Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΉ




 

Αρχικά είναι χρήσιμο να διευκρινίσει κανείς τις διαφορές μεταξύ εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.
Η Εξεταστική επιτροπή κάνει την ερευνητική δουλειά του εισαγγελέα, έχει αρμοδιότητες ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και έρευνα συνολικά την υπόθεση και όχι ειδικά ποινικές ευθύνες. Συνήθως το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδίδει πολιτικές ευθύνες και αν βρεθούν αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες τότε ζητάει από τη Βουλή να συσταθεί προανακριτική επιτροπή.
Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης όπως είναι η ακριβής ονομασία της διερευνά συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες οι οποίες αναγράφονται στο κείμενο των βουλευτών που κατατίθεται στη Βουλή και με το οποίο ζητείται η συγκρότηση της.
Η Προκαταρκτική Επιτροπή, έχει ρόλο και αρμοδιότητες Εισαγγελέα για τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εξετάζονται και μπορεί να διατάξει ακόμη και βίαιη προσαγωγή μάρτυρα ενώ μπορεί να ασκήσει διώξεις κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Εξεταστική.
Με πλειοψηφία η Προκαταρκτική Επιτροπή αποφασίζει τα πρόσωπα που παραπέμπονται, αλλά και τις κατηγορίες που θα τους αποδοθούν. Ακόμα μπορεί να ζητήσει από δικαστικούς λειτουργούς να διενεργήσουν παράλληλες έρευνες για διευκόλυνσή της σε επιμέρους ζητήματα. Όταν ολοκληρωθεί η προανακριτική επιτροπή δύο είναι τα ενδεχόμενα που μπορούν να προκύψουν. Η «αθώωση» των πολιτικών προσώπων αν δεν προκύψουν επαρκή στοιχεία, για τα πρόσωπα που έρευνα ή η παραπομπή τους στο ειδικό δικαστήριο εφόσον από την εξέταση προκύψουν ισχυρά στοιχεία που οδηγούν σε αυτή την εξέλιξη.
Στην Προκαταρκτική Επιτροπή για διερεύνηση πιθανών αξιόποινων πράξεων του κ. Ν. Παππά κατά τους χειρισμούς του στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών,  συμμετέχουν 18 βουλευτές:
Από τη Ν.Δ. οι Στ. Κελέτσης, Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Δημ. Μαρκόπουλος, Αν. Μπαρτζώκας, Α. Νικολακόπουλος, Αικατερίνη Παπακώστα-Παλιούρα, Αθ. Πλεύρης, Λ. Τσαβδαρίδης, Αγγ. Τσιγκρής και Σαβ. Χιονίδης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Διον. Καλαματιανός, Π. Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημ. Τζανακόπουλος και Μιλτ. Χατζηγιαννάκης.
Και οι Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ), Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Β. Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση). Το ΜέΡΑ25 έχει εκφράσει τη διαφωνία του και δεν μετέχει.
Ο Νίκος Παππάς θα ερευνηθεί  για δύο αδικήματα με βάση την πρόταση της ΝΔ, συγκεκριμένα για το κακούργημα της δωροληψίας και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.


Μια γλαφυρή αλλά ουσιαστική εξιστόρηση της υπόθεσης έχει κάνει ο Ι.Κ.Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 4-4-2021.




Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου