Ο Βορονώφ είχε γίνει διάσημος χάρις στις μεταμοσχεύσεις που έκανε από όρχεις πιθήκων σε όρχεις ανδρών, πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να τους προσφέρει μακροημέρευση και αναζωογόνηση και την δυνατότητα να ζει κανείς μέχρι τα 150 όπως διαβάζουμε σε σχετική ανταπόκριση από Παρίσι.
Ο
γεννημένος το 1866 Βορονώφ πίστευε ότι θα ζήσει μέχρι το 2000, αλλά
δυστυχώς πέθανε το 1951 και στην σχετική ειδησεογραφία για τον θάνατο του
μπορούμε να διαβάσουμε και μια σύντομη βιογραφία του.
Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΟΤΑΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΗ α΄μέρος
Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΟΤΑΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΗ β΄μερος...
Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΟΤΑΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΗ γ΄μέρος
Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΟΤΑΝ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΗ δ΄μέρος (τελευταίο)
Τα χρόνια που μεσουράνησε ο Βορονώφ, εκτός από αυτόν, πολλοί σοβαροί και σημαντικοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο είχαν αρχίσει να πειραματίζονται με τις μεταμοσχεύσεις με τις οποίες πίστευαν ότι θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια στους ασθενείς.
Δεν ήξεραν βέβαια τότε για την ιστοσυμβατότητα και ούτε, μέχρι το 1935, είχε ακόμη απομονωθεί η τεστοστερόνη.
Επίσης εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν οι σημερινοί κανόνες δεοντολογίας για τα ιατρικά πειράματα.
Στον ελληνικό τύπο το 1919 σε πρωτοσέλιδο στο ΕΜΠΡΟΣ διαβάζουμε για την πειραματική μεταμόσχευση από εκτελεσθέντα σε άλλο κατάδικο μαζί με την φωτογραφία του Βορονώφ που ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε το ελιξίριο της νεότητας!
Βέβαια αρχικά οι απόψεις του Βορονώφ για αναζωογόνηση
του ανθρωπίνου οργανισμού με την μέθοδο του, αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από
μέρος του ιατρικού κόσμου και λόγω της ευρύτερης
προβολής που είχε γίνει από τον τύπο της εποχής και βέβαια λόγω της διασφάλισης
της νεότητας αντιμετώπισαν και την
σάτιρα των δημοσιογράφων.
΄Ο Ζερβός ήταν μια σημαντική Ιατρική και Εθνική προσωπικότητα, γιατί πρωτοστάτησε στην απελευθέρωση των Δωδεκανήσων και για τον λόγο αυτό οι Ιταλοί τον είχαν καταδικάσει σε θάνατο.
Είναι διεθνώς γνωστός για την νόσο των γυμνών σπογγαλιέων που φέρει το όνομα του.
Είχε σπουδάσει Ιατρική στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου, Βερολίνου Βιέννης, Λειψίας και Παρισίων και η ιδέα των μεταμοσχεύσεων του γεννήθηκε όταν άσκησε Ιατρική στην Σμύρνη «εκ των γενομένων υπ΄αυτόν εν τω γυναικωνίτη του Πασά Σμύρνης παρατηρήσεων»
Ο Ζερβός το 1909 εξέδωσε το βιβλίο του «Περί μεταμοσχεύσεως των όρχεων» στη γαλλική γλώσσα. και είχε ανακοινώσει το 1935 και δύο περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων όρχεων σκύλου στην μασχάλη και το βραχίονα ασθενών, προκαλώντας όμως τον έντονο σκεπτικισμό των ακροατών του από τα συζητήσιμα αποτελέσματα που είχε.
Το 1910 ο Ζερβός ήταν ο πρώτος που μεταμόσχευσε όρχι πιθήκου σε άνθρωπο, τεχνική που αργότερα χάρις σε αυτήν ο Βορονώφ έγινε διάσημος. Ο Βορονώφ το 1934 αναγνώρισε επισήμως ότι ο Ζερβός προηγήθηκε αυτού..
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου ARISTEiA ο Ζερβός ανήκει στους 63 ιατρούς και ερευνητές βιοϊατρικής που επιλέχθηκαν, μεταξύ 120 διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, από το 1821-2021.
Ο Θ.Παπαδόπουλος το 1900 είχε εκτελέσει μεταμοσχεύσεις στο Παρίσι με τον καθηγητή Taffier. Με την μέθοδο του Taffier ο Σωκράτης Τσάκωνας έκανε στον Ευαγγελισμό μεταμόσχευση ωοθηκών από γυναίκα σε γυναίκα.
Το 1924 ο Σπ. Οικονόμου μεταμόσχευσε όρχεις πιθήκου. Μετά λίγα χρόνια οι Αποστολόπουλος και Σωφρόνης προσπάθησαν να μεταμοσχεύσουν όρχεις νεαρού ατόμου σε γέροντα στον Ευαγγελισμό.
Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι μεταμοσχεύσεις αδένων ανήκαν, εκείνα τα χρόνια, στην πρωτοπορία της ιατρικής έρευνας με την οποία είναι φανερό ότι οι Έλληνες γιατροί, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε εκείνα τα χρόνια η χώρα, κατάφερναν να συμπορεύονται με όσα απασχολούσαν την τότε διεθνή επιστημονική έρευνα.
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
Προφανώς γνωρίζεις και το λαϊκό άσμα: https://www.youtube.com/watch?v=kkduq7FhYqI
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα αναφερθεί στην συνέχεια.
ΑπάντησηΔιαγραφή