Ελπίζω να αισθανθήκατε ευγνωμοσύνη για την διαπίστωση αυτή, όπως αισθάνθηκα εγώ, γιατί σαν βλάκας από ότι φαίνεται, δεν πρόκειται να καταλήξεις στο Δαφνί.
Είναι ακόμα καλύτερα να είσαι μετρίως μέτριος και πάντα μετρημένος ,όπως λέει και ο Πορτοκάλογλου, παρά ένα ξουράφι και να κινδυνεύεις να καταλήξεις παράφρων.
Τα παραπάνω έχουν επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα μελέτης που διενεργήθηκε σε 700.000 ενηλίκους τα οποία έδειξαν ότι όσοι έπαιρναν ψηλούς βαθμούς στο σχολείο είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διπολική διαταραχή από όσους είχαν μέτριους βαθμούς.
(Γι΄ αυτό και εγώ είχα φροντίσει να πάρω τέτοιους βαθμούς στο απολυτήριο του τότε Γυμνασίου, νυν Λυκείου, πουπήγα και το πήρα μόνος μου γιατί ο πατέρας μου, μου δήλωσε ότι αυτός ντρέπεται να πάει να το πάρει!)
Ο Φιλανδός συγγραφέας HenrikTikkanen πίστευε πως "Αληθινά μεγάλη τρέλα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να υπάρχει υψηλού βαθμού ευφυΐα" πράγμα άλλωστε που ισχυριζόταν και πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια ο Αριστοτέλης «Δεν υπάρχει καμία μεγάλη ιδιοφυΐα χωρίς κάποια δόση παράνοιας»
Ο ίδιος ο Εντγκαρ Αλαν Πόε, που είναι μάλλον σίγουροπως έπασχε από μανιοκατάθλιψη είχε γράψει πως: «Οι άνθρωποι με αποκάλεσαν τρελό, αλλά το ερώτημα δεν έχει ακόμα διευθετηθεί, αν πρόκειται για παράνοια ή για υψηλότατη ευφυΐα».
Hσυσχέτιση αυτή ευφυΐας και τρέλας μου ξαναήρθε στο μυαλό διαβάζοντας, την με παγκόσμια πια επιτυχία, graphic novel των Απόστολου Δοξιάδη και Χ. Παπαδημητρίου, Logicomix (Ίκαρος) που μέσα από μια διάλεξη του φιλόσοφου Μπέρτραντ Ράσελ, που αναφέρεται στην ζωή του, μας μεταφέρει στον μαγικό κόσμο όλων αυτών των ευφυών ανθρώπων που έθεσαν τις βάσεις στις αρχές του 20ου αιώνα στα σύγχρονα Μαθηματικά και την Λογική.
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν τα συνοπτικά βιογραφικά 14 από τους σοφούς που αναφέρονται στο βιβλίο, συμπεριλαμβανομένου του Αριστοτέλη, όπου διαπιστώνει κανείς ότι οι 7, δηλαδή το 50% !, εμφάνισαν οι ίδιοι ή κάποιοι στενοί συγγενείς τους κάποια ψυχική νόσο ή έστω παρεκκλίνουσα συμπεριφορά .
Απλά αναφέρω, για να γίνει κατανοητό πόσο μεγάλο είναι αυτό το ποσοστό, ότι το ποσοστό σχιζοφρένειας στον γενικό πληθυσμό είναι 1%.
Ας δούμε λοιπόν τιέχει παρουσιάσει ,κατά αλφαβητική σειρά, η καθεμία από τις αναφερόμενες ιδιοφυΐες.
Ήταν Αυστριακός, ίσως ο σημαντικότερος σύγχρονος φιλόσοφος, με σημαντική συνεισφορά στον τομέα της αναλυτικής φιλοσοφίας και της λογικής.
Από πάμπλουτη οικογένεια, είχε τρείς αδελφές και 4 αδελφούς από τους οποίους οι 3 αυτοκτόνησαν σε νεαρή ηλικία, ενώ ο τέταρτος έγινε διάσημος πιανίστας.
Πήγε εθελοντής στον Πρώτο Παγκόσμιο στην πρώτη γραμμή, αιχμαλωτίστηκε και έγραψε εκεί το μοναδικό δημοσιευμένο εν ζωή έργο του,τοTractatus Logico-Philosophicus.
Μετά τον πόλεμο θεώρησε ότι έχει λύσει όλα τα προβλήματα της φιλοσοφίας, χάρισε όλη την περιουσία του στις αδελφές του και πήγε και εργάστηκε για 10 χρόνια σαν κηπουρός, αυτοδίδακτος αρχιτέκτονας στο σπίτι της αδελφής του και σαν δάσκαλος σε ένα ορεινό χωριό.
Στην συνέχεια άρχισε να ασχολείται ξανά με την φιλοσοφία μέχρι τον θάνατο του, σαν καθηγητής Φιλοσοφίας στο Καίμπριτζ.
Ο Αυστριακός αυτός μαθηματικός ασχολήθηκε με την Λογική και τη θεμελίωση των μαθηματικών.
Το 1940 διέφυγε στην Αμερική και ήταν από τα πρώτα μέλη στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών στο Πρίνστον όπου και ανέπτυξε και ιδιαίτερη φιλία με τον Αϊνστάιν.
Ήδη από την 10ετια του 30 είχε νοσηλευτεί δύο φορές για μελαγχολία.
Στα τελευταία χρόνια της ζωής του εμφάνισε σοβαρά προβλήματα παράνοιας.
Είχε έμμονους φόβους δηλητηρίασης, και δεν έτρωγε παρά μόνο αφού η σύζυγός του Άντελ δοκίμαζε πρώτα το φαγητό του. Στο τέλος του 1977 η Άντελ νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο για έξη μήνες, και δεν μπορούσε να δοκιμάζει πλέον το φαγητό του Γκέντελ. Κατά την απουσία της αρνήθηκε να φάει και, τελικά, πέθανε από ασιτία. Ζύγιζε περίπου 30 κιλά όταν πέθανε. ....................................................................................................................................
Και αυτός νοσηλεύτηκε για μεγάλα διαστήματα για μελαγχολία.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του δεν ασχολήθηκε με τα μαθηματικά αλλά με δύο εμμονές του. Να αποδείξει ότι τα έργα του Σαίξπηρ είχαν γραφτεί από τον Φράνσις Μπέικον και ότι ο δυτικός χριστιανισμός ξεκινά με την άφιξη του Ιωσήφ της Αριμαθαίας στην Αγγλία σύμφωνα με τους θρύλους του Γκράαλ ή Αγίου Δισκοπότηρου.
Πέθανε πάμπτωχος στο ψυχιατρικό άσυλο που τον είχαν κλείσει χωρίς την θέληση του.
Φιλόσοφος, μαθηματικός, ιστορικός, ειρηνιστής, σοσιαλιστής και ένας από μεγαλύτερους μελετητές της Λογικής ο Ράσελ είναι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου.
Ο ίδιος σαν παιδί, ορφανός από 4 χρονών, μεγάλωσε με μεγάλη μοναξιά στο αυστηρό σπίτι της γιαγιάς του και στην αυτοβιογραφία του λέει ότι σκεφτόταν συχνά την αυτοκτονία και το μόνο που τον κράτησε στην ζωή ήταν η επιθυμία του να μάθει περισσότερα για τα μαθηματικά.
Ο Ράσελ είχε μονίμως τον φόβο της σχιζοφρένειας λόγω του ότι αυτή είχε εμφανιστεί στο θείο του αλλά και στην θεία του.
Απέκτησε 3 παιδιά από 4 γάμους και ο πρώτος του γιός ο Τζόν εμφάνισε σχιζοφρένεια μετά τον γάμο του με την επίσης ψυχασθενή γυναίκα του. Τις τρείς κόρες τους, δύο εκ των οποίων και αυτές σχιζοφρενείς , ανέλαβε υπό την κηδεμονία του ο Ράσελ με την 4η γυναίκα του, και η μία αυτοκτόνησε λίγο μετά τα 20 χρόνια της.
Τον γιό του Κονραντ ,από την 3η γυναίκα του, τον είδε ξανά όταν αυτός έγινε 31 ετών. Δεν τον είχε δει από 15 χρονών όταν τότε χώρισε με την μητέρα του. ........................................................................................................................................
Μαθηματικός ,καθηγητής της Λογικής ,κρυπτογράφος θεωρείται σήμερα ο πατέρας των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στον πόλεμο εργάστηκε στο Μπλέτσλεϊ Παρκ ,που ήταν το κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, ως προϊστάμενος της ομάδας 8. Η ομάδα αυτήν ήταν που επιφορτίστηκε με την αποκωδικοποίηση της Γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma.(Με την υπόθεση αυτή ασχολείται η ομότιτλη ταινία με την Kate Winslet.
Παρά την παρασημοφορία του για την συμβολή του αυτή, καθοριστική για την έκβαση του πολέμου, το 1952 του ασκήθηκε ποινική δίωξη για την ομοφυλοφιλία του, και για να μην φυλακιστεί δέχτηκε να υποβληθεί σε χορήγηση οιστρογόνων για να μειωθεί η λίμπιντο του με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε βαρειά κατάθλιψη και να αυτοκτονήσει με κυάνιο σε ένα μήλο.
Στα τελευταία χρόνια της ζωής του εμφάνισε σοβαρή παρανοϊκή συμπτωματολογία με άρθρα κατά της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, των εργατικών συνδικάτων,των Εβραίων, οραματιζόμενος για αυτούς "ολικές λύσεις" αλλά και των Γάλλων, των καθολικών και είχε βέβαια σαν ήρωα του τον Χίτλερ.
Ο μοναδικός του γιός εμφάνισε σχιζοφρένεια 15 ετών. Ο Χίλμπερτ τον έστειλε σε άσυλο όπου και έμεινε όλη την υπόλοιπη ζωή του χωρίς να τον επισκεφτεί ποτέ του.
Είχε δηλώσει μόλις ασθένησε ότι "δεν έχει γιό"
ΠΡΟΣΘΗΚΗ 17-1-2018
Παρά
το γεγονός ότι δεν αναφέρεται στο βιβλίο, νομίζω ότι πρέπει να προστεθεί εδώ
και ο βραβευμένος με Νόμπελ Τζον Φορμπς
Νας που το 2011 έγινε ευρύτερα γνωστός από την ταινία «Ένας υπέροχος
άνθρωπος» Σχετικά με τον Νας εδώ.
Τα αίτια δεν είναι απαραίτητο να συνδέονται με την ευφυΐα. Ίσως συνδέονται και με το άγχος της κοινωνικής καταξίωσης, της προβολής, τον εγωισμό της πρωτιάς. Όλα αυτά είναι σύμφυτα στους μαθητές υψηλών επιδόσεων.
ο δείμος του πολίτη - Δεν υπάρχει ένα μόνο αίτιο για την εμφάνιση της σχιζοφρένειας αλλά τα αίτια είναι κατά βάση βιολογικής, ψυχολογικής και κοινωνικής φύσεως. Η κληρονομική επιβάρυνση είναι πάντως ένα από αυτά. Ένα παιδί με ένα γονέα με σχιζοφρένεια έχει μια πιθανότητα περίπου 10% να εμφανίσει την αρρώστια. Στο γενικό πληθυσμό αυτός ο κίνδυνος είναι περίπου 1%. Εάν και οι δύο γονείς πάσχουν από σχιζοφρένεια , ο κίνδυνος αυξάνεται στο 40 -50 % περίπου. Τα ανίψια ή τα εγγόνια ενός σχιζοφρενούς έχουν περίπου 3% πιθανότητες να εμφανίσουν τη διαταραχή. Σε ομοζυγώτες διδύμους –που μοιράζονται την ίδια γενετική σύνθεση– υπάρχει πιθανότητα 50% ότι θα επηρεαστούν και οι δύο δίδυμοι. Αυτό δείχνει ότι η σχιζοφρένεια δεν είναι προδιαγεγραμμένη στη βάση μόνο γενετικών παραγόντων, ακόμη και εάν γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Ο Szabolcs Kéri, ερευνητής στο Semmelweis University της Βουδαπέστης , εντόπισε ένα γονίδιο που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, το neuregulin 1, που φαίνεται πως αυξάνει σε μικρό βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας. Σε μελέτη σε 200 φοιτητές του διαπίστωσε ότι όσοι είχαν ένα αντίτυπο του γονιδίου ήσαν πιο δημιουργικοί από αυτούς που δεν είχαν κανένα και ακόμα πιο δημιουργικοί ήσαν όσοι είχαν δύο.
glam- Το ίδιο και εγώ, άλλωστε το έχω γράψει αναλυτικά στο ποστ μου τα καπάκια
Ουφ! Μέχρι να φτάσω στο τέλος αθεόφοβε ήμουν όλος αγωνία. Ησύχασα και ηρέμησα βλέποντας ότι στους πολύ ευφυείς δεν συμπεριλαμβάνεται και ο πρωθυπουργός μας και έτσι θα μπορέσει να ολοκληρώσει το σταθεροποιητικό του πρόγραμμα. Βέβαια, πολλοί από μας λόγω των περικοπών των συντάξεων και των μισθών μας μπορεί να αντιμετωπίσουμε ψυχολογικά προβλήματα, αλλά βρε αδερφέ θα ξέρουμε τουλάχιστον ότι αυτό δεν οφείλεται στον υψηλό δείκτη νοημοσύνη μας. Έτσι, άνετα και περήφανα και χωρίς ενοχές θα ξαναψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές το Γιώργο ή τον Αντώνη, επειδή αυτοί μας ταιριάζουν και μας αξίζουν.
ησύχασα τώρα γιατί τα απολυτήρια κειμένοντο απο 14 ως 15 ενώ το απολυτηριο μου του τότε... είναι με "11 και τόσα δέκατα απο εκείνα" ! "είμαι βλάκας με πατέντα με λοφίο και με τέντα" και πολυ χαίρομαι. Για ποιά "Λογική" μιλάς, αυτή που μαθαίναμε στο σχολείο? Ανάθεμά με!
Κι άλλος ένας είναι ο Τζών Νάς, Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1994, σχιζοφρενής. Πολλοί σχιζοφρενείς υποχωρούν εισερχόμενοι σε ένα κόσμο αριθμών, συχνά γεμίζοντας τοίχους και βιβλία με εξισώσεις που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει. Εφ' όσον χρησιμοποιούμε συνειδητά μόνο το 2%-3% του εγκεφάλου μας, και δεν έχουμε στην πραγματικότητα ιδέα πως λειτουργεί ο εγκέφαλος (εκτός αν αναλύσουμε αυτά που φτιάχνουμε καθ' ομοίωση μας, όπως τα κομπιούτερ φερ' ειπείν) βάζουμε την ετικέτα της ανωμαλίας σε όποιους δεν λειτουργούν όπως η δεκτή πλειοψηφία, και καθορίζουμε εύκολα μετατοπιζόμενα και ομιχλώδη σύνορα μεταξύ της "υγιούς" κατάστασης και της "ασθένειας".
KOYKLITIS- Όπως έγραψα παραπάνω τα αίτια της σχιζοφρένειας είναι και ψυχολογικής και κοινωνικής φύσεως. Τώρα πόσο μπορεί να αντέξει ο πρωθυπουργός από ψυχολογικής και κοινωνικής πλευράς να έχει απέναντι του και να τον κοιτάνε σαν τον πτωχεύσαντα συγγενή η Μέρκελ και ο Ολι Ρεν δεν το ξέρω!
Ζουζούνα- Σε έφαγα με 12 και 7/11 ! Αυτή την Λογική λέω.
thinks- Ο Νας είναι νεώτερος και έτσι δεν τον γνώρισε ο Ράσελ. Αυτό που γράφεις είναι σωστό αλλά συνήθως η πλειοψηφία καθορίζει το φυσιολογικό.
είχα μιά υποψία πως αυτά συνδέονται, αλλά ποτέ δεν στρώθηκα να το αποδείξω. Φοβερά ενδιαφεροντα όλα αυτά, και ντρέπομαι που το λέω, εκτός απ'τον Ράσσελ,δεν ήξερα κανέναν άλλον. Ίσως να φταίει και το 11 στα μαθηματικά . υ.γ και γω που πήγα στη γιαγιά μου να κρυφτώ μέχρι να περάσει η μπόρα του απολυτηρίου,τσάμπα πήγα; Με το 14 και μισό είχα αριστεύσει και δεν το ήξερα........:)) δ
Ωχ, άγχος μ' έπιασε διαβάζοντας την ανάρτηση σου Αθεόφοβε μου! Αλλά μετά σκέφτηκα τι αγχώνομαι? Αν ήταν να τρελλαθώ, θα το είχα ήδη πάθει! Άσε που δεν είμαι και διάνοια. Ένα κοινού νου διαθέτω, ευτυχώς!
ΒΑΡΔΑΚΑΣ- Έγινε παρανόηση. Στο ποστ γράφω: Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν τα συνοπτικά βιογραφικά 14 από τους σοφούς που αναφέρονται στο βιβλίο, συμπεριλαμβανομένου του Αριστοτέλη, όπου διαπιστώνει κανείς ότι οι 7, δηλαδή το 50% !, εμφάνισαν οι ίδιοι ή κάποιοι στενοί συγγενείς τους κάποια ψυχική νόσο ή έστω παρεκκλίνουσα συμπεριφορά . Οι 7 είναι αυτοί που αναφέρονται στο ποστ. Είναι προφανές λοιπόν ότι ο Αριστοτέλης,είναι ένας από αυτούς που δεν έμφάνισαν κάποιο πρόβλημα. Ξανακοιτάζοντας δε τα ονόματα εκτός από τον Αριστοτέλη διαπίστωσα ότι υπάρχει και ένας ακόμα μεσογειακός ο μαθηματικός Πεάνο Τζιουζέπε. Φαίνεται λοιπόν ότι ο ήλιος της Μεσογείου βοηθάει στην φυσιολογικότερη λειτουργία του εγκεφάλου!
Ζουζουνα- Διάβασε και εσύ το σχόλιο που σου άφησα!
Ευτυχώς η διάνοια μου δεν επεκτεινόταν εξίσου θεαματικά και τους τομείς των Μαθηματικών,στους οποίους ήμουν με πολύ κόπο απλά επαρκής αλλά επ'ουδενί ταλαντούχος όπως κάποιοι-σπάνιοι-άνθρωποι. Μάλλον διαισθανόμουν τους κινδύνους της προχωρημένης ευφυίας κι έτσι προτίμησα την στερεότητα... της τετράγωνης λογικής! -)) Πάντως πρέπει νάναι αλήθεια οτι όσο ίπταται κανείς σε αχαρτογράφητες περιοχές της διανόησης αφενός πρέπει να είναι πολύ μοναχικα,αφετέρου θα καθίσταται ακόμα πιο αφόρητη η τριβή με τις συμβάσεις της καθημερινής ζωής και την ανθρώπινη Μωρία... όπερ σημαίνει εύκολα "χάνεται" κανείς...
Θυμάμαι έναν επιστάτη που είχαμε στο Γυμνάσιο παλιά. Καλός άνθρωπος αλλά... "περιορισμένης ευθύνης"! Τρισευτυχισμένος στην κοσμάρα του. Είχε και το γνώθι σαυτόν. "Εγώ" έλεγε "θα το παραδώσω (το μυαλό μου) στο Θεό όπως το παρέλαβα!"
Εγώ όταν αστειεύομαι λέω την αλήθεια.Είναι το πιο αστείο πράγμα στον κόσμο.
George Bernard Shaw
Ανάλαφρο συγγραφικό ύφος δεν σημαίνει αλαφρόμυαλη ή ελαφρόκαρδη κρίση.Σημαίνει απλώς απέχθεια της σοβαροφάνειας και της βλοσυρότητας. Με απωθεί και με τρομάζει πάντα η σοβαροφάνεια ,γιατί προδίδει πενία πνεύματος, γιατί αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των ανεγκέφαλων. Το χιούμορ είναι το ισχυρότερο τονωτικό του μυαλού και το λαμπρότερο λουλούδι του ανθρώπινου πολιτισμού. Ιδιαίτερα όταν υπονομεύει συνειδητά τον ίδιο τον διακινητή του.
Θόδωρος Χατζηπανταζής (Θόδωρος Κρητικός) Ομότιμος Καθηγητής Θεατρολογίας.
Η σοβαρότητα δεν αποκλείει το γέλιο. Δεν υπήρξε, άλλωστε, καμία αληθινά σοβαρή προσωπικότητα στην παγκόσμια ιστορία χωρίς χιούμορ. Θα σας θυμήσω και την αφρικανική παροιμία: "το να είσαι σοβαρός είναι να μην είσαι και τόσο σοβαρός "
Peter Brook.
Τι απεχθάνεστε στις ανθρώπινες σχέσεις;Την έλλειψη χιούμορ.
Γαλάτεια Σαράντη Ακαδημαϊκός 1920-2009
Η σοβαρότητα είναι το τελευταίο καταφύγιο των ρηχών.
Oscar Wilde
Πως πέθαναν οι Θεοί του Ολύμπου; Από τα γέλια, όταν άκουσαν κάποιον να ισχυρίζεται ότι είναι ο ένας και μοναδικός θεός.
Ίσως αν ξέρατε να γελάτε, να στέλνατε στον διάβολο όλες τις μεταφυσικές παρηγορίες σας-και πρώτη πρώτη την ίδια την μεταφυσική
Νίτσε
«Συγχώρεσε, Κύριε, τα μικρά αστεία που κάνω σε βάρος Σου και θα συγχωρέσω το μεγάλο αστείο που κάνεις σε βάρος μου»
Robert Frost (1874-1963)
«Κοινή λογική και αίσθηση του χιούμορ είναι το ίδιο πράγμα, που κινείται με διαφορετικές ταχύτητες. Η αίσθηση του χιούμορ είναι απλά κοινή λογική που χορεύει»
William James (1842-1910) Αμερικανός φιλόσοφος.
