Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Δ΄-ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΟΜΑΝ-αΜασκάτ




Την επομένη των Χριστουγέννων βρισκόμαστε στο Μασκάτ όπου και μας υποδέχεται ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο ξενοδοχείο!
Το Μασκάτ είναι η πρωτεύουσα του Ομάν και είναι μια τελείως σύγχρονη πόλη με κοντά 1,5 εκ κατοίκους που καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση 3,500 km. Από τον 1ο αιώνα ήταν εμπορικό κέντρο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.



Η μεταμόρφωση  του Μασκάτ ξεκίνησε αφ΄ ότου ανέλαβε την εξουσία ο νέος Σουλτάνος της χώρας.
Μεταξύ των έργων που έκανε είναι και το μεγάλο Τζαμί που μετά το 1993 κατασκευάστηκε μέσα σε 6,5 χρόνια. Το τζαμί και οι χώροι που το περιβάλλουν καταλαμβάνουν 40.000τμ. και είναι ένα κομψοτέχνημα από αισθητικής πλευράς.







Το εξωτερικό πλακόστρωτο έδαφος μπορεί να χωρέσει 8000 προσκυνητές και υπάρχει πρόσθετος χώρος στην εσωτερική αυλή και στους διαδρόμους, συνολικής  χωρητικότητας μέχρι 20.000 προσκυνητές.






Η κύρια αίθουσα προσευχής είναι τετράγωνη  74,4  επί 74,4 μέτρα με τον κεντρικό θόλο της  σε ύψος 50 μέτρων  πάνω από το πάτωμα. Ο θόλος και ο κύριος μιναρές (90 μέτρα) και οι τέσσερις πλευρικοί μιναρέδες (45,5 μέτρα) είναι τα κύρια οπτικά χαρακτηριστικά του τζαμιού. Η κύρια αίθουσα μπορεί να χωρέσει πάνω από 6500 πιστούς, ενώ η αίθουσα των γυναικών μπορεί να φιλοξενήσει 750 γυναίκες . Το χαλί της κύριας αίθουσας ήταν το μεγαλύτερο μονοκόμματο χαλί στον κόσμο μέχρι ο που Σείχης του Αμπού Ντάμπι να κατασκευάσει ένα μεγαλύτερο, Έχει μέγεθος 60Χ70 μέτρα , ζυγίζει 21 τόνους, έχει 1,700,000,000 κόμπους και σε αυτό υπάρχουν 28 χρώματα από φυσικές βαφές.


Ο κεντρικός πολυέλαιος είναι 14 μέτρα  ψηλός και ήταν ο μεγαλύτερος πολυέλαιος του κόσμου, πριν ο ζηλιάρης Σεϊχης του Αμπού Ντάμπι φτιάξει μεγαλύτερο. Ζυγίζει 8,5 τόνους, έχει 600,000 κρύσταλλα, 1,122 λαμπτήρες αλογόνου υπάρχει μια σκάλα για συντήρηση του μέσα στον πολυέλαιο. Τριάντα τέσσερις μικρότεροι πολυέλαιοι του ίδιου σχεδίου αναρτώνται σε άλλα μέρη του κτιρίου.





ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 12-1-2020

Ο σουλτάνος ​​Καμπούς μπιν Σαΐντ του Ομάν, ο μακροβιότερος κυβερνήτης του αραβικού κόσμου, πέθανε σε ηλικία 79 ετών από καρκίνο. Ο ξάδερφος του Χαϊτάμ μπιν Ταρίκ Αλ Σαΐντ, απόφοιτος της Οξφόρδης, ορκίστηκε ως διάδοχός του. Ο μπιν Ταρίκ έχει διατελέσει υπουργός Εθνικής Κληρονομίας και Πολιτισμού και το 2013 διορίστηκε από τον Καμπούς πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής αρμόδιας για την ανάπτυξη του Ομάν. Μόλις δημοσιεύτηκαν οι παραπάνω φωτογραφίες από το τζαμί.


Απέναντι από το τζαμί βρίσκεται το κτήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ομάν.
Ένα εξ ίσου καλαίσθητο απόκτημα του Μασκάτ οφείλεται στην αγάπη του Σουλτάνου στην κλασσική μουσική. Έτσι έφτιαξε την Βασιλική Όπερα του Μασκάτ με αίθουσα 1100 θεατών ενώ στο όλο συγκρότημα  υπάρχουν ένα ακόμα  θέατρο για συναυλίες, αμφιθέατρο, πανέμορφοι κήποι, πολιτιστική αγορά, πολυτελή εστιατόρια και ένα κέντρο τέχνης για μουσικές, θεατρικές και οπερετικές παραγωγές.




Πρωτολειτούργησε  επίσημα τον Οκτώβριο 2011, με την όπερα Turandot, και πρωταγωνιστή τον  Plácido Domingo ,


Μεταξύ των γνωστών καλλιτεχνών που έχουν εμφανιστεί εκεί είναι ο Andrea Bocelli και η σοπράνο Renée Fleming. Επίσης, υπήρξαν μουσικές παραστάσεις του παγκοσμίου φήμης τσελίστα Yo Yo Ma και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου η  παράσταση της λίμνης των Κύκνων από το Mariinsky Ballet, αλλά και του μεγάλου τρομπετίστα της τζάζ Wynton Marsalis.




Κατεβαίνοντας προς το λιμάνι το πρώτο που βλέπουμε είναι το φτωχικό σκάφος του Σουλτάνου και σε ένα ύψωμα του ένα περίεργο κατασκεύασμα που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα υπερμέγεθες λιβανιστήρι για να μας θυμίζει ότι το Ομάρ είναι η χώρα του λιβανιού.
Πηγαίνοντας  προς το παλιό Μασκάτ το πρώτο που βλέπουμε είναι το Κάστρο Al Jalali φτιαγμένο από το 1580 από τους Πορτογάλους.



Χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν αρχικά ως καταφύγιο ή  φυλακή μελών της βασιλικής οικογένειας και στην συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα ως κύρια φυλακή για το πόπολο μέχρι το 1970.
Μουσκάτ σημαίνει αγκυροβόλιο. Το λιμάνι του παλιού Μάσκατ προστατευόταν από την άλλη μεριά από το φρούριο Al-Mirani και από την στεριά από βουνά.
Φτάνοντας στην πόλη πηγαίνουμε πρώτα να δούμε το φτωχικό τσαρδί του Σουλτάνου, το "Al Alam" που σημαίνει Σημαία.





Το παλάτι, μία από τις έξι βασιλικές κατοικίες του κυβερνώντος μονάρχη, έχει μια ιστορία πάνω από 200 χρόνια γιατί  χτίστηκε από τον 7ο άμεσο παππού του σημερινού σουλτάνου. Το υπάρχον παλάτι, το οποίο έχει πρόσοψη από χρυσό και μπλε, ανοικοδομήθηκε ως βασιλική κατοικία το 1972.
Ο χώρος πριν την περίφραξη του καταλαμβάνεται από λευκά κυβερνητικά κτήρια.





Στις δύο πλευρές του παλατιού υπάρχουν βλέποντας από  εκεί, αριστερά το Κάστρο Al Jalali και δεξιά το κάστρο Al-Mirani. 

ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου