Τα στατιστικά στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας σύμφωνα με την Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για τον Δεκέμβριο 2023 υπάρχουν εδώ.
Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο 2023 ανήλθε σε 10% μειωμένο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2022 που ήταν 12,1%. Το αντίστοιχο ποσοστό τον ίδιο μήνα στην ΕΕ ήταν 6%.
Ωστόσο η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία παραμένουν οι δύο χώρες της ΕΕ με διψήφιο ποσοστό ανεργίας, με την «πρωταθλήτρια» Ισπανία να είναι στο 12%.
Το ποσοστό όμως αυτό αντανακλά την ελληνική πραγματικότητα ή είναι σαφώς πλασματικό και γιατί.
Από τα στοιχεία της αγοράς εργασίας, προκύπτει μια σημαντική διαφορά της τάξεως του 17% μεταξύ του ύψους της απασχόλησης όπως αποτυπώνεται στην έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ και της απασχόλησης που θα ήταν συνεπής με τα στοιχεία για το ΑΕΠ.
Άρα έχουμε μια σαφή ένδειξη «μαύρης εργασίας», γεγονός που εξηγεί και τα μόνιμα υψηλά ποσοστά ανεργίας ακόμα και σε περιόδους όπως η σημερινή που δεν βρίσκει κανείς εργαζόμενο.
Γράφει σχετικά ο Νίκος Φιλιππίδης: (οι υπογραμμίσεις με έντονα στοιχεία είναι δικές μου)
Ένας πολύπειρος της κατασκευαστικής αγοράς, ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Πέτρος Σουρέτης, μιλάει συχνά-πυκνά για την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Πρόσφατα μετέφερε την προσωπική του εμπειρία, όταν μέσω της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στην Κρήτη έκανε ως εταιρεία μια διερεύνηση σε 1.600 δηλωμένους ανέργους. Το αποτέλεσμα τον εξέπληξε και αυτόν. Μόλις οκτώ ενδιαφέρθηκαν! Για την ακρίβεια 1.592 προτίμησαν την ασφάλεια των επιδομάτων.
Στο μητρώο της ΔΥΠΑ εγγράφεται οποιοσδήποτε δηλώσει άνεργος και αναζητά εργασία, αλλά η ενεργή αναζήτηση και διαθεσιμότητα για εργασία δεν επιβεβαιώνονται συστηματικά, παρά µόνο σποραδικά. Αυτό σημαίνει πως ένας άνεργος που δεν αναζητά εργασία μπορεί να είναι εγγεγραμμένος άνεργος στη ΔΥΠΑ και να παίρνει τα επιδόματα, αλλά η ΕΛΣΤΑΤ τον προσμετρά ως ανενεργό (εκτός εργατικού δυναμικού) και όχι ως άνεργο, βάσει του σχετικού ορισμού του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας θα έπρεπε φυσιολογικά να είναι διαθέσιμος για εργασία. Κι όμως πληθαίνουν οι κλάδοι που δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Όχι μόνο σε δουλειές για σκληραγωγημένους, όπως τα χωράφια και οι κατασκευές, αλλά και σε επαγγέλματα γραφείου.
Ο λογαριασμός των ελλείψεων εργαζομένων ανέβηκε χθες. Προστέθηκαν 83.000 πληροφορικάριοι. Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος, δείχνει ότι ακόμα και σε έναν τομέα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, που όλοι φοβόντουσαν ότι θα οδηγούσε σε συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, δημιουργούνται ανάγκες απασχόλησης. Καλά αμειβόμενες, υψηλής εξειδίκευσης θέσεις εργασίας. Αλλά και εκεί εργαζόμενους δεν βρίσκουν.
Οι περισσότεροι ωστόσο δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Στη ΔΥΠΑ η πιο πολυπληθής κατηγορία είναι αυτών που δεν απαντούν στα τηλέφωνα και τα email των υπαλλήλων που τους καλούν για να τους προτείνουν μια δουλειά. Πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Με επιδόματα, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, είτε με χρήματα από την τσέπη των γονιών, είτε δουλεύουν με μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι επιδόματα όπως αυτό του ενοικίου ή το μειωμένο τιμολόγιο του ρεύματος χάνεται όταν αυξηθεί το εισόδημα μέσω της νόμιμης εργασίας.
Εδώ και έναν χρόνο έχει υπογραφεί μια διάταξη η οποία προβλέπει ότι όποιος αρνηθεί τρεις προτάσεις εργασίας θα διαγράφεται από τα μητρώα της ΔΥΠΑ, ωστόσο ελάχιστα έχει μειωθεί ο αριθμός τους. Και το αντικίνητρο της εργασίας συνεχίζει ισχυρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου