Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ





Είναι γνωστό το ανέκδοτο με τον λαγό που υπερηφανευόταν πως πήδηξε το λιοντάρι, μέχρι που όταν αυτό πήγε και τον βρήκε με άγριες διαθέσεις, το μόνο που βρήκε να πει σαν δικαιολογία ήταν :
Λέμε και καμία μαλακία για να περνάει η ώρα!
Έτσι και η παραπάνω γελοιογραφία λέει περισσότερα από όσα ένα κείμενο μιας σελίδας.
Έτσι λοιπόν όταν είσαι στην αντιπολίτευση μπορείς να λες ότι θέλεις σαν τον Στρατούλη : Θα σκίσουμε το μνημόνιο στην αυλή της Βουλής! ή σαν το Λαφαζάνη να μιλάς για μονομερή διαγραφή του χρέους συνολικά!(από το 6:25΄) η να λες σαν το Τσίπρα  Εμείς με τη τρόικα δε συγκυβερνάμε. 



Όταν όμως βρίσκεσαι πλέον μπροστά στο στόμα του λιονταριού καταφεύγεις , όπως γράφει ο Δημοσθένης Κούρτοβικ στην διαχρονική  δεινότητα των Ελλήνων στην ρητορική διευθέτηση των πραγμάτων που καταπλήσσει τους ξένους μελετητές του πολιτισμού μας.
Αναφέρει δε σαν κλασσικό παράδειγμα την έλευση κατακαλόκαιρο στην Αθήνα, του Δημήτριου του Πολιορκητή (κάτι σαν Σόιμπλε της εποχής) που απαιτούσε ντε και καλά να μυηθεί στα Ελευσίνια Μυστήρια.
Όμως τα Ελευσίνια Μυστήρια τελούνταν το φθινόπωρο, τον μήνα Βοηδρομιώνα.
Ο Δημήτριος όμως βιαζόταν γιατί ήθελε να συνεχίσει την εκστρατεία του οπότε οι αντίστοιχοι Συριζαίοι  της εποχής πάραυτα βρήκαν την λύση.
Μετονόμασαν τον τρέχοντα μήνα σε Βοηδρομιώνα και έτσι ο στρατηλάτης μυήθηκε και το πρόβλημα λύθηκε!


Έτσι και σήμερα το Μνημόνιο το σχίσαμε στην αυλή της Βουλής, ονομάζοντας το  "Συμφωνία" , την  παραμονή του και την παράταση του μέχρι να γίνει αξιολόγηση την βαφτίσαμε "γέφυρα",(ελπίζω να μην έχει την τύχη του γεφυριού  της Πλάκας) και με την  Τρόικα δεν συγκυβερνάμε  γιατί τώρα πια αυτοί που θα ελέγχουν θα είναι οι "θεσμοί"


Η συνταγή είναι απόλυτα δοκιμασμένη και επιτυχής για λαϊκή κατανάλωση και όπως γράφει και ο Κούρτοβικ :
Πόσοι από τους πασόκους  που ούρλιαζαν κάποτε στους δρόμους "Εξω οι βάσεις του θανάτου" διαμαρτυρήθηκαν όταν οι βάσεις έμειναν φεύγοντας;
Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώην ακραιφνείς πασόκοι  συνδικαλιστές του Δημοσίου;
Όμως οι μετονομασίες της πραγματικότητας θα έχουν αναπόφευκτα και συνέχεια.
¨Ηδη ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια και τη χρεοκοπία, που όπως είπε, "μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό".



Όπως όμως μπορεί  να διαπιστώσει κανείς από τα παραπάνω ,το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού έγινε όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ και υπουργός της και σημαντικός υπεύθυνος για την διόγκωση του χρέους με τους 865.000 διορισμούς, ο προταθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ επίσης το ίδιο διάστημα που 4πλασιάστηκε ο δανεισμός της χώρας, το έτερον ακροδεξιό ήμισυ της κυβέρνησης συμμετείχε και αυτός στο υπουργικό συμβούλιο.


Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε με ποιά "δημιουργική ασάφεια", σύμφωνα με τον νεόκοπο Βαρουφάκειο ορισμό, θα μπορέσουν να θεωρήσουν υπεύθυνες τις κυβερνήσεις που βρέθηκαν μπροστά σε ένα τεράστιο χρέος και υπέγραψαν τα μνημόνια  και όχι εκείνη της ΝΔ που ουσιαστικά τα είχε δημιουργήσει.


Το πιθανότερο όμως είναι ότι λόγω του ότι ένα νέο μνημόνιο είναι επί θύρας τελικά  η ιστορία αυτή θα παραπέφτει  "ες τας ελληνικάς καλένδας"
Ήδη έμμεσα το έχει εξαγγείλει στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ  ο  Δραγασάκης:  «στις διαπραγματεύσεις που κάναμε μας οδηγούσαν σε εκβιασμό. "Η υπογράφετε νέο μνημόνιο η χρεοκοπείτε"», και προσέθεσε ότι «η μεταβατική συμφωνία είναι προωθητικός συμβιβασμός. Κερδίσαμε χρόνο».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου