Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ΙΙ- ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η BELLA NAPOLI !



Ίσως από το προηγούμενο ποστ να δημιουργήθηκε σε μερικούς η εντύπωση ότι η Νάπολη είναι μια πόλη που αξίζει να περάσεις να την δεις και να φύγεις.
Όμως η Νάπολη εκτός από την ομορφιά του φυσικού της τοπίου καταφέρνει να συνδυάζει την μεγάλη φτώχια μαζί με την αριστοκρατική πολυτέλεια του ιστορικού της παρελθόντος και αυτό το πετυχαίνει με τα πολλά και σημαντικά μνημεία και μουσεία που διαθέτει.
H Νεάπολη (Νέα Πόλη) οφείλει την ίδρυση της στους Έλληνες της Κύμης που είχαν εγκατασταθεί στα παράλια της Καμπανίας από τα μέσα του 8ου αι. π.Χ και σε ένα μεγάλο μέρος η ομορφιά της οφείλεται στο ότι στην 3000ετή της ιστορία έχουν περάσει από εκεί όλες οι φυλές του Ισραήλ και η κάθε μία έχει αφήσει το στίγμα της.
Εκτός από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους την έχουν κατακτήσει Νορμανδοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Αραγόνοι ,Ισπανοί και Βουρβόνοι.

1-Το Palazzo Reale προς την πλευρά της θάλασσας με τους κήπους του επάνω.

2-Η περίφημη μαρμάρινη σκάλα του ανακτόρου.

.Στο κέντρο της δεσπόζει το Palazzo Reale (1,2),ανάκτορο που ξεκίνησε από το 1600 από τον Ισπανό αντιβασιλέα και παρέμεινε παλάτι μέχρι το 1946 που κατάφεραν να ξεφορτωθούν τον Ιταλό βασιλιά που είχε στηρίξει τον φασισμό του Μουσολίνι.
Στην πλευρά του κτηρίου που βλέπει στην πλατεία Plebiscito, που είναι η μεγαλύτερη της πόλης, υπάρχουν σε κόχες τα μαρμάρινα αγάλματα όλων των βασιλιάδων της Νάπολης (3).
3-Το άγαλμα του Ruggero Il Normanno από την πρόσοψη του Palazzo Reale.

.Η πλατεία Plebiscito πήρε το όνομα της από το δημοψήφισμα του 1870, που οδήγησε την Νάπολη στο ενωμένο πλέον βασίλειο της Ιταλίας.
Στην άλλη μεριά της είναι η εκκλησία του San Francesco di Paola με την όμορφη κιονοστοιχία της στα δύο της πλάγια(4).
4-Η πλατεία Plebiscito με την εκκλησία του San Francesco di Paola στο βάθος.
.
Κοντά στο Palazzo Reale προς την μεριά του λιμανιού δεσπόζει το πανέμορφο Castel Nuovo (5,6,7,8) που σημαίνει Νέο Κάστρο για να ξεχωρίζει από το άλλο κάστρο της Νάπολης το Castel dell’ Ovo.Σήμερα είναι το Δημοτικό μουσείο της πόλης.
5- To πλαϊνό μέρος του Castel Nuovo.
6- Η κεντρική μαρμάρινη πύλη του Castel Nuovo.


7-Η εσωτερική αυλή του Castel Nuovo.
8-Η αναμνηστική πλάκα στην αυλή για τους Ιταλούς στρατιώτες που σκότωσαν οι Γερμανοί στην Κεφαλονιά και την Κέρκυρα το 1943..
Στην σάλα των Βαρόνων , με την τόσο χαρακτηριστική οροφή (9), το 1486 ο Ferrante I της Αραγονίας όταν μυρίστηκε ότι οι βαρόνοι συνωμοτούσαν εναντίον του τους κάλεσε σε χορό στην αίθουσα αυτή και τους καθάρισε όλους!
9-Η χαρακτηριστική οροφή της σάλας των Βαρόνων .
.
Στο μουσείο ενδιαφέρον έχει και μια μπρούτζινη πόρτα (10) που κάποτε ήταν στην είσοδο του κάστρου και έχει μια σιδερένια μπάλα από κανόνι σφηνωμένη από την μια της μεριά και μια τρύπα από την αντίθετη πλευρά!
Πιθανολογείται ότι την πόρτα την βούτηξε λάφυρο ο Κάρολος ΙΙΙ και την φόρτωσε στο καράβι του για την Γαλλία. Στο ταξίδι όμως κοντά στις ακτές του Ραπάλλο του ρίξαν με κανόνια οι Γενοβέζοι, μια μπάλα την κτύπησε και έμεινε επάνω της και οι Γενοβέζοι που νίκησαν την επέστρεψαν στην Νάπολη.
Μετά την επίσκεψη στο κάστρο η κοντινή πολύ κομψή Galleria Umberto I είναι ότι πρέπει για ένα εξαιρετικό καφέ (11).

10- Η μπρούτζινη πόρτα με την ενσφηνωμένη μπάλα στο κάτω αριστερό της μέρος.Η πόρτα απεικονίζει τα κυριότερα επεισόδια της μάχης του 1462 που ο Ferrante d’ Aragona νίκησε τον Giovanni του Anjou και τους επαναστατημένους βαρόνους.
11-Το εσωτερικό της Galleria Umberto I .
.
Ένα άλλο κάστρο στην παραλία και προς το μέρος που αρχίζουν οι πιο σικ συνοικίες, είναι το Castel dell’ Ovo (12,13,14,15) που ο θρύλος θέλει ότι στα σπλάχνα του είναι κρυμμένο ένα μαγικό αυγό,εκ ου και το όνομα του. Το κάστρο ολοκληρώθηκε τον 16ο αιώνα και σήμερα χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις .

12-Η θέα από το αρχαίο ελληνικό Παυσίλυπον που στα ιταλικά έγινε η σημερινή συνοικία Posillipo .Φαίνεται το Castel dell’ Ovo και στο βάθος ο Βεζούβιος.
13-Από την ίδια θέση το Castel dell’ Ovo με μεγέθυνση.
14-Μέσα στο Castel dell’ Ovo μια εικόνα από την παλιά Νάπολη μαζί με την εικόνα του κοιμώμενου το μεσημέρι εργάτη, επάνω στις τάβλες μιας έκθεσης κρασιών!
15-Από τις πολεμίστρες του κάστρου φαίνεται η ανήσυχη γλαρίνα που φοβήθηκε από την παρουσία μας για τα αυγά που έκλωθε!
.
Το κάστρο όμως που δεσπόζει της πόλης, είναι το σχήματος άστρου, κάστρο του Sant'Elmo στον ομώνυμο λόφο (16). Εδώ τον 10ο αιώνα υπήρχε μια εκκλησία του Sant'Erasmo.
Όπως λοιπόν τις Σταυρούλες καταλήγουν να τις φωνάζουν Ρούλες, έτσι και ο Sant'Erasmo έγινε "Ermo" και τελικά "Elmo".
Δίπλα υπάρχει η Certosa di San Martino,σήμερα μουσείο, που ήταν μέχρι τις αρχές του 1800 ένα καρθουσιανό μοναστήρι (17).
16-Το κάστρο του Sant'Elmo πίσω και μπροστά η Certosa di San Martino από το Castel Nuovo ..
17-Η είσοδος στο ναό της Certosa di San Martino.
.Επειδή όμως είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι, όπως και εγώ, χαμπάρι δεν έχετε τι είναι το καρθουσιανό μοναστήρι, ο Αθεόφοβος δεν αφήνει τίποτα στο σκοτάδι.
Λοιπόν οι Καρθουσιανοί είναι ένα τάγμα μοναχών που ιδρύθηκε από τον άγιο Βρούτο ,βοήθεια μας, στην περιοχή Σαρτρέζ, .
Το κτήριο διαθέτει μια από τις ωραιότερες εσωτερικές αυλές μοναστηριού (18) στην Ιταλία, με 64 μαρμάρινες κολόνες αναγεννησιακού στυλ.
Στην μια γωνία της αυλής υπάρχει ένα νεκροταφείο μοναχών διακοσμημένο με νεκροκεφαλές .Αυτή με το στεφάνι μάλλον θα ήταν κανενός ηγούμενου (19) !
18-Η εσωτερική αυλή του μοναστηριού.
19-Το νεκροταφείο των μοναχών διακοσμημένο με μαρμάρινες νεκροκεφαλές .
20-Η θέα προς την θάλασσα από την Certosa di San Martino.
21-Η θέα προς την πόλη από την Certosa di San Martino.Προς τα δεξιά φαίνεται η ευθεία των δρόμων που αποτελούν την Spaccanapoli .
.
Το μοναστήρι έχει θαυμάσιους κήπους και εξαιρετική θέα προς την πόλη (20,21).
Στον λόφο αυτό, που είναι η καλή συνοικία Vomero, εκτός από τους καλόγερους, που ως γνωστόν παντού διαλέγουν ωραία μέρη για να κτίσουν τα μοναστήρια τους, έφτιαξε παραδίπλα και το σπιτάκι του και ο βασιλιάς. Έτσι λοιπόν τον 18ο αιώνα ο Ferdinand II di Borbone έκτισε το φτωχικό εξοχικό του για την δεύτερη γυναικούλα του Lucia Migliaccio, δούκισσα της Floridia και έτσι μας προέκυψε η Villa La Floridiana (22), σήμερα μουσείο με πορσελάνες, που περιβάλλεται από τεράστιους και θαυμάσιους κήπους.

22-Η Villa La Floridiana , μουσείο με πορσελάνες με τους θαυμάσιους κήπους.
.
Ο λόφος εκτός από την οδική πρόσβαση έχει και πρόσβαση με τελεφερίκ από διάφορα σημεία.
Σε έναν άλλο λόφο της πόλης κτίστηκε το 1738 ένα άλλο παλάτι από τους Βουρβόνους το Capodimonte (23) ,αρχικά ως κυνηγετικό περίπτερο, ενώ από το 1759 στέγασε την συλλογή Φαρνέζε και από το 1860 μέχρι το 1947 ανήκε στον οίκο της Σαβοϊας και ήταν η κατοικία του δούκα της Αόστης.

23-Το μουσείο του Capodimonte.
.
Σήμερα πια στεγάζει μια από τις πιο αξιόλογες πινακοθήκες της Ιταλίας εφάμιλλη με τις αντίστοιχες διάσημες συλλογές της Ρώμης, της Φλωρεντίας και της Βενετίας.
Φιλοξενεί μεγάλα ονόματα της ιταλικής και όχι μόνο, τέχνης, όπως Ελ Γκρέκο(24), Τιτσιάνο(25), Ραφαήλ, Μιχαήλ Άγγελο, Μποτιτσέλι, Καραβάτζο, Μπρέγκελ(26) , Μαντένια, Παρμιτζανίνο, Μπελίνι και πολλούς άλλους.
Όπως όλα τα παλάτια περιβάλλεται από θαυμάσιους κήπους(27).
24-Ελ Γκρέκο. Νεαρός που φυσά το δαδί για να ανάψει την φλόγα.1575
25-Tιτσιάνο Βετσέλιο Ο Πάπας Παύλος ο Γ' και οι εγγονοί του Αλεσάντρο και Οτάβιο Φαρνέζε- 1546 Θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ψυχολογικά πορτραίτα όλων των εποχών.
26-Πίτερ Μπρέγκελ. Τυφλός οδηγεί τυφλούς 1568

27-Οι κήποι του Capodimonte.
.Στον καθεδρικό ναό της πόλης, το Ντουόμο (28) φυλάσσονται τα λείψανα του Σαν Τζενάρο, ενός μάρτυρα του 4ου αι. και προστάτη της πόλης. Στο παρεκκλήσι του βρίσκεται ένα στρογγυλό φιαλίδιο με αίμα του Αγίου , το οποίο και βγάζουν σε λιτανεία τρεις φορές το χρόνο και πιστεύουν πως αν κατά τη διάρκεια της τελετής το αίμα παραμείνει πηκτό χωρίς να ρευστοποιηθεί, αυτό σημαίνει πως θα συμβούν πολλά δεινά στην πόλη.
Τώρα πως έγινε να μαζέψουν όλο αυτό το αίμα από το πτώμα του κακομοίρη του Τζενάρο που τον είχαν αποκεφαλίσει, αυτό είναι ένα άλλο θαύμα!

28-Ο καθεδρικός ναός, το Ντουόμο.
.
Περιδιαβάζοντας στο ιστορικό κέντρο της πόλης ξεκινώντας από την αρχή της Spaccanapoli (που σημαίνει διαιρεμένη Νάπολη),όπως ονομάζονται 3 συνεχόμενοι δρόμοι που υπάρχουν από την εποχή της αρχικής Ελληνορωμαϊκής πόλης(21), με κατεύθυνση από την ανατολή προς δύση, συναντάμε την πλατεία del Gesù Nuovo(29),με την ομώνυμη εκκλησία(30) και απέναντι της την Βασιλική της Santa Chiara(31). Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει ο οβελίσκος της Αμώμου Παρθένου που τελείωσε το1750 για την προστασία της πόλης από την πανούκλα(29).
Πιο μέσα συναντάμε και άλλο οβελίσκο στην πλατεία της εκκλησίας Santa Domenico Maggiore(32) .
29-Η πλατεία del Gesù Nuovo με τον οβελίσκο της Αμώμου Παρθένου στο κέντρο και την ομώνυμη εκκλησία πίσω.
30- Η εκκλησία del Gesù Nuovo.
31-Η Βασιλική της Santa Chiara.
32-Ο οβελίσκος στην πλατεία της εκκλησίας Santa Domenico Maggiore.
.
Η Νεάπολη είναι γεμάτη σε διάφορα σημεία από σημαντικά έργα τέχνης ,όπως η πηγή του Ποσειδώνα(33) ,αγάλματα (34), ωραία κτήρια στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης (35), μέχρι κτήρια που έγιναν την φασιστική εποχή με την αντίστοιχη αισθητική (36).

33-Η πηγή του Ποσειδώνα.
34-Άγαλμα στον δρόμο της Spaccanapoli.
35-Κτήριο διακοσμημένο με μπούστα σε όλη την πρόσοψη του.
36-Χαρακτηριστικό κτήριο της φασιστικής εποχής με την επιγραφή ANNO 1936 IVI E. FASISTA.
.
Όμως επίσκεψη στην Νάπολη χωρίς να πάει κανείς στο Κάπρι είναι ιεροσυλία!
Το Κάπρι αποτελούσε το μέρος που η κ. Αθεόφοβου ως νεαρά κόρη είχε στο μυαλό της για το γαμήλιο ταξίδι από την εποχή που της είχα χαρίσει το Χρονικό του Σαν Μικέλε που την είχε γοητεύσει.
Ήταν η εποχή που την έψηνα δια της κουλτούρας, με βιβλία και κινηματογράφο και πολύ μπλά –μπλά γιατί δεν είχα φανταστεί ακόμα ότι αργότερα έρχεται και η εποχή της κουλούρας!
Δυστυχώς όμως το Ναυτικό που έκανα την θητεία μου όταν ήρθε η εποχή της κουλούρας δεν είχε την ίδια ιδέα και δεν έδινε διαβατήριο σε στρατεύσιμους.
Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο Κάπρι οραματιζόμενοι ένα ονειρικό μέρος .
Η απογοήτευση ήταν πλήρης!
Σε ένα ωραίο φυσικό τοπίο ,που στην Ελλάδα υπάρχουν αντίστοιχα και πολύ καλύτερα, έχουν κτίσει απρόσωπα σπίτια χωρίς κανένα χρώμα και αισθητική.
Η πόλη επάνω που ανεβαίνεις με τελεφερίκ δεν φτάνει ούτε στο δακτυλάκι της τους αντίστοιχους οικισμούς των Κυκλάδων το δε σύγχρονο τμήμα της είναι ένα απέραντο Μολ με όλες τις φίρμες πολυτελών ειδών (37,38).
37-To Κάπρι από το λιμάνι.
38-Το Κάπρι, από την πόλη του στην οποία ανεβαίνεις με τελεφερίκ.
.
Μπήκαμε λοιπόν σε ένα καΐκι, έναντι 11 Ευρώ το άτομο, για να επισκεφτούμε το γαλάζιο σπήλαιο που αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του νησιού.
Όταν φτάσαμε εκεί περικύκλωσαν το καϊκι βαρκούλες και βιαστικά ,ανά 4 μας έβαλαν να καθίσουμε χάμω στο πάτωμα της βάρκας.
Εγώ ως ιπποτης μπήκα μετά την κ.Αθεόφοβου και έκατσα μεγαλοπρεπώς μέσα σε αυτή την στενή βάρκα επάνω στο πόδι της ,οπότε όλοι οι Ιταλιάνοι διαπίστωσαν πως οι Ελληνίδες κραυγάζουν πολύ δυνατότερα από όλες τις Ναπολιτάνες. Μόλις κατάφερα μετακινώντας τα τρυφερά μου οπίσθια από το πόδι της συζύγου με άμεση συνέπεια να σταματήσει να ουρλιάζει, προσέχοντας πλέον να μην καθίσουν οι μετά από μένα Γιαπωνέζοι στο δικό μου πόδι, ηχηρή ακούστηκε πλέον η φωνή του βαρκάρη που πλέον αφού μας είχε στιβάξει, μας έσκασε το παραμύθι ότι η μετάβαση με την βάρκα στην σπηλιά κοστίζει άλλα 10,5 Ευρώ χώρια από το απαιτούμενο επιτακτικά φιλοδώρημα !
Υποκύπτοντας αναγκαστικά πλέον στην απάτη αυτή ,μπήκαμε στην σπηλιά, που έχει πολύ μικρό στόμιο και αν δεν προσέξεις θα σπάσεις το κεφάλι σου μπαίνοντας, μας τραγούδησε ο βαρκάρης και μια καντσονέτα για να θαυμάσουμε την ηχητική της σπηλιάς και εντός 5λεπτου βρισκόμαστε πάλι στο καΐκι βρίζοντας μεταξύ μας για την απάτη που μας έστησαν οι μαφιόζοι Ιταλοί(39).
39-Η περίφημη γαλάζια σπηλιά .
.
Η αποζημίωση, από την απογοήτευση και την ζοχάδα που πήραμε στο Κάπρι ,μας ήρθε όταν με το καράβι πήγαμε στο Σορέντο την πατρίδα του ποιητή Torquato Tasso .
Είναι μια πόλη μικρή μεν αλλά κομψή, αριστοκρατική, με ωραία κτήρια και κτισμένη σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον (40,41,42)

40-Το Σορέντο από το λιμάνι του.
41-Η εικόνα από την πόλη του Σορέντο με τον δρόμο που οδηγεί επάνω.
42-Περιδιαβάζοντας στα στενά της πόλης με τα κομψά κτήρια.
.
Προσεχώς θα γράψω για την Πομπηία, το Ερκολάνο και το μοναδικό αρχαιολογικό μουσείο της Νάπολης.

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ


ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ


9 σχόλια:

  1. οφείλουμε να σ'ευχαριστήσουμε που..μας πήρες μαζί σου στην όμορφη αυτή περιήγηση.
    Χρήσιμες πληροφορίες ώστε μπορεί κάποιοι από μας να γλυτώσουν μελλοντικά την απάτη του Κάπρι.
    Πολύ χορταστική η φωτογραφική τεκμηρίωση.Πάντα τέτοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι προσωπικές μου εντυπώσεις από το Κάπρι ήταν πολύ διαφορετικές (προς το καλύτερο, εννοείται). Γι' αυτό και το βρίσκω λίγο 'αδικημένο' από την ανάρτηση. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν και η Ιταλία δεν είναι στα άμεσα ταξιδιωτικά μου σχέδια (προς το παρόν προτιμώ πιο μακρινούς και περιπετειώδεις προορισμούς), είναι τόσο πλούσια πολιτισμικά που αξίζει να την επισκεφτείς για αυτό και μόνο το λόγο.

    Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου, ενώ οι φωτογραφίες μου δίνουν και την εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. squarelogic-
    gerasimos-
    Το Κάπρι δεν έιναι απάτη.Απλά ήταν το θέρετρο τα πέρασμένα χρόνια των λογοτεχνών καλλιτεχνών κτλ οπότε και ήταν επόμενο το φυσικό του τοπίο να τους οδηγήσει στο να το εκθιάσουν.
    Στην Ελλάδα όμως έχουμε πλήθος από ωραιότερα νησιά που το Κάπρι στα μάτια μας δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί τους ούτε κατά ελάχιστον γιατί εκτός από το φυσικό τοπίο διαθέτουν και ίδιαίτερο χρώμα οι οικισμοί τους.
    Ύδρα,Μύκονος,Σαντορίνη,Πάτμος,Αμοργός είναι μερικά που μου έρχονταί πρόχειρα στην μνήμη.

    greek traveler-
    Και σε μένα μου αρέσουν οι μακρινοί προορισμοί αλλά κατά διαστήματα χρειάζεται και μια ματιά σε μία από τις τόσες πανέμορφες και με ιστορία περιοχές της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. PΠαρακαλείσθε να προσθέσετε στο κείμενο το εξής

    "Και εκεί στο Vomero σε μία από τις ομορφότερες πλατείες του (Piazza degli Artisti) έμενε και ο φημισμένος για τη ρητορική του δεινότητα, αλλά μονίμως μετριόφρων blogger NdN"

    Το αδίκησες το Capri Αθεόφοβε. Νομίζω δεν έκανες το γύρο του νησιού με τα πόδια για να θαυμάσεις τον τρόπο που η θάλασσα γλύφει τα απότομα βράχια, και φυσικά από ότι αντιλαμβάνομαι δεν κολύμπησες. Και το Sorrento πολύ γραφικό, αλλά καλύτερα από όλα τα νησάκια είναι η Ischia.

