Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-Δ΄ ΣΛΟΒΕΝΙΑ (ΜΠΛΕΝΤ-ΣΠΗΛΑΙΑ ΠΟΣΤΟΪΝΑ-ΠΙΡΑΝ)




1-ΜΠΛΕΝΤ


Την επόμενη μέρα μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη όταν επισκεφτήκαμε μια πανέμορφη λίμνη, 50 κμ από την Λουμπλιάνα, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, την  Bled.
Έχει μήκος πάνω από 2 χιλιομ., πλάτος 0,5-1 χιλιομ. και το καλοκαίρι η θερμοκρασία του νερού φτάνει τους  25 °C ενώ τον χειμώνα παγώνει και είναι κατάλληλη για παγοδρομίες, οπότε είναι αυτονόητη η τουριστική της ανάπτυξη ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα.




Το μεσαιωνικό κάστρο του Bled είναι το παλιότερο κάστρο της Σλοβενίας και σήμερα αποτελεί από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές ατραξιόν της χώρας.



Στην λίμνη υπάρχει και ένα μικρό νησάκι με την εκκλησία της Κοίμησης του Θεοτόκου στην οποία γίνονται συχνά γάμοι. Πριν την εκκλησία υπήρχε στο νησί ναός της σλαβικής θεότητας της αγάπης και της γονιμότητας Živa. Το νησί έχει 99 σκαλοπάτια. Υπάρχει μια τοπική παράδοση στους γάμους που γίνονται εκεί ο γαμπρός να ανεβάζει στα χέρια την νύφη και η νύφη πρέπει να καταφέρει (αρκετά δύσκολο για πολλές!) να παραμείνει σιωπηλή! 

2- ΣΠΗΛΑΙΑ ΠΟΣΤΟΪΝΑ










Από την ήπια ομορφιά της λίμνης βρεθήκαμε στην συνέχεια στην άγρια και απόκοσμη ομορφιά ενός από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης, τα σπήλαια Ποστόινα με μήκος 24χιλιομ, δημιούργημα του υπόγειου ποταμού Pivka. Επισκέψιμα για το κοινό είναι 5,5 χιλιομ.
Τα σπήλαια ανακαλύφτηκαν τον 17ο αιώνα και αρκετά νωρίς, από το 1819 αξιοποιήθηκαν τουριστικά, ενώ από το 1884 ηλεκτροφωτίστηκαν πριν ακόμα αποκτήσει ηλεκτροφωτισμό η Λουμπλιάνα!


Είναι τα μοναδικά σπήλαια στα οποία υπάρχει τρενάκι με το οποίο πηγαίνεις 3,5 χιλιομ. Μέσα στο σπήλαιο, περπατάς άλλο 1,5 χιλιομ.  και επιστρέφεις ξανά με το τραίνο.
Το τραινάκι τοποθετήθηκε το 1872 και αρχικά το έσπρωχναν οι οδηγοί ενώ μετά τις αρχές του 20ου αιώνα τοποθετήθηκε ατμομηχανή που αντικαταστάθηκε το 1945 με ηλεκτρική μηχανή.


Στο σπήλαιο υπάρχουν μοναδικής ομορφιάς σταλακτίτες και σταλαγμίτες με διαφορά χρώματα ενώ σε διάφορα μέρη υπάρχουν και μεγάλα ανοίγματα, όπως η αίθουσα του Κονσέρτου που διαθέτει και εξαιρετική ακουστική για συναυλίες εκεί.
Στα σπήλαια ζει και ένα  είδος τυφλής αμφίβιας «σαλαμάνδρας» , που μπορεί να ζήσει 100 χρόνια και να παραμείνει χωρίς τροφή έως και 12 χρόνια!




3-ΠΙΡΑΝ


Φτάνοντας το απόγευμα στις ακτές της Αδριατικής επισκεπτόμαστε μια μικρή, αλλά πολύ όμορφη πόλη, με μεσαιωνική αρχιτεκτονική και γι΄αυτό και πόλο έλξης πολλών τουριστών, το Πιράν.
Η πόλη λόγω της θέσεως της άλλαξε πολλά αφεντικά. Μέχρι το 1797 ανήκε στην Δημοκρατία της Βενετίας, μετά μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην αυτοκρατορία της Αυστρίας, με ένα διάλλειμα (1806-14) που βρέθηκε στην Ναπολεόντιο Αυτοκρατορία. Από το τέλος του Α΄ μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου μαζί με την γειτονική Τεργέστη ανήκε στην Ιταλία για να καταλήξει τελικά στην Γιουγκοσλαβία.










Τόσο οι Βενετσιάνοι όσο και οι Αυστριακοί έχουν αφήσει τα ίχνη της παρουσίας τους στην αρχιτεκτονική της πόλης, σε ορισμένα δε σημεία της είναι εμφανή και τα τείχη που την προστάτευαν από τις οθωμανικές εισβολές.
Η κεντρική πλατεία του Πιράν φέρει το όνομα του γεννημένου σε αυτήν βιολιστή και συνθέτη  Giuseppe Tartini και βέβαια στην πλατειά  υπάρχει και το άγαλμα του από το 1896.





Στον λόφο πάνω από την πόλη δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του 1614. Το καμπαναριό της εκκλησίας είναι αντίγραφο του καμπαναριού της εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στην Βενετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου