Αυτοί είχαν επηρεαστεί από παλιότερες μανιχαϊστικές αντιλήψεις με βάση την αντίθεση του καλού με το κακό, του φωτός και του σκότους ,του Θεού και του Σατανά.
Από τον Θεό έχουν την καταγωγή τους μόνο τα πνευματικά και επουράνια όντα ενώ από το Σατανά κάθε τι που είναι από ύλη. Γι αυτό και δεν δέχονταν την θεϊκή υπόσταση του Χριστού αφού ήταν άνθρωπος.
Γι΄ αυτό λοιπόν τόχαν ρίξει στον ασκητισμό δεν έτρωγαν κρέας, ξεπατονώντουσαν στην νηστεία και μερικές φορές έφταναν να πεθάνουν οικειοθελώς από πείνα.
Θεωρούσαν ότι ο γάμος λόγω της τεκνοποιίας οδηγεί σε διεύρυνση και κυριαρχία της ύλης Οπότε έκοβαν το πήδημα και το έριχναν στην σεξουαλική εγκράτεια.(τώρα με τέτοια πείνα τι όρεξη να είχαν για σεξ;)
Όλα αυτά καλά θα ήταν και δεν θα ενοχλούσαν κανένα , αν δεν είχαν και μια απαράδεκτη πίστη που ερχόταν σε αντίθεση με την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και την ακριβώς αντίθετη άποψη που είχε για το θέμα.
Πίστευαν ότι θανάσιμο αμάρτημα ήταν η κατοχή ακίνητης περιουσίας και ότι ο πλούτος ήταν έργο του Σατανά!Δεν πίστευαν επίσης στα μυστήρια και στην εκκλησιαστική ιεραρχία.
Αυτός ο δρόμος όμως σωτηρίας της ψυχής χάλαγε την σούπα της διδασκαλίας του Βατικανού.
Τότε πάπας της Ρώμης ήταν ο Ιννοκέντιος ό Γ΄. Είναι ο πάπας που ηγήθηκε της 4ης σταυροφορίας που κατέστρεψε το Βυζάντιο το 1204.
Αυτός λοιπόν ξαπέστειλε στην Προβηγκία τον Σίμωνα ντέ Μοσφόρ (1209) ο οποίος δεν άφησε πίσω του ούτε κολυμπηθρόξυλο, ερημώνοντας όλη την περιοχή.
Σκότωσε 20000 άτομα, γυναίκες, παιδιά και τους καταλήστεψε όλους.
Λέγεται ότι όταν τον ρώτησαν πως θα ξεχωρίσουν τους αιρετικούς που ήσαν μόνο το 5% του πληθυσμού αυτός απάντησε:
Σφάχτε τους όλους-ο Θεός θα ξεχωρίσει ποιοι είναι οι δικοί του !
Τώρα θα μου πείτε πως σου ήρθε να μας γράψεις αυτή την ιστορία;
Ο συνειρμός στην σκέψη κάνει περίεργες πορείες.
Η δικιά μου η πορεία ήταν στην οδό Πειραιώς.
Περνούσα έξω από την Δημοτική Πινακοθήκη στην πλατεία Κουμουνδούρου όταν θυμήθηκα παλιά που αυτό το κτήριο ήταν το Δημοτικό Βρεφοκομείο.
Το Βρεφοκομείο ιδρύθηκε το 1874 και θυμάμαι ακόμα τα παιδιά να παίζουν στην αυλή του μέχρι περίπου το 1980.
Αυτό όμως που μου είχε κάνει από παιδί εντύπωση ήταν η βρεφοδόχος που είχε δίπλα από την κεντρική του είσοδο. Ήταν ένα κατασκεύασμα σιδερένιο όπως ακριβώς είναι οι σημερινές ψωμιέρες ,σε μέγεθος που να χωράει πλάι πλάι δύο περίπου μωρά.
Η μητέρα, συνήθως βράδυ,που ήθελε να εγκαταλείψει το παιδί της αντί να το αφήνει στα σκαλάκια το έβαζε εκεί και έτσι όπως έκλεινε η βρεφοδόχος το φουκαριάρικο το μωρό δεν πάγωνε από το κρύο.
Αυτός λοιπόν που πρωτόβαλε βρεφοδόχους συνήθως σε μοναστήρια ήταν ο Ιννοκέντιος ό Γ΄ στη Ρώμη. Λεγόταν τότε «τροχός εκθέτων» και ήταν ένα περιστρεφόμενο μισό βαρέλι με το μισό στόμιο μέσα από τον τοίχο και το άλλο μισό να εξέχει στο δρόμο ώστε να μην μπορούν να βλέπουν από μέσα ποιος εγκαταλείπει το μωρό.
Η ανάγκη αυτή προήλθε γιατί οι ψαράδες στον Τίβερη συχνά αντί για ψάρια ψάρευαν τα άτυχα βρέφη που τα πετούσαν εκεί μέσα.
Από τότε βρεφοδόχοι υπήρχαν σε πολλά σημεία της Ευρώπης και χρησιμοποιούνταν ως τον 19ο αιώνα. Στην Ιταλία καταργήθηκαν επί Μουσολίνι και σιγά σιγά και στα άλλα μέρη.
Το 1996 επανήλθαν στην Γερμανία και φέτος τοποθετήθηκε ξανά βρεφοδόχος στην Πολυκλινική Καζιλίνο της Ρώμης
Τουλάχιστον σήμερα είναι θερμοκοιτίδες με σύστημα ειδοποίησης ότι έχει μπει μωρό μέσα.
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα ιταλικά επώνυμα έχουν τις ρίζες τους σε κάποια βρεφοδόχο. Όπως τα Esposti-Esposito (επειδή τα παιδιά ήταν έκθετα στις σκάλες κάποιας εκκλησίας), το Proietti (από το λατινικό προΐτσιο, δηλαδή πετώ) και το Innocenti (αθώα από τις αμαρτίες του πατέρα τους, η και από το όνομα του Πάπα).
Τώρα πλέον μπορείτε να καταλάβετε πως από την βρεφοδόχο θυμήθηκα τον Ιννοκέντιο και την συνέχεια την σταυροφορία κατά των Αλβιγίνων και τους καθαρούς .
"Το Βρεφοκομείο ιδρύθηκε το 1874 και θυμάμαι ακόμα τα παιδιά να παίζουν στην αυλή του μέχρι περίπου το 1980." !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός από αθεόφοβος είστε και απέθαντος σαν τον κονορα τον σκοτσέζο!!
Κρυάδα μου ...μάλλον αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ! Σόρυ!
ακούς εκεί ιδέες που είχαν οι άνθρωποι. Καλά τους έκανε ο άγιος αυτός άνθρωπος, ο πάπας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως εμένα μου θύμισες το Όνομα του Ρόδου. Εκεί είχα διαβάσει για τους καθαρούς και τις μικροδιαφωνίες τους με τον πάπα
Φρίκη! Κι ύστερα σου λένε "πείτε ΌΧΙ στις αμβλώσεις"... Κατανοώ & τάσομαι φυσικά υπέρ της πρόληψης (τόσοι μέθοδοι άλλωστε υπάρχουν πλέον) αλλά & μόνο στη σκέψη της εγκατάλειψης ενός βρέφους (που για μένα είναι ό,τι πιό αγγελικό) εξαγριώνομαι! Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με το θέμα, ούτε καν τη λέξη "βρεφοδόχος" είχα ακούσει ποτέ. Σε ευχαριστώ καλέ μου για την πληροφόρηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τα των θρησκειών, ... ένα έχω να πω: ποτέ & σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε (εμείς, ο λαός) να παίρνει την εξουσία στα χέρια του το "ιερατείο"!
Τα φιλιά μου
axtapos-
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν θα ήθελα να είμαι απέθαντος γιατί αυτό μου μοιάζει με ζόμπι!Μπρρ!
Βέβαια θυμάμαι το 1980, όχι από το 1874 βέβαια.
iris-
Όπως βλέπεις δεν είχαν μικροδιαφωνίες όταν αμφισβητούσαν το δόγμα περί Χριστού και περί περιουσίας γι΄ αυτό και φρόντισε να τους ξεκαθαρίσει.
ηλιαχτίδα-
Δυστυχώς όμως όλες οι εξουσίες φροντίζουν να τα έχουν καλά με το ιερατείο γιατί αυτό κανοναρχεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα τον κόσμο.
Είναι γεγονός ότι αμφότερες οι εκκλησίας (ανατολικη΄και δυτική) σφίζουν από πράξεις αγάπης, είτε αυτό λέγεται σφαγή των καθαρών, των ναϊτών, ιερά εξέρταση, ρινοκοπήσεις, στάση του νίκα κλπ, κλπ, κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πολλή αγάπη μας έφαγε, γι'αυτό και χρειάζονται και μετικές απειλές περί σατανά για να μην αγαπάμε πέραν του επιτρεπόμενου μέτρου...
Ωραίο άρθρο.
μενω αφωνος μπροστα στο ευρος των γνωσεων σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμολογω πως ουτε εγω ειχα ξανακουσει περι "βρεφοδοχων".
Προφανως οι εγκαταλειψη βρεφων ηταν πολυ διαδεδομενο σπορ για να συγκινησει τους επικεφαλης της Καθολικης Εκκλησιας που διαχρονικα πασχιζαν (πισω απ τις κουιντες)για την αληθινη εξουσια και ισχυ.
Κι εκτος του "Ονοματος του Ροδου"συνιστω αλλο ενα ογκωδες,αλλα πολυ πιο ευκολοδιαβαστο μυθιστ/μα,σχετικο με το θεμα,τον "Εκκλησιαστη",του αγνωστου(?)Λουθερ Μπλισετ.
hades-
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς σατανά τι λόγο ύπαρξεως έχει μιά θρησκεία;
Όλοι στον Παράδεισο θα πήγαιναν όποτε δεν θα χρειαζόντουσαν επί της γής εκπρόσωπο.
squarelogic-
Νομίζω ότι το έχει ένας φίλος μου, οπότε άμα διαβάσω πρώτα μια στίβα που έχω μαζέψει θα πάρει και αυτό την σειρά του.
Από όλα όσα ενδιαφέροντα αναφέρεις,εγω κράτησα την θέση των ¨αιρεσιαρχών¨ κατά της ακίνητης περιουσίας και των τίτλων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα όλα τα υπόλοιπα και ειδικά για την αποχή από το σεξ,άτα να πάνε...
Τελικά αθεόφοβε,δεν μπορείς να βρείς στη ζωή αυτή ούτε σωστή θρησκεία,ούτε σωστό κόμμα!
Η ώρα είναι Οχτώ,πάω να ακούσω ειδήσεις...
Εγώ τις άκουσα και γι΄αυτό γράφω το επόμενο ποστ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧα! Ωραίο σχόλιο! Και κοίτα τι μου θύμησες: ο νεοπλατωνικός Κέλσος (που ήταν πολύ μεγάλο κεφάλι) κατηγορούσε τους τότε Χριστιανούς για το ζήτημα λέγοντας, μα δεν ντρέπεστε καθόλου πια; Χρειάζεται ανταγωνιστή ο θεός και εφηύρατε αυτόν τον Σατανά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς όμως δεν επεκράτησαν οι απόψεις του Κέλσου (για τις οποίες επιστρατεύθηκε ο Ωριγένης που'ταν πολύ μεγάλο κεφάλι, άσχετα αν του το πήραν εν συνεχεί αοι δικοί του. Αγάπη, γαρ) όπως και των αρχαιοελλήνων γενικότερα, κι έτσι εμείς μεγαλώνουμε με την εικόνα ενός θεού που μας περιμένει στη γωνία είτε για να μας καταδικάσει, είτε για να μας επιβραβεύσει άρα σαν καλά πρόβατα χρειαζόμαστε και ποιμένες (τους οποίους πληρώνουμε και αδρά μάλιστα). Και το χειρότερο; ΑΠό τότε που εφευρέθηκε ο Σατανάς όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο κι αυτό διότι μέχρι τότε αν έπρατες το κακό υπεύθυνος ήσουν εσύ αποκλειστικά. Έκτοτε αν το πράξεις, υπεύθυνος είναι αυτός! Μιλάμε για ανακάλυψη εφάμιλλη του τροχού, ένα πράγμα...
Σκέψου να είχε σωθεί και το ίδιο το έργο του Κέλσου και όχι να το ξέρουμε από την αντίκρουση του από τον Ωριγένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τύ7χη στην ατυχία μας είναι ότι ο "Αληθής Λόγος" ήταν κείμενο με τόσο ισχυρα΄επιχειρήματα που ο Ωριγένης είχε αναγκασθεί να το αντικρούει τμηματικά. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα παρέθετε τις θέσεις του Κέλσου και μετά τη δική του απάντηση. Μπορεί να μην το έχουμε πλήρες, αλλά τουλάχιστον κι αυτό που έχουμε, έστω και διά της ταθλασμένης θεωρείται αυθεντικό (και δεν είναι και λίγο).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικό άρθρο, και εντυπωσιακός πράγματι ο πλούτος γνώσεων του ιστοδεσπότη. (Κατά το οικοδεσπότης. Μην πηγαίνει ο νους σας σε δεσπότες, η λέξη προϋπήρχε του χριστιανισμού.)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦωτογραφίες βρεφοδόχων και πληροφορίες στα αγγλικά μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο στη Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Baby_hatch
hades-
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά από αυτό το ποστ έτυχε να δημοσιευτεί ένα εξαιρετικό πόστ για τον Αληθή Λόγο και τον Κέλσο στο:
http://dimitrisdoctor.blogspot.com/2007/10/blog-post_10.html
διαγόρας-
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο που παραπέμπεις.Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό να ψάξω εκεί,ενώ είχα ψάξει αρκετά μήπως και πετύχω την εικόνα μιας βρεφοδόχου σαν και αυτήν που περιγράφω, ή σαν και αυτήν που είχε το βρεφοκομείο.
Δυστυχώς όμως δεν βρήκα.
Ναι, ναι, το είδα, να'σαι καλά! Πολύ καλό όντως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητε φιλε, σου γραφω απ'το Λονδινο. Γυριζω ενα ντοκυμαντερ για βρεφοι, και φανταζεσε τη χαρα/τυχη μου οταν διαβασα το σχολιο σου για τη βρεφοδοχο στη Πειραιως! Καποιος συγγενης μου ειπε οτι εχει δει μια κινημ. ταινια που δειχνει αυτη τη βρεφοδοχο, αλλα δεν θυματε ποια ειναι η ταινια... Μηπως θυμασε εσυ; Η οτιδηποτε αλλο; Ευχαριστω πολυ (το ονομα μου εινα Τελης Νεζερος, το ημαιλ μου ειναι nezeros στο gmail.com)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη και σήμερα στη Γαλλία υπάρχει νόμος που ορίζει ότι οποιαδήποτε ετοιμόγεννη γυναίκα δεν θέλει το παιδί της, μπορεί να πάει σε οποιοδήποτε κρατικό νοσοκομείο και να γεννήσει ανώνυμα -- αλλά πρέπει να το παραδώσει εν συνεχεία στην Κοινωνική Πρόνοια για υιοθεσία ή ό,τι άλλο. Είναι κάτι αντίστοιχο της βρεφοδόχου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την πληροφορία, δεν το ήξερα.
Διαγραφή