Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

ΠΟΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;



Όσοι διαβάζουν αυτό το μπλόγκ θα έχουν ήδη διαπιστώσει ότι δεν διακατέχεται από ιδιαιτέρως φιλικά αισθήματα τόσο για την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και για την πολιτική της .
Έχει σαφώς μια αντιδεξιά αντίληψη των πραγμάτων, αλλά το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι ότι έχει καταστεί απολύτως αναγκαίο να ξαναπροσδιοριστεί τι θεωρούμε γενικότερα δεξιά ή αριστερή πολιτική.
Πέραν της ΝΔ το αλληλοσπαρασσόμενο αυτές τις μέρες ΠΑΣΟΚ , αν δεν ξεκαθαρίσει το πρόβλημα της ηγεσίας του δεν πρόκειται να δώσει στίγματα της μέλλουσας πολιτικής του πορείας.
Η μελλοντική δε πορεία του κόμματος αυτού ,άσχετα από το αν το συμπαθεί η όχι κανένας ,επειδή είναι κόμμα εξουσίας είναι καθοριστική για το αύριο αυτής της χώρας. Είναι δε σημαντικό ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στον χώρο του θεωρεί ότι για την ανάκαμψη του, πρέπει να στραφεί προς τα αριστερά αν θέλει να κερδίσει τους απολεσθέντες ψηφοφόρους του.
Από τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς το ΚΚΕ έχει μια συνέπεια στην πολιτική του γραμμή, το μοντέλο όμως της οποίας έχει αποτύχει παταγωδώς διεθνώς, σβήνοντας μαζί τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων που πίστευαν σε αυτό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελώντας ένα συνοθύλευμα αριστερών τάσεων, πλέει σήμερα σε πελάγη ευτυχίας με την ευκαιριακή αύξηση του ποσοστού του, διαθέτει πάντως μια πιο σύγχρονη και ευέλικτη πολιτική γραμμή , χωρίς όμως να μπορεί να απαλλαγεί από τις αγκυλώσεις ενός κόμματος διαμαρτυρίας.
Το ΛΑΟΣ τέλος παρά την ακροδεξιά του πολιτική οπτική είναι ένα κόμμα που λόγω της αρχηγικής του δομής δεν διαθέτει σαφή πολιτική, αλλά απλά έχει τις πολιτικές θέσεις που στην δεδομένη στιγμή συμφέρουν τον αρχηγό του.
Μέσα σε αυτό λοιπόν το δεδομένο πολιτικό σκηνικό και στην πραγματικότητα της υφιστάμενης πλέον παγκοσμιοποίησης, ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε ποια μπορεί να είναι σήμερα μια σύγχρονη και αποτελεσματική αριστερή πολιτική.
Το λέω αυτό γιατί δυστυχώς τελικά η κυβέρνηση είναι η μόνη που παράγει πολιτική ,αρκετές φορές χοντροκομμένα και αντιλαϊκά και στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από την πίεση των πραγμάτων που έχουν φτάσει στο απροχώρητο οπότε αναγκαστικά κάτι πρέπει να κάνει.
Η αντιπολίτευση απλά θεωρεί ότι ο ρόλος της είναι να αρνείται κάθε αλλαγή χωρίς να προτείνει επώδυνες εναλλακτικές λύσεις προφανώς για να μην χάσει ψήφους.
Στο ρόλο αυτό έχει διαπρέψει ιδίως το ΠΑΣΟΚ που πολλές φορές έχει αντιδράσει σε αλλαγές που το ίδιο σαν κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να κάνει !
Αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν αριστερή πολιτική.
Όταν λοιπόν πολλοί προτείνουν ότι αν θέλει να επανέλθει στην εξουσία πρέπει να κάνει στροφή προς τα αριστερά θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι θεωρούμε γενικότερα αριστερή πολιτική.
Αρχικά βασική προϋπόθεση είναι το ΠΑΣΟΚ και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις (όπως λέγαμε παλιότερα!) να αποφασίσουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση στα άμεσα προβλήματα του τόπου που πρόκειται να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση.
Δεν είναι της στιγμής να συζητήσουμε σήμερα εδώ πως και από ποίους δημιουργήθηκαν πολλά από αυτά τα προβλήματα, που αδιαμφισβήτητα εμφανίστηκαν πολλές φορές λόγω και της δικής μας ανοχής, συμμετοχής ή και συγκατάβασης .
Δεν συζητάμε βέβαια τις βασικές και προαιώνιες αρχές της αριστεράς, όπως την ελευθερία του λόγου και του ατόμου, την κοινωνική προστασία των ευπαθών ομάδων ή την εξασφάλιση της υγείας και της παιδείας των πολιτών.
Αλλά ποια είναι σήμερα πχ η αριστερή πολιτική για το ασφαλιστικό;
Να υπάρχουν συνταξιούχοι 40 ή 50 ετών;
Να υπάρχουν 500 θνησιγενή ταμεία με την αντίστοιχη υπαλληλική γραφειοκρατία και το άμεσο πρόβλημα να μην μπορούν αύριο να δώσουν συντάξεις;
Θέλουμε εξίσωση των δύο φύλων με αντίστοιχο περιορισμό των προνομίων συνταξιοδότησης των γυναικών με ταυτόχρονη προστασία της μητρότητας η παραμονή της σημερινής κατάστασης;
Τι μέτρα προτείνονται για την μαύρη ανασφάλιστη εργασία των μεταναστών που όλοι μας λίγο πολύ εκμεταλλευόμαστε;
Πριν να αρχίσει η ακροδεξιά να καλλιεργεί τις φοβίες από την καθημερινή αύξηση των λαθρομεταναστών, ποια είναι η αριστερή πρόταση για το συνεχιζόμενο και επιδεινούμενο αυτό πρόβλημα;
Ποια μπορεί να είναι σήμερα η ισορροπία για την αμοιβή και τα δικαιώματα του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα χωρίς αντίστοιχα να προκαλέσουμε το κλείσιμο της επιχείρησης και την μεταφορά της στις χώρες με τα φτηνά εργατικά χέρια όπως πχ η GOODYEAR;
Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τόσο εκτεταμένη και εφαρμοζόμενη από όσους έχουν την δυνατότητα φοροδιαφυγή;
Εκτός από τα ευχολόγια, πως μειώνουμε την ανεργία ιδίως στις νέες ηλικίες;
Ποιες είναι οι προτάσεις της αριστεράς για την βελτίωση της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα και πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό με την σημερινή μονιμότητα των υπαλλήλων;
Τι προτείνουν για να αλλάξει ή απαράδεκτη κατάσταση της υπαλληλοποίησης των Πανεπιστημιακών ,του τρόπου αξιολόγησης των υπηρετούντων σε αυτό, της κομματικοποίησης του Πανεπιστημίου ή της κατάλυσης του πραγματικού ασύλου των Πανεπιστημίων από τον κάθε γνωστό-άγνωστο;
Σε ένα άλλο «καυτό θέμα» όπως η Ολυμπιακή ποια είναι η αριστερή πολιτική;
Η διατήρηση της με αιμορραγία του κοινού κορβανά για να μην χάσουν την δουλεία τους οι εργαζόμενοι σε αυτήν, ή η πώληση της και σε ποία τιμή;
Και τις άγονες γραμμές ποίος θα τις καλύψει;
Πως προτείνεται να γίνει ο χωρισμός Πολιτείας- Εκκλησίας και τι πρέπει να γίνει με την εκκλησιαστική περιουσία χωρίς να βρεθούμε ,όπως στην περίπτωση του Κωνσταντίνου, να πληρώνουμε τον κούκο-αηδόνι;
Θέλουμε να διατηρηθεί η σημερινή κατάσταση που υφίσταται στον συνδικαλισμό;
Που θα πρέπει να χωριοθετηθούν οι ΧΥΤΑ στην Αττική;
Στην εξωτερική μας πολιτική ποια πρέπει να είναι η σαφής θέση μας για τον αυτοπροσδιορισμό της εθνικότητας ενός ανθρώπου;
Ποια είναι η αριστερή πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων;
Ποια είναι η πρόταση για να ξεφύγει από το σημερινό τέλμα το Κυπριακό μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν ;
Αυτά είναι μερικά θέματα ατάκτως ερριμμένα και χωρίς καμία αξιολόγηση, όπως μου ήρθαν στο μυαλό αλλά που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο άμεσο μέλλον. Είναι αναγκαίο λοιπόν να υπάρχει μια αριστερή πολιτική που μπορεί να θίγει μερικούς αλλά αντίστοιχα είναι σίγουρο ότι θα ωφελεί τους περισσότερους .
Τα κομματικά προγράμματα μπορεί να δίνουν διάφορες θεωρητικές απαντήσεις σε ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις αλλά όταν έρχεται η στιγμή που πρόκειται κάτι να γίνει όλα αυτά ξεχνιούνται και επικρατεί η λογική -και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ.
Η κατάσταση θυμίζει μερικές ανεπανάληπτες σκηνές που βλέπουμε στην τηλεόραση.
Μετά από σειρά διαμαρτυριών φθάνει η σπάνια στιγμή που επιτέλους αποφασίζεται η κατεδάφιση ενός αυθαιρέτου.
Οι μέχρι τότε καταγγέλλοντες περίοικοι συμπαρίστανται στον ταμπουρωμένο μέσα σε αυτό ιδιοκτήτη η στην μαυροφορεμένη που έχει ξαπλώσει μπροστά στην μπουλντόζα και όλοι μαζί φωνάζουν να ξεκινήσει η κατεδάφιση πρώτα από τα σπίτια των πλουσίων (οι οποίοι τις περισσότερες φορές με την οικονομική άνεση που έχουν κτίζουν νόμιμα!)
Κάποτε λοιπόν θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ΒΑΣΙΚΉ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΛΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ όσο και αν αυτή μπορεί να θίγει τα πρόσκαιρα η και ατομικά μικροσυμφέροντα του.

23 σχόλια:

  1. Το 2004 ΔΕΧΘΗΚΑ «ΚΑΝΙΒΑΛΙΚΗ», ΠΑΡΑΝΟΜΗ, ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ αποζημίωση ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ …ΜΕ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΜΕ «ΨΕΥΤΟΑΝΤΑΓΩΓΗ» 100.000 ευρώ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ …ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αληθινή ουσία της αριστεράς είναι να ακούει το λαό. Όσο το ΠΑΣΟΚ κάνει λάστιχο την πολτική πράξη και τις τάχα ιδεολογικές αρχές του εξυπηρετώντας "δημοκρατικά" συμφέροντα με αριστερή φρασεολογία, τόσο θα απομακρύνεται από την πεμπτουσία της αριστεράς. Τουλάχιστον λέω ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ακούνε τις λαϊκές ανάγκες -στοχευμένο το καθένα κόμα σε πολιτική και ακούσματα που ιδεολογικά και ψηφοθηρικά θέλουν.

    Ωραίο το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πολιτική παγκοσμίως είναι συνώνυμη του ψέματος και αν όχι τουλάχιστον της μισής αλήθειας και της ωραιοποίησης της πραγματικότητας.
    Κανείς δεν έγινε εξουσία λέγοντας αλήθεια.
    Υπό αυτές τις συνθήκες μάλλον είναι ουτοπικό να περιμένουμε ένα "αριστερό" κόμμα όταν θα γίνει εξουσία να παραμείνει "αριστερό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Simfono oti xreiazete aposafinish oron, pera omos apo to ti esti aristera ke deksia kapios tha prepei na orisei kai to ti esti politikh. Apantish den exo, alla sigura den einai h diaxirish (eniote kakodiaxirish) kriseon, opos oi prosfates pirkagies, kai to epikinoniako dulema tu kosmou (me h' xoris mpoufan mes sto katakalokero).

    Kalhmera :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αριστερά, η δεξιά, τα κόμματα, οι κυβερνήσεις, οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί, τα στελέχη και οι παράγοντες.

    Ποιοι;;;

    Εσύ δηλαδή κι εγώ.

    Ρε παιδιά, από πάντα περιμένουμε όλους αυτούς να γίνουν "καλοί", να εναρμονιστούν με το δίκαιο, να παράγουν έργο και άλλα πολλά, ξεχνώντας ότι αυτοί είμαστε εμείς.
    Εάν η κοινωνία (εσύ δηλαδή συγκεκριμένα) δεν ωριμάσει, φτάνοντας στο σημείο ο καθένας να αναγνωρίζει τα προσωπικά του κουσούρια στον ίδιο του τον εαυτό και όχι να τα προβάλλει στο περιβάλλον, τότε, ναι! Τίποτα δε θα αλλάξει και θα συνεχίσουμε να ζούμε ένα ατελείωτο deja-vu.
    Ουτοπικό;
    Δε νομίζω.
    Δύσκολο;
    Στα όρια του ακατόρθωτου.
    Όχι όμως ακατόρθωτο.
    Ας μην αποποιούμαστε των προσωπικών μας ευθυνών κάθε ημέρα, όλη την ημέρα και τότε μόνο θα εναρμονιστούν μαζί μας το κόμματα και οι κυβερνώντες, γιατί θα είμαστε εμείς και όχι οι αδύναμες πλευρές των εαυτών μας που λυγίζουν προς την ευκολία σε κάθε δύσκολη συγκυρία.
    Με δυο λόγια αυτό που θέλω να πω είναι ότι περιμένουμε από τους άλλους να παράγουν πολιτική για εμάς όταν εμείς δεν παράγουμε πολιτική στη ζωή μας και γινόμαστε έρμαιο του εκάστοτε ρεύματος και της κάθε ευκολίας, είτε αυτή λέγεται διορισμός, είτε λέγεται βόλεμα, μίζα, λάδωμα, νομιμοποίηση, μη ανακύκλωση, καφές με 4 ευρώ και ποτό με 7-8-9-10 ευρώ, ενασχόληση ενδελεχής με τα του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα 600 ευρώ κατάθεση κάθε δίμηνο στο ΤΕΒΕ κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ ...
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχοντας παραμείνει μακριά από τη διαχείριση του κράτους για δεκαετίες, οι αριστεροί πολιτικοί σχηματισμοί στην Ελλάδα νομίζω ότι δυσκολεύονται να αρθρώσουν θετικές προτάσεις και να αποδείξουν ότι πατάνε στα πόδια τους και όχι στις αποτυχίες των άλλων. Έτσι, αφήνεται το πεδίο ελεύθερο για τους δυο γνωστούς και έμπειρους διαχειριστές του αποτυχημένου ελληνικού κράτους να μιλάνε για δυσμενείς παγκόσμιες συγκυρίες που επιβάλλουν σκληρή διαχείριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από την ευρύτερη αριστερά θα έρθει η νέα τομή στην πολιτική, γιατί ακριβώς είναι έξω από την νομή και μπορεί να σκέφτεται φτάνει μόνο να κάλει το μεγάλο βήμα από το παρελθόν στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λες : "...Τα κομματικά προγράμματα μπορεί να δίνουν διάφορες θεωρητικές απαντήσεις σε ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις αλλά όταν έρχεται η στιγμή που πρόκειται κάτι να γίνει όλα αυτά.."

    Εφόσον λοιπόν τα ερωτήματα σου απαντώνται ( ποια από αυτά παραμένουν αναπάντητα ?) η μόνη σου απορία περιορίζεται στην έκφραση ενός έντιμου πολιτικού λόγου απ τους εκπροσώπους της Αριστεράς?
    Γιατί εάν είναι αυτό, δεν μπορεί να απαντηθεί επιστημονικά ( με την μέθοδο της απόδειξης) παρά μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν.
    Ας συμφωνήσουμε στο πολιτικό σύστημα που επιθυμούμε και τα πρόσωπα αλλάζουν όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Και στο κάτω κάτω εάν είναι τόσο δύσκολο να αποφασίσουμε τι θέλουμε να γίνει ( καθώς αυτό προϋποθέτει γνώση) μπορούμε εύκολα να απαιτήσουμε να μην γίνονται αυτά που δεν θέλουμε και συμβαίνουν σήμερα.
    Και ο καπιταλισμός εμπεριέχει ΠΟΛΛΑ απ αυτά που δεν θέλουμε.

    ΥΓ Δεν αποφεύγω να απαντήσω στα ερωτήματα σου .
    Απλώς θα χρειαστώ ιδιαίτερα μεγάλο χώρο για να τα απαντήσω. Θέσε λοιπόν ποια παραμένουν αναπάντητα ( εγώ προσωπικά δεν είδα κάποιο τέτοιο) και το συζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δείμος-
    Όλοι ακούνε τις λαϊκές ανάγκες αλλά το θέμα είναι τι λύσεις προτείνουν στα υπαρκτά προβλήματα.

    debby-
    Οσο ανεβαίνει το επίπεδο του λαού τόσο γίνεται πιό δύσκολο αυτό που λες.
    Γι΄αυτό και λέω ότι τουλάχιστον για μένα σημαντικό στοιχείο της αριστερής πολιτικής δεν είναι το χάιδεμα των αυτιών του λαού αλλά να του λες την αλήθεια.

    mh xeirotera-
    Με έκανες να ψάξω στο Μέγα Λεξικό της Ελλ.γλώσσας του Δημητράκου για τον ορισμό της πολιτικής!
    Είναι λοιπόν,η τέχνη,η επιστήμη της διοικήσεως,διακυβερνήσεως της πολιτείας,του κράτους,η επιστήμη η σχετική με την οργάνωσιν και διακυβέρνησιν κράτους τόσον εις τας εσωτερικάς όσον και εις τας εξωτερικάς υποθέσεις.
    Οπότε και αυτά που γράφεις πολιτική είναι, εκτός αν προτιμάς την άλλη έννοια που δίνει το λεξικό δηλ
    η εταίρα,η πόρνη ως κοινή εις πάντας τους πολίτας αλλά και ως έχουσα την τέχνην να αρέσκει εις πάντας !!!

    ευσταθιοσ-
    Εχεις απόλυτο δίκιο σε όσα γράφεις και το έχω γράψει και εγώ στο παρελθόν, ότι και οι πολιτικοί είναι αντανάκλαση αυτού του λαού,όπως επίσης ότι δεν πρόκειται να έρθουν να μας κυβερνήσουν κάποιοι άλλοι άριστοι από τον Άρη.

    gerasimos-
    Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα.
    Όλοι κάνουν αναλύσεις των προβλημάτων αλλά λύσεις τελικά δίνουν οι κυβερνήσεις τις περισσότερες φορές βιαστικά,χωρίς μελέτη απλά γιατί ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

    καπιταλιστικό κουμμουνι-
    Αυτό ακριβώς ελπίζω και εγώ.
    Δεν θα χάσουμε ποτέ την ελπίδα μας :)

    kapetanios-
    Ας συμφωνήσουμε στο πολιτικό σύστημα που επιθυμούμε

    Ποτέ δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε όλοι σε ένα πολιτικό σύστημα αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μερικές βασικές άρχές.
    Μέχρι στιγμής όμως το μόνο που βλέπω από την ευρύτερη αριστερά είναι τι δεν θέλουν γιατί ακριβώς τι θέλουν προφανώς δεν το έχουν μελετήσει και από την άλλη μεριά όπως δεν βάφονται κόκκινα αυγά με πορδές, έτσι και δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές χωρίς κάποιοι να θιγούν και αυτό σημαίνει απώλεια ψήφων.
    Πες μου λοιπόν τις απαντήσεις που έχεις για τα ερωτήματα σχετικά με το ασφαλιστικό που είναι ένα θέμα που μόλις άνοιξε και καίει.
    Μόλις αυτή την στιγμή ακούω στο ραδιόφωνο ότι η ΓΣΕΕ δεν θα πάει να συζητήσει για το ασφαλιστικό.
    Έτσι μετά θα μπορούν να μιλάνε για αντιλαϊκά μέτρα, η ΝΔ θα περάσει ότι θέλει και οι αγωνιστές συνδικαλιστές θα βγαίνουν να καταγγέλουν την κυβερνητική πολιτική.
    Τελικά η ΝΔ θα είναι αυτή που θα κάνει πολιτική, και οι άλλοι λόγια του αέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ΚΚΕ και ολίγον ο ΣΥΝ, πάσχουν από τον "Αριστερό Εθνικισμό":

    "Ο αριστερός εθνικισμός χαρακτηρίζει συχνά τις κοινωνικές ομάδες που αντιστέκονται στην αμερικανική αυτοκρατορία και στην Παγκοσμιοποίηση.
    Στην προσπάθεια να διασωθεί η εθνικότητα (ethnicity) - η "βρετανικότητα", η "ιαπωνικότητα", η "ελληνικότητα"- δηλαδή η ταυτότητα, η αξιοπρέπεια όπως την αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης, η ιστορία, η παράδοση και η αυθεντικότητα, η Αριστερά στρέφεται στις "ρίζες".
    Η προσήλωση στο εθνικό παρελθόν, το οποίο ωραιοποιείται και χαλκιδεύεται καταλλήλως, καταλήγει στην ίδια ιδεολογία την οποία καταγγέλει.
    Η Αριστερά, όπως και η Δεξιά, προσπαθεί να θεσμοθετήσει τον πατριωτισμό.

    Η "πατριωτική" Αριστερά αναλύει τον κόσμο όπως οι "αντιδραστικοί" της αντίπαλοι, δηλαδή με βάση εθνικά και φυλετικά κριτήρια που ονομάζονται "εθνική ταυτότητα" και "εθνική κληρονομιά". Είναι χαρακτηριστική η προσκόλληση της παραδοσιακής Αριστεράς στις "ρίζες" και η αντίθεσή της στον "ξενόφερτο τρόπο ζωής", καθώς και σε όλες ανεξαιρέτως τις συνιστώσες της Παγκοσμιοποίησης".

    Πηγή: Σώτη Τριανταφύλλου*, "Για τη σημαία και το Έθνος" σελ. 185-186,193.

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στη Βurma.

    http://erimitis.blogspot.com/2007/10/free-burma.html

    and

    http://ange-ta.blogspot.com/2007/10/free-burma.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αριστερή πολιτική υπάρχει. Ποιον αγγίζει είναι το θέμα.

    Όταν βλέπεις κάποιον που ζει με δανεικά απ' τις τράπεζες, να σου κοκορεύεται πόσο τον εκμεταλεύονται στην δουλειά του, βλέπεις εσύ κάποια χρησιμότητα στην Αριστερή πολιτική;
    Γιατί εγώ προσπαθώ αλλά δεν βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. doctor-
    Ενδιαφέρουσα άποψη.

    ange-ta-
    Υπογράψαμε ήδη.
    Για ποστ το πήρα χαμπάρι αργά.

    chris-
    Δεν έχεις άδικο.

    kapetanios-
    1-Οσοι δεν είναι στην κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουν πολιτικές θέσεις.
    2-Με το να αρνούνται να συζητήσουν απλά επιβεβαιώνουν αυτό που έγραψα.
    3-Δηλαδή στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα με το ασφαλιστικό και δεν έχει μεταβληθεί η σχέση των εργαζομένων με τους συνταξιοδοτηθέντες από 3;1 σχεδόν σε 1:1 ;
    4-Δεν βλέπω απάντηση στο αν πρέπει να γίνεται συνταξιοδότηση στα 40-50 ;
    5-Εχεις ακούσει κανένα κλάδο που να ζήτησε να συνενωθεί το ταμείο του;
    6-Θέλουμε τελικά ισότητα των δύο φύλων ή δεν την θέλουμε, προφανώς όπως έγραψα με προστασία της μητρότητας;
    7-Ας βγει ένα κόμμα να πει ότι θα καταδικάζεται σε μεγάλη χρηματική ποινή όποιος χρησιμοποιεί ανασφάλιστο εργάτη στο χωράφι του ή στην οικοδομή ή σε κάθε άλλη εργασία και τότε θα τα πούμε τι έχει να γίνει.
    Για το πρέπει να γίνει με τους συνεχώς αυξανόμενους λαθρομετανάστες κανείς δεν λέει τίποτα.
    8-Δεν διαφωνώ με αυτές τις διαπιστώσεις αλλά στο πόστ γράφω για το τι έχει να προτείνει κανείς να κάνουμε σήμερα για τα διάφορα προβλήματα που είναι υπαρκτά.
    9-Δεν έχω αντίρρηση αλλά έτσι κινδυνεύεις να κλείσουν επιχειρήσεις και να πάνε πχ στην Βουλγαρία (Palco) η την Κίνα με τα φτηνά εργατικά χέρια που τους παρακαλάνε.
    10-13 Συμφωνώ απόλυτα ,αλλά όπως λες και σύ ποιος μας ακούει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 1. Ασφαλώς και έχουν, με την διαφορά ότι περιορίζονται στο να τις λένε απλώς.
    2. Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ "συζήτηση". Μην αστειευόμαστε!
    3. Βεβαίως και παραμένει στο 3:1
    Και θα βελτιωθεί περισσότερο με την πλήρη νομιμοποίηση και των υπολοίπων οικονομικών μεταναστών στην χώρα μας. Χώρια που η Ελλάδα βγήκε τελικά ωφελημένη με την έλευση του σχεδόν 1 εκατομμυρίου παλιννοστούντων που στην πλειοψηφία τους είναι νεότατοι.. Αυτά τα περί 1:1 είναι κακόγουστες αστειότητες!!
    4. Η πρόωρη συνταξιοδότηση για λόγους υγείας επιβάλλεται. Από εκεί και πέρα ποιος άλλος συνταξιοδοτείτε στα 40 του??( έλα μου ντε :))
    5. Πως να το κάνει αφού το ένα είναι χειρότερο απ τ άλλο. Όλοι φοβούνται ότι θα πάνε προς το χειρότερο.
    Εκτός εάν νομίζει κανένας ότι δεν το κάνουν για να… την σπάσουν στην Κυβέρνηση....
    6. Μανία το έχουμε να πάμε πάντα ανάποδα!! Η ισότητα δεν ξεκινά απ τις εισφορές!( και μην δυιλήζουμε τον κώνωπα)
    7. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις ποινές που επιβάλλονται σε περιπτώσεις ανασφάλιστων -μεταναστών ή όχι-εργατών.
    Δεν χρειάζεται να γίνει τίποτε περισσότερο με τους "λαθρομετανάστες" παρά μόνο την παραμονή τους στην χώρα μας να την συνοδεύει η νομιμότητα.
    Πεπατημένη υπάρχει μιας και το φαινόμενο υπάρχει εδώ και 150 χρόνια.
    Τώρα ήρθε στην πόρτα μας.
    8. Κανένα πρόβλημα δεν εξαφανίζεται κάνοντας πως δεν το βλέπεις.
    Και η μέθοδος "πονάει χέρι κόψη κεφάλι" δεν λύνει τίποτε.
    9.α. Φτηνά εργατικά χέρια υπάρχουν από πάντα. Παρ όλα αυτά ΚΑΙ στις αναπτυγμένες χώρες συνεχίζουν και υπάρχουν (οι περισσότερες) επιχειρήσεις και εργαζόμενοι
    β. Είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ψέμα ότι στην Ελλάδα το εργατικό χέρι στοιχίζει πολλά!! Το λιγότερο στοιχίζει απ όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή εκεί δεν υπάρχουν επιχειρήσεις??
    γ. Για τις επιχειρήσεις που το φτηνό εργατικό χέρι είναι ζήτημα επιβίωσης ας πάνε όπου θέλουν. Εκτός εάν θέλουμε εμείς να γίνουμε φτηνά εργατικά χέρια!!
    δ. Το προϊόν που παράγεται έχει διαβαθμίσεις ποιότητας αλλά και κόστους και για όλα, μα για όλα τα προϊόντα, υπάρχει αγοραστής.
    ε. Το τελικό κόστος ενός προϊόντος μπορεί να μην επηρεάζεται και ιδιαίτερα ( ειδικά σε εφαρμογές τεχνολογίας αιχμής)από το κόστος των "εργατών"
    Χώρια που γνωρίζουμε πλέον όλοι μας ότι η οργάνωση και η παραγωγικότητα παίζουν και τον μεγαλύτερο ρόλο και εκεί χρειάζεσαι τον «ακριβό» και ειδικευμένο προσωπικό.
    Γιατί , μεταξύ μας τώρα, ότι πληρώνεις παίρνεις.
    10. Όποιος είναι αποφασισμένος να βαδίσει στον δρόμο του ( ΠΧ η ΝΔ) δεν ακούει κανέναν( η «συζήτηση» που λέγαμε) Το ζήτημα και το πρόβλημα εάν θέλεις είναι σε αυτούς που τους εκλέγουν.
    Ξέρουν γιατί τους εκλέγουν άραγε??? ( όποιος το βρει κερδίζει μπισκότο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ξέχασα να βάλω και ένα άλλο ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τις ηλικίες συνταξιοδότησης.

    ..ενώ το ένα τρίτο των συνταξιούχων 55-64 ετών, πήραν σύνταξη μέχρι το 1997, όταν ήταν δηλαδή 46-55 ετών.
    Oσον αφορά την ηλικία των ατόμων που συνταξιοδοτήθηκαν την τελευταία οκταετία (από το 1997 έως σήμερα): από ένα σύνολο περίπου 609.000 συντάξεων, 3.500 συντάξεις αποδόθηκαν σε άτομα 35-44 ετών, 48.000 σε άτομα ηλικίας 45-54 ετών, 225.000 σε άτομα ηλικίας 55-64 ετών, 319.000 σε άτομα ηλικίας 65-74 και, όπως αναφέραμε, οι 13.000 σε άτομα άνω των 75 ετών.
    Η αναλογία αυτή δεν είναι μια απλή «στατιστική» αλλά έχει τεράστια σημασία σε συστήματα κοινωνικής ασφάλισης που, όπως στη χώρα μας, είναι αναδιανεμητικά, δηλαδή, οι πόροι για την πληρωμή των συντάξεων στη προηγούμενη γενιά «παραγωγών» δεν προέρχονται από την αποταμίευση ή την κεφαλαιοποίηση των εισφορών που είχαν καταβάλει οι σημερινοί συνταξιούχοι στο παρελθόν, αλλά από τις εισφορές και τη φορολογία που καταβάλει η σημερινή γενιά των «παραγωγών».
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100009_10/07/2005_149792

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμφωνώ διαφωνώντας. Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πλέον «κάθετος» διαχωρισμός της κοινωνίας, δηλ. αριστερά /δεξιά αλλά «οριζόντιος». Υπό το δικό μου, ημιμηδενιστικό, πρίσμα δεν υπάρχει και αριστερή πολιτική. Τα ζητήματα που θέτει όμως ο atheofobos πολύ εύστοχα υπάρχουν και ψηφίζουμε (;) όποιον μας δώσει πειστικότερες απαντήσεις. Αν μας δώσει κάποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εξαιρετικό και φλέγον το θέμα της ανάρτησής σου, θα συμφωνήσω όμως με georgeclooney:"ψηφίζουμε (;) όποιον μας δώσει πειστικότερες απαντήσεις. Αν μας δώσει κάποιος"

    Ο αφελής προβληματισμός και απορία μου είναι:
    Γιατί να μην υπάρχει μια συσπειρωμένη και δυνατή αριστερά, που αν προσθέσεις τα ποσοστά (ψιχία) των 2 γερών κομμάτων + κάτι ψιλά Μ-Λ και δε συμμαζεύεται, ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΜΕ ΑΛΛΟ ΑΡΧΗΓΟ (π.χ. Κανέλλη), θα ήταν ίσως το δεύτερο κόμμα και ο γερός αντίπαλος.
    Σίγουρα θα ανέτρεπε το πολιτικό κλίμα εκ βάθρων.

    Παρεμπιπτόντως, γιατί τόσοι Δεξιοί, Αριστεροί κ.α. Πρόεδροι;
    Μήπως το προεδριλίκι είναι αρκετά κερδοφόρο..όχι τίποτε άλλο…για να στήσουμε και ένα blogoKOMMA την άλλη φορά...

    Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. TOP PORTUGUESE UNIVERSAL WRITER: CRISTOVAO DE AGUIAR.

    He has, also, translated into Portuguese the Wealth of Nations by Adam Smith.

    He has been awarded several prizes.

    Don't forget the name of this great author, you'll be hearing of him soon.

    Thank you for spending time in Universal Culture.

    Thanks for visiting.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εθεσες πολλά ωραία ερωτήματα αλλά έχει εκπληκτική μέρα έξω και λέω να επωφεληθώ. Οπότε θα σου απαντήσω μόνο σ'αυτό.
    "ΒΑΣΙΚΉ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΛΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ"
    Συμφωνώ και συνήθως ισχύει, γιαυτό άλλωστε και συμπαθώ την Αριστερά, ωστόσο δεν παύω ν'αναρωτιέμαι: Αν ήταν ποτέ στην εξουσία, θα συνέχιζαν να είναι ειλικρινείς; Η θα μας "προστάτευαν" κι'εκείνοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. πο πο μεγάλε δεν τα διάβασα ολά γιατί ηταν πολλά αλλά για να έχεις τόσο χρόνο για να το γράψεις εισοδηματία σε κόβω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. georgeclooney-
    Δυστυχώς δεν το βλέπω πιθανόν να μας δώσει κανείς ουσιαστικές απαντήσεις.

    φυρδην μίγδην-
    Θα αστειεύεσαι βέβαια!
    Η μόνιμη τάση της αριστεράς είναι να διασπάται σε κομματίδια, ρεύματα και γκρουπούσκουλα.
    Πάντως ή ιδέα για αρχηγία της Κανέλλη είναι η πιο πρωτότυπη που έχω ακούσει!
    Θα ήθελα να δω την εικόνα της ορκωμοσίας αυτού του κόμματος με την αρχηγό να ορκίζεται και να σταυροκοπιέται ,οι μισοί βουλευτές του να κάθονται ακίνητοι στην αίθουσα και οι υπόλοιποι να καπνίζουν έξω από αυτήν!

    kapetanios-
    Γιατί «κακός» ;
    Ισα ίσα αυτή είναι η ευχαρίστηση που σου προσφέρει το μπλογκάρισμα.
    Η ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων και δεδομένων.
    Οσοι θα αντέξουν να τα διαβάσουν μπορούν να σχηματίσουν την δική τους γνώμη.

    ellinida-
    Εκανες πού καλά που πήγες να χαρείς την μέρα έξω.
    Προσωπικά πιστεύω ότι η εξουσία διαφθείρει ευκολότερα από οτιδήποτε άλλο αλλά δεν σημαίνει πάντα ότι όποιος είναι στην εξουσία είναι διεφθαρμένος.

    therapy-
    Τι μου θύμισες!
    Αυτό ακριβώς ήταν στα νιάτα μου το ιδανικό επάγγελμα !
    Έχω γράψει μάλιστα και σχετικό πόστ
    http://atheofobos.blogspot.com/2006/07/blog-post_14.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ...συγχαρητηρια αγαπητε φιλε,ηταν η πιο ουσιαστικη τοποθετηση που ακουσα τον τελευταιο μηνα.Βαρεθηκα τις στειρες ξυλινες φρασεις των πολιτικων που επιδιωκουν μοναχα την αρπαγη της ψηφου.Θελει να'χεις μεγαλα .....για να βγεις να πεις την αληθεια και δυστυχως οι περισσοτεροι πολιτικοι μας δεν τα διαθετουν,κι αν καποιοι τα'χουν, φιμωνονται ακουσια ή εκουσια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. hades-
    Οιπροβληματισμοί που έγραψες είναι και οι λόγοι που έγραψα αυτό το ποστ.
    Γράφεις ότι διαφωνείς με αυτό που έγραψα ότι βασική αρχή της αριστερής πολιτικής είναι το να λες την αλήθεια στον λαό γιατί σε θεωρητικό επίπεδο αυτό είναι βασική αρχή όλων των πολιτικών θέσεων.
    Μα αυτό ακριβώς θεωρώ προσωπικά ότι είναι ή μάλλον θα έπρεπε να είναι η διαφορά και η υπεροχή της αριστεράς από την δεξιά η οποία μερικές φορές και όχι πάντα εξυπηρετεί και συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
    Συμφωνώ δε απόλυτα με αυτό που έγραψες ότι:
    Πρακτικά, τώρα, δυστυχώς έχει αποδειχθεί πως όλοι (μηδεμίας αριστεράς τάσης εξαιρουμένης) ενδιαφέρονται να λένε στον λαό την αλήθεια που τον ικανοποιεί.
    Για τον λόγο δε αυτό έθεσα και τα ερωτήματα και τον τίτλο «ποιά και που είναι άραγε η αριστερή πολιτική;».
    Όσο για τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κατάφερε να φθάσει με αναβολές 39 χρονών νομίζω, οπότε τώρα που έγινε θέμα προτίθεται να υπηρετήσει και μου φαίνεται ότι θα τον στείλουν στην γνωστή βαρύτατη υπηρεσία που έιναι απέναντι από το Χίλτον!

    nicola beerman-
    Νομίζω ότι τώρα πιά ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.
    Στα ερωτήματα που έχω βάλει πρέπει πιά όλοι να δώσουν ευθείες και σαφείς απαντήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή