Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΜΙΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ







Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής είναι από τις πιο βουβές,αλλά ταυτόχρονα και  από τις πιο σημαντικές ,μετά την μεταπολίτευση και ίσως να καθορίσουν για αρκετά χρόνια το μέλλον αυτής της χώρας.
Ένας απρόβλεπτος δε παράγοντας που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα είναι και ο καιρός ιδίως σε περιοχές της χώρας που έχει ισχυρή παρουσία ένα  κόμμα και οι ψηφοφόροι του δεν θα μπορούν να πάνε στις κάλπες.
Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι, από ότι φαίνεται  παρά την πριμοδότηση με 50 έδρες του κόμματος που θα αναδειχθεί πρώτο, κανένα από τα ισχυρότερα δεν έχει πετύχει να αποκτήσει ένα ισχυρό ρεύμα ώστε να αποκτήσει αυτοδυναμία.
Όπως έχω εξηγήσει στο ποστ μου ΠΡΙΝ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ η αυτοδυναμία εξαρτάται ουσιαστικά από το ποσοστό που θα πάρουν τα κόμματα που ΔΕΝ θα συγκεντρώσουν το 3% των ψήφων.


Σε αυτά, από ότι φαίνεται από τις έως σήμερα δημοσκοπήσεις , θα είναι η ΔΗΜΑΡ , ένα κόμμα που ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και με σημαντικό αριθμό αξιόλογων στελεχών της ανανεωτικής αριστεράς .
Η αβουλία όμως και η έλλειψη πολιτικής διορατικότητας του Φώτη Κουβέλη, οδήγησαν στην διασπορά του δυναμικού της ΔΗΜΑΡ  και τον προσωπικό του εξευτελισμό από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα  αναδείχτηκε και ως  ο ουσιαστικός και μοιραίος υπαίτιος  που οδηγήθηκε  η χώρα σε δύο εκλογικές και άκαιρες εκλογικές αναμετρήσεις.


Στον ίδιο δρόμο, χωρίς όμως να αποκλείεται και η έκπληξη, αν τελικά οι οπαδοί του κλειδώσουν τους γέροντες γονείς τους  στα σπίτια τους , φαίνεται να οδηγείται και αυτό το αλλοπρόσαλλο αλάλουμ  των ψεκασμένων Ελλήνων της ΑΝΕΛ που ανέδειξε πολιτικές προσωπικότητες όπως πχ η Ξουλίδου, ο Χαϊκάλης ή η Ραχήλ Μακρή.


Ο τρίτος που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει το 3% είναι ο Παπανδρέου με το Κίνημα, ο άνθρωπος που κατάφερε να καταποντίσει το ΠΑΣΟΚ με το "Λεφτά υπάρχουν", όταν τα ταμεία ήσαν άδεια , μετά την καταστροφική διακυβέρνηση του Καραμανλή του μικρού που είχε εξακοντίσει το χρέος σε δυσθεώρητο ύψος και όταν εκ του λόγου αυτού, φρονίμως ποιών, φρόντισε να εγκαταλείψει την εξουσία πανικόβλητος παριστάνοντας  την σφίγγα μέχρι σήμερα για τα επιτεύγματα του.
Η για λόγους καθαρά προσωπικής του δικαίωσης διάσπαση του πατρικού του κόμματος και δημιουργία νέου, λίγο πριν τις εκλογές, επιβεβαιώνει το  δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού και την αποστολή του στην παρέα των Καρατζαφέρη, Κουβέλη και πιθανώς και Καμμένου.


Το ΠΑΣΟΚ, χλωμή σκιά του παλαιού ισχυρού κόμματος, πληρώνει τις αμαρτίες της σχεδόν 20ετους διακυβέρνησης της χώρας από αυτό, αλλά και από την συγκυβέρνηση με την ΝΔ, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του να έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας και το σημαντικό ποσοστό κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών τύπου Φωτόπουλου που προσχώρησαν σε αυτόν.
Ταυτόχρονα αναπόφευκτα επειδή η φτώχια φέρνει γκρίνια, εκτός από αυτούς που ακολούθησαν τον Παπανδρέου, ένας αριθμός επίσης στελεχών του έχει αποστασιοποιηθεί από αυτό.
Το κωμικοτραγικό δε είναι ότι αρκετοί οπαδοί του θεωρούν πως ταυτίστηκε με την ΝΔ ενώ στην πραγματικότητα έγινε ακριβώς το αντίθετο! 
Η ΝΔ μετά τα Ζάππεια εγκατέλειψε τα αντιμνημονιακά της φληναφήματα και προσγειώθηκε στην σκληρή πραγματικότητα.


Το Ποτάμι εκπροσωπεί  το νέο αίμα στην πολιτική ζωή της χώρας έχοντας  μια αρκετά ασαφή μεν κεντροαριστερή τοποθέτηση αλλά κατεβάζοντας ως  υποψηφίους αρκετά αξιόλογα άτομα, που όμως στην πλειονότητα τους δεν έχουν δοκιμαστεί προηγουμένως στην πολιτική πράξη.
Μένει να διαπιστωθεί στις εκλογές εάν θα επιβεβαιωθεί η δυναμική του, που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις, όπως επίσης και εάν θα εκλεγούν οι πιο αξιόλογοι από τα στελέχη του και αν θα μπορέσει να αποτελέσει ένα τρίτο πόλο ανάμεσα στους δύο πρώτους.
Στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος είναι η ΧΑ και το ΚΚΕ.


Η μεν ΧΑ φαίνεται να διατηρεί τον σκληρό πυρήνα των ακροδεξιών που παλιότερα βρισκόταν στην ΝΔ και το ΛΑΟΣ και προσωπικά πιστεύω, αν και δεν το εύχομαι,  ότι δεν αποκλείεται το ποσοστό της να αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών λόγω της "κρυφής ψήφου".


Το δε ΚΚΕ ,απολίθωμα μιας άλλης εποχής, συνεχίζει με επιμονή και προσήλωση το δόγμα του " όλοι αντάμα και ο ψωριάρης χώρια" έχοντας σαν μοναδικό σκοπό να μαντρώσει τους οπαδούς του για να μην του λακίσουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ όπως έγινε το 2012 που από το 8,5% έπεσε στο 4,5%, περιμένοντας με Ιώβειο υπομονή , όπως οι θρησκευόμενοι την Δευτέρα Παρουσία, την ώρα που με προλεταριακή επανάσταση θα έρθει στην εξουσία.


Η ΝΔ προσπαθεί καταϊδρωμένη να καλύψει την  διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας όμως μάλλον φρούδες ελπίδες ότι θα καταφέρει να αναστρέψει τις προβλέψεις  για πρωτιά, όπως πχ έγινε το 2000 που ενώ στις δημοσκοπήσεις ερχόταν πρώτη και μερικοί ετοίμαζαν μάλιστα και τα κουστούμια τους για υπουργοί, έχασε με διαφορά 1,5%.
Η αποτυχημένη στροφή της προς την άκρα  δεξιά από την εποχή του τελευταίου ανασχηματισμού με την άνοδο σε υπουργικές θέσεις των πιο λαϊκιστών δεξιών στελεχών της αλλά και οι διάφορες ακροδεξιές δηλώσεις του Σαμαρά δεν φαίνεται να φέρνουν  το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Η πολιτική της βασίζεται στην εύλογη  ανησυχία σημαντικού ποσοστού που φοβούνται τι τέξεται η επιούσα των εκλογών αν  επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Στον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια επικρατεί η ακριβώς αντίθετη εικόνα για την επομένη των εκλογών, αν μπορέσει τελικά να σχηματίσει κυβέρνηση.
Εδώ επικρατεί  Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ με αποτέλεσμα να μην έχει αλλάξει τίποτα από τότε που είχα γράψει το ποστ   Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντως άκρως επιτυχής!
Βασίζεται στο παλαιό και δοκιμασμένο απόφθεγμα του μακαρίτη Γεωργίου Παπανδρέου  που είχε πει πως :κανένας δεν έχει πάθει τίποτα από το τάξιμο! και γι΄ αυτό έχει υποσχεθεί στους πάντες τα πάντα, από κατάργηση των μνημονίων, αυξήσεις, προσλήψεις αλλά και παντός είδους παροχές, δυστυχώς μόνο ανάσταση των νεκρών της Αμφίπολης δεν υποσχέθηκε μέχρι στιγμής!
Το μόνο πρόβλημα που είχε  δυσκολία να απαντήσει, στο που θα βρει τα λεφτά, λόγω του ότι η απαντήσεις του τύπου-θα πατάξουμε την φοροδιαφυγή, θα τα βρούμε στην λίστα Λαγκάρντ ή θα τα πάρουμε από τους έχοντες και κατέχοντες- μόνο θυμηδία προκαλούσαν,  λύθηκε από το νέο αγλαές απόκτημα του ΣΥΡΙΖΑ με την ιδιοφυή σκέψη της  να τυπώσουν χρήματα, μιας και η Ρωσία όπως απέδειξε στην Κύπρο δεν δίνει  φράγκο, στην δε Βενεζουέλα οι σύντροφοι παίζουν πλέον ξύλο στα σουπερμάρκετ για να πάρουν κωλόχαρτο!
Με μεγάλο δε σεβασμό στους ψηφοφόρους του ο Τσίπρας όταν του τέθηκε το ίδιο ερώτημα στην διαδικτυακή συνέντευξη έδωσε μια ουσιαστική και αποστομωτική απάντηση  : Επειδή θέλω μια μη-συμβατική συνέντευξη, δε θα απαντήσω στο πού θα βρούμε τα λεφτά!!
Η παγκόσμια, αλλά και στην Ελλάδα,  επιτυχία του Αλχημιστή του Πάουλο Κοέλιο βασίζεται στο ότι πολλοί άνθρωποι κόντρα στην κοινή λογική διακρίνονται για τον μαγικό τρόπο σκέψης, που αποτελεί και την  κεντρική ιδέα του βιβλίου, και πιστεύουν πως όταν θέλεις κάτι όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις!



Έτσι λοιπόν η Ευρώπη και οι δανειστές μόλις δουν τον Τσίπρα συνοδευόμενο από τον Μηλιό, τον Λαφαζάνη και τον Στρατούλη  να πηγαίνουν εκεί και να κρατάνε τα νταούλια έντρομοι θα υποχωρήσουν σε ότι τους πούν αυτοί και θα μας δανείσουν όσα θέλουμε λέγοντας τους , πάρτε όσα θέλετε και όταν κάποτε τα  έχετε μας τα δίνετε πίσω!
Το ωραιότερο δε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει ότι θέλει να μείνει η χώρα στην ΕΕ  αλλά τα μόνα κόμματα που θέλει να συνεργαστεί σε κυβέρνηση είναι το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα οποία και τα δύο είναι από αυτά που διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους -Έξω από  την ΕΕ!
Αν ήμουν θρησκευόμενος θα έλεγα να βάλει ο θεός το χέρι του.
Μιας όμως και δεν είμαι ,θα έλεγα ότι ο εγκέφαλος μετά από σκέψη να οδηγήσει το χέρι σας στο σωστό ψηφοδέλτιο ώστε μετά τις 25 Ιανουαρίου να μην λέτε απογοητευμένοι -καλύτερα να ήμουν "κοψοχέρης"



4 σχόλια:

  1. Ένα εξαιρετικό άρθρο του Νίκου Δήμου με τίτλο "Άσε το θείο… και πιάσε τον Αλέξη!" δημοσιεύτηκε στους; Protagon και λέει τα εξής:

