Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Α-ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΟΜΑΝ- Μερικές σύντομες πληροφορίες.




Παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε σκοπό να ταξιδεύσουμε κάπου αυτά  τα Χριστούγεννα, από κεκτημένη συνήθεια έριξα μια ματιά στα ταξίδια που γίνονται αυτές τις μέρες. Εκεί λοιπόν είδα για ένα 8μερο ταξίδι για μια χώρα που δεν είχα ξαναδεί να γίνεται στο παρελθόν, το Ομάν! Η εποχή για ταξίδι εκεί είναι ιδανική, γιατί οι θερμοκρασία είναι γύρω στους 24-26 βαθμούς με ακραία όρια το 29-18, λίγο πολύ όσο και στην Αθήνα εκείνες τις μέρες. Η απόφαση ελήφθη ταχύτατα συναινούντων επίσης μάνας, κόρης και κουνιάδας. Συγγενείς και φίλοι όταν άκουσαν για το Ομάν άρχισαν τα γνωστά: που θα πάτε εκεί δεν φοβάστε;
Εύλογη η φοβία των αγνοούντων την πραγματικότητα γιατί δεν γνωρίζουν πως ο πιθανός κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσεις στο  Ομάν είναι περίπου ίδιος με αυτόν στη Ελλάδα!  Στον παγκόσμιο δείκτη ειρήνης  το Ομάν βρίσκεται στην θέση 69 όταν αντίστοιχα η  Γαλλία είναι στην 60, η  Κύπρος στην 63 και η Ελλάδα στην 65. Αντίστοιχα  στην λίστα με τις πιο επικίνδυνες για τους τουρίστες  χώρες, στις οποίες στην πρώτη θέση βρίσκεται το Αφγανιστάν, στην 10η βρίσκεται η Ρωσία, ενώ το Ομάν είναι στην 94η και η Ελλάδα στην 100η.
Πράγματι όλες τις μέρες που βρεθήκαμε εκεί δεν αισθανθήκαμε κανένα φόβο για κλοπές, είναι χαρακτηριστικό δε το  ότι στα σπίτια τους δεν υπάρχουν κάγκελα στα παράθυρα.  Το ΑΕΠ της χώρας είναι υψηλό 17.128 δολ όταν στην Ελλάδα αντίστοιχα είναι 18.637 και στην Κύπρο 25.380.  
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της χώρας είναι η απόλυτη καθαριότητα!
Όπου και να πήγαμε δεν είδαμε να υπάρχει ούτε ένα  χαρτάκι πεταμένο κάτω. Το ίδιο καθαρές ήσαν και οι λευκές καλοσιδερωμένες κελεμπίες των ανδρών που ήσαν σαν μόλις να τις έχουν πάρει από το καθαριστήριο.



Δεν υπάρχουν ζητιάνοι και ούτε είδαμε πουθενά προχειροκατασκευές ή φτωχοσυνοικίες. Όλα τα σπίτια ακόμα και στα χωρία ήσαν κατασκευές λίγων ετών.
Η εικόνα του σημερινού Ομάν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον σουλτάνο Qaboos bin Said al Said που είχε σπουδάσει στην Αγγλία. Είναι ο μονάρχης με την μεγαλύτερη θητεία στην Μέση Ανατολή και την τρίτη στον κόσμο, μετά την Ελισάβετ της Αγγλίας και τον Σουλτάνο του Μπρουνέϊ.


Αυτός το 1970 ανέτρεψε με αναίμακτο πραξικόπημα τον πατέρα του και τον ξαπέστειλε στην Αγγλία, κατέστειλε την αριστερή εξέγερση στην χώρα του με τη βοήθεια δυνάμεων από το Ιράν, την Ιορδανία, το Πακιστάν και την Αγγλία ενώ ταυτόχρονα εκσυγχρόνισε τη διοίκηση του κράτους και εισήγαγε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις δίνοντας επίσης μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση, την υγεία και την ευημερία του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ανέλαβε έθεσε εκτός νόμου την υπάρχουσα μέχρι τότε δουλεία!


Μέχρι το 1970 η χώρα είχε 3 σχολεία με λιγότερους από 1000 μαθητές ενώ σήμερα έχει σχολείο σε κάθε χωριό και ένα πλήθος από ανώτερα και ανώτατα ιδιωτικά και κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα να συμπληρώνει την βασική εκπαίδευση το 99% των νέων και το 87% των ενηλίκων να είναι πλέον εγγράμματοι.


Το 1970 υπήρχαν μόνο 7 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου στην πρωτεύουσα, ενώ σήμερα υπάρχει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο 25.000 χιλιομέτρων στο οποίο κυκλοφορούν οχήματα σύγχρονης τεχνολογίας συνήθως μεγάλου κυβισμού ιδίως όσα είναι 4Χ4.
Αυτό δεν σημαίνει πως στην έρημο έχουν εγκαταλείψει τα παραδοσιακά μέσα μεταφοράς!



Το 2000 το 99% του πληθυσμού είχε πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες  και το δωρεάν σύστημα υγείας του Ομάν κατατάχθηκε στον αριθμό 8 από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Απαγορεύεται επίσης στους γιατρούς να κάνουν κλειτοριδεκτομές σε ιατρικές υπηρεσίες.
Το 2010, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών κατέταξε το Ομάν ως το πρώτο έθνος σε ανάπτυξη κατά τα προηγούμενα 40 χρόνια.
Η οικονομική ανάπτυξη διαπιστώνεται και από τον αριθμό των ξένων εργατών στο Ομάν που φτάνουν να είναι τα 1,76 εκατομ από τα 4 εκατ. του πληθυσμού. Εδώ μπορεί να δει κανείς τους υψηλούς  μηνιαίους μισθούς για διάφορα επαγγέλματα.  
Η μαντίλα δεν είναι υποχρεωτική στο Ομάν αλλά υπάρχει και μια μειοψηφία γυναικών που φορούν μπούργκα, η οποία όμως απαγορεύεται σε όσες δουλεύουν σε δημόσιες υπηρεσίες που αποτελούν και το 1/3 των υπαλλήλων. Δύο γυναίκες έχουν εκλεγεί σε μια εκλεγμένη από τον λαό Συμβουλευτική επιτροπή και το 2004 διορίστηκε από τον Σουλτάνο και η πρώτη γυναίκα Υπουργός στην θέση της Εθνικής Αρχής Βιομηχανικής Χειροτεχνίας.
Επιτρέπεται η οδήγηση στις γυναίκες αλλά δεν μπορούν να συνάψουν στεγαστικά δάνεια και τα διαζύγια όπως και τα κληρονομικά καθορίζονται από την σαρία. Επίσης οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία όσων φοιτούν στα Πανεπιστήμια.
Από το 2008, οι γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα ιδιοκτησίας με τους άνδρες και από το 2010 οι γυναίκες μπορούν να παντρευτούν χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων.
Βέβαια ο Σουλτάνος είναι απόλυτος μονάρχης και από αυτόν εξαρτάται όλη η νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία. Είναι επίσης επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Υπουργός Άμυνας, Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας.
Ο σουλτάνος Qaboos, που απ΄ότι φαίνεται είναι δημοφιλής στην χώρα του, δυστυχώς πάσχει από το 2015 από καρκίνο του εντέρου και είναι πλέον ετοιμοθάνατος. Είχε παντρευτεί δύο φορές αλλά δεν έχει αποκτήσει διάδοχο. Το όνομα του διαδόχου του το έχει γράψει σε ένα βιβλίο το οποίο θα ανοιχτεί μετά τον θάνατο του.
Ελπίζω μετά τον θάνατο του ο διάδοχος του να είναι το ίδιο ικανός και φιλοπρόοδος σαν τον Qaboos και να μην αρχίσει έτσι κάποια διαμάχη για την διαδοχή του με αποτέλεσμα αντί για πρόοδο να έχουν οπισθοδρόμηση, όπως  γίνεται δυστυχώς σε τέτοια κράτη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 12-1-2020
Στις 11-1-2020 πέθανε ο σουλτάνος Qaboos. Σχετικά γράφω στο Δ΄-ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΟΜΑΝ-αΜασκάτ



1 σχόλιο: