Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΚΟΝΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ





Γράφοντας πρόσφατα ένα ποστ για τον Μητσοτάκη και τον ρόλο του στην αποστασία, ένα αναπάντητο ερώτημα ξαναήρθε στο μυαλό μου.
Ή εγώ έχω καλή μνήμη (που διαπιστωμένα δεν έχω ), ή οι περισσότεροι Έλληνες έχουν πολύ κοντή ή και καθόλου.
Όταν καταφέρνει ένας πολιτικός που συγκέντρωνε την γενικότερη απαξίωση του λαού , ακόμα δε και από αυτούς που στήριζαν την κυβέρνηση των αποστατών, να φθάσει να γίνει πρωθυπουργός της χώρας αυτό δείχνει πράγματι ότι οι Έλληνες έχουν πολύ κοντή μνήμη.
Αυτό βέβαια ο ίδιος ο Μητσοτάκης το ξέρει πολύ καλά και το έχει εμπεδώσει και γι΄ αυτό όταν το Μακεδονικό ήταν καυτό θέμα είχε πει ότι σε 10 χρόνια κανένας δεν θα ασχολείται με αυτό.
Δυστυχώς δε είχε δίκιο.
Θέματα που απασχολούν για μέρες την κοινή γνώμη και γίνονται αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων ύστερα από λίγο εξαφανίζονται από το προσκήνιο και δεν απασχολεί κανένα πλέον ούτε η εξέλιξη τουςΠόσοι σήμερα ασχολούνται με το τι έγινε με τους κουμπάρους, τις πυρκαγιές, τις τηλεφωνικές υποκλοπές ,τις απαγωγές των Πακιστανών κτλ.;

Πόσες μέρες μας απασχόλησε η Ζαχοπουλιάδα και ποιος ασχολείται σήμερα που ο ίδιος ο Ζαχόπουλος μπορεί να μιλήσει, εκτός από εκείνη την ταλαίπωρη 35χρονη, που έγινε στην φυλακή 36χρονη και τον εργατολόγο της;

Έγινε σκοτωμός με την υπόθεση των ομολόγων και πρόσφατα ο Ζορμπάς κατέθεσε στην Βουλή στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και κατηγόρησε ευθέως τους πρώην συναδέλφους του Σανιδά και Κολιοκώστα για το θάψιμο του πορίσματος του ,προσθέτοντας δε ότι « Η υπόθεση των ομολόγων κρύβει πολλά κακουργήματα»
Ενώ λοιπόν ακούγονται τόσο βαρειές κατηγορίες από έναν πρώην δικαστικό λειτουργό ,που σπάνιο πράγμα για την Ελλάδα, από καμιά τουλάχιστον πλευρά δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για την εντιμότητα του, είδατε το θέμα να επανέρχεται στην επικαιρότητα ;
Θάφτηκε στις μέσα σελίδες των εφημερίδων.

Θυμάστε πόσες μέρες αποκλειστικό θέμα της επικαιρότητας ήσαν τα Ζωνιανά ;
Θυμάστε ότι όλοι έλεγαν ότι το αυτόνομο κράτος των Ζωνιανών δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί αν δεν είχε πολιτική κάλυψη από παράγοντες της περιοχής;
Το ποιοι δε είναι αυτοί είναι γνωστό σε όλους.
Παρά την σοβαρότητα του θέματος σε λίγες εφημερίδες μπήκε στην πρώτη σελίδα , το πολύ σε ένα δίστηλο, η παραπομπή του πρώην Υπουργού (διετέλεσε και υπουργός Δημοσίας Τάξεως!) και νυν συμβούλου του Πρωθυπουργού, Κεφαλογιάννη για υπόθαλψη εγκληματία και πρόκληση σε τέλεση αδικήματος και μάλιστα μετά από καταγγελία αστυνομικών που κατέθεσαν ότι τους κάλεσε να ψευδομαρτυρήσουν!
Στην υπόθεση δε εκτός από τον Κεφαλογιάννη εμπλέκεται και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής της ΝΔ Ρεθύμνου και διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Αρκάδιος Σπανουδάκης που όπως καταθέτουν προσπαθούσε επιμόνως να τους «εκπαιδεύσει» πως να κάνουν τα στραβά μάτια και να βγάλουν λάδι τον χασισοκαλλιεργητή !
Αλλά εδώ δεν έγινε πρωτοσέλιδο το φονικό του άτυχου φοιτητή Χορευτάκη από δολοφόνο καταδικασμένο στο παρελθόν για ληστεία με φόνο που φέρεται ότι είχε κουμπαριά και υποστήριξη από άλλο βουλευτή του νησιού και έτσι κατάφερε να αποφυλακιστεί ταχύτατα.




Σήμερα την επικαιρότητα απασχολούν τα γεγονότα στα Πανεπιστήμια γιατί έχουν ξυλοδαρμούς και αίμα. Εάν δεν σκοτωθεί κανένας μέσα στο άσυλο που προστατεύει την «ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών» γρήγορα θα φύγουν και αυτά από την επικαιρότητα και το τέλμα του Πανεπιστημίου θα παραμείνει ατάραχο και ήρεμο να σαπίζει όπως κάνει χρόνια τώρα
Άλλωστε ανεμπόδιστα δεν εφαρμόζουν την « ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών τους» όσοι βουτάνε τις κάλπες;
Από την άλλη δε μεριά ο υπεύθυνος υπουργός φρόντισε να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα πετώντας αντί για λάδι ,ηλιέλαιο (από αυτό που μάζεψε ο Φώλιας ) στη φωτιά, με την δήλωση του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Τρέμετε Καποδιστριακό, Μετσόβειο, Αριστοτέλειο και τα υπόλοιπα σας έρχεται το Χάρβαρντ στην Ελλάδα να σας σβήσει!
Όταν θα έχουμε φθάσει στο κάτω μέρος του πάτου η κοινή γνώμη θα θυμάται πλέον ποιοι ήσαν υπεύθυνοι γι΄ αυτό το κατάντημα;
Με την κοντή μνήμη που έχει πολύ αμφιβάλλω.

18 σχόλια:

  1. Αθέοφοβε, η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι κανείς δεν ψηφίζει μα βάση την ιστορία και τνω προσώπων και των κομμάτων.

    Εάν αυτό συνέβαινε, η εναλλαγή ρουτίνας των δύο θα είχε παύσει από καιρό.

    Ψηφίζουμε (διατηρώντας καιτην πρέπουσα εξαίρεση του κανόνα) με γνώμονα το σήμερα και το τι αντίκρυσμα θα έχει η ψήφος.

    Εάν υπήρχαν αυτές οι προϋποθέσεις που λες ούτε σήμερα θα είχαμε αυτή τη κυβέρνηση, ούτε το ΠΑΣΟΚ σε τόση συνέχεια, και κάποιο άλλο κόμμα θα είχε βρεθεί στην θέση αυτή.

    Όμως, επειδή η σχέση αυτή είναι αμοιβαιά ανταποδοτική, μάλλον ποτέ δεν θα ζήσουμε να το δούμε.

    Γιατί ποιος πρώτος έχει τα κότσια να κόψει τον ομφάλιο λώρο;

    Εγώ θα έλεγα, ΕΜΕΙΣ- που είμαστε και τα θύματα αυτών και εαυτών.

    Αν τα ομόλογα, η Siemens, το ασφαλιστικό και η κλοπή των εισφορών, κ.λ.π, δεν είναι λόγοι "επανάστασης" τότε ποιοι είναι;

    Καλό μήνα
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κοντή μνήμη όπως την είπες των Ελλήνων φαίνεται και απ' το ότι ενώ τον περασμένο Γενάρη αποκαλύφθηκε ποικιλοτρόπως τι σόι άνθρωπος ήταν και παραμένει ο Θέμος Αναστασιάδης, σήμερα πλέον όλα μοιάζουν να έχουν ξεχαστεί και σα να μην τρέχει τίποτα με τον χυδαίο αλλά 'συμπαθητικούλη' Θέμο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πιο κοντή μνήμη των Ελλήνων αναδείχτηκε περίτρανα το καλοκαίρι. Η Ελλάδα κόντεψε να καεί ολόκληρη. Η προετοιμασία της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, παρά τα αντιθέτως διαλαληθέντα, αποδείχτηκε μηδενική. Κι όμως ένα μήνα αργότερα και αφού μοίρασε 3.000€ σε κάθε "πυρόπληκτο" κέρδισε τις εκλογές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Αθεόφοβε, δεν σε προλαβαίνω. Σε διαβάζω όμως ανελλιπώς. Είσαι για μένα must. Θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. vassia-
    Κατά βάση,Βάσια,βασικά έχεις δίκιο!
    Αλλά το ποστ δεν είχε ως στόχο το ποιόν να μην ψηφίσει κανείς αλλά να δείξει πως θέματα καυτά μετά από λίγο και πιθανώς απο την υπερπροβολή τους παύουν να απασχολούν την κοινή γνώμη χωρίς να έχουν λυθεί.

    gerasimos-
    Όχι μόνο ξεχάστηκε αλλά τελικά δεν μάθαμε και τι έγινε με τα χρήματα που τους κατασχέθηκαν.

    meropi-
    Θα την θυμηθούν όταν καει φέτοε ή υπόλοιπη Πελοπόννησος

    locuspublicus-
    Είσαι για μένα must.
    Ε,αυτό είναι το μόνο που δεν φαντάστηκα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω, αντιθέτως και δυστυχώς συμφωνώ. Αυτή είναι η παρακμή μας. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε βουλιάξει στα σκάνδαλα. Ζούμε με έναν απέραντο εκνευρισμό. Σωστα λένε και οι σχολιαστές, ξεχάστηκε Ζαχόπουλος και Θέμος πριν ακόμα ολοκληρωθεί το πόρισμα.

    Και τώρα το αιμοβόρο Ρωμαικό θέατρό μας περιμένει τον πρώτο νεκρό στα πανεπιστήμια. Ακόμα και η υπόθεση Κεφαλογγιάνη γίνεται σταδιακά πολιτική.

    Τι μνήμη φίλε Αθεόφοβε. Εδώ κάλεσε ο Αμερικανός πρέσβης κάποτε τον Γιαννόπουλο (τον γραφικό), και του είπε πως έχουν γίνει σωρεία βομβιστικών επιθέσεων κατα αμερικανικών οργανισμών στην Ελλάδα. Και ο γραφικός, αντί να του πεί, ξέρετε ψάχνουμε, κάνουμέ ό,τι μπορούμε, ή κάτι που να ακούγεται, αντί τούτου, γέλασε και του είπε πως αυτές δεν είναι βομβιστικές επιθέσεις, όχι, χα χα, γκαζάκια είναι, δηλαδή χαβαλές. Χα, χα, εμείς δεν ασχολούμαστε με γκαζάκια. Και δεν σκέφτηκε ο ανόητος που για πολιτικά πάντα λόγους, γιατί η πολιτική είναι βρώμικη, θα έφτανε μια αμερικανική ταξιδιωτική ανακοίνωση για να βουλίάξει τον τουρισμό στην Ελλάδα.

    Ρεσιτάλ ερασιτεχνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αθεόφοβε μου,
    επανέρχομαι για να εκφράσω την απορία μου για κάτι που διάβασα χθες. Το "Πρώτο Θέμα" ενώ περίμενα ότι θα καταποντιστεί, εντούτοις το μόνο που έπαθε είναι να περάσει από πρώτη εφημερίδα δεύτερη, μετά το ΒΗΜΑ με 155.000 φύλλα. Και μη χειρότερα. Υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι πρόκειται για αξιόπιστη εφημερίδα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν είναι απλά κοντή μνήμη. Εξηγείται, ξέρεις, ψυχοφυσιολογικά. Όταν όλη τη μέρα τόσα κανάλια σε τρελαίνουν με ειδήσεις -άχρηστες συχνότατα- τότε η πληθώρα πηλροφοριών σε αποβλακώνει και σε κάνει να μένεις μόνο σε όσα "τρέχουν" την παρούσα στιγμή. Αυτός εξάλλου δεν είναι και ο ρόλος των καναλιών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ απολύτως με όσα γράφεις.
    Και το χειρότερο είναι, πως αυτοί που θυμόμαστε είμαστε πάντα οι ίδιοι.
    Οι πολλοί ,οι μακάριοι, δεν έχουν μνήμη.
    Προσπαθώ να μη το σκέφτομαι, γιατί με πιάνει μιά τρομάρα όταν υποψιάζομαι το μέλλον μας σ' αυτή τη χώρα,που χάνω τον ύπνο μου γιά μέρες.
    Να τώρα με ξαναλαχτάρησες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι νεοέλληνες έχουν κοντή μνήμη γιατί δεν έχουν κοινωνική συνείδηση.

    Μπορεί να γίνεται ντόρος με τις ειδήσεις που αναφέρεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τους απασχολούν και πραγματικά.
    Όπου φυσάει ο άνεμος πάμε...

    Παράδειγμα. Μας τα ζάλισαν με το κίνημα των bloggers και πόσο ενεργοί πολίτες είναι [πέη blue, λέω εγώ].
    Πέρσυ τέτοιο καιρό περίπου, μετά την φωτιά της Πάρνηθας ανέβαζαν παντού μπανεράκια ότι δεν θ' αφήσουν να ξεχαστεί η φωτιά.
    Ένα χρόνο μετά οι ελεγκτές του Σουφλιά ανακάλυψαν σωρία πολεοδομικών παραβάσεων στην περιοχή και οι bloggers που υποτίθεται ότι θα ήταν εκεί και παραφύλαγαν, δεν πήραν χαμπάρι.

    «Έντιμε άνθρωπε κυρ. Παντελή» που λέει και ένα παλιό τραγούδι του Τζαβέλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν λες αθεόφοβε πως, πάλι καλά που είμαστε λαός με ¨κοντή¨ μνήμη...
    Φαντάσου να το κρατάγαμε μανιάτικο (ή Κρητικό) και τους πολιτικούς σαν το Μητσοτάκη αντί να τους αφήνουμε να γίνονται μέχρι και πρωθυπουργοί (!!!) να τους στέλναμε στα αζήτητα και αυτούς και τους επίγονους…
    Εγώ πάντως νομίζω πως αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την ¨κοντή¨ μνήμη όσο με το ότι είμαστε λαός μεγάθυμος και βαδίζομε με τις ρήσεις του ευαγγελίου, αφήνοντας δηλαδή το Θεό να τους τιμωρήσει-μετά θάνατον βέβαια…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η λογική του χύδην καλύπτει εσχάτως και την ιστορική μνήμη των νεοελλήνων. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Στα χρόνια της επταετίας των συνταγματαρχών αναγνωρίσθηκε η αντιστασιακή δράση αυτών που συμμετείχαν στα τάγματα ασφαλείας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. locus publicus-
    Τα γκαζάκια δεν μετράγανε από ρουκέτα της 17 Ν και πάνω !

    meropi-
    Δεν έχεις καταλάβει ότι πολλοί αγοράζουν τις εφημερίδες για τα DVD που έχουν;

    δειμος-
    Αυτό που λές είναι σωστό για κανονικά δελτία ειδήσεων.
    Όμως η τηλεόραση έχει ουσιαστικά μονοθεματικά δελτία που ασχολούνται για μέρες με ένα θέμα.
    Πιθανώς και γι΄ αυτό και ο κόσμος φροντίζει να το ξεχάσει γιατί πλέον στο τέλος μπουχτίζει με τα ίδια και τα ίδια.

    demetrat-
    Μην ανησυχείς. Αν διαβάσεις τι έγραφαν οι εφημερίδες πριν 100 χρόνια τα ίδια προβλήματα είχαν.
    Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!

    chris-
    Οι bloggers από μπανιεράκια άλλο τίποτα, αλλά να αφήσουν τώρα το κομπιούτερ τους και να τρέχουν στις Πάρνηθες;
    Τι μου θύμισες τώρα κάτι βραδυές με τον λεβέντη τον κουτσό αντάρτη στην Πλάκα και τα τραγούδια του..

    syneas-
    Επειδή περιμένουμε από τον θεό να τους τιμωρήσει γι΄αυτό και αυτοί φροντίζουν να βρίσκονται στην δεξιά του Κυρίου, που έλεγε και ο μακαριστός, μπας και την γλυτώσουν!

    vasikos metoxos-
    Η μνήμη μας την εποχή της χούντας λειτουργούσε κανονικά αλλά ήταν στο χειρουργικό τραπέζι.
    Απλά οι ταγματασφαλίτες είχαν έρθει στην εξουσία και βέβαια βόλεψαν το τομάρι τους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δε θα διαφωνήσω με το σχόλιό σου, αθεό. Η τηλεόραση όντως κολλάει σε ένα θέμα ακι το παπαγαλίζει, με αποτέλεσμα να έχει καλλιεργήσει μία μοναδική απάθεια στον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιατί περιορίζετε την πράγματι κοντή μνήμη των Ελλήνων σε πολιτικούς ενός κόμματος;
    Για (ζώντες και τεθνεώτες) πολιτικούς των άλλων κομμάτων δεν παρατηρείτε την επίσης μεγάλη αμνησία των Ελλήνων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν είναι κοντή η μνήμη της ελληνικής γνώμης. Κάποιοι προσπαθούν να την κοντύνουν και τα καταφέρνουν, μέχρι σήμερα. Αλλά η απορία μου και το κακό ίσως είναι ότι πρέπει πάντα να επιλέγουμε ανάμεσα τους χειρότερους. Μπορούμε να μην επιλέξουμε κανένα; οι τελευταίες δημοσκοπήσεις λένε ΝΑΙ, μπορούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωραίες γελοιογραφίες!
    Ο σκληρός δίσκος των περισσοτερων Ελλήνων ειναι μικρός και η CPU τους τρέχει μόνο εφαρμογές που έχουν να κανουν με την τσέπη τους,την μπάλα και το σεχ.Τα δύσκολα προγράμματα περί πολιτικής θέσης,κοινων.ευθύνης,ανάληψης κόστους και σεβασμού των κανόνων δεν 'τρέχουν"καλά,και βοηθά σ'αυτό και ο ροζ θόρυβος που εκπέμπουν κανάλια κι εφημερίδες όπως λεει κι ο Δείμος.
    Θα συμφωνήσω όμως και με τον κ.Βαρδάκα,οτι την κοντή μας μνήμη ειχαν υπερφορτώσει πολλαπλάσια και οι προκάτοχοι τους.Ή μήπως εκεί η μνήμη μας δεν υπερφορτωνόταν αφού δεν ήταν "μια συρροή ατυχών περιστατικών" αλλά το ίδιο το Σύστημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. phloyflis-
    Δυστυχώς αν διαλέξεις τον κανένα επιτρέπεις στους άλλους να διαλέξουν αυτοί.Αναγκαστικά λοιπόν διαλέγεις κάποιον που τον θεωρείς καλύτερο από τους άλλους.

    βαρδακας-
    squarelogic-
    Όσα αναφέρονται στο ποστ αφορούν υποθέσεις που είτε είναι πρόσφατες είτε ακόμα δεν έχουμε το τέλος της ιστορίας.
    Μόνο η αποστασία αφορά το παρελθόν και αυτή ξαναήρθε στο προσκήνιο γιατί τη έφερε ό ίδιος ο πρωταγωνιστής της ελπίζοντας τώρα που ζεί μόνο ο συνεργός του Κοκός ότι θα μπορέσει να εξωραϊσει την εικόνα του μιας και δεν υπάρχει κάποις να τον διαψεύσει.Την πάτησε όμως από τους Αμερικανούς.
    Όσο για τους προηγούμενους, επειδή η επικαιρότητα ήταν πολύ πρόσφατη, η μνήμη λειτούργησε και ο λαός τους μαύρισε.
    Όπως θα έλεγε και ο squarelogic ο λαός πάτησε delete !

    ΑπάντησηΔιαγραφή