    Οσον αφορά τη Νάπολι δεν υπάρχει τίποτα άλλο να δεις από αυτά που περιέγραωες ως τώρα. Ισως τα quartieri spagnioli να αξίζουν μία ξεχωριστή ανάρτηση αλλά πρέπει να έχεις ιστορίες να διηγηθείς και εσεις (ευτυχώς) δεν είχατε καμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aγαπητέ μου NdN που βλέπεις ότι αδίκησα το Κάπρι στο σχετικό κομμάτι που έγραψα γι΄αυτό;
    Έγραψα ότι έχει ένα ωραίο φυσικό τοπίο ,που στην Ελλάδα όμως υπάρχουν αντίστοιχα και πολύ καλύτερα όπως απάντησα προηγουμένως και στόν Γεράσιμο.
    Ευτυχώς ή δυστυχώς η ματιά μου δεν είναι ενός Βορειοευρωπαίου που βλέπει το μεσογειακό τοπίο του Κάπρι και μαγεύεται.
    Αντίστοιχα φυσικά τοπία έχει πλήθος η Ελλάδα.
    Ο οικισμός του Κάπρι δεν έχει κανένα ιδιαίτερο χρώμα και αισθητική,πράγμα που είναι εμφανές και από τις φωτογραφίες που έβαλα,σε αντίθεση με τα Ελληνικά νησιά παρά τις κακοποιήσεις που έχουν υποστεί .
    Προφανώς και δεν έκανα το γύρο του νησιού με τα πόδια για να θαυμάσω τον τρόπο που η θάλασσα γλύφει τα απότομα βράχια όπως γράφεις.
    Την ίδια όμως,ίσως και καλύτερη εικόνα την έχω δεί ταξιδεύοντας με το φουσκωτό μου γύρω από την Λευκάδα, ή μετά το Ξι στην Κεφαλλονιά, ή στα Κύθηρα ή ,ή ...
    Ακόμα αν θέλεις στην Ελλάδα υπάρχουν αντίστοιχες με την γαλάζια σπηλιά, οι Γαλάζιες σπηλιές στην Ζάκυνθο,ή Μελισσάνη στην Κεφαλλονιά αλλά και η Γαλάζια Σπηλιά (Φωκιαλή) στο Καστελόριζο !
    Μια ιδέα από την γραφική περιοχή quartieri spagnioli πήραμε ένα απόγευμα όταν κατεβήκαμε από το Vomero στον σταθμό Montesanto και περπατήσαμε προς την Via Croce.
    Πιό άγρια πάντως μας φάνηκε η περιοχή από τον σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι την Via Duomo που την περπατήσαμε βράδυ.
    Παρά το ότι έψαξα στο Vomero να βρώ αναμνηστική πλάκα που να αναγράφει για την ιστορική διαμονή σου εκεί δεν βρήκα.
    Βλέπεις όλοι εμείς οι μεγάλοι άνδρες προκαλούμε εν ζωή τον φθόνο των άλλων και μόνο μετά θάνατον θα μας δοξάσουν.
    Τότε πλέον θα αναρτηθεί η αντίστοιχη πλάκα που θα αναγράφει ότι εδώ τίμησαν τον τόπο δυο μεγάλοι μπλόγκερς,ό ένας διέμεινε και ο άλλος τον επισκέφτηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία ξενάγηση!
    Αν και Ιταλία έχω πάει σε αρκετές πόλεις Νάπολη και Ρώμη δεν πήγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aφησέ μας, εμάς τις παλαιο και νεο ρομαντικές να φανταζόμαστε το Καπρι, όπως το είδαμε σε ταινίες.
    Και για μένα μια απογοήτευση ήταν προ πολλών ετών κιόλας, αλλά... ε, με λίγη φαντασία, κάτι διορθώνεται.

    Χάζεψα τις φωτό και ξαναπήγα μαζί σας εκεί. Κι ευχαριστώ για το ταξίδι.

    Σταμάτα να τρως βρωμερά πράγματα, και ξαναφίλα μου την κυρία ξεποδαριασμένου. Αγόρασέ της και άλατα για να κάνει ποδόλουτρα. Αντρες!!!!
    Και σιγά μην έχανε κιλά πες της με τον ποδαρόδρομο!!! χα χα χα!!! δεν ήξερε δεν ρώταγε, η όρεξη ανοίγει σε παντός είδους διακοπές.

    Τα κερασένια μου φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πολύ καλή δουλειά, ένα μεγάλο μπράβο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή