Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ……




Έγραφε πριν 26 χρόνια, μεταξύ άλλων ο Νίκος Δήμου:
Μα δεν έχει κανείς καταλάβει πως το θέμα έχει κλείσει; Το όνομα πια καθιερώθηκε και είναι αυτό που δεν θέλαμε. Και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, θα παραμείνει. Σιγά το contra omnes! Σιγά μην αλλάξουν παγκόσμια όλοι οι χάρτες, οι εγκυκλοπαίδειες, οι γεωγραφίες. Μακεδονία θα τη λένε, όπως εμάς μας λένε Γραικία (Greece, Grèce, Griechenland) κι ας προσπαθούμε δεκαετίες τώρα να καθιερώσουμε το Hellas. ….Το πολύ-πολύ, σε μερικές αναφορές, αν καταλήξουμε στο «Βόρεια Μακεδονία», να μπαίνει ένα Β. μπροστά στο επάρατο…..
Η Ελληνική Μακεδονία είναι Ελληνική, όχι λόγω Μεγαλέξανδρου, Βεργίνας, Αριστοτέλη, κ.λπ. - αλλά διότι κατοικείται από Ελληνες. (Αλλιώς θα έπρεπε και η Σικελία - Magna Grecia - να είναι Ελληνική.).


Με την κυβερνητική αλλαγή στην FUROM το θέμα ξαναήλθε στο προσκήνιο και ο Τσίπρας θεώρησε πως του δίνεται η ευκαιρία αφ΄ενός  να λύσει ένα χρονίζον πρόβλημα και αφ΄ετέρου,  με την εκμετάλλευση του, να διεμβολίσει την  ΝΔ  λέγοντας "Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008".
Προσπάθησε αφ΄ενός δηλαδή να οικειοποιηθεί την πολιτική παράδοση του Κώστα Καραμανλή ("θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008") και ταυτόχρονα  να πιέσει τη ΝΔ να πάρει ξεκάθαρη θέση, αποξενώνοντας είτε την "πατριωτική δεξιά" (αν τοποθετούταν καθαρά υπέρ της σύνθετης ονομασίας), είτε τους καραμανλικούς και τους φιλελεύθερους (αν κρατούσε απορριπτική στάση).


Τελικά κατάφερε η μεν ΝΔ να οχυρώνεται πίσω από την εύλογη θέση «πες μας τι προτείνει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» ο δε εταίρος του   στην κυβέρνηση να βρίσκει την ευκαιρία να πουλάει πατριωτισμό στο κοινό του  για να διασωθεί σε επερχόμενες εκλογές, κοινό που αποδείχτηκε στην συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης δεν είναι ευκαταφρόνητο και πολλοί πολέμαρχοι όπως ο στρατηγός προσβλέπουν σε αυτό. «Ναι! Είναι τρελός ο στρατηγός!» απαντούσε στα πλήθη, ο «ριψάσπις» στρατηγός  (δικός του ο παρατονισμός) .Με τον νεόκοπο πολέμαρχο ασχολείται ο Γ.Καρελιάς στο άρθρο του Στρατηγέ αφιππεύσατε!
Αλλά και ο άλλος ογκόλιθος της πολιτικής μας ζωής, ο Λεβέντης δεν έχασε την ευκαιρία του να προβληθεί και αυτός ως Μακεδονομάχος.  Ουσιαστικά μόνο το Κίνημα Αλλαγής, ο Σταύρος Θεοδωράκης και το ΚΚΕ που βέβαια έχει από το παρελθόν  χεσμένη την φωλιά του, έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Η εξωτερική όμως πολιτική της χώρας δεν μπορεί να γίνεται από λαϊκιστικά σωματεία, μητροπολίτες, ποδοσφαιρικά σωματεία, απόστρατους στρατηγούς  ή την Χρυσή Αυγή αλλά από την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας που πρέπει να έχει υπεύθυνες,  σοβαρές και ενιαίες  θέσεις.
Αντί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ πριν να αρχίσει τις κομματικές αντιπαραθέσεις  για το όνομα, που λίγο πολύ είναι κάποιο από τα προτεινόμενα από τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, αυτό που θα έπρεπε να κάνει τώρα που έχασε την εξουσία, μετά από μια δεκαετία,  ο παρανοϊκός  Γκρούεφσκι θα ήταν να συζητήσει με τον αντίστοιχο πρωθυπουργό τον τρόπο του να εξαλείφουν οι αλυτρωτικές αναφορές  στο σύνταγμα της FUROM. Αυτές μπορεί να τις διαβάσει κανείς σε ένα  ενδιαφέρον άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.


Ευτυχώς απ΄ότι φαίνεται από  το χθεσινό  κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός  ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας δείχνει διατεθειμένος  να απομακρυνθεί από τις καπηλείες του παρελθόντος περί δήθεν συνεχιστών του Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ ταυτόχρονα   δήλωσε ότι "Δεν έχουμε αλυτρωτικές  βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας"
Ας ελπίσουμε πως θα επικρατήσει η κοινή λογική και στις δύο χώρες και θα απομονωθούν όλα αυτά τα παρδαλά λαϊκίστικα στοιχεία που παρασύρουν ένα μέρος του κόσμου να ελπίζει σε ανέφικτες λύσεις ή και να πιστεύει ακόμα και σε παρανοϊκές προφητείες τύπου ΠαϊσιουΤην Πόλη θα μας την δώσουν οι Ρώσοι!
Χωρίς βέβαια κανείς από τους υπερπατριώτες να κάνει την απλή σκέψη  αν μας  την δώσουν, τα 15 εκατομμύρια Τούρκους τι θα τα κάνουμε; (!!!)   







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου