Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ; ΜΕΡΟΣ ΙΙ



Ένα μόνιμο ερώτημα αυτές τις μέρες είναι που πήγαν τα λεφτά όπως αναρωτιόμουν ήδη από τον Ιανουάριο .

Σαν ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι η διαπίστωση ότι ένα σημαντικό ποσό από τα λεφτά διατέθηκαν για τις μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου.

Αυτές από το 2001 μέχρι το 2009 σχεδόν διπλασιάστηκαν γιατί από 7,2 δισ. ευρώ έφτασαν στα 13,7 δισ. ευρώ.

Αν υπολογίσει δε κανείς ότι από τον γενικότερο δημόσιο τομέα ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν οικογένειες και άτομα εξηρτημένα οικονομικώς από αυτούς μπορεί να καταλάβει ότι αυτοί που τα πήραν, τα ξόδεψαν και τελικά τα εισέπραξαν οι υπόλοιποι που δεν έχουν εξάρτηση από το δημόσιο και έχουν καταστήματα, επιχειρήσεις κτλ.

Κατά τον ίδιο τρόπο ακόμα και αυτά που έφαγαν τα διάφορα λαμόγια ένα μέρος τους πήγε στην κατανάλωση δηλαδή επέστρεψε μέσω της παραοικονομίας στον κόσμο.

Το να τα γυρίσουν δε όσοι τα πήραν είναι ένα εύκολο και λαϊκίστικο σύνθημα που κυριαρχεί αυτές τις μέρες που αναγκαστικά θα σφίξουν τα ζωνάρια.

Και αυτό γιατί πολλά από αυτά τα λεφτά τελικά τα πήραμε όλοι εμείς οι οποίοι ζούσαμε στην ουσία όλα αυτά τα χρόνια, με δανεικά πολύ πάνω από τις δυνατότητες μας και καταναλώναμε περισσότερα απ' όσα παρήγαμε.

Αντιγράφω από εδώ:

Το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας ανερχόταν σε 162 δισ. ευρώ ή 93,9% του ΑΕΠ στα τέλη του 2003. Όμως, αυξήθηκε δραματικά στα χρόνια που μεσολάβησαν με αποτέλεσμα να ανέλθει στο 120,2% του ΑΕΠ το 2006 και να εκσφενδονιστεί στο 169,1% του ΑΕΠ ή 406 δισ. ευρώ στα τέλη του γ' τριμήνου του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κοινώς, το εξωτερικό χρέος της χώρας αυξήθηκε κατά 244 δισ. ευρώ μέσα σε 6 χρόνια. (Λέγε με Καραμανλή και Αλογοσκούφη!)

«Η μεγάλη αύξηση του εξωτερικού χρέους αποτυπώνει τη μεγάλη απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», τονίζει ο Γκίκας Χαρδούβελης, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, διευκρινίζοντας ότι στην ουσία αποτελεί το άθροισμα των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «τα τελευταία χρόνια πουλήσαμε μια πόλη του μεγέθους της Θεσσαλονίκης για να διατηρήσουμε το βιοτικό μας επίπεδο με δανεικά».

Η μεγάλη αύξηση του εξωτερικού χρέους δείχνει ότι για πολλά χρόνια καταναλώναμε περισσότερα απ' όσα παρήγαμε, καλύπτοντας τη διαφορά είτε με δανεικά από το εξωτερικό, είτε με πώληση εγχώριων περιουσιακών στοιχείων.

Και ενώ είμαστε λοιπόν στα όρια της χρεοκοπίας διαπιστώνει κανείς ότι μερικοί εξακολουθούν απτόητοι να σπαταλούν λεφτά για να εξυπηρετηθούν καθαρά προσωπικές ανάγκες προβολής και μόνο.

Μπορεί τα ποσά που ξοδεύονται για αυτούς τους σκοπούς να είναι μικρά, αλλά τα πολλά μικρά ποσά κάνουν τελικά ένα μεγάλο έλλειμμα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παρακάτω φυλλάδιο που έλαβα ταχυδρομικώς χθες.

Πολύ θα ήθελα να μου εξηγήσει κανείς ποιά η σκοπιμότητα και η αναγκαιότητα της έκδοσης του και της ταχυδρομικής αποστολής του, σε άγνωστο σε μένα αριθμό ατόμων, πλην της προσωπικής προβολής των δύο υπομειδιώντων σε αυτό προσώπων.





Αλλά ας δούμε και την άλλη αιτία της δημιουργίας του ελλείμματος δηλαδή την φοροδιαφυγή.

Εδώ ,για να μην θεωρηθώ καπιταλιστής, θα χρησιμοποιήσω τα λεχθέντα από την Αλέκα από την εισηγητική της ομιλία στη συνέντευξη τύπου στη τελευταία ΔΕΘ

Κατ΄ αρχάς δεν μπορώ παρά να μην θαυμάσω το βάθος της πολιτικής της σκέψης όταν διαπιστώνει το αυτονόητο:

Οι επιχειρηματίες κάνουν επενδύσεις για κέρδη, δεν κάνουν για να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας.

Δηλαδή βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τον Βγενόπουλο που είπε:

Δεν υπάρχουν κακοί κερδοσκόποι, όπως επίσης επειδή χρησιμοποιούμε τη λέξη κερδοσκόπος, έχετε ακούσει ποτέ να υπάρχει η λέξη χασοσκόπος;

Δικαίως δε με ατράνταχτη λογική εξηγεί η Αλέκα πάλι τα αυτονόητα:

Γιατί να φοροδιαφύγει ο Λάτσης και ο Βαρδινογιάννης; Αφού έχει αμύθητα κέρδη. Αφού έχει επιχειρήσεις παντού, σε όλο τον κόσμο. Ό,τι θέλει δηλώνει στην Ελλάδα ή θα δηλώνει ένα μέρος στην Ελλάδα.

Οπότε πως μπορούμε να τους κάνουμε να πληρώσουν;

Εδώ μένω έκθαμβος από την πρωτότυπη λύση που βρήκε η Αλέκα

Φορολογία 45%, 50% στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Μα μόλις παραπάνω δεν μας είπε ότι οι επιχειρηματίες κάνουν επενδύσεις για κέρδη και έχουν επιχειρήσεις παντού, σε όλο τον κόσμο;

Δεν θα είναι λογικό τότε να πάρουν τις επιχειρήσεις τους σαν γνήσιοι κερδοσκόποι και να τις πάνε εκεί που δεν θα πληρώνουν 50% εφορία;

Τελικά λοιπόν ποιοί φοροδιαφεύγουν στην Ελλάδα;

Εδώ η Αλέκα κάνει μια ειλικρινέστατη παραδοχή.

Ναι, φοροδιαφεύγουν μεσαίοι και μικροί. Γιατί; Γιατί άμα πληρώσουν και τους φόρους τελειώσανε, κλείσανε τα μαγαζιά. Το ίδιο το σύστημα τους αναγκάζει. Δεν είναι λύση αυτή ούτε τους χειροκροτούμε. Ίσα-ίσα τους λέμε είναι αυταπάτη αυτό που έχουν. Και φοροδιαφεύγοντας δεν πρόκειται να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ή δεν πρόκειται να επιβιώσουν.

Αφού λοιπόν είτε κλέψουν την εφορία είτε δεν την κλέψουν αφού το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, δηλαδή να κλείσουν, δεν δίνουν και κανένα φράγκο στην εφορία μπας και ελαφρώσουν τα μόνιμα και γνωστά θύματα των περικοπών ή θεωρούν ότι καλύτερα είναι σαν τον Σαμψών να αναφωνήσουν κλείνοντας :Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων

Τελικά λοιπόν αυτοί που δεν φοροδιαφεύγουν, γιατί δεν μπορούν, είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και γι΄ αυτό, αυτούς βρήκε πρόσφορους η κυβέρνηση και τους έδωσε και κατάλαβαν.

Και που είστε ακόμη!





14 σχόλια:

  1. Δεν θα σχολιάσω τα κατά καιρούς καμώματα του Δημάρχου Αθηναίων, διότι θα παρεκτραπώ φραστικά και δεν κάνει (είμαι κορίτσι από σπίτι, γαρ).

    Κατά τα λοιπά, τι ακριβώς περιμένουμε από μια χώρα που δεν παράγει κάτι που κάποιος να θέλει να αγοράσει;

    Νομίζω ότι σε δική σου ανάρτηση είχα διαβάσει το παράδειγμα του τουρίστα που πληρώνει 100 ευρώ για το δωμάτιο και το χαρτονόμισμα κάνει το γύρο του χωριού για να επιστρέψει στον τουρίστα που άλλαξε γνώμη και άφησε το δωμάτιο.
    Κάπως έτσι λειτουργεί και η ελληνική οικονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Και αυτό γιατί πολλά από αυτά τα λεφτά τελικά τα πήραμε όλοι εμείς οι οποίοι ζούσαμε στην ουσία όλα αυτά τα χρόνια, με δανεικά πολύ πάνω από τις δυνατότητες μας και καταναλώναμε περισσότερα απ' όσα παρήγαμε."
    Μεγάλο μέρος αυτών φύγαν στην Γερμανία, Κίνα, Κορέα, κλπ για την αγορά καταναλωτικών προϊόντων από είδη super market, ρουχισμό έως ηλεκτρονικά είδη και αυτοκίνητα. Άρα τα περισσότερα λεφτά των ακριβοπληρωμένων δημοσίων υπαλλήλων και λαμόγιων δεν καταλήξαν στις τσέπες μας αλλά σε ξένες χώρες. Αν δείτε οι μόνες επενδύσεις που γίνονται από ξένους τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι στο εμπόριο και συγκεκριμένα στο εμπόριο εισαγόμενων προϊόντων (ΙΚΕΑ, MEDIAMARKT, SATURN, LIDLE, ALDI etc) με αποτέλεσμα ακόμη και το εμπορικό κέρδος αυτών των επιχειρήσεων να φεύγει από την Ελλάδα. Ο μεγάλος, πολυέξοδος και αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας με τις μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες, οι μίζες, η γραφειοκρατεία και αλλοπρόσαλλη φορολογική πολιτική και η ασυδοσία οδήγησαν στο σημερινό χάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ESKARINA-
    Το παράδειγμα με το νόμισμα μας λέει ότι το χρήμα πρέπει να κυκλοφορεί.
    Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει πρώτα να υπάρχει!

    Ανώνυμο-
    Εκεί ακριβώς είναι και το πρόβλημα.
    Άμα δεν παράγεις τίποτα τα κάνεις εισαγωγή οπότε το χρήμα φεύγει έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιός είπε ότι οι μισθωτοί δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν;
    Ποιός μισθωτός δηλώνει τα μαύρα από την αδήλωτη και παρανομη δεύτερη εργασία του;
    Πχ τα ιδιαίτερα μαθήματα των εκπαιδευτικών κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστό είναι αυτό αλλά δεν οποτελούν τν πλειοψηφία των μισθωτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καθώς άρχισα να διαβάζω σκεφτόμουνα ότι το σχόλιό μου θα είχε να κάνει με την "παραοικονομία" που αναφέρεις στη πέμπτη φράση. Συνεχίζοντας όμως να διαβάζω, έπεσε το ηθικό της ρητορικής μου (ιδίως μπροστά στο υψόμετρο των διαπιστώσεων της Αλέκας, και του φυλλαδίου, το οποίο είναι από διαφημιστική εταιρεία Αμερικανικής μητρότητας και χρησιμοποιεί "πολιτικά σωστούς" τόνους δοκιμασμένους πάνω στο Αμερικανικό κοινό για να πληροφορήσει τον Ελληνικό κόσμο για εκείνα που ποσώς ενδιαφέρουν ή έχουν οποιαδήποτε ουσιαστική σημασία), και άρχισα να σκέφτομαι "και πού 'σαι ακόμα!" -αλλά με χαρά μου βλέπω ότι και εσύ αγαπητέ Αθεόφοβε στην ίδια σκέψη κατέληξες, πολύ πριν από 'μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα απ' τα χρήματα της φοροδιαφυγής και της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων, επιστρέφουν στην κατανάλωση και στην κοινωνία.
    Το μέγα πρόβλημα είναι η έλλειψη παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας.
    Οι δημόσιοι υπαλληλοι αμείβονται χωρίς να παράγουν έργο.
    Αν, όμως, η οικονομία μας είχε αναπτυχθεί ομαλά κι όχι κρατικοδίαιτα, όλες αυτές οι στρατιές θα μπορούσαν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, προσφέροντας τριπλή υπηρεσία στην κοινωνία: και ποιοτικά προϊόντα-υπηρεσίες θα παρήγαγαν, και χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, και το εμπορικό ισοζύγιο θα βελτιωνόταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια και ο λόγος για Δημάρχους....
    Όλοι, σχεδόν, οι Δήμαρχοι τα ίδια κάνουν.....πιστά αντίγραφα της κεντρικής εξουσίας.

    Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα, ένα από τα πολλά για το οποίο έχω προσωπική γνώση:

    Πριν 15 περίπου χρόνια, επί δημαρχίας Αβραμόπουλου, ο Δήμος Αθηναίων ανέλαβε την διαμόρφωση και πλακόστρωση της πλατείας μπροστά από την εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας, στα Άνω Πατήσια.
    Επί 1 χρόνο 15 "εργαζόμενοι" του Δήμου, τόσους μέτρησα μπορεί να ήταν και περισσότεροι ...., κατάφεραν να τελειώσουν το έργο.....
    Η αλήθεια είναι ότι αν δούλευαν κανονικά, και δεν μας "δούλευαν", θα αρκούσαν 10 (δέκα) εργάσιμες μέρες.....
    Για να μην ψάχνουμε που πήγαν τα λεφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το βιντεάκι με τους 6 υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων που κλάδευαν επί μία μέρα ένα δεντράκι το είδατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. thinks-
    Μην μου πείς ότι αυτό το φυλλάδιο δεν είναι απίστευτο!
    Δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στον δημότη ,πλην της οικονομικής του επιβάρυνσης ,και της φιγούρας των δύο και αυτά μάλιστα σε εποχή που το κράτος είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας !
    Και αύριο αυτός ο δήμαρχος θα βγει και θα λέει ότι δεν του φτάνει η κρατική ενίσχυση!

    Ασκαρδαμυκτί-
    glam-
    Δεν είναι γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται χωρίς να παράγουν έργο.
    Πάρα πολλοί είναι ευσυνείδητοι και κοιτάνε όσο μπορούνε να κάνουν σωστά την δουλειά τους αλλά με τον αναχρονιστικό και γραφειοκρατικό μηχανισμό αυτού του κράτους η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα τους είναι χαμηλή.
    Από την άλλη μεριά λόγω της ελληνικής νοοτροπίας να μην ελέγχεται κανένας σε κανένα επάγγελμα για αυτό που κάνει, υπάρχουν πολλοί λουφαδόροι που δεν κάνουν τίποτα.
    Όσο για το βίντεο δεν το έχω δει αλλά έχω δει αρκετές φορές 3 να εποπτεύουν και ένας να σκάβει!
    Είναι χαρακτηριστική δε η ιστορία που έλεγε ο πατέρας μου για τον θείο του που ήταν βουλευτής του Ελ.Βενιζέλου (παρεμπιπτόντως η περιουσία που άφησε, δικηγόρος ων, ήταν το ρολόι του και το μπαστούνι του!)
    Πήγε μια φορά ένας και του κλαιότανε ότι ο γιός του δεν είχε να φάει και τον παρακάλαγε να του βρεί μια δουλειά.
    Με τα πολλά του βρήκε να πάει εργάτης σε ένα δρόμο που γινότανε και φώναξε τον πατέρα να τον ενημερώσει.
    Οπότε και αυτός όταν του το είπε απάντησε:
    Εργάτης Μπάρμπα Γιάννη ,δεν του έβρισκες τουλάχιστον για επιστάτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ Αθεόφοβε! Ναι, που να πάρει! Αυτό το φυλλάδιο είναι αυτά με τα οποία γελάμε χρόνια έξω από την Ελλάδα. Είναι ο Δημιουργικός Διευθυντής και ο Συγγραφέας και οι γραφίστες μιας εταιρείας Μάρκετινγκ, η οποία πουλάει αέρα κοπανιστό στους πελάτες της οι οποίοι τον αγοράζουνε και τον χάβουνε μονομιάς τον αέρα γιατί έρχεται από "διεθνείς, πανάκριβους επαγγελματίες". Η εταιρεία Μάρκετινγκ παραθέτει στατιστικά πορίσματα ερευνών των αντιδράσεων ομάδων καταναλωτών σε συγκεκριμένα ερεθίσματα, και χτίζει για τον πελάτη την βεβαιότητα ότι χρειάζεται "εταιρική ταυτότητα" σαν να ήταν προϊόν. Και ξεκινάει μια εκστρατεία δημιουργίας μιας εικόνας σε μεγάλο χρονικό διάστημα με διάφορα όπλα όπως αυτό το γελοίο έντυπο! Το κοινό (όσοι δεν είναι τελείως χάνοι) βάζει τα γέλια με αυτά το αποφθέγματα γραμμένα με ζαχαρίνη που μόνο οι άνθρωποι στις φωτογραφίες δεν τα είπανε. Αλλά, ο πελάτης πιστεύει ότι η εταιρεία Μάρκετινγκ του προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες. Και, βασικά, οι άνθρωποι στην εταιρεία του Μάρκετινγκ τον δουλεύουν τον πελάτη και ξεκαρδίζονται στο πεζοδρόμιο μόλις βγουν από το μίτινγκ όπου παρουσίασαν την τελευταία τους μπαρούφα... Φαντάζεται άραγε κανείς πόσο κόστισε το Δημιουργικό και μόνο για αυτό το φυλλάδιο ΠΡΙΝ από το χαρτί, την εκτύπωση και την ταχυδρόμηση;;; Ο Δήμος των Αθηναίων δεν είναι πια στην Πνύκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμφωνώ με τον Ασκαρδαμυκτί: Αν η διαφθορά οδηγούσε στη κατασκευή βιλών, πισινών ή κάθε είδους αυθαιρέτων, θα άφηνε και κάτι στη κοινωνία, αφού θα δούλευε και κανένας αλουμινάς ή τσιμεντάδικο... Αν όμως η διαφθορά καταλήγει να γίνεται μόνο εισαγόμενα λουλούδια σε σκυλάδικο (γιατί και τα λουλούδια τα εισάγουμε...) τότε πράγματι υπάρχει πρόβλημα...

    Κοιτάξτε γύρω σας στο δωμάτιο που βρίσκεστε και θα δείτε ότι δεν παράγουμε σχεδόν τίποτε και για αυτό δεν προβλέπεται έξοδος από το τούνελ. Δεν υπάρχει καινοτομία σε κανένα τομέα...Ουτε καν πολιτιστική παραγωγή...

    Και άλλες χώρες είχαν φτώχεια, κατοχή, πολυτεχνεία, εμφύλιους και τουρκοκρατείες. Η Κορέα είναι η χώρα με τους πιο διεφθαρμένους πολιτικούς και μαστίζεται από διαδηλώσεις με μπόλικο ξύλο με καδρόνια και ταεκβοντό...Πρωτοστατεί όμως παγκόσμια σε κατασκευές πλοίων, αυτοκινήτων, καταναλωτικών ηλεκτρονικών, βιοτεχνολογίας κλπ κλπ. Ακόμα και στη παραγωγή πιάνων και την ανάδειξη καλλιτεχνών κλασσικής μουσικής που στο κάτω κάτω δεν είναι η παράδοσή τους...Ακόμα και ποδόσφαιρο παίζουν!

    Εμείς εδώ τίποτε. Ακόμα και ο γερμανός που μας χάρισε τις μεγάλες επιτυχίες δεν καταδέχεται να πει δυο λέξεις από τη γλώσσα μας, μετά από 8 χρόνια εδώ...Τέτοια ξεφτίλα! Δώσαμε τα λεφτά μας σε Αγώνες που μόνο χώρες μεγέθους Κίνας και ΗΠΑ μπορούν πια να οργανώσουν και καταφέραμε να τους μαγαρήσουμε και αυτούς με ντόπιγκ κλπ. Γιατί ρε γαμότο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. thinks-
    Η εταιρεία καλά κάνει,λεφτά θελει να βγάλει,αυτός που της τα δίνει χωρίς να του περισσεύουν φταίει.

    Ανώνυμο-
    Βίλες και πισίνες έγιναν παραγωγική και αναπτυξιακή εργασία δεν έγινε γιατί αυτή θέλει οργάνωση και συνεργασία στα οποία δυστυχώς ο ατομικισμός του Έλληνα είναι εμπόδιο μαζί με την ιδεολογία πλέον της αρπαχτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Ανώνυμο-
    Εκεί ακριβώς είναι και το πρόβλημα.
    Άμα δεν παράγεις τίποτα τα κάνεις εισαγωγή οπότε το χρήμα φεύγει έξω."
    Παράγουμε πολύ λιγότερα στον βιομηχανικό τομέα τουλάχιστον γιατί τα τελευταία χρόνια γίνονται ελάχιστες επενδύσεις ενώ αντίθετα κλείνουνε πολύ περισσότερες βιομηχανίες. Πολλές επενδύσεις που είχαν γίνει στην Θράκη και αλλού τις περασμένες δεκαετίες με υψηλές επιδοτήσεις ελάχιστα λειτούργησαν και πολλές κλείσανε χωρίς να λειτουργήσουν καθόλου. Κατά την γνώμη μου οι υψηλές επιδοτήσεις για τις παραμεθόριες περιοχές ήταν μεγάλο λάθος που εκμεταλλεύτηκαν διάφορα λαμόγια των Αθηνών κυρίως σε συνεργασία με μανδαρίνους υπουργείων και φάγανε πολλά λεφτά. Την δεκαετία του 90 ως πωλητής επιστημονικών οργάνων (νέος στο επάγγελμα) περιόδευα στην Θράκη και με έκπληξη έβλεπα σκελετούς-κουφάρια εργοστασίων που είχαν εγκαταλειφθεί. Σημειωτέον ότι οι εταιρίες συμβούλων με τους αρμόδιους των υπουργείων καθόριζαν το ποσοστό της μίζας με τους υπαλλήλους των υπουργείων επί της επιδότησης.
    Το ξέρετε επίσης ότι είναι κανόνας ότι οι λογιστές με τους εφοριακούς κανονίζουν τις ταρίφες των εφοριακών στον έλεγχο των επιχειρήσεων και οι εφοριακοί μέρος του λαδώματος το επιστρέφουν στον λογιστή. Σε επιχείρηση (νέα ΑΕ) που δούλευα ο εξωτερικός λογιστής ήτανε καινούργιος στο επάγγελμα και ενώ οι εφοριακοί δεν είχαν βρει τίποτα στον έλεγχο για να κλείσουν τα βιβλία είχαν ζητήσει να πληρώσει η εταιρεία κάποιο πρόστιμο. Η εταιρεία το αγνόησε και αυτοί επανήλθαν αργότερα με μεγαλύτερο πρόστιμο. Αναγκάστηκε η εταιρεία να διαπραγματευθεί με τους εφοριακούς γιατί ο τζίρος της ανέβαινε και θα προχωρούσε και σε νέες επιδοτούμενες επενδύσεις οπότε κανονίστηκε το γνωστό να πληρώσει η εταιρεία ένα μικρότερο ποσό στη εφορία για να κλείσει τα βιβλία της + το σχετικό λάδωμα στους εφοριακούς οι οποίοι ως ήθιστε δώσανε και ένα ποσό στον λογιστή. Ο λογιστής τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια επέστρεφε στην εταιρεία ένα ποσό από την αμοιβή του που αντιστοιχούσε στο ποσό που του δίνανε οι εφοριακοί.
    Εκτός της εφορίας ο κάθε επιχειρηματίας έχει να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατεία και το γρηγορόσημο σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες (Νομαρχία, Πολεοδομία, Πυροσβεστική κλπ). Για να εγκρίνει περιβαλλοντολογική μελέτη η υπηρεσία του αντίστοιχου υπουργείου μπορεί να κάνει και δύο χρόνια. Γιατί λοιπόν κάποιος με όλα αυτά να κάνει βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα και να μην κάνει μια απλή εμπορική εταιρεία. Οι περισσότερες ξένες παραγωγικές επενδύσεις φύγανε από την Ελλάδα για τους παραπάνω λόγους, τις απεργίες των εργατοπατέρων-συνδικαλιστών, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές υψηλή και αλλοπρόσαλλη φορολογία και τελευταία για τα φθηνότερα μεροκάματα στις γειτονικές χώρες.
    Στην Κορέα που αναφέρετε παραπάνω οι Κορεάτες δουλεύουνε πολύ περισσότερες ώρες από εμάς και έχουνε μόνο 1-2 εβδομάδες διακοπών το χρόνο. Δυστυχώς οι δικοί μας εργάτες (μαζί με τους Αλβανούς) στην βιομηχανία ακόμη και σήμερα (παρά την κρίση) κατά μεγάλο ποσοστό δεν χαρακτηρίζονται από εργατικότητα και είναι αδιάφοροι για την δουλειά που τους δίνει ψωμί σε δύσκολες εποχές.
    Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ βαρέα-ανθυγιεινά και το Κράτος (ΙΚΑ+ΤΕΑΧ+ΕΦΟΡΙΑ) εισπράττει για μένα ~24000€ σχεδόν όσα παίρνω και εγώ ενώ αναγκάζομαι να πληρώνω πολλές φορές γιατρούς και φάρμακα γιατί αφενός δεν προλαβαίνω να στήνομαι στις ουρές των ιατρείων του ΙΚΑ αφετέρου η αντιμετώπιση πολλών γιατρών του ΙΚΑ και το επιπεδό τους δεν είναι το καλύτερο ενώ πολλές φορές (μου έχει τύχει σ' εμένα και σε κολλητό μου κάποιοι ιατροί του ΙΚΑ να προσπαθούν να σε σύρουν σε αχρείαστες μικρο-επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές για ιδίον όφελος. Ευτυχώς έχω φίλο παιδικό γιατρό και έχω αποφύγει αρκετές κακοτοποιές στο θέμα Υγεία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή