Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Η ΥΓΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ




Δύο είναι οι άμεσες προκλήσεις με τις οποίες πρέπει να ασχοληθεί άμεσα και αποτελεσματικά η νέα κυβέρνηση αν θέλει να επιτύχει.
Και οι δύο από χρόνια δημιουργούν συνεχώς προβλήματα στην κοινωνία, αλλά τώρα πια ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και χρειάζεται ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.
Το πρώτο είναι η απονομή της δικαιοσύνης, η οποία με τις απαράδεκτες καθυστερήσεις έχει φτάσει στην ουσία να μην αποδίδεται με τις καθυστερήσεις και τις αναβολές των δικών, αλλά και με τις πολύ συχνές αναστολές των ποινών.
Το δεύτερο είναι η σημερινή κατάσταση στο ΕΣΥ.
Την κατάσταση μας την αποδίδει αρκετά πιστά η έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), το διάστημα από 12 έως 21 Απριλίου και διεξήχθη στις 13 Περιφέρειες της χώρας με τη συμμετοχή 1198 πολιτών και 700 γιατρών.
Το ΕΣΥ παρά την μεγάλη πίεση που υπέστη από την πανδημία και παρά τις ελλείψεις που είχε κατάφερε να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και γι΄αυτό   οι πολίτες εκφράζουν ικανοποίηση σε ποσοστό 48,8% για τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έναντι 25% που δηλώνει δυσαρεστημένο και το 22,5% ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστημένο.
Γενικότερα ικανοποιημένο  αισθάνεται το 41,5% των Ελλήνων με τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα , το 31,2% δηλώνει δυσαρεστημένο και το 26,3% ούτε το ένα ούτε το άλλο γιατί πιθανώς δεν έχει χρειαστεί να καταφύγει σε αυτές.
Το ποσοστό ικανοποίησης είναι μεγαλύτερο στις γυναίκες (46%), καθώς και στις ηλικιακές ομάδες 25-44 ετών και άνω των 65 ετών.
Μικρότερο το ποσοστό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες υγείας σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία
Οι περισσότεροι γιατροί όμως  αξιολογούν κατά πλειοψηφία (49,7%) αρνητικά το σύστημα Υγείας. Το 25,7% μόνο το αξιολογεί θετικά και το 22,9% ούτε θετικά ούτε αρνητικά.
Όσοι δε γνωρίζουν από μέσα το σύστημα, όπως οι γιατροί που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, κατά 75% το αξιολογούν αρνητικά.
Συγκεκριμένα για τη Δημόσια Υγεία, το 40,6% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι και το 34,7% δυσαρεστημένοι
Από αυτούς που δήλωσαν ικανοποιημένοι, το 87% λέει ότι η αίσθηση του αυτή οφείλεται στο πολύ καλό επίπεδο του ιατρικού προσωπικού, το 69,8% στο καλό επίπεδο του νοσηλευτικού προσωπικού, το 45,5% στην καλή οργάνωση, το 19,6% στον καλό εξοπλισμό, το 8.9% στις καλές κτιριακές εγκαταστάσεις και το 6,7% στην καλή αναλογία προσωπικού και ασθενών. 
Από αυτούς που δήλωσαν δυσαρεστημένοι  ο βασικός λόγος δυσαρέσκειας τους είναι η όχι καλή οργάνωση σε ποσοστό 74%. Το 52,4% δηλώνει δυσαρεστημένο με την όχι καλή αναλογία προσωπικού ασθενών και λιγότεροι είναι αυτοί που αξιολογούν αρνητικά το επίπεδου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 
Πάντως το 35,1% διαπιστώνει ότι είναι  καλύτερη  η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας τα τελευταία δύο με τρία χρόνια ,ενώ ένα 34,5% την βλέπει ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη και μόνο ένα 22,6% την βλέπει χειρότερη.
Οι ασθενείς όταν έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης προτιμούν σε ποσοστό 40,6% τα ιδιωτικά ιατρεία ή κλινικές και σε ποσοστό 84,3% δηλώνουν ικανοποιημένοι. Το 31,6% πάντως προτιμά τα νοσοκομεία.
Πάντως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κατά 65,1% θεωρεί ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αυξηθεί. 
Από την μεριά των γιατρών τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη νομοθεσία για την υγεία το 37,7% τις αξιολογεί θετικά και το 34,9% αρνητικά. 
Σε ποσοστό 58,9% οι γιατροί απάντησαν ότι ο αριθμός των ασθενών που εξυπηρετούν τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ενώ το 41,1% απάντησε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η προσπάθεια απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος. Δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι γενικότερες υλικοτεχνικές ελλείψεις στο Δημόσιο. 
Προφανώς λόγω των χαμηλών συντάξεων  το 56% των γιατρών μετά την ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών λέει ότι θα συνεχίσει να δουλεύει, ενώ μόνο το 23,4 ότι θα συνταξιοδοτηθεί στην ώρα του και μόλις το 4% ότι θα συνταξιοδοτηθεί πρόωρα. 
Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού αντιμετωπίζεται θετικά από τον κόσμο και ήδη το 62,2% των ερωτηθέντων έχει ήδη γραφτεί ενώ το 17,8% προτίθεται να το κάνει και πιθανώς δεν το έχει κάνει λόγω του ότι δεν βρίσκει γιατρό για να γραφτεί. Μόνο το 11.7% δηλώνει πως δεν θα γραφτεί.
Από την άλλη μεριά οι γιατροί, προφανώς λόγω των χαμηλών αμοιβών που προβλέπονται, σε ποσοστό 42,93% αντιμετωπίζει αρνητικά τις ρυθμίσεις για τον οικογενειακό γιατρό, θετικά μόνο το 31,4% και ούτε θετικά ή αρνητικά το 22.9%.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του ΠΙΣ είναι «αξιοσημείωτη η τεράστια στήριξη που εκφράζουν τόσο πολίτες όσο και γιατροί στην πρόταση του ΠΙΣ για αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ στα επίπεδα των αμοιβών που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην ανάγκη κινήτρων, ώστε να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία στις άγονες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και συνολικά στην πρόταση να υπάρξουν προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ». 
Επίσης ότι πολίτες και γιατροί εκφράζουν ευρεία στήριξη στην πρόταση του ΠΙΣ να θεσπιστεί εισφορά της τάξης των 10 λεπτών σε όλα τα προϊόντα καπνού και τα έσοδα που θα προκύψουν να διατίθενται για τη δημόσια υγεία.
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου