Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΛΟΥΙΣ ΑΡΜΣΤΡΟΓΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ




Η τζάζ ήταν μια μουσική που δεν είχε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα στα χρόνια μετά τον εμφύλιο, γιατί κυριαρχούσαν τα αρχοντορεμπέτικα και μερικά ρομαντικά τραγούδια της εποχής, ελληνικά και ξένα.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι η πρώτη τζάζ συναυλία που  είχα πάει ήταν στην αίθουσα του Παρνασσού, νομίζω δωρεάν,  με ένα γερμανικό συγκρότημα μουσικών.
Έτσι απετέλεσε μεγάλο γεγονός η εμφάνιση του DIZZY GILLESPIE στην Αθήνα το 1956 και έπρεπε να περάσουν 3 χρόνια για να έρθει στην Ελλάδα ο δεύτερος μεγάλος μουσικός της τζάζ ο Λούις Άρμστρογκ ο γνωστός τότε ως Satchmo. Το προσωνύμιο αυτό του είχε αποδοθεί χάρις στο μεγάλο στόμα του που έμοιαζε με τις μεγάλες τσάντες που λέγονται satchel, σαν την παρακάτω, οπότε το 'satchel mouth' έγινε Satchmo.


Στην σχετική ειδησεογραφία της εποχής ο δημοσιογράφος Σταμάτης Φιλιππούλης στο «Εμπρός» της 4/4/1959 μεταφράζει το Satchmο σε σακουλόστομος και μας ενημερώνει πως η αμοιβή του για τις εμφανίσεις του ήταν τρεις χιλιάδες δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 26.500 σημερινά δολάρια. Το ποσό διατέθηκε, όπως γράφει, σε υποτροφίες.


Η τζαζ το 1959 ήταν μια μουσική όχι ιδιαίτερα αρεστή στο ευρύ κοινό γιατί δεν την ήξερε, ήδη δε το ροκ εντ ρολ ήταν η μουσική που είχε κατακτήσει την νεολαία. Το κοινό της τζαζ ήταν κυρίως άνθρωποι με κουλτούρα, ή που είχαν ζήσει στο εξωτερικό και είχαν και την οικονομική ευχέρεια να αγοράσουν τους λίγους, ακριβούς και εισαγόμενους δίσκους  με αυτή την μουσική.




Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Λούις Άρμστρογκ ερχόμενος στην Αθήνα, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής περιοδείας του, θα έπαιζε στην Μεγάλη  Βρετάνια στον χορό της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης αμέσως μετά την  συναυλία που θα έδινε  στον Ορφέα.
Ο χορός της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ήταν υπό την προστασία του Αμερικανού πρέσβη και την διοργάνωση είχαν αναλάβει γνωστές κοσμικές κυρίες εκείνης της εποχής, όπως μας ενημερώνουν οι κοσμικές στήλες των εφημερίδων.


Χάρις στην δημοσιότητα που πήρε η εμφάνιση του στην Αθήνα παίχτηκε και στον τότε κινηματογράφο ΜΑΞΙΜ και το ωριαίο ντοκιμαντέρ  Satchmο the Great με τον ελληνικό τίτλο ο Μάγος της Τζάζ ώστε να μην μείνουν παραπονεμένοι όσοι δεν μπόρεσαν να τον δουν ζωντανό!


Ο Λούις Άρμστρογκ ήταν εκείνα τα χρόνια ίσως ο πιο γνωστός παγκοσμίως μαύρος μουσικός γιατί εκτός από την μουσική ιδιοφυία του ήταν από τους ελάχιστους τότε μαύρους που είχαν εμφανιστεί με πολύ μεγάλα ονόματα σε σημαντικές και δημοφιλείς ταινίες. 


Ήδη το 1956 τον είχαμε δει στην ταινία High Society με την Γκρέις Κέλι, τον Μπιγκ Κρόσμπι και τον Φρανκ Σινάτρα. Χαρακτηριστικά στην παραπάνω φωτογραφία ψυχαγωγεί με την μουσική του στα παρασκήνια την Γκρέις Κέλι.



 Επίσης  το 1959 εμφανίζεται στην ταινία THE FIVE PENNIES με τον Ντάνι Κέι.
O Λούις Άρμστρογκ ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και γνωστός στην Ευρώπη την οποία είχε επισκεφτεί επανειλημμένα, ήδη πριν τον πόλεμο για πρώτη φορά το 1932 και μετά το1933.
Από το παρακάτω βίντεο μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα από την συναυλία που έδωσε στην Αθήνα ο Σάτσμο. Είναι από την εμφάνιση του από την ίδια Ευρωπαϊκή του περιοδεία του 1959,πριν 2 μήνες  στην Στουτγάρδη όπου παίζει το κλασσικό St. Louis Blues και τραγουδά μαζί με την Velma Middleton  ενώ  στην ορχήστρα συμμετέχουν οι Trummy Young τρομπόνι, τραγούδι, Billy Kyle πιάνο, Peanuts Hucko κλαρίνο, Danny Barcelona ντραμς και Mort Herbert κοντραμπάσο, οι ίδιοι που τον συνόδευαν και στην Αθήνα.


Στα δύο επόμενα βίντεο ο Σάτσμο τραγουδά μαζί με τον Bing Crosby  το That's Jazz στην ταινία High Society (1956) και μετά με τον Danny Kaye στην ταινία THE FIVE PENNIES το κλασσικό When the Saints





1 σχόλιο: