Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.




Αύριο συμπληρώνεται ένας μήνας από την ανάληψη της εξουσίας από την νέα κυβέρνηση της ΝΔ και αξίζει να δούμε τα υπέρ και τα κατά που έχουμε διαπιστώσει.
Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα κατά.
Δεν θα μπορούσε κανείς πιστεύω να θεωρήσει ότι, η τεράστια σε αριθμό κυβέρνηση με 63 μέλη, αποτελεί επιτυχημένη απόφαση του Μητσοτάκη.
Όπως έχει γράψει ο Γιάννης Μαρίνος, τον καιρό που ήταν ευρωβουλευτής οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν  7 έως 25 το πολύ υπουργούς.  Και όπως γράφει ο ίδιος: έτσι εξηγείται η βραδύτητα στο κυβερνητικό έργο αφού για κάθε νομοσχέδιο χρειάζεται  η σύμφωνη γνώμη 5, 6 και 7 υπουργών. Αναπόφευκτη συνέπεια οι προστριβές που δημιουργεί η πολυαρχία, καθώς κάθε συναρμόδιος υπουργός επιδιώκει να βάλει και την προσωπική του σφραγίδα σε κάθε νομοθέτημα συναρμοδιότητα του. Μπορεί συνεπώς  να γίνει αντιληπτό πόσο ακόμα δυσκολότερο θα γίνει το έργο της νέας κυβέρνησης με τον πρωτοφανή αριθμό των 63 υπουργών και υφυπουργών.
Και σε αυτή την κυβέρνηση μόνο το 25% είναι γυναίκες, 18 μέλη είναι εξωκοινοβουλευτικά (πράγμα θετικό κατά την γνώμη μου) όπως επίσης παρήγορο είναι ότι η μέση ηλικία είναι τα 53 έτη.
Το δεύτερο μεγάλο αυτογκόλ ήταν η ανάκληση της υπ'αρ. 34/2018 από 8/6/2018 απόφασης διαγραφής από την ΝΔ του Δημητρίου Καμπόσου  Δημάρχου Άργους Μυκηνών και Πρόεδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου.
Είχε γράψει τότε στο twitter (8-6-2018) ο Μητσοτάκης: Ο κ. Καμπόσος διεγράφη για τα απαράδεκτα και ρατσιστικά σχόλιά του. Επαναλαμβάνω ότι δεν θα ανεχτώ μισαλλόδοξο και διχαστικό λόγο από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Η διαγραφή του το 2018 ήταν απολύτως δικαιολογημένη γιατί μετά  το λιντσάρισμα του τότε δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από φασίστες είχε αναφέρει στα κοινωνικά δίκτυα ότι «αυτή είναι η μοίρα των προδοτών», ενώ είχε προβεί και σε χυδαίους και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του «Μπουτάρη που είναι αρεστός των Εβραίων», αποκαλώντας τον «φουκαρά τον γέρο», και υποστηρίζοντας ότι «έχει προσβάλει τη Θεσσαλονίκη βάναυσα αυτός ο τύπος».
Όλα αυτά αφότου ο κ. Μπουτάρης είχε εκφράσει τη στήριξή του στη συμφωνία των Πρεσπών.
Η άλλη επιστροφή στην ΝΔ διαγεγραμμένου στελέχους της είναι του
Δήμαρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα.
Ο Πέτρος Δούκας είχε παραδεχθεί  δημοσίως ότι το 2007, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, ο ίδιος και στελέχη της Ν.Δ. κατέβηκαν στην Ηλεία «με βαλίτσες με λεφτά για τους πυρόπληκτους», και έτσι κέρδισε τότε τις εκλογές η ΝΔ. Τότε, ο  Μητσοτάκης είχε ενοχληθεί έντονα, κρίνοντας ότι οι δηλώσεις αυτές  δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης. Και ήταν τόσος ο θυμός του, που έφαγε και τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, που είχε χαρακτηρίσει τη δράση αυτή «έπος» και απαίτησε να διακόψει την κρίσιμη συμμετοχή του στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες και να επιστρέψει πάραυτα στην Αθήνα για να παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του.
Βέβαια αυτά που είχε πει ο Δούκας ήταν και η αλήθεια!
Φαίνεται ότι συγχωρέθηκε γι αυτά που είχε πει, τώρα που ο «ακάματος» πρωθυπουργός της εποχής εκείνης που μοίραζε τα χρήματα δεν ασχολείται πλέον με την πολιτική αλλά με τα καπνά!
Τέλος αφού η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προσλάβει 1060 αστυνομικούς για την Πανεπιστημιακή αστυνομία βγήκε ο  Μηταράκης και είπε χαρακτηριστικά ότι «το πλαίσιο της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων».
Δηλαδή ξαναπέταξε την καυτή πατάτα της τήρησης του νόμου στους πρυτάνεις που ξέρουμε ότι στην πράξη δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν τίποτα!

Στα υπέρ τώρα θα έλεγα πως στα πρώτα νομοσχέδια είναι αυτό που αφορά την ψήφο των Ελλήνων στο εξωτερικό που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι ένα μέτρο απόλυτα σωστό που ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Ελπίζω δε να φτάσουμε κάποτε και στην ψηφοφορία με επιστολή.
Η δεύτερη σωστή απόφαση της κυβέρνησης ήταν να αναιρέσει το αίτημα έφεσης κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κ Γεωργίου και πως δεν έτυχε δίκαιης δίκης στα ελληνικά δικαστήρια.
Το αμάρτημα του ήταν να προσδιορίσει το έλλειμα του χρέους που άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή στο 15,6% με τον ευρωπαϊκό τρόπο μέτρησης των στοιχείων, από το 5-6% που παρουσίαζε η τότε κυβέρνησης. Για μια  δεκαετία κρατικοί μηχανισμοί πετύχαιναν  νομικές διώξεις εναντίον ενός πολίτη, που στα δικαστήρια αθωωνόταν ξανά και ξανά.
Τέλος στα υπέρ της κυβέρνησης είναι η αποτελεσματική λειτουργία της Πολιτικής προστασίας που πέτυχε να μην έχουμε νεκρούς από τις πολλές πυρκαγιές που καίνε την Ελλάδα. Χάρις στο 112, οι εκκενώσεις των περιοχών που κινδύνευαν από πυρκαγιές έγιναν έγκαιρα και απ΄ότι φαίνεται ταυτόχρονα ήταν και έγκαιρη και ουσιαστική η μετακίνηση 19.000 τουριστών στην Ρόδο μαζί με την άμεση φροντίδα για την στέγαση και σίτιση τους.
Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι αυτή την φορά η κυβέρνηση αντιμετώπισε με σημαντική επιτυχία τον τεράστιο αριθμό πυρκαγιών διάφοροι ειδικοί στα πάντα, μετά τις προτροπές στην επιδημία να αποκτήσουμε χιλιάδες ΜΕΘ, τώρα προτείνουν ως λύση για τις πυρκαγιές να προμηθευτεί η χώρα μερικές εκατοντάδες Καναντέρ.
Βέβαια στην χώρα που κατασκευάζονται, εξήντα εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν από τον Ιανουάριο, επιφάνεια 18 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών, 
Παρά δε το γεγονός ότι στον Καναδά δεν θα έχουν έλλειψη από Καναντέρ, συνολικά, 423 πυρκαγιές παραμένουν ενεργές εκεί, οι μισές εκ των οποίων χαρακτηρίζονται εκτός ελέγχου, κι αυτό αφορά τόσο το ανατολικό, όσο και το δυτικό τμήμα της χώρας. Έτσι πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους φέτος εξαιτίας των πυρκαγιών.
Μήπως θα έπρεπε να τους στείλουμε μερικούς από τους ιντερνετικούς ειδικούς για τα πάντα που έχουμε εδώ;
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 

1 σχόλιο:

  1. Σας συγχαίρω διότι είστε αντκειμενικός και δεν τονίζετε μόνο τα αρνητικά πεπραγμένα της κυβέρνησης αλλά αναφέρετε και τα υπέρ και αυτό είναι σωστή ενημέρωση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή