ΠΡΙΝ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΛΕΥΚΟ Η ΑΚΥΡΟΛευκά , άκυρα και αποχή ουσιαστικά συμφέρουν τον πρώτο και αυξάνουν το ποσοστό του οπότε δεν αποτελεί ψήφο διαμαρτυρίας ή αποδοκιμασίας του πολιτικού συστήματος, για τους λόγους που έχω αναλύσει επίσης στο παρελθόν στα ποστ μου  ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ,ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ και ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τώρα το τι θα ψηφίσει κανείς είναι κάτι που δεν αφορά την σημερινή ανάρτηση αλλά απλά η μόνη επιδίωξη μου να γνωρίζει κανείς τι πετυχαίνει με την ψήφο του.


Βάσει του νόμου που γίνονται οι εκλογές η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος δεν εξαρτάται από την διαφορά που θα έχει από το δεύτερο, αλλά από ΤΟ ΠΟΣΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΝ ΤΟ 3% και δεν θα μπουν στην Βουλή.
Το πρώτο κόμμα παίρνει το μπόνους των 50 εδρών  και  οι υπόλοιπες 250 έδρες κατανέμονται με απλή αναλογική σε όσους συγκεντρώσουν πάνω από 3%.
Έτσι θεωρητικά το ελάχιστο ποσοστό για να αποκτήσει αυτοδυναμία ένα κόμμα είναι 40,4% ,αλλά με την πρακτικά αδύνατη προϋπόθεση , τα άλλα κόμματα που δεν μπαίνουν στην Βουλή να συγκεντρώνουν  αθροιστικά 0%
Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται το ποσοστό που χρειάζεται για την αυτοδυναμία ανάλογα με το άθροισμα των ποσοστών που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που δεν θα συγκεντρώσουν ποσοστό 3% των ψήφων.

Αθροιστικά
 % ποσοστό
των κάτω     Αυτοδυναμία
του 3%                    
κομμάτων

 0                        40,4
 5                        38,5
 6                        38
 7                        37,6
 8                        37,2
 9                        36,8
10                       36,4
11                       36
12                       35,6
13                       35,2
14                       34,8
15                       34,4
16                       34

Έτσι λοιπόν όσοι πιστεύουν πως εκφράζουν την διαμαρτυρία τους για την σημερινή πολιτική κατάσταση ψηφίζοντας ένα κόμμα που δεν έχει ελπίδες να συγκεντρώσει το 3% απλά βοηθούν να κατέβει το ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να αποκτήσει αυτοδυναμία!
Αντίστοιχα όσο αυξάνει ο δικομματισμός λογικά μειώνεται το ποσοστό όσων θα είναι κάτω του 3% και αυξάνει και το ποσοστό που απαιτείται για αυτοδυναμία.
Χαρακτηριστικά στις εκλογές του Μαΐου 2012 ( ΝΔ 18,85%-ΣΥΡΙΖΑ 16,79%)  το ποσοστό των εκτός Βουλής ήταν 9% και η αυτοδυναμία στο 36,8%
Στις εκλογές του Ιουνίου 2012 (ΝΔ  29,66%_ΣΥΡΙΖΑ 26,89%) το ποσοστό των εκτός Βουλής ήταν 6% και η αυτοδυναμία στο 38%
Σύμφωνα με την πρόσφατη μέτρηση της GPO, 6 κόμματα φαίνεται να συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 3%.και είναι εκτός των 2 μεγάλων  το Ποτάμι, το ΚΚΕ, η ΧΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO (ΣΥΡΙΖΑ 28,5%-ΝΔ 25,3%) η αυτοδυναμία κυμαίνεται από 35,6-36,4%. (Ποσοστό των εκτός 10-12%)
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco  (ΣΥΡΙΖΑ 33,8%-ΝΔ 30,5%) η αυτοδυναμία κυμαίνεται από 37,2-37,6%. (Ποσοστό των εκτός 8,5-9,5%)
Και οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ανάλογα περίπου ποσοστά, με την διαφορά μεταξύ τους να είναι από 2,2%-5,5%.

ΚΑΠΑ RESEARCH(ΒΗΜΑ) ΣΥΡΙΖΑ       28,1% ΝΔ 25,5%  ( 2,2%)  
ALCO (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)            "           31,2%  "   28%     (3,2%)
PULSE (ΕΛΕΥΘ.ΤΥΠΟΣ)          "          29,5%  "   26%      (3,5%)
PRORATA (ΤΟ ΠΑΡΟΝ)          "          31%     "   25,5%   (5,5%)

Είναι λοιπόν αρκετά πιθανό ότι τελικά δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία.
Σημασία σε αυτή την περίπτωση έχει το ποιο κόμμα θα είναι τρίτο μεταξύ των  Ποτάμι,  ΚΚΕ,  ΧΑ και  ΠΑΣΟΚ.


Θα είναι ντροπή βέβαια για την Ελλάδα 3ο κόμμα να έρθει η ΧΑ, πράγμα που  θεωρώ ότι αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο, αν σκεφτεί κανείς ότι μπορεί στις δημοσκοπήσεις να υπάρχει ένα ποσοστό που αποκρύπτει ότι θα την ψηφίσει ή γιατί φοβάται ή γιατί ντρέπεται να το δηλώσει .
Σε περίπτωση δε που κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα που θα έρθει πρώτο δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία / ή δεν συμφωνήσει  με κάποιο από τα μικρότερα για σχηματισμό κυβέρνησης, ο μόνος υπαρκτός τρόπος να αποφύγουμε το διεθνές ρεζίλεμα και να ανατεθεί, έστω και για 3 μέρες η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους  ναζιστές, θα είναι να συνεργαστούν  τα δύο μεγάλα κόμματα  παραμερίζοντας τις διαφορές που τους χωρίζουν.
Σε ποσοστό κάτω του 3% και παραμονή εκτός Βουλής φαίνεται ότι θα μείνουν οι ψεκασμένοι Έλληνες παρά τις φαιδρότητες του Χαϊκάλη και της Ξουλίδου.


Το ίδιο φαίνεται θα γίνει και για την ΔΗΜΑΡ του μοιραίου Κουβέλη που ενώ ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες, ότι θα αποτελέσει  ένα ανανεωτικό στοιχείο στην αριστερά, κατάφερε με την αβουλία του να την οδηγήσει στην εξαφάνιση. Με τους ατυχείς χειρισμούς του  οδήγησε την χώρα δύο φορές σε εκλογές που η πλειονότητα του λαού δεν επιθυμούσε τόσο το 2012 όσο και τώρα.


Τέλος, όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, εκτός θα παραμείνει και "αυτή η περιφερόμενη θλίψη με μουστάκι και το ξεχασμένο χρόνια, μαραμένο χαμόγελο της αμηχανίας στα χείλη" όπως με σαρκαστικό τρόπο περίγραψε ο Σταμάτης Φασουλής τον Παπανδρέου .
Ελπίζω οι πληροφορίες που έδωσα σε αυτή την ανάρτηση να σας φανούν χρήσιμες για την επιλογή που θα κάνετε ψηφίζοντας, έτσι ώστε μετά τις εκλογές να μην λέτε καλύτερα να ήμουν κοψοχέρης!



Τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από το δημοσίευμα Τα σενάρια της αυτοδυναμίας του Λάμπρου Σταυρόπουλου

7 σχόλια:

  1. ντροπη αποτελει η πληρης αναξιοκρατια και παρακμη στην οποια μας βυθισαν ολες οι μεταπολιτευτικες κυβερνησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο!
      Όλοι αυτοί που φωτογραφίζονται και περιγράφονται στο ποστ μου ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ της 5-8-2014
      http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/08/blog-post_5.html
      ήδη έχουν αποδείξει ότι η πρωταρχική τους μέριμνα είναι η καταπολέμηση της αναξιοκρατίας αλλά και τα γνήσια εθνικά μας ιδεώδη όπως εκφράζονται από τον Φύρερ της !

      «Χίλια εννεακόσια ογδόντα επτά, σαράντα δύο χρόνια μετά, μετά, με την σκέψη και την ψυχή μας δοσμένη στην Μνήμη του Μεγάλου μας Αρχηγού, υψώνουμε το δεξί χέρι ψηλά, χαιρετούμε τον Ήλιο και με το θάρρος, που μας επιβάλλει η Στρατιωτική μας Τιμή και το Εθνικοσοσιαλιστικό μας καθήκον κραυγάζουμε γεμάτοι πάθος, πίστη στο μέλλον και στα οράματά μας: HEIL HITLER!»
      ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
      (περιοδικό Χρυσή Αυγή, τεύχος 26, Μάης 1987)

      Διαγραφή
    2. Εμεις,το Μιχαλολιακο,για ξοδεμα τον εχουμε,το μαστιγιο του Διος,τον νεο Δημοσθενη.το Λιακο μας τον Κασιδιαρη(το ονομα μιλαμε)γουσταρουμε!

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστω ευγενεστατε! Ηδη αισθανομαι καλυτερα!

      Διαγραφή
    4. Χαίρομαι γιατί πάντα πίστευα ότι καμία νόσος δεν είναι ανίατη!

      Διαγραφή
  2. Οπως πάντα με γνώση και πολύ ψάξιμο. Ψάχνω να βρώ ένα κείμενο σου γείτονα που να μπορώ να σε πιάσω αδιάβαστο..... Πολιτικά διαφωνούμε αλλά μάλλον αυτό αυξάνει το ενδιαφέρον μου να διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον κάθε post που ανεβάζεις. Ευχαριστώ για άλλη μια φορά όσο κι είμαι κουραστικός. Επιμένω Συ.ρι.ζα. Εάν μας κυβερνήσουν πάλι οι Σαμαροβενιζέλοι εκτιμώ ότι πολλοί απο εμάς θα πάμε .....αδιάβαστοι. Να είσαι καλά.
    Γιάννης Στουπής

    ΑπάντησηΔιαγραφή