    Εκλογές – Τζόκερ. Εκλογές – καζίνο. Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, παίζει τα ρέστα του.
    Απελπισμένοι παίκτες. Πέντε χρόνια συνέχεια χάνουν. Έφτασε η ώρα; Κλείνουν τα μάτια και με τα δύο χέρια σπρώχνουν ότι έχουν και δεν έχουν μπροστά τους. Βραχνή από την συγκίνηση η φωνή. Μουρμουρίζουν: «Ρέστα».
    Ή ρεφάρουν ή φεύγουν. Από το παιχνίδι, τη χώρα, τη ζωή. Τι είπε ο Βαρουφάκης: «Ε, τότε, αυτοκτονούμε».
    Για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες, αυτές οι εκλογές είναι τζόγος. Ποντάρουν με την ψήφο τους σε μία ελπίδα. Ξέρουν ότι οι πιθανότητες είναι λίγες. Αλλά έχουν κουραστεί. Δεν αντέχουν πια να παίζουν συντηρητικά και να χάνουν λίγο-λίγο ό,τι έχουν και δεν έχουν. Πάνε για όλα ή τίποτα.
    Ο Αλέξης είναι η μεγάλη υπόσχεση. Κι αν του κάτσει; Ο τζογαδόρος λαός, μια ζωή περιμένει «να πιάσει την καλή». Έτσι με τη μία, χωρίς κόπο, χωρίς τον βαρετό και συστηματικό μόχθο του κρυόκωλου προτεστάντη. Με μία φιγούρα, με μία μπραβούρα.
    Εκείνος υπόσχεται πολλά. Το μεγάλο Τζακποτ. Τα μισά να κάνει από όσα λέει, πάλι καλά θα είναι. Κι αν δεν κάνει τίποτα, τι είχαμε – τι χάσαμε; Χαμένοι για χαμένοι…
    «Φέρε μια ζαριά καλή – και για μένα βρε ζωή».
    Ο Αλέξης κλείνει τα μάτια και ρίχνει τα ζάρια. Κι αν του κάτσει; Α, ρε Σόυμπλε, δεν ξέρεις τι χάνεις. Κάθεσαι εκεί – προσθέτεις, αφαιρείς, ξαναπροσθέτεις. Μπακάλικα τεφτέρια. Ενώ με μία ζαριά: «Πάρ’τα Όλα!».
    Ναι, οι περισσότεροι παίκτες ξέρουν το ρίσκο. Ελάχιστοι πια πιστεύουν τις υποσχέσεις. Πολλοί περιμένουν κωλοτούμπες. Αλλά κουράστηκαν, απαυδήσανε. Αυτοί οι συντηρητικοί, εκτός από αφόρητα βαρετοί, είναι και εντελώς αναποτελεσματικοί. Τόσα χρόνια, προσπαθώντας να σώσουν τα μαγαζάκια και την πελατεία τους, δεν έκαναν τίποτα. Ούτε μεταρρυθμίσεις, ούτε αλλαγές – μόνο φόρους και περικοπές. Ο άλλος υπόσχεται τον πρώτο λαχνό. Σε όλους.
    Γίνεται ο πρώτος λαχνός σε όλους; Δεν γίνεται! Αλλά αξίζει η στιγμή της ελπίδας. Δεν έχεις και εναλλακτικές.
    Τζογαδόροι Έλληνες: - Ρέστα! – Τα βλέπω!

    «Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα…».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To Ποταμι? ..νεο αιμα? Τοση οξυδερκεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Ποτάμι είναι το κόμμα με τους περισσότερους νέους στην πολιτική ζωή υποψηφίους, επίσης δε το μόνο που συμμετέχει για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές.

      Διαγραφή
  3. Ένα εξαιρετικό άρθρο σχετικά με το ποιους πρέπει να ψηφίζει κανείς είναι το Το πουλί σου και την ψήφο σου... της Ρέας Βιτάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή