Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ





Όπως διαβάζω στο ΒΗΜΑ στο πρόσφατο Βιομηχανικό Συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΕΒ με θέμα «Ισχυρή βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές» αναδείχθηκαν τρία κύρια συμπεράσματα.

-Το πρώτο και σημαντικότερο συμπέρασμα ήταν ότι στην Ελλάδα καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μια ιστορικά πρωτοφανής και μοναδική στον ευρωπαϊκό χώρο αποεπένδυση η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμβατικά εργαλεία πολιτικής. Κάθε χρόνο απαξιώνονται περίπου 14 δισ. ευρώ παγίων επενδεδυμένων κεφαλαίων που δεν αναπληρώνονται με νέες επενδύσεις.

-Το δεύτερο μήνυμα του Συνεδρίου ήταν ότι για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα να αλλάξει χρειάζεται πολλές και καλές επενδύσεις σε δραστηριότητες με εξαγωγικό κυρίως προσανατολισμό και υψηλότερη τεχνολογική αξία. Σε δραστηριότητες, δηλαδή, όπου παραδοσιακά υστερούμε και συνδέονται άμεσα με τη βιομηχανική παραγωγή.

-Το τρίτο συμπέρασμα ήταν ότι οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να  είναι  πρωτίστως ιδιωτικές. Οι δημόσιοι πόροι δεν αρκούν για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας και κατ' επέκταση της οικονομίας.


Μήπως μπορεί κανείς να θυμηθεί έστω και μια ιδιωτική επενδυτική προσπάθεια , που να μην πολεμήθηκε από  τον ΣΥΡΙΖΑ πριν την διακυβέρνηση της χώρας από αυτόν αλλά και μετά;
Έπρεπε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας να ρίξει ένα γερό χαστούκι στις ιδεοληψίες του Σκουρλέτη για να πάρει την άδεια να συνεχίσει τις εργασίες της η Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική ενώ αντίστοιχη περίπτωση ήταν οι γελοιότητες του Δρίτσα με την Cosco για να μην θυμηθούμε τον Μπαλτά που ανακάλυψε αρχαία στην περιοχή Αφάντου και πάγωσε την επένδυση εκεί, το Ελληνικό, τα αεροδρόμια  και μια σωρεία από άλλες επενδύσεις που συστηματικά πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ.



Η ιδεοληψία από την οποία κατέχονται πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα έρθουν κάποιοι περίεργοι επενδυτές, όπως πχ ο μακαρίτης ο Τσάβες ή οι Σύροι πρόσφυγες κατά Μάρδα !!, οι οποίοι θα επενδύσουν  τα λεφτά τους στην Ελλάδα, θα κερδίσουμε εμείς από την επένδυση και αυτοί βέβαια θα χάσουν!




Με μια φράση του, ό όχι και τόσο συμπαθής Βγενόπουλος τα λέει όλα:
Δεν υπάρχουν κακοί κερδοσκόποι, όπως επίσης επειδή χρησιμοποιούμε τη λέξη κερδοσκόπος, έχετε ακούσει ποτέ να υπάρχει η λέξη χασοσκόπος;
Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας ο πάντα έγκυρος στα γραφόμενα του  Γιάννης Μαρίνος, στο άρθρο του  Έχουν γνώση οι φύλακες ή μόνο αυταπάτες; μας πληροφορεί τι γίνεται σε αντίθεση με μας στην γειτονική μας Τουρκία.


 Όπως πληροφορείται ο αναγνώστης της εφημερίδας «Φλόγα της Μακεδονίας» (Ιανουάριος - Μάρτιος 2016), το κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ύψους 5,9 δισ. δολαρίων, που εξαγγέλθηκε πρόσφατα στην Τουρκία θα αναλάβουν να υλοποιήσουν σχεδόν στο σύνολό του (4,5 δισ.) εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες. Μια απλή σύγκριση με την ανυπαρξία μιας έστω και στοιχειωδώς υπολογίσιμης βιομηχανικής υποδομής στη χώρα μας προκαλεί κατάθλιψη και βαριά ανησυχία. Σκεφθείτε ότι, ενώ εμείς μετά βίας παράγουμε κάποια πυρομαχικά και στρατιωτικά οχήματα, η Τουρκία αναπτύσσει παραγωγή ακόμη και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και άρχισε τη ναυπήγηση ελικοπτεροφόρου - αεροπλανοφόρου που θα φέρει και επτά αμερικανικά αεροσκάφη F-35B σταθερής απονήωσης - προσνήωσης (ως το 2018 θα έχει παραλάβει 100 τέτοια πολεμικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ). Εμείς εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην τρίτη γενιά μαχητικών αεροσκαφών, ενώ η τουρκική αεροπορία σε λίγους μήνες θα εντάξει στο δυναμικό της τα πρώτα μαχητικά πέμπτης γενιάς! Η «Φλόγα της Μακεδονίας» (υπεύθυνος ο μαχητικός αντιστράτηγος ε.α. Ναούμ) μας πληροφόρησε ότι το ημέτερο ΓΕΑ προσπαθεί να προωθήσει την προμήθεια νέων αεροσκαφών, την αναβάθμιση των Mirage και F-16 που διαθέτουμε με ραντάρ το οποίο εντοπίζει τα «αόρατα» αεροσκάφη και την αγορά μεταχειρισμένων F-15. Σχέδια όμως για το απώτερο μέλλον, ελλείψει χρημάτων.


Για να παρηγορηθούμε όμως αντί για όπλα και επενδύσεις εμείς έχουμε στο πλευρό μας ολόκληρους αρχηγούς κρατών με τους οποίους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενισχύει την άμυνα της χώρας, το Άγιο Φως, τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας και το υπερόπλο την Παναγία του Σουμελά!

6 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον το άρθρο του Βήματος της Κυριακής (22.5.16)για τη Μαριάνα Ματσουκάτο, του Γιάννη Παλαιολόγου, "Ο Δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμβιώνουν".Η ξαδέρφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μόνο ο ακαδημαϊκός τίτλος της Ματσουκάτο , καθηγήτρια Οικονομικών της Καινοτομίας, μας δείχνει τους νέους ορίζοντες που εξελίσσονται οι οικονομικές επιστήμες.
      Η συνέντευξη αυτή υπάρχει εδώ.

      Διαγραφή
  2. ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ? ΕΧΕΙς ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΦΙΛΕ ΜΟΥ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα μου αρέσει να διαβάζω σχόλια, σαν το δικό σου, που αντικρούουν με στοιχεία όσα γράφω ή όσα έχουν δημοσιευτεί στον τύπο .
      Βέβαια για να αντικρούσει κανείς τα αληθή γεγονότα πρέπει να έχει ξεφύγει από την εικονική πραγματικότητα που προσφέρει η ενημέρωση της κ. Γεροβασίλη ή η ΑΥΓΗ....

      Διαγραφή
    2. Κάτσε γιατρέ γιατί τα έχεις κάνει λίγο σαλάτα.

      Στην αρχή λες ότι το συνέδριο του ΣΕΒ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε "επενδύσεις σε δραστηριότητες με εξαγωγικό κυρίως προσανατολισμό και υψηλότερη τεχνολογική αξία" και μετά κατηγορείς την κυβέρνηση ότι πολεμά επενδύσεις όπως των ορυχίων στη Χαλκιδική ή της ΚΟΣΚΟ ή του Ελληνικού. Καμιά από αυτές τις επενδύσεις δεν είναι "σε δραστηριότητες με εξαγωγικό κυρίως προσανατολισμό και υψηλότερη τεχνολογική αξία". Πολέμησε η κυβέρνηση καμιά τέτοια επένδυση και δεν το ξέρω;

      Και μετά γράφεις "στην Τουρκία θα αναλάβουν να υλοποιήσουν σχεδόν στο σύνολό του (4,5 δισ.) εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες" που αν δεν κάνω λάθος ακούγεται σαν δημόσια επένδυση. Θυμίζουν για την ακρίβεια αυτές που έκαναν κυβερνήσεις του παρελθόντος με υμέτερους "επιχειρηματίες" (ραντιέρηδες τους λέω εγώ) ενώ αναφέρεις στην αρχή ότι "οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να είναι πρωτίστως ιδιωτικές. Οι δημόσιοι πόροι δεν αρκούν για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας και κατ' επέκταση της οικονομίας".

      Όσο για το άρθρο του Μαρίνου, είναι κατά τη γνώμη μου κακό και εκτός τόπου και χρόνου. Αλλά εσένα σε είχα για πιο συγκροτημένο.

      Διαγραφή
    3. Μάλλον εσύ τα έχει κάνει σαλάτα, με το "κατ΄αρχήν λες" και μετά με το "Και μετά γράφεις" όταν και τα δύο κείμενα με μπλέ γράμματα δεν είναι δικά μου αλλά μεταφορά από κείμενα αυτών που παραπέμπω στα αντίστοιχα λινκ.
      Όσο για τις επενδύσεις μπορείς να μου πεις έστω ΜΙΑ που πρότεινε και προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από αυτές που κλαίγοντας υπέγραψαν ο Σπίρτζης, ο Δρίτσας και ο Σκουρλέτης έχοντας τις πολεμήσει μέχρι να υπογράψει ο Τσίπρας το 3ο μνημόνιο;
      Όσο για το άρθρο του Μαρίνου μπορεί να μην σου αρέσει για τις αλήθειες που αναφέρει, αλλά οι "ραντιέρηδες" της Τουρκίας όπως τους αποκαλείς,θα βάλουν τα 4,5δις από τα 5,9δις του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας τους.
      Αλλά στα συριζέϊκα μυαλά όποια βάζουν κεφάλαια σε επενδύσεις είναι ραντιέρηδες και κερδοσκόποι αντί οι άθλιοι να είναι χασοσκόποι!

      Διαγραφή