Σάββατο 17 Απριλίου 2021

ΜΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΟΤΑΝ Ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΗΤΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ..




Τον Αύγουστο 1931 στην εξουσία ήταν η κυβέρνηση του Βενιζέλου και υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Νικόλαος Αβραάμ.(1888-1954).Διετέλεσε ως υπουργός Δικαιοσύνης από τις 22 Δεκεμβρίου 1930 έως τις 16 Ιανουαρίου 1931. 
Αυτόν τον μήνα οι αντιπολιτευόμενες τον Βενιζέλο εφημερίδες Καθημερινή, Ελεύθερος άνθρωπος και Βραδυνή άρχισαν να πετάνε ανώνυμες σπόντες που αφορούσαν τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Η φήμη έλεγε πως ο Αβραάμ και ο βουλευτής Αιγίνης Χατζής, μαζί με δύο ναύτες είχαν συλληφθεί σε κεντράκι στην Αγία Παρασκευή και πως οι χωροφύλακες τους συνέλαβαν και τους  χαστούκισαν, αλλά αναγκάστηκαν όταν διαπίστωσαν ποιοι είναι  να τους αφήσουν ελεύθερους.

Το παραπάνω άρθρο της ΒΡΑΔΥΝΗΣ είναι χαρακτηριστικό των γραφομένων στις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, καθώς περιέχει και αποσπάσματα από τα αναγραφόμενα σε αυτές.
Την ίδια όμως μέρα βγήκε ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και έγραψε ποιες είναι οι φήμες εναντίον του Αβραάμ και του βουλευτή Χατζή. Δημοσιογράφος του στα κείμενα αυτά ήταν ο Α. Κλάρας ο μετέπειτα Άρης Βελουχιώτης.
Είναι χαρακτηριστικά τα αποσπάσματα από την ειδησεογραφία,εκτός της πρώτης σελίδας, των μέσα σελίδων της εφημερίδας της 11 και 12 Αυγούστου.



Μετά από αυτό το δημοσίευμα, όπως ήταν αναμενόμενο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Αβραάμ υπέβαλλε μήνυση κατά του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και της ΒΡΑΔΥΝΗΣ την επόμενη μέρα. Οι άλλες αστικές εφημερίδες δεν συνέχισαν την αντιπολιτευτική τους  πολιτική για το θέμα.

Βάσει του τότε νόμου απαγορεύονταν η δημοσίευση κάθε είδησης για τη υπόθεση μετά από την υποβολή μήνυσης. Επειδή ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ δεν σταμάτησε και στις 14 Αυγούστου δημοσίευσε και το παρακάτω σκίτσο δικάστηκε στις 31 Αυγούστου και καταδικάστηκε με αποτέλεσμα να κλείσει και από την 1η Σεπτεμβρίου να κυκλοφορεί ως ΝΕΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ.




Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ καταδικάστηκε και στην δίκη που έγινε στις 8-9-1931 για τα όσα είχε γράψει για τον Αβραάμ.
Ο Α. Κλάρας δεν θεωρήθηκε ως αξιόπιστος μάρτυς λόγω της καταδίκης του το 1929 σε 20 μέρες φυλακή για κλοπή.
Στο φύλλο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της 9-9-1931 υπάρχει και η δήλωση του σχετικά με το παρελθόν του πριν να γίνει κομμουνιστής.

Στις 21 Σεπτεμβρίου έγινε η δίκη κατά της δεύτερης εφημερίδας που είχε μηνύσει ο Αβραάμ της ΒΡΑΔΥΝΗΣ. Μετά την αποδοχή από τον διευθυντή της ότι εκ των υστέρων διαπίστωσε πως η είδηση ήταν ανακριβής ζητώντας συγνώμη, της επιδικάστηκε μια ποινή 7000 δρχ


Η ιστορία αυτή δεν ανέκοψε την πολιτική σταδιοδρομία του Αβραάμ.
Έτσι επανεξελέγη βουλευτής Πειραιώς το 1932 και το 1933 και Πειραιώς και Νήσων το 1936 με το κόμμα των Φιλελευθέρων και το 1946 με το Κόμμα των Βενιζελικών Φιλελευθέρων. Το 1944 έλαβε  μέρος στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ως Υπουργός Δικαιοσύνης από τις 23 Οκτωβρίου 1944 έως τις 3 Ιανουαρίου 1945. Το 1947 ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία στην ανασυγκρότηση της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας επί κυβερνήσεως Δημητρίου Μαξίμου και από εκεί είναι και φωτογραφία από γεύμα προς τιμήν του στις 10 Ιανουαρίου 1947.


Απέτυχε να εκλεγεί στις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950 οπότε επέστρεψε στην δικηγορία μέχρι τον θάνατο του, στις 9 Ιανουαρίου 1954 σε ηλικία μόλις 65 ετών. 

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου