Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Β΄ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΕΣΟΥΡΑΝΟΥΣΕ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΟΝΩΦ .



(Η αφίσα είναι του 1896 όταν ο Βορονώφ ήταν στην Αίγυπτο.)

Η δεκαετία του 20 και ένα μέρος της δεκαετίας του 30, ο Βορονώφ βρίσκεται στο επιστημονικό προσκήνιο παγκοσμίως και οι απόψεις του βρίσκονται συχνά σε πολύστηλα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. 
Εκδίδονται ακόμη και βιβλία που εκθειάζουν τα αποτελέσματα της θεραπείας του, ενώ το βιβλίο του μεταφράζεται και στην χώρα μας και αναδημοσιεύεται από τις εφημερίδες, όπως πικρόχολα διαβάζουμε στο ΕΜΠΡΟΣ.




Από το 1919 και όλη την επόμενη δεκαετία τα πειράματα και οι θεραπείες του Βορονώφ βρίσκονται συνεχώς στην επικαιρότητα και χάρις στους εντυπωσιακούς τίτλους των εφημερίδων εξάπτουν την φαντασία των αναγνωστών τους που ελπίζουν πως βρέθηκε πια ο τρόπος να παραμένουν για πολλά χρόνια νέοι και ίσως και αθάνατοι!




Εκτός όμως των εφημερίδων, το κοινό συρρέει σε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσει και κινηματογραφική ταινία για τις μεταμοσχεύσεις η οποία βέβαια προβλήθηκε και στην χώρα μας και μάλιστα στην Αθήνα στην σημαντικότερη ίσως αίθουσα της, το Παλλάς. 


Ο Βορονώφ την εποχή που μεσουρανούσε, πραγματοποίησε περίπου δύο χιλιάδες επεμβάσεις, σε εύπορους και ηλικιωμένους, εισπράττοντας ως αμοιβή σημαντικά ποσά.
Στον κολοφώνα της δόξας του  κατέλαβε ολόκληρο τον πρώτο όροφο ενός από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία του Παρισιού, και περιτριγυριζόταν  από μια συνοδεία αποτελούμενη από σοφέρ, παρκαδόρους, προσωπικές γραμματείς και δύο ερωμένες.(!)
Χάρις στην φήμη που είχε αποκτήσει, πολλοί επώνυμοι προσέτρεχαν για να χειρουργηθούν από αυτόν. Σύμφωνα με την ειδησεογραφία μεταξύ αυτών ήταν και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Είναι δε χαρακτηριστικός ο τρόπος που παρουσιάζεται η είδηση από τους αντιβενιζελικούς! 



Το 1927 χάρις στην οικονομική ευμάρεια που είχε αποκτήσει αγόρασε και εγκαταστάθηκε σε πύργο στην Κυανή Ακτή.


Τα πειράματα όμως του Βορονώφ με σκοπό η νεότητα στους ανθρώπους να διατηρείται για χρόνια, σύμφωνα με τα εξαγγελλόμενα από αυτόν δεν μπορούσε να αφήσει εκτός και τον γυναικείο πληθυσμό!

 


Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η εποχή που ο Βορονώφ έγινε διάσημος, ήταν και η εποχή της ανόδου του φασισμού και του ναζισμού, με τις καθαρά αντιεπιστημονικές θεωρίες περί κατωτέρων και ανωτέρων φυλών. Δεν ξέρω βέβαια αν οι δηλώσεις του περί δημιουργίας φυλής υπεράνθρωπων, βασίζονται σε αυτές τις θεωρίες ή απλά αποτελούσαν υπερφίαλες δηλώσεις βασιζόμενες στην προσωπική του άποψη για τα αποτελέσματα των θεραπειών του.
Πάντως η οικογένεια του στην Ρωσία που καταγόταν ήταν Εβραίοι και ο ίδιος είχε υποβληθεί σε περιτομή.


Το μόνιμο πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Βορονώφ ήταν η ανεύρεση πιθήκων για να μπορέσει να εφαρμόσει την μέθοδο του.
Φαίνεται όμως ότι ήταν εφευρετικός και πειστικός και έτσι όπως διαβάζουμε στην ειδησεογραφία, έπεισε τον εκπρόσωπο της εκκλησίας στην Νέα Γουινέα να τον προμηθεύσει από εκεί με πιθήκους.
Αλλά και στην Σοβιετική Ένωση για να μπορεί να προμηθεύεται πιθήκους φαίνεται  ότι  κατασκευάστηκε πιθηκοτροφείο στο Σοχούμ! 



Η φρενίτιδα που είχε καταλάβει τον κόσμο σε όλη την υφήλιο για τα αποτελέσματα της θεραπείας του, ήταν αποτέλεσμα των όσων διάβαζε στις εφημερίδες όπως πχ στην παρακάτω κωμικοτραγική ιστορία του πάμπλουτου 83χρονου Αργεντινού που καθώς ξανάγινε νέος παντρεύτηκε ένα κορίτσι 13 χρονών!

Εκτός όμως από τον Βορονώφ υπήρχαν και άλλοι επιστήμονες εκείνα τα χρόνια που προσπαθούσαν με τις δικές τους έρευνες να βρουν την ουτοπική απάντηση στο πως μπορούμε να ξαναγινόμαστε νέοι.

Υπήρχαν όμως και αρκετοί που ήταν επιφυλακτικοί στα όσα διεκήρυσσε αυτός. Δεν ξέρω αν πράγματι είχε δηλώσει ότι είχε πετύχει να τεκνοποιήσει μια γουρούνα με την ενέργεια υπεριώδους ακτίνας (!) αλλά το χρονογράφημα του θεατρικού συγγραφέα Παντελή Χόρν, πατέρα του γνωστού ηθοποιού, είναι απολαυστικό!


Θέτοντας βέβαια σε επιστημονική βάση την αμφισβήτηση της θεραπείας του Βορονώφ είναι και το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ΕΜΠΡΟΣ το 1927.




Τέλος υπήρξαν και περιπτώσεις που ασθενείς του τον κατηγορούσαν ότι όχι μόνο δεν ξανάνιωσαν αλλά χειροτέρεψαν μετά την εγχείρηση του.


Στο βιβλίο του The Monkey Gland Affair,το 1986, ο David Hamilton, ένας έμπειρος χειρουργός μεταμοσχεύσεων, εξηγεί πώς ο  ιστός των λίγων χιλιοστών πάχους που εισάγεται σε έναν άνθρωπο, δεν απορροφάται, αλλά απορρίπτεται αμέσως. Στην καλύτερη περίπτωση, οδηγεί σε ουλώδη ιστό, ο οποίος θα μπορούσε να ξεγελάσει ένα άτομο να πιστέψει ότι το μόσχευμα είναι ακόμα στη θέση του. Αυτό σημαίνει ότι οι πολλοί ασθενείς που υποβλήθηκαν στη χειρουργική επέμβαση και επαίνεσαν τον Βορονώφ,  «βελτιώθηκαν» προφανώς από το φαινόμενο placebo.
Ήδη στη δεκαετία του 1940, ο Kenneth Walker, ένας διαπρεπής Βρετανός χειρουργός, απέρριψε τη θεραπεία του Βορονώφ  ως «όχι καλύτερη από τις μεθόδους των μαγισσών και των μάγων».
Το 2005, ο Kahn δήλωσε ότι το έργο του Βορονώφ και άλλων, στις δεκαετίες του 1920 και του 1930 ήταν η βάση για τη θεραπεία αναζωογόνησης, αλλά ότι οι θεραπείες που αναπτύχθηκαν τότε «έλαβαν ευρεία προσοχή (συμπεριλαμβανομένης της γελοιοποίησης) στον δημοφιλή Τύπο, διαδόθηκαν γρήγορα από  άτομα με αμφισβητήσιμη εκπαίδευση και ηθικά κίνητρα, και τελικά σχετικά γρήγορα εξαφανίστηκε από την κοινή χρήση».
 
(συνεχίζεται)
 
ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Α΄ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΑΔΕΝΩΝ, Ο ΒΟΡΟΝΩΦ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΑΤΡΟΙ.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ
 
Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου