Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΚΙΝΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ



Μόλις γύρισα από το ταξίδι στην Κίνα γεμάτος νέες εντυπώσεις στο μυαλό μου και με γεμάτη την μύτη μου από ένα συνάχι που άρπαξα μπαινοβγαίνοντας από κλιματιζόμενους χώρους σε διαφορετικές θερμοκρασίες.
Το ίδιο και η κόρη μου μαζί με αρκετούς από το γκρούπ, σε αντίθεση με την κ. Αθεόφοβου και την αδελφή της που την έβγαλαν καθαρή.
Η Κίνα είναι μια χώρα που σε λίγα χρόνια θα μας καταπλήξει.
Η ανάπτυξη που εμφανίζει είναι ανώτερη κάθε περιγραφής, τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις που επισκεφτήκαμε, γιατί βέβαια δεν μπορώ να γράψω για τις απομακρυσμένες επαρχίες που έχει αυτή η αχανής χώρα.
Οι πόλεις που είδα, που είναι και από τις σημαντικότερες της Κίνας, είναι τεράστιες και αναφέρω μόνο τον πληθυσμό της κυρίως πόλης χωρίς την γύρω ευρύτερη περιοχή. Η Σαγκάη έχει 10 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ πχ όλη η μητροπολιτική περιοχή της φτάνει τα 20. Το Πεκίνο έχει 7,7, το Χονγκ Κόγκ 7,η Καντόνα 4,6 ,το Τσονγκτσίνγκ 4,2 ,η Σιάν 2,6 και το Χανγκσόου μόνο 2!
Σήμερα ή Κίνα έχει πληθυσμό 1,3 δισεκατομμύρια, δηλαδή για να γίνει πιο κατανοητό ο 1 στους 5 κατοίκους αυτού του πλανήτη είναι Κινέζος!
Το σημαντικό είναι ότι με την πολιτική που εφαρμόστηκε από το 1979 για το ένα παιδί ανά οικογένεια ο δείκτης γονιμότητας έχει πέσει στο 1,79 παιδί ανά γυναίκα ενώ για την σταθεροποίηση του πληθυσμού μιας χώρας απαιτούνται 2,1.( Στην ΕΕ ο δείκτης αυτός είναι 1,5 ενώ στη Ελλάδα μόνο 1,3 εξ ου βέβαια και το σύνθημα -γαμάτε Έλληνες γιατί χανόμαστε!)
Αντίστοιχα ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί στα 73 χρόνια (στην Ελλάδα είναι 79,5) στο δε Χόνγκ Κόνγκ είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο στο 82,2.
Το ΑΕΠ βέβαια της χώρας είναι ακόμα χαμηλό στα 3.600 δολάρια, όταν της Ελλάδας είναι στα 30.000 που παραπλήσιο είναι και του Χονγκ Κόγκ.
Παρ΄ όλα αυτά φαίνεται ότι το ιδιόρρυθμο μοντέλο του κομμουνιστικού καπιταλισμού που εφαρμόζεται στην Κίνα, με την συμμετοχή του κράτους κατά 20% στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ευρεία μεσοαστική και μεγαλοαστική τάξη στις πόλεις που η οικονομική άνοδος της χώρας είναι εμφανής.
Σε όλες βλέπεις να υπάρχουν σύγχρονοι ουρανοξύστες αρκετοί με πρωτοποριακές αρχιτεκτονικές φόρμες και με έντονα χρώματα προφανώς από την αγάπη του λαού εκεί για την πολυχρωμία.



Κάθε βράδυ τα κτήρια φωτίζονται με φαντασία μόνο όμως μέχρι τις 10 την νύκτα για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Ακόμα και οι εργατικές πολυκατοικίες της εποχής του Μάο δεν θυμίζουν σε τίποτα τα καταθλιπτικά συγκροτήματα εργατικών πολυκατοικιών των πάλαι ποτέ ανατολικού μπλόκ.
Η εικόνα του κέντρου των πόλεων με το πλήθος των τεραστίων Mall και των καταστημάτων με όλες τις γνωστές μάρκες πολυτελών ειδών δεν διαφέρει σε τίποτα από τις αντίστοιχες αμερικανικές ή ευρωπαϊκές πόλεις.

Σε λίγα χρόνια δεν θα έχει μείνει τίποτα από τις φτωχικές συνοικίες με τα χαμηλά σπίτια και τα στενά δρομάκια που έχουμε δει στο παρελθόν οι οποίες ισοπεδώνονται και κτίζονται στην θέση τους μεγαθήρια.
Ήδη όμως φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γίνεται συζήτηση για τον φόβο η έντονη αυτή οικοδομική ανάπτυξη να δημιουργήσει μια φούσκα λόγω της αύξησης των τιμών των διαμερισμάτων ανάλογη με την αμερικανική.
Η ίδια εικόνα οικοδομικής ανάπτυξης παρατηρείται και στις μικρότερες πόλεις ,όπως αυτές που έχουν αναπτυχθεί στις όχθες του Γιανγκσέ.
Ο εξαμερικανισμός τους σε πολλά επίπεδα είναι πλήρης και ιδιαίτερα εμφανής στα μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία τους που παρουσιάζουν το ίδιο πρόβλημα που είχα γράψει για αυτά.*
Επίσης ήδη το κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει σε όλες τις πόλεις είναι τεράστιο παρά τους μεγάλους δρόμους ,τους ανισόπεδους κόμβους και τους δεύτερους υπέργειους δρόμους σε πολλές οδικές αρτηρίες.
Έχουν μια καταπλήσσουσα ικανότητα να μην τρακάρουν μεταξύ τους παρά το ότι θεωρούν ότι το φλάς είναι άχρηστο και περιττό αφού έχει γίνει γενικά αποδεκτό σε αυτούς ότι περνάει όποιος προλάβει να χώσει την μύτη του αυτοκινήτου του μπροστά από τον άλλο.
Στους δρόμους κυκλοφορούν όλες οι γνωστές μάρκες αυτοκινήτων και στην πλειονότητα είναι αυτοκίνητα άνω των 1600 κυβικών. Φαίνεται ότι οι Κινέζοι έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στα μεγάλα αυτοκίνητα γιατί σπανίως θα δεις να κυκλοφορούν 1000ράκια σε όλη δε την Κίνα είδα ένα μόνο Smart!
Πάντως πολύ σύντομα το σημερινό μεγάλο κυκλοφορικό τους πρόβλημα θα είναι ήδη τεράστιο γιατί στην χώρα αντιστοιχούν 128 αυτοκίνητα ανά 1000 κατοίκους (Ελλάδα 329/1000)
Κυκλοφορούν πλέον ελάχιστα ποδήλατα η δε εξέλιξη των rickshaw με τους κούληδες, που υπάρχουν πλέον μόνο στις τουριστικές περιοχές, είναι τρίκυκλο μηχανάκι με δύο σκεπασμένες θέσεις για τους επιβάτες.
Έξυπνος λαός φτιάχνει διάφορες πατέντες για να μην βρέχεται, να μην ξυλιάζουν τα χέρια του ή και για μαζεύει χωρίς πολύ περπάτημα τα σκουπίδια στην πλατεία Τιεν Αν Μεν.



Οι Κινέζοι έχουν δε μια μανία με την καθαριότητα με αποτέλεσμα να βλέπεις κατακάθαρους όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους που σκουπίζονται αδιάκοπα.
Βάσει δε του σοφού ταξιδιωτικού δόγματος που λέει: κατούρα όποτε μπορείς γιατί δεν ξέρεις πότε θα μπορέσεις να ξανακατουρήσεις, κατούρησα σε όλες τις τουαλέτες των αξιοθέατων που επισπευτήκαμε οι οποίες στο 95% ήσαν κατακάθαρες αλλά παρά την ελάφρωση της κύστεως βαρεία μου ήρθε η συγκριτική εικόνα των αντίστοιχων τουριστικών χώρων στην Ελλάδα.
Οι Κινέζοι είναι λαός εξωστρεφής που δεν μένει στο σπίτι του αλλά προτιμάει να περνά τον ελεύθερο χρόνο του έξω από αυτό.
Θα τους δεις από τα άγρια χαράματα αλλά και την υπόλοιπη μέρα να κάνουν γυμναστική στα πάρκα ή να συγκεντρώνονται σε δημόσιους ανοικτούς χώρους να παίζουν μεταξύ τους με ένα φτερωτό μπαλάκι κλωτσώντας το ο ένας στον άλλο, ή να παίζουν χαρτιά ή συνταξιούχους να τραγουδούν σε μικρές χορωδίες, να χορεύουν ή να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο.




Στις περιοχές που συγκεντρώνεται κόσμος υπάρχουν πλήθη από φαγάδικα που το καθένα φτιάχνει και κάποιο διαφορετικό φαγητό ή γλυκό.
Βέβαια παρά τις έντονες συστάσεις που είχαν γίνει από την κυβέρνηση πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες όταν στον δρόμο ακούς από κάποιο λαρύγγι χου πρέπει να προσέξεις που θα καταλήξει το φτού!
Φτύνουν περπατώντας αλλά και οδηγώντας όπως επίσης φυσάνε και την μύτη τους κλείνοντας εναλλάξ το άλλο ρουθούνι! Πάντως αυτόν τον ευγενή τρόπο καθαρισμού της μύτης τον έχω δει και στην Ελλάδα μόνο που ο Έλλην ήταν πιο πολιτισμένος.
Έβγαλε μετά το μαντήλι του από την τσέπη του και σκούπισε τα δάκτυλα του!
Γενικά όμως είναι ένας συμπαθέστατος και ευγενής λαός με ιδιαίτερη ικανότητα στο παζάρι.
Δεν υπάρχει καμία εμφανής αστυνόμευση στους δρόμους και στους δημόσιους χώρους εκτός της πλατείας Τιεν Αν Μεν στο Πεκίνο που για να την επισκεφτείς περνάνε πρώτα τις τσάντες από μηχάνημα σαν των αεροδρομίων. Το ίδιο γίνεται και σε μερικά αξιοθέατα και μουσεία.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι σε όλη την Κίνα δεν βλέπεις στο δρόμο αδέσποτο σκύλο ή γάτα. Τρείς, τέσσερεις σκύλους που είδα περπατούσαν με λουρί μαζί με το αφεντικό τους.
Έχω την υποψία επειδή οι Κινέζοι τρώνε τα πάντα ότι τα σκυλάκια που είδα στην λαϊκή αγορά της Καντόνα μάλλον οι Κινέζοι τα βλέπουν όπως εμείς τα αρνάκια του γάλακτος! Δεν είδα όμως , όπως στο Βιετνάμ, γκλασαρισμένο σκύλο της σούβλας όπως τα γουρουνόπουλα σε μας.
Πάντως εκεί βλέπεις αποξηραμένες σαύρες, αλογάκια της Παναγίας, αστερίες της θάλασσας, χελωνάκια, μέχρι γυάλες με μισά κεφάλια από χελιδόνια που τους χρησιμεύουν για την παρασκευή των διάφορων ματζουνιών που χρησιμοποιούν στην Κινεζική "ιατρική".
Τέλος για την μόλυνση του αέρα που ως γνωστόν υπάρχει στην Κίνα από την άναρχη εκβιομηχάνιση χωρίς προστασία του περιβάλλοντος, δεν μπορώ να πω ότι την καταλαβαίνεις, όπως αντίστοιχα στην Μπαγκόγκ, γιατί γενικότερα ο καιρός ήταν μουντός με τοπικές βροχές και ελαφρύ αεράκι. Πάντως σποραδικά έβλεπες άτομα να φορούν μάσκες.
Σχετικά με τα ιστορικά μνημεία που είδαμε θα γράψω στο άμεσο μέλλον όταν ξεκαθαρίσω τις 1000 περίπου φωτογραφίες που τράβηξα εγώ, μαζί με τις άλλες τόσες που τράβηξε η κόρη μου, και αφού καταφέρω να δω και τις 3 περίπου ώρες βίντεο που πήρα.
*Έγραφα εκεί:Όλες τις μέρες που βρισκόμουν εκεί σε διάφορα ξενοδοχεία έβγαλα ένα εμβριθές συμπέρασμα.
Οι Αμερικανοί είναι δυσκοίλιοι με κόπρανα σκληρά και στεγνά και δεν παθαίνουν ποτέ διάρροια !
Το βαθυστόχαστο αυτό συμπέρασμα το έβγαλα γιατί σε όλα τα ξενοδοχεία στις μπανιέρες τους έχουν ένα ντούς σταθερό, ψηλά στον τοίχο πάνω από το κεφάλι σου και μια βρύση χαμηλά για να γεμίζει η μπανιέρα.
Σε καμιά μπανιέρα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο με το δικό μας τηλέφωνο!
Έτσι λοιπόν ένα χέσιμο μετά το πρωινό σου μπάνιο για να πλύνεις τον κώλο σου σε αναγκάζει να ξανακάνεις μπάνιο από την κορφή μέχρι τα νύχια!
Η διεστραμμένη φαντασία μου σκέφτηκε τι σκηνές απείρου κάλλους θα έχουν γίνει
με Αμερικανίδες που μόλις επέστρεψαν από το κομμωτήριο έτοιμες να ντυθούν για έξοδο και ξαφνικά τις πιάνει κόψιμο!




ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


20 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναγνωρίζω απο τις φωτογραφίες σου όψεις της Σαγκάης, τα φώτα που ανεβοκατεβαίνουν τα κτίρια, τους περίπλοκους δρόμους, την πρωινή γυμναστική. Το θαύμα της Κίνας θα μας αγγίξει έντονα τα επόμενα χρόνια, ενα ιστορικό πείραμα τεράστιο σε μέγεθος και σύλληψη. Οφείλει πολλά στον Μαοισμό που έφτιαξε παντού ιδεολογικές, πρακτικές κι γλωσσσικές δομές. Η γνώμη μου - ενας συμπαθητικός λαός εμπόρων, ενωμένος πολιτιστικά και γλωσσικά, με ισχυρές ιστορικές δομές, και κουλτούρα ιεραρχικής φεουδαρχίας, παίρνει αργά τη θέση του στον κόσμο. Θέλει ακόμα 2 γενιές. Θα είναι και μια εκδίκηση στα όσα πικρά τον κέρασε η Δύση. Οι Κινέζοι ξέρουν να περιμένουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλωσόρισες Αθεόφοβε μου. Απολαυστική κι αυτή η ανάρτηση, όπως όλες οι προηγούμενες σου άλλωστε. Περιμένω με προσμονή και τη συνέχεια και ιδίως την άποψη σου για τη νοοτροπία του κινέζικου λαού. Δεν ξέρω γιατί, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι κρυψίνοες, μπορεί να κάνω όμως και λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλως τον και πάνω που αναρωτιώμουν τι επέγινες! καλώς ήλθατε οικογενειακώς και πολύ χάρηκα που σε ξαναβλέπω.
    Το βράδυ θα σε διαβάσουμε προσεκτικώς να δει ο πατέρας τι άφησε το 81 και τι βρήκες εσύ τώρα. Καθώς όλη του την ζωή απο το 60 ως το 70 κάτι πηγαινοερχόταν εκεί, ξέρουμε μια άλλη Κίνα.
    την καλημέρα μου και τα φιλιά μου !(καλέ απο την χαρά μου, δεν πιστεύω να παρεξηγηθεί το σόϊ!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κΑΛΏς ΤΟ ΠΝΕΎΜΑ εξ Ανατολών γιατί με το πολύ ανήκομεν εις την Δύση, νάτα τα αναπτυξιακά καθέκαστα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Locus Publicus-
    Έτσι όπως είδα τα πράγματα μάλλον σε μία γενιά θα έχουν κάνει το άλμα.
    Όσοι είχαν ξαναπάει εκεί πρίν 5-6 χρόνια διαπιστώνουν τεράστιες διαφορές.

    Meropi-
    Είναι δύσκολο για ένα τουρίστα να σχηματίσει γνώμη για ένα λαό όταν δεν ζήσει στην χώρα ώστε μπορέσει να έρθει σε στενή επαφή με τον κόσμο και ιδίως με το τεράστιο φραγμα της γλώσσας που και αν δεν υπήρχε πάλι θα ήταν δύσκολο να μιλήσεις ελεύθερα με αγνώστους σε απολυταρχικό καθεστώς .

    Ζουζούνα-
    Η Κίνα του 60 και 70 δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή αν σκεφτείς ότι το 1960 πέθαναν πάνω από 20.000.000 από τον λιμό λόγω κακής σοδιάς.

    DIONYSOS-
    Το τραγικό είναι ότι και η Ανατολή παρά την προϊστορία της προσπαθεί να μοιάσει στην Δύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς επιστρέψατε :-)

    Κίνα..... μεγάλη υπόθεση.
    Αυτά που εμφανίζεις εδώ, εικόνες, σχόλια, είναι μιας σημερινής Κίνας, που δεν ξέρω αν μου αρέσει.

    Ίσως γιατί οι εικόνες της παλιάς είναι ελκυστικότερες.

    Αναμένω λοιπόν τα πολιτιστικά :-)

    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλωσόρισες αθεόφοβε.
    Μετά τα ¨χου¨, τα ¨φτου¨, τις ντουζιέρες και τα λοιπά που αναφέρεις, νιώθω περήφανος που είμαι έλληνας, έστω και με κυβέρνηση επιτηρούμενη από το ΔΝΤ.
    Απολαυστικότατος στην περιγραφή σου και για περισσότερη απόλαυση θα περιμένω την συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλώς τον κι ας άργησε...φαντάζομαι οτι οι εντυπώσεις και οι εικόνες εξ ανατολών θα σε κρατήσουν για καιρό,διότι αν περιμένεις απ τα εδώ μαντάτα,πηγαίνεις γραμμή για ψυχίατρο!
    Περιμένουμε και τα νέα ποστ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βάσσια-
    Οι παλιότερες εικόνες της Κίνας είναι σαν τα γραφικά φτωχικά σπιτάκια που βλέπουμε αλλά δεν θα ήθελε κανείς μας να μένει μέσα!

    KOYKLITIS-
    Μπορεί να φτύνουνε στους δρόμους αλλά μόνο εκεί είδα να σκουπίζουν ακόμα και το οδόστρωμα των δρόμων όπως επίσης και να μην υπάρχει ούτε χαρτάκι κάτω.

    squarelogic-
    Λες ότι ταξιδεύοντας να μπορείς να αποφεύγεις την Ελληνική πραγματικότητα;
    Άραγε γι΄ αυτό και Κωστάκης πήγε για διακοπές στην Ιταλία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ!!!!!!
    Πολύ ενδιαφέροντα όλα και ναι συμφωνώ με Locus Publicus πως η Κίνα θα πάρει σύντομα την εκδίκησή της...
    Προσωπικά δεν με γοητεύει καθόλου η ιδέα να ήμουν Κινέζα ή έστω να έμενα εκεί

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ!!!
    Η πρώτη γεύση μας γεμίζει ανυπομονησία για την συνέχεια...!
    Είμαι σίγουρη ότι οι εντυπώσεις σας θα είναι αξιόπιστες, αφού όπως φαίνεται ελέξατε τα πάντα ενδελεχώς, από τους σκουπισμένους δρόμους έως την όντως ενοχλητική απουσία του τηλεφώνου στο μπάνιο!!!
    Αναμένουμε με ανυπομονησία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. βρήκαμε το δρόμο της επιστροφής;
    άντε με το καλό, στερητικό κοντέψαμε να πάθουμε.
    Με έκπληξη διάβασα πως οι μεγάλες πόλεις της κίνας είναι τελικά μικρές ,σε σχέση με τον πληθυσμό της .
    Με θλίψη σκέφτηκα τις δικές μας τις εξής 2 πάλι σε σχέση με τον πληθυσμό μας.
    Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα λες, πάλι όμως δεν πείστηκα αν και πρέπει να πάω οπωσδήποτε προς τα κεί, γιατί όπως και να το κάνουμε η κίνα και ο πολιτισμός της πρέπει να ταξιδευτεί.
    δεν ξέρω , με τρομάζουν οι κινέζοι.
    Πιστεύω πως μιά μέρα θα τους αμολήσουν όξω από τα σύνορά τους και θα μας καπακώσουν εντελώς.
    περιμένω με αγωνία τις φωτογραφίες και τα ωραία που ακολουθούν.
    υ.γ
    φαίνεται μόνο στον τόπο τους χαμογελάνε αυτοί.
    πως ότι έχει να κανει με τουρισμό είναι πεντακάθαρο και καθως πρέπει, γιατί τα κινέζικα φαγάδικα στο εξωτερικό είναι γιά απολύμανση, χώρια που οι κινέζοι που τα δουλεύουν είναι αγέλαστοι, αγενέστατοι και γιά μπάτσες.
    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φοβερές εντυπώσεις. Δεν ξέρω πού να σου ευχηθώ να ταξιδέψεις την άλλη φορά (Ανταρκτική ή Αλάσκα;) Η Κίνα είναι από μόνη της μια ολόκληρη ήπειρος. Σε έκταση είναι περίπου ίση με την Ευρώπη κι ως εκ τούτου είναι αδύνατον να επισκεφτεί κάποιος τόσα μέρη που σαφώς διαφέρουν ριζικά από περιοχή σε περιοχή (πχ στο βρρά της Μογγολίας πόσο εξωστρεφής και κοσμοπολίτης να είσαι με τέτοιο κρύο;).

    Πάντως το όριο του ΑΕΠ που βάζεις είναι ψευδές υπό την έννοια ότι διαφέρει από χώρα σε χώρα λόγω της διαφοράς κόστους ζωής (βιολογικών, κοινωνικών κτλ αναγκών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ-
    Συμφωνώ μαζι σου,κι εγώ δεν θα ήθελα να ζήσω πουθενά αλλού εκτός από εδώ!

    Βιλλη-
    Άπλά πάντα παρατηρώ γύρω μου και γράφω ότι μου έκανε εντύπωση και είναι έξω από τις δικές μας συνήθειες.

    demetrat-
    Ο αριθμός των κατοίκων που αναγράφω είναι μόνο η κυρίως πόλη χωρίς την μητροπολιτική περιοχή της που μπορεί να είναι διπλάσια.

    ο δείμος του πολίτη-
    Η Ανταρκτική και η Αλάσκα είναι από τα μέρη που πρακτικώς δεν έχω σκοπό να δω άμεσα όταν δεν έχω δεί πχ τις Σκανδιναυικές χώρες,την Πολωνία,την Βουλγαρία,την Ιαπωνία κτλ
    Το ΑΕΠ το έχω πάρει από εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα Αθεόφοβε και καλώς επέστρεψες,

    Λόγω πόλης και κυρίως λόγω πανεπιστημίου κάνω αρκετή παρέα με Κινέζους που ξεμειναν κι αυτοί σαν κι εμένα στο Λονδίνο. Τολμώ να πω ότι τα σπίτια τους δεν είναι και τόσο καθαρά και φυσικά σε τίποτα δεν θυμίζουν αυτά που περιγραφεις στην ανάρτηση.

    Οσο για το παιχνίδι με το "μπαλάκι" που αναφέρειες. Λέγεται jianzi και δεν παίζεται ακριβώς με μπαλα. Αυτά τα φτερά είναι από κόκκορα και είναι δεμένα/στερεωμένα σε ένα παλιό Κινέζικο νομισμα που στη μέση έχει μία οπή. Είναι πράγματι εξαιρετικά δημοφιλές και βλέπεις ακόμα και ανθρώπους μόνους τους να το κλωστάνε!

    Οι φωτογραφίες εντυπωσιακές και θα περιμένουμε και τα υπόλοιπα.

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. NdN-
    Η περιγραφή που κάνω αφορά την καθαριότητα των δημόσιων χώρων.
    Δεν ηταν βέβαια δυνατό να δω πως είναι μέσα τα σπίτια τους και αν είναι καθαρά.
    Πάντως το jianzi είναι πολύ καλή γυμναστική μαζί με κοινωνική συναναστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Επιτέλους !
    Παρά το "πρόβλημα" με την γλώσσα και την "τουριστική" περιήγηση, είμαι βέβαιος, ότι η παρατηρητικότητα του Αθεόφοβου, θα είδε πολλά και ενδιαφέροντα "κάτω από την κουρτίνα"......

    Αναμένουμε .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλώς μας γύρισες Αθεόφοβε! Αυτά όλα που είδες, και η παρατήρησή σου ότι ο ένας στους πέντε ανθρώπους στον πλανήτη είναι Κινέζος, συνδυαζόμενα με συγκρίσεις πολιτιστικές, και οικονομικές με την δύση, μου θυμίζει ότι ο υπόλοιπος κόσμος κάνει προγράμματα σε πλαίσια τετραετιών, ενώ η Κίνα κάνει προγράμματα σε πλαίσια αιώνων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και θα περιμένετε μέχρι ο ΟΤΕ μου φτιάξει το DSL !

    ΑπάντησηΔιαγραφή