«Αν θέλεις να κάνεις εχθρούς, προσπάθησε ν' αλλάξεις κάτι»
Woodrow WilsonΑμερικανός πρόεδρος (1913-1921).
Η σάτιρα είναι ένας τρόπος επιθετικής συμπεριφοράς που κρύβει μέσα του (και συχνά φανερώνει με πολλή αυθάδεια)μια δόση κακίας…. Σάτιρα αθώα δεν υπάρχει, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, αφού πάντα πληγώνει επικρίνει και στηλιτεύει.
Μου θυμίζουν βοσκό που συγκεντρώνει όλα τα πρόβατα σε ένα μαντρί.
Εμίρ Κουστουρίτσα
Η λέξη Θεός για μένα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η έκφραση της ανθρώπινης αδυναμίας, η Βίβλος μία συλλογή αξιότιμων, αλλά ακόμη πρωτόγονων θρύλων, οι οποίοι είναι ωστόσο αρκετά παιδιάστικοι. Καμία ερμηνεία, όσο λεπτή, δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.
Άλμπερτ Αϊνστάιν 1954
Κάθε θρησκεία είναι ασύμβατη με τη δημοκρατία όταν ισχυρίζεται ότι η ίδια κατέχει την απόλυτη αλήθεια και αρνείται κάθε αμφισβήτηση. Δώστε την εξουσία σε έναν ισλαμιστή, σε έναν χριστιανό ευαγγελιστή, σε έναν υπερορθόδοξο Εβραίο ή σε έναν ινδουιστή χαμένο στις παραισθήσεις του, και θα δείτε μπρος στα μάτια σας τον θάνατο της ελευθερίας και του ανθρώπου. Ο κόσμος μας είναι ανεξήγητος, μας ξεπερνάει, και η ελευθερία είναι η μοναδική μας μοίρα, γιατί αυτό μάς υπαγορεύει η ανθρώπινη φύση μας. Όταν κάποιος έλθει να σας πει ότι η δική του θρησκεία είναι η λύση, σκέφτεται ότι εσείς που τον ακούτε είστε το πρόβλημα.
Καμέλ Νταούντ Αλγερινός συγγραφέας και δημοσιογράφος
Δεν θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου, γιατί μπορεί να έκανα λάθος
Μπέρτραντ Ράσελ
Θέλει ο θεός να εμποδίσει το κακό μα δεν είναι ικανός;
Τότε δεν είναι παντοδύναμος.
Μπορεί αλλά δεν θέλει;
Τότε δεν είναι πανάγαθος.
Και θέλει και μπορεί;
Τότε γιατί υπάρχει το κακό;
Δεν θέλει ούτε μπορεί;
Τότε γιατί τον αποκαλούμε θεό:
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ
e-mail:atheofobos_blog@yahoo.gr
Τα ωραιότερα μέρη της γης είναι πάντα αυτά που δεν είδες
Τα αίτια δεν είναι απαραίτητο να συνδέονται με την ευφυΐα. Ίσως συνδέονται και με το άγχος της κοινωνικής καταξίωσης, της προβολής, τον εγωισμό της πρωτιάς. Όλα αυτά είναι σύμφυτα στους μαθητές υψηλών επιδόσεων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ έτσι εξηγείται γιατί ήμουν, πάντα, από τους τελευταίους μαθητές στην τάξη και απορούσα γιατί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΉμουν υγιής!!!
Αθεόφοβε μου σε ευχαριστώ.........
ο δείμος του πολίτη -
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχει ένα μόνο αίτιο για την εμφάνιση της σχιζοφρένειας αλλά τα αίτια είναι κατά βάση βιολογικής, ψυχολογικής και κοινωνικής φύσεως.
Η κληρονομική επιβάρυνση είναι πάντως ένα από αυτά.
Ένα παιδί με ένα γονέα με σχιζοφρένεια έχει μια πιθανότητα περίπου 10% να εμφανίσει την αρρώστια.
Στο γενικό πληθυσμό αυτός ο κίνδυνος είναι περίπου 1%.
Εάν και οι δύο γονείς πάσχουν από σχιζοφρένεια , ο κίνδυνος αυξάνεται στο 40 -50 % περίπου.
Τα ανίψια ή τα εγγόνια ενός σχιζοφρενούς έχουν περίπου 3% πιθανότητες να εμφανίσουν τη διαταραχή.
Σε ομοζυγώτες διδύμους –που μοιράζονται την ίδια γενετική σύνθεση– υπάρχει πιθανότητα 50% ότι θα επηρεαστούν και οι δύο δίδυμοι. Αυτό δείχνει ότι η σχιζοφρένεια δεν είναι προδιαγεγραμμένη στη βάση μόνο γενετικών παραγόντων, ακόμη και εάν γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο.
Ο Szabolcs Kéri, ερευνητής στο Semmelweis University της Βουδαπέστης , εντόπισε ένα γονίδιο που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, το neuregulin 1, που φαίνεται πως αυξάνει σε μικρό βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας.
Σε μελέτη σε 200 φοιτητές του διαπίστωσε ότι όσοι είχαν ένα αντίτυπο του γονιδίου ήσαν πιο δημιουργικοί από αυτούς που δεν είχαν κανένα και ακόμα πιο δημιουργικοί ήσαν όσοι είχαν δύο.
glam-
Το ίδιο και εγώ, άλλωστε το έχω γράψει αναλυτικά στο ποστ μου τα καπάκια
Ουφ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι να φτάσω στο τέλος αθεόφοβε ήμουν όλος αγωνία.
Ησύχασα και ηρέμησα βλέποντας ότι στους πολύ ευφυείς δεν συμπεριλαμβάνεται και ο πρωθυπουργός μας και έτσι θα μπορέσει να ολοκληρώσει το σταθεροποιητικό του πρόγραμμα.
Βέβαια, πολλοί από μας λόγω των περικοπών των συντάξεων και των μισθών μας μπορεί να αντιμετωπίσουμε ψυχολογικά προβλήματα, αλλά βρε αδερφέ θα ξέρουμε τουλάχιστον ότι αυτό δεν οφείλεται στον υψηλό δείκτη νοημοσύνη μας.
Έτσι, άνετα και περήφανα και χωρίς ενοχές θα ξαναψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές το Γιώργο ή τον Αντώνη, επειδή αυτοί μας ταιριάζουν και μας αξίζουν.
ησύχασα τώρα γιατί τα απολυτήρια κειμένοντο απο 14 ως 15 ενώ το απολυτηριο μου του τότε... είναι με "11 και τόσα δέκατα απο εκείνα" !
ΑπάντησηΔιαγραφή"είμαι βλάκας με πατέντα με λοφίο και με τέντα" και πολυ χαίρομαι.
Για ποιά "Λογική" μιλάς, αυτή που μαθαίναμε στο σχολείο? Ανάθεμά με!
Κι άλλος ένας είναι ο Τζών Νάς, Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1994, σχιζοφρενής. Πολλοί σχιζοφρενείς υποχωρούν εισερχόμενοι σε ένα κόσμο αριθμών, συχνά γεμίζοντας τοίχους και βιβλία με εξισώσεις που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει. Εφ' όσον χρησιμοποιούμε συνειδητά μόνο το 2%-3% του εγκεφάλου μας, και δεν έχουμε στην πραγματικότητα ιδέα πως λειτουργεί ο εγκέφαλος (εκτός αν αναλύσουμε αυτά που φτιάχνουμε καθ' ομοίωση μας, όπως τα κομπιούτερ φερ' ειπείν) βάζουμε την ετικέτα της ανωμαλίας σε όποιους δεν λειτουργούν όπως η δεκτή πλειοψηφία, και καθορίζουμε εύκολα μετατοπιζόμενα και ομιχλώδη σύνορα μεταξύ της "υγιούς" κατάστασης και της "ασθένειας".
ΑπάντησηΔιαγραφήKOYKLITIS-
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως έγραψα παραπάνω τα αίτια της σχιζοφρένειας είναι και ψυχολογικής και κοινωνικής φύσεως.
Τώρα πόσο μπορεί να αντέξει ο πρωθυπουργός από ψυχολογικής και κοινωνικής πλευράς να έχει απέναντι του και να τον κοιτάνε σαν τον πτωχεύσαντα συγγενή η Μέρκελ και ο Ολι Ρεν δεν το ξέρω!
Ζουζούνα-
Σε έφαγα με 12 και 7/11 !
Αυτή την Λογική λέω.
thinks-
Ο Νας είναι νεώτερος και έτσι δεν τον γνώρισε ο Ράσελ.
Αυτό που γράφεις είναι σωστό αλλά συνήθως η πλειοψηφία καθορίζει το φυσιολογικό.
Ευτυχώς ή δυστυχώς από τους "τρελλούς" που αναφέρεις ουδείς Μεσογειακός!!! Όλοι Βόρειοι!!
ΑπάντησηΔιαγραφή(Το σχόλιο έχει διπλή ανάγνωση).
είχα μιά υποψία πως αυτά συνδέονται, αλλά ποτέ δεν στρώθηκα να το αποδείξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερά ενδιαφεροντα όλα αυτά, και ντρέπομαι που το λέω, εκτός απ'τον Ράσσελ,δεν ήξερα κανέναν άλλον.
Ίσως να φταίει και το 11 στα μαθηματικά .
υ.γ
και γω που πήγα στη γιαγιά μου να κρυφτώ μέχρι να περάσει η μπόρα του απολυτηρίου,τσάμπα πήγα;
Με το 14 και μισό είχα αριστεύσει και δεν το ήξερα........:))
δ
Ωχ, άγχος μ' έπιασε διαβάζοντας την ανάρτηση σου Αθεόφοβε μου! Αλλά μετά σκέφτηκα τι αγχώνομαι? Αν ήταν να τρελλαθώ, θα το είχα ήδη πάθει! Άσε που δεν είμαι και διάνοια. Ένα κοινού νου διαθέτω, ευτυχώς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ-
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ εύστοχη παρατήρηση!
Ο μόνος μεσογειακός μεταξύ των 14 που αναφέρονται στο βιβλίο είναι ο Αριστοτέλης αλλά αυτός τα είχε 400!
demetrat-
Το 14 ήταν θριάμβος!
Ο πρώτος μαθητής στην τάξη μας πήρε 18 και μπήκε 3ος στην Νομική!
Meropi-
Προφανώς γι΄ αυτό συχνάζεις σε μπλογκ σαν το δικό μου !
Όμοιος ομοίω αεί πελάζει
Η απορία μου είναι πως διέγνωσαν τον Αριστοτέλη 2.300 χρόνια πριν;
ΑπάντησηΔιαγραφήEλα να δεις τι βρήκα!!! (μακριά απο εμάς!!!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΑΡΔΑΚΑΣ-
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγινε παρανόηση.
Στο ποστ γράφω:
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν τα συνοπτικά βιογραφικά 14 από τους σοφούς που αναφέρονται στο βιβλίο, συμπεριλαμβανομένου του Αριστοτέλη, όπου διαπιστώνει κανείς ότι οι 7, δηλαδή το 50% !, εμφάνισαν οι ίδιοι ή κάποιοι στενοί συγγενείς τους κάποια ψυχική νόσο ή έστω παρεκκλίνουσα συμπεριφορά .
Οι 7 είναι αυτοί που αναφέρονται στο ποστ.
Είναι προφανές λοιπόν ότι ο Αριστοτέλης,είναι ένας από αυτούς που δεν έμφάνισαν κάποιο πρόβλημα.
Ξανακοιτάζοντας δε τα ονόματα εκτός από τον Αριστοτέλη διαπίστωσα ότι υπάρχει και ένας ακόμα μεσογειακός ο μαθηματικός Πεάνο Τζιουζέπε.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο ήλιος της Μεσογείου βοηθάει στην φυσιολογικότερη λειτουργία του εγκεφάλου!
Ζουζουνα-
Διάβασε και εσύ το σχόλιο που σου άφησα!
Ευτυχώς η διάνοια μου δεν επεκτεινόταν εξίσου θεαματικά και τους τομείς των Μαθηματικών,στους οποίους ήμουν με πολύ κόπο απλά επαρκής αλλά επ'ουδενί ταλαντούχος όπως κάποιοι-σπάνιοι-άνθρωποι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον διαισθανόμουν τους κινδύνους της προχωρημένης ευφυίας κι έτσι προτίμησα την στερεότητα... της τετράγωνης λογικής!
-))
Πάντως πρέπει νάναι αλήθεια οτι όσο ίπταται κανείς σε αχαρτογράφητες περιοχές της διανόησης αφενός πρέπει να είναι πολύ μοναχικα,αφετέρου θα καθίσταται ακόμα πιο αφόρητη η τριβή με τις συμβάσεις της καθημερινής ζωής και την ανθρώπινη Μωρία...
όπερ σημαίνει εύκολα "χάνεται" κανείς...
Θυμάμαι έναν επιστάτη που είχαμε στο Γυμνάσιο παλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλός άνθρωπος αλλά... "περιορισμένης ευθύνης"!
Τρισευτυχισμένος στην κοσμάρα του.
Είχε και το γνώθι σαυτόν.
"Εγώ" έλεγε "θα το παραδώσω (το μυαλό μου) στο Θεό όπως το παρέλαβα!"