Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Η ΔΕΗ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ




Όπως γράφει ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος
Ήταν ο Ιούνιος του 2012 όταν ο Αλέξης Τσίπρας, προανήγγειλε την «εθνικοποίηση και υπαγωγή υπό δημόσιο κοινωνικό και διαφανή έλεγχο» των τραπεζών, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων των στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία Δημόσιων Οργανισμών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.), καθώς και σταδιακή υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικών επιχειρήσεων που είτε βρίσκονταν σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε είχαν ιδιωτικοποιηθεί.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022, ότι μόλις κερδίσει τις επόμενες εκλογές, η ΔΕΗ θα ανακτούσε το «Δ», δηλαδή το δημόσιο χαρακτήρα της, μέσω μιας νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο ο σεναριογράφος δεν έχει καταστήσει σαφή τον τρόπο με τον οποίο σε μια δυτική δημοκρατία, το κράτος θα μπορέσει να αφαιρέσει τα μετοχικά δικαιώματα των ιδιωτών επενδυτών της ΔΕΗ.
Ωστόσο, σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ανάμεσα στα άλλα ότι «υπάρχει ένα ζήτημα στρατηγικής, με το ότι η ΔΕΗ λειτουργεί με σκοπό τη κερδοφορία». Τόνισε δε, ότι όταν ο Σύριζα ξαναγίνει κυβέρνηση, θα επαναφέρει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, με στόχο το κοινωνικό όφελος. Όμως, όπως ανέφερε, «δεν είναι αναγκαίο να πάμε σε επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Έχουμε ως Δημόσιο την αποτρεπτική μειοψηφία και μπορούμε να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων ορίζοντας μία διοίκηση που δεν θα έχει στόχο το πλιάτσικο».
Την ίδια ημέρα ο γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωνε ότι «βεβαίως είναι λύση να κρατικοποιηθεί η ΔΕΗ, για να γίνει ο ενεργειακός πυλώνας άσκησης κοινωνικής πολιτικής».

Η ΔΕΗ σήμερα είναι μια εταιρεία με μετόχους οι οποίοι έχουν αγοράσει τις μετοχές της προφανώς για να κερδίσουν.
Δυστυχώς όμως για την αριστερά η λέξη κέρδος είναι εξοβελιστέα.  Είναι εδραιωμένο πως η αριστερά βγάζει σπυράκια στην λέξη κέρδος.
Σύμφωνα με την λογική της οι κεφαλαιούχοι είναι  κερδοσκόποι γιατί σε ότι βάζουν τα λεφτά τους  αποσκοπούν στο να έχουν κέρδος! Επιγραμματικά ο μακαρίτης Βγενόπουλος είχε πει ότι :ακούμε για κερδοσκόπους αλλά δεν ξέρω να υπάρχουν χασοσκόποι!
Σχετικά με τα παραπάνω είναι τα όσα γράφουν οι Συριζαίοι για τις απολαβές στελεχών της ΔΕΗ. Προφανώς στην κοσμοθεωρία τους το λογικό θα ήταν να αφήσουν τις καλοπληρωμένες θέσεις που είχαν στον ιδιωτικό τομέα και να δουλέψουν στην ΔΕΗ με ένα μισθό πρωτοδιοριζόμενου  δημοσίου υπαλλήλου.
Και αυτό γιατί παραγνωρίζουν το γεγονός ότι παρά τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ είναι μια επιχείρηση εισηγμένη στο χρηματιστήριο οπότε για να ανταγωνιστεί πρέπει να έχει στελέχη που να μπορούν αποδώσουν σύμφωνα με τα δεδομένα της ελεύθερης αγοράς και αυτά δυστυχώς σε αυτήν έχουν υψηλές αμοιβές.
Όσο για την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για μπόνους 1.856.000 μετοχών στα στελέχη της ΔΕΗ η ανακοίνωση της ΔΕΗ είναι απόλυτα σαφής: δεν έχει δοθεί!
Η ΔΕΗ ήταν μια πλήρως χρεωκοπημένη επιχείρηση.
 Το Δημόσιο είχε το 51% και η μετοχή της 1 ευρώ. Σήμερα έχει το 35% διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της και η μετοχή αξίζει 7-8 ευρώ. Έτσι μπόρεσε, καθώς είχε πλέον αντλήσει κεφάλαια , να επιστρέψει σχεδόν τα περισσότερα από τα υπερέσοδα που είχε μέσα από εκπτώσεις στους καταναλωτές της. 


Τέλος σε σχέση με τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ήταν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ , που τον Σεπτέμβριο του 2016, παρά τις πομφόλυγες που έλεγε το 2012 για εθνικοποιήσεις, πέρασε στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, την ΕΛΒΟ, το Αττικό Μετρό και τις Κτιριακές Υποδομές.
 Ταυτόχρονα δε είχε δεσμευτεί για την μείωση της κρατικής συμμετοχής στην ΔΕΗ, από το 51% στο 34% μέσω πώλησης και τα λεφτά που εισέπρατταν θα πήγαιναν στην μείωση του χρέους , ενώ η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ, είχε καταβαραθρωθεί στα 300 εκατ. ευρώ.
Ήταν δε αποθέωση του λαϊκισμού η πρόταση του  το 17% από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να μην πωληθεί σε ιδιώτες που θα είχε σαν αποτέλεσμα τα έσοδα της πώλησης να  πάνε στο ταμείο της ΔΕΗ  για αναπτυξιακούς και επενδυτικούς σκοπούς. Και ο λόγος ήταν γιατί έτσι η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική γιατί προφανώς οι ιδιώτες  δεν είναι χασοσκόποι  να πληρώνουν από την τσέπη τους την κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ!
 Πρότεινε λοιπόν το μεγαλοφυές οι μετοχές να δοθούν στον ΕΦΚΑ!
Έτσι δηλαδή η μεν ΔΕΗ να κάνει κοινωνική πολιτική και τις ζημιές από αυτήν να τις πληρώνει ο μέτοχος ΕΦΚΑ και σε τελική κατάληξη βέβαια ο φορολογούμενος !
Ο υπέρμαχος δε των κρατικοποιήσεων ΣΥΡΙΖΑ  το 2015  με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έκανε, κατέστησε τελικά τις τράπεζες ιδιωτικές!  Απτόητος όμως ο Τσίπρας, πέρσι  από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, είχε εξαγγείλει όταν ανέλθει στην εξουσία  θα προβεί στην κρατικοποίηση τουλάχιστον μιας τράπεζας!
Επίσης ήταν λάβρος  κατά της κυβέρνησης Σαμαρά όταν προχωρούσε στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τίμημα 300 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια  τον  Ιούλιο του 2016, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, πώλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μόνο προς 45 εκατομμύρια ευρώ!
Το ίδιο έκανε όταν ήταν στην αντιπολίτευση και είχε συζητηθεί η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Ως κυβέρνηση όμως  πούλησε 14 αεροδρόμια στην γερμανική Fraport   έναντι 1,2 δισ. Ευρώ! 
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου