Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Γ΄ Ο ΒΟΡΟΝΩΦ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ.




Όπως αναφέρω και στο Α΄ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΑΔΕΝΩΝ, Ο ΒΟΡΟΝΩΦ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΑΤΡΟΙ. Έλληνες γιατροί είχαν ασχοληθεί με την μεταμόσχευση αδένων και μάλιστα ο Σκεύος Ζερβός πριν από τον Βορονώφ. Είχε διενεργήσει από το 1904 πειράματα με σκύλους και κουνέλια, αλλά και με πιθήκους που είχε αγοράσει έναντι 150 δρχ τον ένα από τον διευθυντή του Ζωολογικού Κήπου του Φαλήρου.
Όπως διαβάζω εδώ: Στην Ελλάδα τη δόξα του Βορόνωφ και τις επιστημονικές του απόψεις υιοθέτησε ο ουρολόγος και μετέπειτα Καθηγητής και Κοσμήτωρ της Ιατρικής Σχολής Σπύρος Ν. Οικονόμος (†1975). Τολμηρός επιστήμονας, συνέταξε το λήμμα στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, όταν ήδη είχε πραγματοποιήσει τις δύο πρώτες επεμβάσεις με το σύστημα Βορονώφ. Διαβεβαίωνε πως μετά την εγχείρηση ο ασθενής αισθάνεται καταπληκτική διανοητική και σωματική βελτίωση. Έγραφε πως «οι γέροντες οι οποίοι υπέστησαν εγχείρησιν του Βορονώφ παρουσιάζουν από των πρώτων μετεγχειρητικών ωρών στύσεις … δε είναι πλέον μελαγχολικοί, αλλ’ εύθυμοι και πλήρεις επιθυμίας προς διανοητικήν και σωματικήν εργασίαν»
Η φήμη που είχε αποκτήσει στην χώρα μας, λόγω των συνεχών δημοσιεύσεων για την μέθοδο του, είχε επηρεάσει και την λαϊκή μούσα και έτσι, λόγω και του σκαμπρόζικου θέματος με τους όρχεις,  αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού για την επιθεώρηση και το τραγούδι, καθώς αντιμετώπισαν την περίφημη εγχείρηση  του με ιδιαίτερο χιούμορ.


Το 1928 εμφανίζεται στην ελληνική δισκογραφία ο πρώτος δίσκος που έχει για θέμα τον Βορονώφ. Είναι σε ρυθμό φοξ τροτ  συνθέτης είναι  ο Θέμης Νάλτσας και τραγουδούν ο Κώστας Κοντόπουλος και ο Άλκης Παπακωνσταντίνου. Μπορεί να τον ακούσει κανείς εδώ.
Το 1929 κυκλοφόρησε και σε άλλη εκτέλεση με τους Γιώργο Σαβαρή και Δημήτρη Φιλιππόπουλο
Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και Ο Βορονώφ του Ι. Ντάβου με τον  Γ. Βιδάλη.


To 1929 αναγγέλλεται η άφιξη του Βορονώφ στην Ελλάδα αλλά αυτός ήρθε τελικά  στις 7-4-1934. Στην ομιλία του στον Παρνασσό συρρέει πλήθος κόσμου .
Λόγω της διεθνούς του φήμης γίνεται προς τιμήν του συγκέντρωση στο Αρεταίειο στην οποία ο τότε καθηγητής της Μαιευτικής και Γυναικολογίας Λογοθετόπουλος, προέβη σε υστερεκτομία και την ωοθήκη που αφαιρέθηκε ο Δρ. Παμπούκης  την μεταμόσχευσε αμέσως παρουσία του Βορονώφ σε άλλη γυναίκα σύμφωνα με την μέθοδο Παμπούκη-Σωτηριάδου που είχε αναπτύξει.
O Λογοθετόπουλος είναι ο μετέπειτα κατοχικός πρωθυπουργός για τον οποίο έχω γράψει σχετικά τα ποστ
Α- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΣ -ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
Β- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΤΟΧΗ
Γ΄ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Στην συνέχεια ο Βορονώφ επέδειξε εγχείρηση μεταμόσχευσης από σκύλο σε σκύλο και ο Λογοθετόπουλος την επανέλαβε.
Η άφιξη του Βορονώφ ενέτεινε το ενδιαφέρον του κοινού και έτσι το 1934 κυκλοφόρησε Ο Βορονώφ του Κώστα Σκαρβέλη σε δύο εκτελέσεις με την Ρόζα Εσκενάζυ  και με την Μαρίκα Πολίτισα.


Την ίδια χρονιά ανέβηκε επίσης από τον θίασο Πέτρου Κυριακού η επιθεώρηση «Αλεπού». Από αυτήν, κυκλοφόρησε σε δίσκο το νούμερο «Μετά τον Βορονώφ» του Δημήτρη Γιαννουκάκη και μουσική του Κώστα Γιαννίδη.


Διαβάζω επίσης εδώ πως: Η εφημερίδα «Εστία» προϋπάντησε περιπαικτικώς τον Ρώσο και υπό τον τίτλο «Γέροντες πανηγυρίσατε» έγραφε: «Μας έρχεται λοιπόν και ο πολύς Βορονώφ. Φθάνει εις Αθήνας και πρόκειται να κάμη δύο διαλέξεις και… ο Θεός κ’ η ψυχή του τι άλλο ακόμα…».Ο «Ριζοσπάστης» ακολουθώντας την προσφιλή τακτική του επετέθη στην «Εστία»: «Η γρηά στρίγκλα της οδού Ανθίμου Γαζή, η «Εστία» των βόθρων των παληών παλατιών και των σημερινών ληστοσυμμοριών, ανέβηκε στα κεραμίδια… Όλοι τους ξεφωνίζουν εξ όλης ψυχής και εξ όλης καρδίας… απλώνοντας τα χέρια… -Βορονώφ! Βορονώφ!» Εν ολίγοις οι κομμουνιστές υποστήριζαν πως και για τις μεταμοσχεύσεις αδένων πιθήκων έφταιγαν τα «κρεμαστά προγούλια των γερασμένων τράγων της ελληνικής αριστοκρατίας» και οι «ιδέες της πατρίδας και της θρησκείας» γιατί «γύρω απ’ αυτές γίνεται κάθε μέρα ένας διαβολικός χορός από τους οπαδούς της τάξης και της δεξιάς»


Οι σκιτσογράφοι βέβαια δεν μπορούσαν διεθνώς να αφήσουν στο απυρόβλητο τον Βορονώφ και τα πειράματα του.
Υπάρχουν τέλος και μερικά ευτράπελα περιστατικά από τις μεταμοσχεύσεις που έγιναν στην χώρα μας.
Όπως ανέφερα εδώ ο Σκεύος Ζερβός είχε προβεί σε μεταμόσχευση όρχεως σκύλου στην μασχάλη ασθενούς. Η γυναίκα του ασθενούς είπε την επόμενη μέρα πως ο άνδρας της «εσκύλιασε», η φωνή του έγινε σκυλίσια, ότι γαύγισε και ότι δεν μπορεί πια να κοιμηθεί μαζί του γιατί φοβάται πως θα την δαγκάσει! Ο ίδιος άρχισε την επομένη του χειρουργείου να κτυπά με την γροθιά του «σε κατάσταση αληθούς φρενίτιδος» την μασχάλη του, οπότε και ο Ζερβός αναγκάστηκε να βγάλει το μόσχευμα.
Ο προαναφερθείς Σπύρος Οικονόμος  είχε προγραμματίσει, όπως διαβάζω εδώ, το 1929  την έκτη επέμβαση στην επί της οδού Πειραιώς «Πολυκλινική Αθηνών». Τα πάντα ήταν έτοιμα. Ιατροί, νοσοκόμες και ο πίθηκος που έφερε μαζί του ο ενδιαφερόμενος από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο επιμελητής Ν. Βρυώνης φρόντισε να αποκοιμίσει τον πίθηκο με χλωροφόρμιο, όσο ήταν ακόμη στο κλουβί. Σε λίγο ασθενής και ζωντανό βρίσκονταν κοιμισμένοι δίπλα – δίπλα. Μέχρι που κάποια νοσοκόμα ξεφώνισε προκαλώντας ταραχή και αναστάτωση: —Μα είναι θηλυκός! Η υπόθεση μετατράπηκε σε φάρσα, την οποία περιέγραψε ο Μιχαήλ Ροδάς και σκίτσαρε ο Φωκίων Δημητριάδης!


Από εκείνα τα χρόνια η ανάμνηση του Βορονώφ έχει διατηρηθεί στην Αθήνα από την οικογενειακή συνέχεια του καταστήματος επιδιόρθωσης υποδημάτων Βορονώφ και από την ομώνυμη ταβέρνα στον Πειραιά. 


 

Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ

Α΄ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΑΔΕΝΩΝ, Ο ΒΟΡΟΝΩΦ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΑΤΡΟΙ.

Β΄ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΕΣΟΥΡΑΝΟΥΣΕ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΟΝΩΦ .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου